Villanyóra adatgyűjtés. MBus vagy Modbus?

 ( mauzi | 2016. január 18., hétfő - 15:20 )

Sziasztok,

3 fázisú fogyasztásmérőről kellene adatokat kiolvasni ethernet hálózaton (lehetőleg SNMP-vel)

A fogyasztásmérők egy részén MBus, más részén Modbus interfész van. Mindkettőhöz találtam ethernet gateway dobozkákat, de melyik protokollt javasolt manapság használni?

Vásárlás előtt állok, még sem a fogyasztásmérő, sem az IP illesztő doboz nincs meg.

Kösz.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Helló!

Milyen irányban indultál el végül? Lett már megoldás?
Kösz,
vfero

Még nem született döntés...

Modbus. Linux ala is csinaltam ilyen adatgyujtot. Mukodik


------------------------
Jézus reset téged

Apropos: Nem tudja valaki, hogy "sima" villanyórából, ami 5-10mp-enként küld jelet, hogy lehet kiolvasni az értéket a jelekből? 315-433MHz? Mi lehet? Nem hiszem, hogy szét lenne kódolva, nem hadititok a villanyórám állása...

a sima villanyóra küld jelet?
nekem az a fura, h a szekrényben még csak hozzá sem férek a plomba bontása nélkül...

Villan rajta egy led, neha a kijelzo bekapcsol, kozben le sem tudod olvasni. Biztos kuld, mert nagy teeuleten tavleolvasas mukodil csak.

a led az elvileg impulzus. (ha sokat fogyasztasz, többet villog). Láttam már kütyüt ami fotodiódával logolt :-)
Nálunk az irodaházban gsm-es mérőke van. Itthon pedig az 5éves villanyórán olyan, amit mondtál.
Évente egyszer olvassa le a szolgálató az óraállást (ha nem "távmérős").

Nálunk a cégnél az irodaházban GSM-es távleolvasós óra van, viszont lakossági fogyasztónál még (egyik ismerősömnél sem) nem találkoztam digitális órával, csak a hagyományos "forgótányérossal" :)

eljössz, megmutatom :-)
ismerek olyat is, akinél okosmérő van (ami gsm-el bejelez pár percenként és online látható a terhelési grafikon)

Nálunk kb. két éve cserélte az ELMÜ, és valami digitális cuccot rakott fel. Viszont nem "távleolvassák", hanem jön a kiscsávó, és olvas+fényképez.

+1

Rakj elé, vagy egy periszkópos tükörrendszerrel felé egy webcamerát és OCR progival fejtsd vissza az óraállást :D

Az fogad és nem küld. Az a vezérelt áram órája és az rajta a vezérlési frekvencia.

Mellément.

dotnetlinux -nak válaszolok, és mégis a végére hozza. Ki érti?

A Wireless M-Bus adatcsomagot bizony titkosítani szokták AES-128 -al (szabvány). A kulcs pedig a szolgáltatónak van meg. Nem hiszem, hogy odaadná. Már persze ha wM-Bus -os a villanyórád.

Nálam nyócker és vidéki ház Nógrád "hagyományos" villanyórák vannak felszerelve. Régi terv hogy mérjem a fogyasztást.
A "terv" az hogy egy Hall elemes árammérőt kellene az óra mögé közvetlenül bekötni. Sajnos, amit az eBay -en kapsz (akár 30A) kivitele nem túl bizalom gerjesztő - a kis panelen elhelyezett sorkapcson nem mernék 30A áramot átfolyatni, de az elv és az eszköz jónak tűnik.
A megoldás szépsége, hogy nem csak a fogyasztást, de a meddő áramot is lehetne mérni (ha jól emlékszem) 100KHz -ig működik a Hall elem, így kilehet elemezni. (Esetleg, ha érdemesnek tűnik valami fázis javítást is lehetne eszközölni, ha sikerülne a "renitens" fogyasztókat azonosítani - a "brute force" fázis javító kondenzátorok nem túl kívánatos opció)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

erre miért nem jó a DIN-re szerelhető impulzus kimenetes számláló?

Mint azt írtam analizálható - meddő teljesítmény stb.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Az árammérést áramváltóval akarod megcsinálni, szerintem. A feszültségméréshez egy fázisnál megúszható a trafó, és elég egy ellenállásosztó, igaz, így a mérést végző cucc külső kapcsolódásait le kell választani.

Megfogtál! Mi az az "áramváltó"? - lehet ez a tekercses megoldás, amit a vezetékre "biggyesztesz"?
Nyóckerben 3 fázisom van. Mire is kell a trafó?
Egyébként az elgondolás még nagyon képlékeny és igen, rátapintottál a gyenge pontra, még nem tudom milyen megoldás lenne jó a feszültség mérésre. Alapból azt mondanám, hogy valami AD konverter i2c vagy spi optocsatolóval.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

https://en.wikipedia.org/wiki/Current_transformer

A feszültségméréshez azért kell trafó, mert >300V-ot nem tudsz mérni direktben elektronikus áramkörrel (nincs ekkora tápfeszű A/D IC), az ellenállásosztó meg egyfelől erősen terhel már 0.5mA-nél is ekkora feszültségen, másrészt nem lesz galvanikusan független a mérőtől, ami gond, ha egynél több fázisod van, mert azokat ugye nem kötheted össze egymással, így fázisonként galvanikusan független A/D kellene...

Én tuti cél IC-t fogok majd használni, ha ilyesmire adom a fejemet.
http://www.analog.com/media/en/technical-documentation/data-sheets/ADE7758.pdf

Komoly tudású jószág. A gond ezzel az szokott lenni, hogy évek múltán eltűnik a piacról és az egész koncepciód kuka :( Ráadásul az ilyen erősen specializált IC -k kiszorulnak a piacról, mivel a mai egycsipesekkel szoftverből megoldható a feladat és olcsóbb, hiszen sokkal többet lehet belőle gyártani.
Nekem szimpatikusabb az a koncepció, hogy az érzékelő utáni feldolgozást valami univ eszközre bíznám - azaz valami kisebb mc/mp mintavételez, kommunikál valami nagyobb teljesítményű felé (mondjuk PC) és a lényeg ott történik.
Viszont az áramváltóval igazad lehet, hiszen így két legyet üthetsz egy csapásra. Egy gond lehet vele, hogy kicsi a sávszélessége (legalábbis amit eddig ebben a műfajban láttam).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Nyilván ha terméket akarsz rá építeni, akkor le kell szerződni a gyártóval, hogy időben szóljon, ha le akar vele állni. Otthoni hekkeléshez szerintem tökéletes így is.

A szoftveres megoldással az a gond, hogy ebben azért tudomány van (bennem amúgy az adatlap olvasgatásakor tudatosult, hogy mennyire sok), és aki műkedvelő, az nem írja meg egykönnyen ugyanezt, pláne valami random mikrokontrollerre. Az, hogy a dolog elmélete a villanytan könyvekből elolvasható, az kevés, amikor működő kódot kell belőle csinálni ÉS nincs mellé teszteszközöd (állítható generátor + állítható terhelés) meg referenciád.

Szerintem az áramváltó sávszélességét a benne levő ferrit korlátozza, de kizártnak tartom, hogy a 25kHz..100kHz-es tartományig egy ferrit ne bírja. Nyilván nem lesz lineáris, de ez szerintem kevéssé izgalmas.

Piacra betörni? Ezzel? Szerintetek kellene ez valakinek? Aki megtudná fizetni azt nem érdekli, akit meg érdekel nem tudja kifizetni.
Linearitási gond? - hogy gondolod a korrekciót elkészíteni, ha még azt sem tudod mit kellene korrigálni? A ferrit nem csak holmi "préselt" vasreszelék 1000 -nyi típus van, amelyik jól működik 50Hz -en már 10kHz is korrigálhatatlanul csillapít. (Azt már csak így zárójelben, hogy vissza is hathat bizonyos fogyasztókra)
Ráadásul, manapság, mikor a kis kapcsolóüzemű tápok működési frekvenciáját, 1MHz feltolták (amikor ilyenekkel foglalkoztam már a 100kHz -hez sem volt megfelelő porvas) és a meddő teljesítmények itt is jelen vannak - kérdés mennyire szól bele a mérőórába.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

ha jól tudom, lakossági fogyasztónál nem számolják fel a meddő fogyasztást.

Én biztosan nem csinálnék háztartási felhasználásra ilyen terméket, ipari/üzleti felhasználásnál meg tök mások a szempontok ugye.

A linearitással kapcsolatban a háztartási felhasználásnál úgy gondolom a korrekciót, hogy nem csinálni ilyet. Szerintem amit alapból tud egy random ferrit, az pont elég a célnak.
A sönt sem rossz, különösen egyfázisú hálózaton tud egyszerű lenni, viszont ott is gondolni kell arra, hogy ha a sönt melegszik 30-40-50 fokot, akkor azért százalékban mérhető mértékben megváltozhat az ellenállása. Ergó teljesítményben jelentősen illik túlméretezni, nem lehet 0.5W-os névleges disszipáció mellett 1W-ot söntellenállást használni.

A meddő teljesítmény fogalmát nem is értem, hogy miért kevered ide: a klasszikus meddő teljesítmény 50Hz-es, másrészt ahogy mások írták, ez csak a szolgáltatónak fáj, háztartási fogyasztó nem fizet érte, és egyébként se sok ilyen fogyasztó van otthon.
Ahol megjelenhet valami sok kHz-es terhelés, az az aktív PFC (ott sem MHz-ekről beszélünk), de azt meg nyugodtan lehet színuszosnak venni, a magasabb freki csak apró recéket okoz az áram jelalakján.
A sima kapcsolóüzemű táp 50Hz-es, de nem színuszos árammal terhel. Felharmonikustartalma nyilván van, de ott sem beszélhetünk MHz-ekről.

Azt, hogy mennyit változik a hőmérséklettel a sönt ellenállása, az adatlapjából kiderül. Azért egy 1%-os 75PPM/°C-os sönt ellenállás változása messze nem 1%-ot változik 30°C változásra. több meg nagyon nem lehet, mert tönkremegy.

0.5W-os maximum veszteséghez meg bőven használhatsz 1W-os ellenállást. A keletkezett hőt meg így is úgy is el kell vezetned az alkatrésztől, nem attól lesz több vagy kevesebb a hő, hogy hány wattos az ellenállásod.
Kisebb teljesítményű, kisebb ellenállást meg azért nem használhatsz mert a mérete, kialakítása miatt nem tudja leadni a benne keletkezett hőt a környezetének.

Ha otthonra kell, akkor minek aggódsz, hogy évek múlva nem gyártják?
Ha meg a piacra akarsz betörni, akkor nem ez lesz a legfőbb problémád szerintem. ;)

A linkelt IC is ellenállásosztót használ. Galvanikusan függetleníteni pedig az IC után kell az áramkört.
Otthoni használatra lehet gyorsabb és olcsóbb ha veszel egy villanyórát, amit ki tudsz olvasni valamilyen módon, és azt kötöd a szolgáltató mérőórája után.

Három fázisnál egy IC nehezen használ ellenállásosztó(ka)t... melyikhez kötnéd a GND-t?

A házi villanyóra csak akkor lesz olcsóbb, ha csak egy példányt óhajtasz belőle.

Ekkora projektnél már nem lenne olcsóbb:
http://www.delorie.com/electronics/powermeter/

A nullára kell kötni, vagy a virtuális földre. Már ahol így oldják meg. De általában így. Nézegess application note-okat, referencia kapcsolásokat, akkor magadtól is rájössz.

Nem kell a spanyolviaszt feltalálni, számtalan gyártónak van erre megoldása.

Mellesleg én csak 1 fázisút csináltam Cirrus IC-vel, söntös (0.002 Ohm) áramméréssel, ZigBees adatátvitellel. A 230VAC-ről kapja a tápot is. Tökéletesen, és pontosan működik.
Mivel a villanyórából több megszakítón keresztül akár 5-10 helyre is szétoszthatják a "villanyt", akár mindegyik ágba lehetne rakni. A max. 16A -es áramfelvétel esetén is csak 0.5W veszteség keletkezik a söntön. Nem kell drága árammérő trafókat használni ha nem muszáj.

A nullára kötés első körben nem tűnik rossz megoldásnak, bár nem állítanám, hogy minden hátulütőjét végiggondoltam.

Az árammérő trafó csak akkor drága, ha kell a precizitás (= az alapján fizet valaki). Háztartási célokra egy pár száz forintért kapható modell is megteszi, ami azért a "Zigbee feature" árához képest egyáltalán nem sok.
Kétségtelen, hogy a sönt ennél olcsóbb, viszont így kénytelen vagy a nullában mérni az áramot.

3 fázis esetén nem tudsz nullában áramot mérni. Helyesebben szólva tudsz, de minek. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az egyfázisú áramköröket tudod csak. A háromfázisú, fix bekötésű, rendes fogyasztóknál nincs is nulla (pl. motor), a többinél viszont valóban nem megy. És ha van ötpólusú fali aljzat, akkor abba aztán bármit be lehet dugni.

Hát ezt mondom magam is! :) Amúgy azért írtam, mert korábban írtad:

Kétségtelen, hogy a sönt ennél olcsóbb, viszont így kénytelen vagy a nullában mérni az áramot.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem értem mit értesz a nullában árammérésen? 1 fázis esetén 2db bemenet van. Teljesen mindegy melyik bemenetet kötöd a nullára és melyiket a fázisra, az eredmény ugyanaz lesz.
Az áramkör dugaljként lett megvalósítva, amit be lehet dugni a konnektorba "fordítva" is. A mérendő eszközt pedig ebbe a dugaljba. Működik, ki lett próbálva.

De felesleges ennyit agyalni rajta, vannak referencia kapcsolások, 3 fázisra is, ha az alapján csinálod működnie kell.

Nem világos, miért kellene galvanikusan független A/D. Elképzelem, hogy az A/D GND-je épp a nulla vezető potenciálján van, s a 3 fázis felé mennek a nagy értékű ellenállások. Nyilván az áram mérésének ebben az esetben valóban galvanikusan leválasztottnak kell lennie, de áramváltó, az meg ugye galvanikusan leválasztott.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE