(Megoldva) /home két külön eszközön / Megoldható ? /

 ( dombi1976 | 2016. január 15., péntek - 14:53 )

Az alaphelyzet, amiben a segítségetek szeretnék kérni.

Szeretném a T430i-as Notebook-om SSD-vel bővíteni.
Az op. rendszer Debian 8.2.

Amit szeretnék!
A /home mappát két külön eszközön elhelyezni.
A programok .xyz mappáit az SDD-re, az egyéb Mappákat a HDD-re (Ultrabay).

Megoldható ez?

Előre is köszönöm a válaszokat.

dombi1976

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

/home/TE/egyik => ssd
/home/TE/masik => hdd

t

egyik lehetőség: kézzel tartod karban a szimlinkeket, melyet szűkszavú kollega is jelzett, azaz első induláskor létrehozza az adott progi a dotkönyvtárát, majd leállítod, move-olod a kvt-at az SSD-re, majd visszaszimlinkeled a home-odba.
újabb progik jók, mert csak a .config, .local, .cache kvt-akat használják, így elég azokat egyszer átszimlinkelni. régebbi progik dotkönyvtáraira viszont a fentiek szerint kell eljárni.
én így csinálom, csak nem másik vinyón, hanem másik fájlrendszeren (titkosítottan, encfs) van egy-két dotkönyvtárom (mondjuk az éppen lassít az elérési időn :)). a te esetedben is másik fs-ről van szó egy másik kvt-ba mountolva. a dotkönyvtárakkal nincs is így baj, csak a dotfájlokkal, azokat sok progi nem megnyitja írásra, hanem egy új verziót ránevez - ilyenkor elvész a másik fájlrendszerre mutató szimlink és két példányom lesz az adott dotfájlból. ha fájlokat is ssd-ra akarsz tenni, erről jó tudni.

másik lehetőség: overlayfs, aufs, unionfs - több kvt (esetedben a hdd és az ssd-n lévő kvt-ak) alatt lévő fájlokat egy kvt (home) alatt mutat.
meg lehet határozni, hogy az újonan létrehozott fájlok melyik valódi kvt-ba kerüljenek igazából. ugyan olyat még nem láttam ezeknél az fs találmányoknál (ennél több is van) hogy fájlnév pattern alapján rendeznék egyik vagy másik backend kvt-ba az új fájlokat, de nem lehetetlen h van ilyan opciójuk.

alapvetően azt javaslom, h közvetlen az ssd-n legyen a home-od és linkeld vagy mountold alá a hdd-t egy kvt-ba és abba mentsd azokat a fájlokat amiknek te mondod meg a helyét.

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

Vagy épp a HDD-n levő partíciót mount-olod a /mnt/akarmi alá, szépen átpakolod oda ami oda kell, és a /home alól akár symlink-kel, akár bind mount-tal "odamutatsz".
(Gondolom a rendszer az SSD-n lesz.)

Van valami különös oka annak, hogy nem az egész /home-ot teszed a HDD-re?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

csak sebesség miatt gondoltam.
ha jól gondolom a .xyz mappákba kerülnek a config, a gyorsítótáras dolgok, stb. szóval amik a programok indulásakor szükségesek lehetnek.

a hdd-re a kimondott adatokat gondoltam. Dokumentumok, képek, videók, zenék.

ha nem jól gondolom, és szerintetek jobb a teljes /home a hdd-re, meggyőzhető vagyok.

"Dokumentumok, képek, videók, zenék"

Hát tedd ezeket oda, hagyd békén a többit ssd-n.

Szerintem tedd a teljes /home-ot az SSD-re és például a /home/hdd alá felcsatolod a HDD-t, aztán oda teszel mindent, ami ritkán használatos... felesleges ezt túlkomplikálni, az SSD élettartama alatt bőven elavul a méretét tekintve... én négy évig használtam közel 7/24 üzemben egy 32G-s SSD-t, minden azon volt és még mindig működik, de már kicsi.

Most egy éve használok egy 128GB mérető SSD-t, most is ezen van minden, pedig kapja rendesen a terhelést a sok apró .java fájllal, amiből sok apró .class lesz... :)

--
https://portal.gacivs.info

LVM és a beépített dm-cache layer miért nem jó neked?

Bővebben: http://blog-vpodzime.rhcloud.com/?p=45

Köszönöm a segítséget.

A megoldás /home SSD-re, a HDD home/x mappába való csatolása, és az xdg_user_dirs config átszerkesztése lett.

dombi1976