"raspberry"-t csinálok a telefonomból - okostelefon újrahasznosítás - kijelző törött, javítás nem éri meg, lehet-e...

 ( cherockee | 2016. február 5., péntek - 15:17 )

Röviden:

Adott egy kijelzőtörött (csak touch törött) android-os telefon (Sony M2), kijelzőcsere kb. 2x-ese a telefon értékének, de amúgy hibátlan.

Kérdés:

Lehet-e másik, nem specifikusan a telefonhoz gyártott kijelzőt, akár nagyobbat rákötni, és tovább használni?

(touch nem lényeg, csak kijelző is érdekel, és szoftveres vagyok, fogalmam sincs a hardware-es alapokról se)

- - - - -

Bővebben, a "miért?":

- processzora nem desktop használatra való, de megüti azt a szintet, ami már használható lenne "valamire"

- jelenleg nem "szerver" céljaim vannak vele, arra egy root után kész megoldások vannak, amik alkalmassá teszik, a touch törött csak, ergo a kijelzőn látnám is a lényeget, de a cél nem ez

- van USB host a telefonon, ergo bill és egér bekötése megoldva, illetve háttértár szintén

(szerk.:) - wireless képátvitel nem érdekel, nincs okos tv-m, nem is erre szeretném használni

- video kimenet nincs rajta hivatalos spec alapján, ha mégis tudná a vas, akkor szóba jöhet a forrasztópáka, de tudás hiányában ez lehet meghaladná a hajlandóságom

- aksi jó állapotú, de nem is kéne rá, kamera, gps, gyro, stb. nem érdekes a továbbiakban

- a végcél egy nagyobb kijelzővel ellátva desktop-szerű használat, nagyrészt csak hobbi célokra, nem kell itt semmi komolyra gondolni :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hajrá, már csak a kérdést kéne értelmezni: :)

"Lehet-e másik, nem specifikusan a telefonhoz gyártott kijelzőt, akár nagyobbat rákötni, és tovább használni?"

Főként nem az a célom, hogy visszaállítsam a telefont eredeti formájába, erre magamtól is rájöttem, a kérdésem arra vonatkozik, hogy milyen irányba lehet MÉG elindulni.

Értelmeztem a kérdést, szerintem nem lehetséges, egyedi csatlakozója van valószínűleg. Abba az irányba indultam el, hogy írtad hogy a javítás 2x-ese a telefon értékének, de szerintem nem, legalábbis nem hiszem hogy kb 3000 Ft-ot érhet a telefon. Az alaplapot biztos nem tudod forrasztani, főleg nem a soc lábához mondjuk tv kimenetet.

Elsődlegesen a szervízárakat néztem (és az ebay-es kijelzők minőségében sem annyira bízom), mert ha már saját magam esek neki az, szintén tapasztalat hiányában "minden mindegy" project lesz. Nem garasoskodom, csak arra nem igazán költenék, hogy "hát, végülis megy", vagy legyen az eredeti minőség, vagy legyen belőle project.

De köszönet a válaszért, remélem nem voltam félreérthető.

Kérdések:

- egyedi csatlakozóra megoldás lehet-e, ha a mostani kijelző szalagkábelét felhasználom (zéró költség), arra lehet-e kompatibilis kijelzőt kötni? (hangsúlyozom elvi kérdés)

- tv kimenet - ha a chipset még kezelné is, jól sejtem, hogy ehhez jönne egy driver kérdés is? (gondolom nem állandóan megy ki mirror-ban a kép)

Elméletileg lehet. Gyakorlatilag? Meg kell vizsgálni a cserélendő kijelző kábelét, valamit a csere kijelző kábelét, és utána lehet nyilatkozni. Kivételt képez az, ha valaki már csinált ilyet, mert akkor az illetőtől szerezhetsz információkat. Nem lehet a világban túl sok ilyen ember.

Ebay-es kijelzők minősége: A cserére kiszemelt kijelző nagy valószínűséggel ugyanazon gyárak egyikében (Kínában) készül, mint amelyikben most nem bízol meg. Vagy ha nem, akkor nagyon drága lesz.

Ha nem bízol abban, hogy a gyári kijelzőt ki tudod cserélni kulturált módon egy utángyártottra, akkor miből gondolod, hogy egy nem ahhoz gyártott, nagyobb kijelzőt rá tudsz szerelni elfogadható minőségben?

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

- szalagkábel kiosztás: ez nagyjából esélytelen, hogy valaki már belevágott ÉS dokumentálta, a probléma alapja az, hogy nem tudom mennyire tekinthető szabványosnak egy-egy ilyen kijelző "meghajtása", miből lehet kiindulni, reméltem, hogy pl. egy kábel érintkezőinek számából el lehet indulni, vagy hasonlók

- ebay és minőség: nem abban nem bízok, hogy kínában nem tudnak jót gyártani, csak abban is bízok, hogy ha valamin lehet spórolni, azon spórolnak, míg a sony középkategóriában már nem mindenen spórolt (csak majdnem mindenen)

- kultúrált csere: ha a kijelzőt akarom cserélni utángyártottra, akkor ott cél lenne esztétikailag közel hibátlanra teljesíteni, ezt megkérdőjelezem, hogy könnyen kivitelezném házilag, de még ez sem kizárt, ha nincs másik irány ... ha viszont szalagkábel vágás, illesztgetés, nagykijelző, ott már alapból nem az eredeti házba építkezem, nem kell vigyázni az eredeti házra, egy rossz megfeszítéssel nem tudom megpattintani az egyik pöcköt, nem lényeg ha vastag lett a ragasztás (nem dobja le a touch, kilógó éle, stb...), más sportág

jelenlegi állás: marad a rohadék sony m2-es, de még keresek-várok infot, amivel elindulhatok a szalagkábellel, vagy egyéb megoldással

Alapvetően akkor van esélyed, ha a terméket úgy árulják, hogy az adott készülékhez való kijelző. Bármi más lutri. Az, hogy a szalagkábel kiosztás random termékek között stimmeljen, hát ez odáig igaz, hogy ha a kábel érintkezőinek a száma vagy a pitch nem stimmel, akkor az biztosan nem lesz jó... minden más esetben meg vagy jó lesz, vagy nem. Nagyobb probléma, hogy jellemzően a legtöbb kijelzőt úgy árulják, hogy X tablethez való. Nem mondanak semmit a szalagkábel kiosztásáról, és a "kicsi kínai", aki árulja, kurvára nem is ért hozzá.

Feleségem telefonján nincs video kimenet, de van hozzá egy kábel, ami az USB-ből csinál HDMI-t és így prezentálták a programot, amit oktattak. Valami ilyesmi volt:
http://docteur-gsm.com/es/sony-xperia-m2/205739-adaptador-mhl-microusb-hdmi-para-sony-xperia-m2.html

Egy ilyen jó megoldás lehetne neked szerintem.

feleséged telefonján biztos nincs MHL támogatás? mert ez ahhoz átalakító, az m2 ilyent nem tud (legalábbis hivatalosan, rákerestem már), szerintem csak bepróbálkozott a webshop

Ez egy mhl adapter szerintem.
Van egy másik hasonló szabvány is, a nexus5-ön az van, de most nem jut eszembe a neve.

Jó kérdés, Sony M4 Aqua van neki. Nem vagyok otthon ilyen naprakészen mobilokban.

Kérdés: egész biztos, hogy ezen az M4-esen használ ilyen átalakítót? Nem valami wireless átvitellel prezentál? Ugyanis az M4 sem tudja az MHL-t elvileg. Érdekelne, hátha.
--
zsebHUP-ot használok!

Rákérdeztem, én értettem félre, a prezentációt iPhone-al tolták, az M4-en pedig demozták az ügyfél kezében. Szerintem érdemes volna rákérdezni valami Sony supporton, hogy a fenti kábel csak átverés vagy tényleg működhet-e vele.

no1: miert nem bizol az ebayes kijelzokben?, szerinted a szervizek honnan szedik? csak ok ratolnak egy jo nagy arat mert altalaban be is szerelik es meg garit is adnak ra (egyebkent en is csinaltam z2-est es mivel a szokasos ellatonknal nem volt igy ebayrol rendeltuk es mar lassan kilog a gari idobol es nem hoztak vissza h valami baja lenne)

no2: 99.9999% az esely arra, hogy a gyarin kivul semmi massal nem fog mukodni, esetleg annyit tudsz h a gyari spec alapjan kinezed, hogy melyik lab mi, mar ha egyaltalan kovetnek vele valamilyen szabvanyt, es olyan panelt keresel amire ezt ra tudod kvazi drotozni (kisebb eselyeid vannak kb mint 52 heten keresztul ugyanazzal a szamsorral lottootost nyerni)

sot most neztem meg ezen nincs is osszeragasztva a touch az lcd-vel (amennyi a szelen van azt lemelegiteni egy hajszarito is eleg, a legtobb telonal az uveg es az lcd egybe van ragasztva speci atlatszo ragasztoval OCA/LOCA, de itt ez sincs)
https://www.youtube.com/watch?v=TpZRy6rl_hc

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR10.TRC0.A0.H0.Xsony+m2+touch.TRS0&_nkw=sony+m2+touch&_sacat=0
5-6k korul hazaer postaval es akkor mar lcd is van
felebol meg csak touchpanel, ennyit boven meger es szerszamokat is kapsz, nem profi cuccok de azer lehet veluk dolgozni