utp és áram egy csatornában

Sziasztok!

Ma fedeztem fel a munkahelyemen, hogy az egyik épületben több helyen az áram mellett vitték az utp-t. Azt tudom, hogy nem szokás a kettőt egymás mellett vinni, ezért kérdezem, hogy milyen mellékhatásai lehetnek ha mégis így oldotta meg a nagy tudású előd? Mivel mérhető ezeknek a mellékhatásoknak a megléte?

Hozzászólások

Hali!

http://villanyszerelo.forum.hu/index.php?topic=1309.0

Igazából nem lehetne egyben szerelni, de a szabvány érintésvédelmi okokból tiltja nem pedig azért, mert bármilyen zavart szedhet össze az utp... ami igazából nem szokott előfordulni normális eszközökkel/csatlakozókkal... ennek ellenére nincs az az isten, hogy velem egy ügyfél egy csőben húzassa be az rg6-ot a 230V-al.

Üdv:
Feri

Igen - mondjuk az érintésvédelem az, ami miatt valójában kevésbé aggódnék, főként, ha mondjuk egy kettős szigetelésű MT kábel mellé van betéve.

Olyat viszont már több helyen láttam, hogy az UTP-t zavarta a közelében lévő 230V, és a legjobb az volt, amikor a falon kívülre felrakott kábelcsatornában, amiben csak UTP volt, nem működött a hálózat rendesen, mert bent a falban volt valami erősáram, ami zavarta. Kénytelenek voltunk leszedni a falról a kábelcsatornát, és egy arasznyival odébb rakni.

Milyen feszültség? Mekkora áram folyik rajta? Motorok üzemelnek róla (induktív terhelés)?

Olyat már láttam, hogy egy fúrót beindítottak és POE switch elszállt, de az az elektromos hálózaton keletkezett zavar miatt volt (és nem az UTP-n).
Gigabiten láttam áram (kisfeszültség) mellett vezetett UTP-t és nem volt csomagvesztés.

10G/40G-t nem tudom befolyásolja-e, mert rövid direct-attach kábeleket használunk (így kipróbálni sincs nagyon lehetőség).

Köszönöm a válaszokat!

Nincs nagy feszültség, egy gimnáziumról van szó, nincs nagy fogyasztó.

Én is úgy vagyok, hogy érintésvédelem miatt nem aggódnék. Azért az egész épületen, sok-10m-en ne vezessük együtt, de ha pl. az álmennyezet fölül közös kábelcsatornában jön le 1-2 gép kiállása, az simán belefér. Normális minőségű UTP kábelt használva még nem tapasztaltam vele semmi problémát.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Ha legalább külön kikötegelik a tálca két szélére, már az is több a semminél! Ha egy nagy tálca spagetti az egész, attól én is rosszul vagyok.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"