Ruby on Rails

 ( mgabor | 2015. december 9., szerda - 10:49 )

Elkezdtem érdeklődni iránta. Megnéztem pár video-t róla és nagyon megtetszett.
Kár, hogy időm az elég kevés van rá, hogy intenzíven foglalkozzam vele.
Mennyi idő alatt lehetne megtanulni, hogy biztonsággal eligazodjon benne az ember?
Van esetleg valaki aki dolgozik benne vagy foglalkozik vele?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hát úgy tűnik nem váltott ki nagy érdeklődést a Rails :) .
Én nemrég váltottam munkahelyet, ahol nekem kellett eldöntenem, hogy a prototipus gyártáshoz milyen eszközökkel állok neki. Mivel java fejlesztő vagyok eredetileg, Spring keretrendszerrel indultam neki, de nem az eddig használt elég nehézkes GWT használtam UI-nek, hanem Angularjs-ben fogtam neki. Aztán végül most a Spring-es backend is kezd leváltódni Node.js-el (StrongLoop).
Azt hiszem hogy a Spring előnyei akkor jönnének elő, ha többen dolgoznánk a projektben (mint az előző munkahelyemen 8-10 programozó). Most egyedűl vagyok fejlesztő, és ez így hatékonynak tűnik a jávánál.

En foglalkozok vele, es dolgozok is benne. Hogy mennyi ido megtanulni? Egy elet is keves. De ez igaz barmelyik masik rendszerre is, amit aktivan fejlesztenek.

En a http://railscasts.com/ -on kezdtem el tanulgatni, illetve kitalalgattam magamnak projekteket, es azt raktam ossze (suru googlizasok kozepette, mert mind a nyelv, mind a framework ismeretlen volt), kb. ket het utan mar nagyjabol ertettem a rendszer mukodeset, lattam, hogy mikor hova kell nyulni dolgokert. Azt mindenkeppen eszben kell tartani, hogy nem szabad semmi bonyolultat akarni elsore, tehat az ilyen josagok, hogy HAML, meg authentikacio, ezek legyenek egy masodik kor resze, elso korben rakj ossze egy termeklistazot, rakj ossze egy blogot, rakj ossze egy konyv-katalogizalot, ezeken megtanulod az alapokat, es utana valamelyiket fejleszd tovabb uj technologiakkal, uj featurekkel.

Erdemes kihasznalni a scaffolding technologiat benne, hogy ne kelljen mindig HTML-t irkalni.

Ami a Rails-ben nagyon jo, hogy konvencio alapu, vagyis viszonylag strict alapertelmezesekkel jon, vannak dolgok, hogy miket hova var, ezeket felul lehet biralni konfigbol/kodbol, de teljesen logikusak, ha nem feszulsz be az elso neked nem tetszo dolognal, hanem rugalmas maradsz, egy nagyon jol felepitett, logikus rendszert kapsz a kezedbe, ahol tenyleg eleg csak kivanni - es a dolgok valora valnak.

A masodik korre ajanlott technologiak:

- Devise: https://github.com/plataformatec/devise
- Inherited Resources: https://github.com/josevalim/inherited_resources
- HAML: http://haml.info/
- SASS/SCSS: http://sass-lang.com/
- CoffeeScript: http://coffeescript.org/

Aztan ezeket lehet bonyolitani a vegtelensegig, de az alap Rails-on kivul ezek azok az epitokockak, amikkel a legsurubben fogsz talalkozni.

Ha barmilyen kerdesed van a Rails-sel kapcsolatban, kerdezd meg batran itt kommentben, vagy akar PM-et is irhatsz, ha az kenyelmesebb.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik