Power Bank folyamatos üzem

 ( strogg | 2016. június 7., kedd - 16:52 )

Sziasztok, kéne kis help!

Van egy Maxell 7800mAh -s power bankom, egy micro USB töltő betáp, és két standard USB kimenet.
5V 2,1A max leadott teljesítménnyel. Felbuzdulva a tudásán gondoltam másra is használhatnám, mobil tápnak kislámpához/bármihez.
Ekkor jött a bibi: 30mp után lekapcsolja magát. Pl: rádugok az USB-re egy usb-s lámpát, maximum 30 másodpercig megy.
A mobilt, tabletet rendületlenül tölti, de más fogyasztót lekapcsol a fent említett idő után. A kábele töltő kábel adatkapcsolatra nem képes, tehát
csak betáp (+ - vezeték) van benne.
Amit kipróbáltam (és nem megoldás)
- A 4 eres usb adatkábel vezeték részét rövidre zárni (tehát + - megy ki, a két másik vezeték összeforrasztva)
- A fogyasztók számát/áram felvételét növelni. 4 Ledes ledsor+ kisrádió sorba, és párhuzamosan kötve is ugyanúgy lekapcsol.
Van valami trükkje, hogy folyamatos üzemben adjon le feszültséget, elvégre a mobilokat is tölti, csak mi lehet az?
Nekem a folyamatos üzem kell, minden más eszköz meghajtásához is :)
elöre is köszönöm az ötleteket.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Túl alacsony áramfelvételnél lekapcsol (pl. ha már feltöltött a telefon), hogy ne merítse le a saját elektronikája.

Szoval akkor a kisradiot nem tudom meghajtani a 10e forintos vilagmarka zsenialis innovativ xarjaval, vennem kell egy kicioco megoldast ami hajlando ezt a trivialisan primitiv elektronikai bravurt vegrehajtani, nevezetesen: Mumodtessen egy fogyasztot folyamatos uzemben. Koszonjuk neves maxell gyarto, hulladek amit csinaltal :D
-[Lenovo y510p SLI]-

Ha nem így működne, hamar lemerítené magát. Gondolj bele, amikor a telefonod teljesen feltöltődik, továbbra is vesz fel valamekkora áramot a töltőtől, ráadásul úgy, hogy érzékelve a külső energiaforrást, mindenféle dolgokat végez a háttérben.
Tovább rontja a helyzetet, hogy a töltő dc-dc konvertere maga is fogyaszt üresjáratban.
Ha a powerbank nem detektálná ezt az állapotot, egy éjszaka rajtafelejtett telefonnal akár teljesen lemerülne.

A power bankot arra tervezték, hogy viszonylag nagy árammal, viszonylag rövid idő alatt (néhány óra) feltöltse a rádugott készülék akkumulátorát. Ez után nem meglepő, ha kisáramú tápegységnek sz@r.

Konkretan egyaltalan nem tudja :D

-[Lenovo y510p SLI]-

nem teljesen értem a felháborodásodat...

ez olyan, mintha azon hisztiznél, hogy egy tengeralattjáróval, miert nem lehet egy kerti medencében úszkálni. segitek: nem erre tervezték :)

Inkabb csak nagyon meglepett.
-[Lenovo y510p SLI]-

Azért a ki/be állás mellé egy "mindig be" opció nem fájt volna. Ezzel lehet táplálni olyan eszközt, ami hamar töltődik, de hamar is merül, hiszen nem akarod mondjuk óránként bekapcsolgatni neki a power bankot.

Valami ilyesmit hiányolok én is. Nem értem miért nem lehet egy sima usb-s kis fogyasztású eszköz működtetésére is gondolni.
Én személy szerint egyre többször látom, hogy kiciócóék megoldanak olyan problémákat amik pratikus problémák, nagy gyártók meg nem, és azt is aranyáron. Szemléletes példával: én üdvözlöm a mobilokon a kis LED lámpa funkciót amit a 3e forintos kínai tud, és nem esel le a lépcsőn, szemben az
okostelefonnal 100 ezerért, (vagy 2-3) amiről ez hiányzik, pedig baromi praktikus.

-[Lenovo y510p SLI]-

Én inkább arra tippelek, hogy rövidzár elleni védelem (is?) van mögötte. Az USB-t semmit se védi attól, hogy bármi vezető beleszoruljon pl. a táskában. Persze, lehetne tokban tartani vagy dugózni, de az már csak kókány.

Rövidzár esetén nagy áram szokott folyni.

Igen, erre gondoltam. Bármi védelem is van az akkuban hogy pl. ne robbanjon fel, ha 1-2 amper átfolyik valamin, az kényelmesen felgyújthatja a táskát pl.

+1

Nyilván nagy árammal terhelni nem megoldás, mert akkor feleslegesen hamar lemerül.
Elborult ötlet: ha elég sűrűn mintevételezi a töltőáramot, akkor lehetséges, hogy egy mondjuk 29,5 másodpercenként 0,1 másodpercre rákapcsolt terhelő ellenállással ébren lehet tartani. (Mondjuk 5 Ohmtól elindulni felfelé, és próbálgatni, hogy működik-e a dolog. Minél kisebb árammal fűtöd az ellenállást, annál kevesebb energiát pazarolsz.)

Hmmm ez okosnotletnek tunik, parhuzamosan egy ellenallast bekotni a ket vezetek koze. Kiprobalom :)
-[Lenovo y510p SLI]-

5 V-ra 5 Ohm -> 1 A

Nem lesz ez kicsit sok?

A nyitóban azt írta, hogy 2.1A-t bír a powerbank. Ezt az értéket nem folyamatos üzemre, hanem kipróbálásra ajánlottam. Aztán ha működik, lehet próbálgatni, hogy meddig lehet lemenni.

Nekem is van egy powerbankem, és ha telefont töltök vele akkor is a töltés kb 30 perc után megáll? ha nem erre akkor mire tervezték? a tabletet viszont nem lehet vele tölteni.

Én egy BananaPi meghajtásához keresek ilyet, és a MálnaPC-nél találtam is, de ott már "Megszűnt"-ként van nyilvántartva.

Az aqua-ban (x) pedig a következőket találtam:

  • ADATA PV110 2usb (az egyik 2,1A-es, a másik 1A-es), 10.400mAh, 8.090,-Ft, töltőárama 1,5A,
  • ADATA PV150 1usb (2,1A-es), 10.000mAh, 6.790,-Ft, töltőárama 2,0A,

Ez a két powerbank a gyártó által is úgy van feltüntetve, mint amelyeket használat közben is lehet tölteni, valamint ezeknél garantált a folyamatos üzem is (tehát ameddig az usb-jére csatlakoztatva van eszköz, addig tölt is a port, hacsak le nem merül az akksi).

(Van esély arra, hogy valami "line-interactive UPS"-szerű funkciójuk van: ameddig van külső tápellátás, közvetlenül arról megy az usb-s eszköz, amint megszűnik a külső tápellátás, akksiról...)

Aqua. En ott vettem, raktaron nincs, de masnapra meghozzak.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

én rpi-t próbáltam egy noname kiciocco 8000mAh -s pwrbankal, nagyjából 8 órát ment a timelapse felvétel.

A Lidl-ben most ilyesmit lehet kapni: link
Annyi, hogy a mostani 5V/1A kimenetű. Nem tudsz változtatni és ha usb-n töltöd, akkor másik usb-n nem ad le feszt. A kimeneti usb-je bemenő töltés nélkül vagy csak napelemes töltés során működik.

A lényeg: a leírása szerint 60mA min. fogyasztás és 1A max fogyasztás mehet róla.
Szóval a kis cuccaid min. 60mA-t fogyasztanak, akkor ez megoldhatná a problémádat.

Ilyen napelemes valamit azt hittem, hogy csak a kínaiak árulnak. Mert szerintem eleve borzasztó koncepció :) Nem hiszem, hogy a Li-Ion celláknak különösebben jót tenne, amikor kirakják a napra ezt fekete dobozos valamit jól felforrósodni.
Persze ha "fénytöltés" nélkül akarja az ember használni, arra jó lehet.

Meglepő módon a polcon lévő darabok közül amik fent voltak, feltöltődtek. Amik lent, üres töltöttséget jeleztek. Ezek szerint elég volt neki a beltéri világítás is. Kérdés persze mennyi ideig kellett ehhez kapniuk.

ilyenem van, nem kellett neki direct napfeny ugy is toltotte a telefont (meg kicsit felhos idoben is)

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!