Málnásdoboz

 ( Zahy | 2015. július 22., szerda - 9:09 )

Retikülimportban megérkezett. Nekem élőben is tetszik.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Milyen célt szolgál nálad a málnapc? Van valami feladata, vagy csak ilyen ki akartam próbálni darab?

Jelenleg ez utóbbi. Skype-telefont akartam belőle csinálni, de gyakorlatilag csak meghalt lehetőséget találtam a legálisan már nem elérhető Skype-SDK képében. (Mondjuk a fizikai valójában megfogható Skype-telefon azóta is érdekel.)

Ahogy néztem FreeBSD-t lehet rá tenni :D Már régóta szeretnék egy ilyen kis gépet beszerezni, de nem tudom eldönteni, hogy melyik legyen. Elég sokféle van a piacon. Otthonra "játszogatni" az Rpi mondjuk jó az ára miatt.

Mivel gyakorlatilag ez az egyetlen lapka ami milliós nagyságrendben van hobbistáknál nem is igen érdemes mást nézegetni csak ha nyomós okod van rá. Pl. kell SATA, kell integrált ADC vagy valami speciálisabb funkció. A 2-es pedig egész jó már.

A Raspbian most sem nyűgözött le, és bizony eléggé kellemetlen, hogy pl. Youtube-nézegetésre kb használhatatlan - böngészőből (ha felraktuk az Epiphany mellé/helyére az Iceweasel-t), szaggat, azaz egyelőre az a működő megoldás, hogy youtube downloader-rel letöltjük, majd lokálisan lejátsszuk a parancssori omxplayer-rel. (Esetleg omxplayer $( youtube-dl -g youtube.li.nk ) - formában játsszuk a netről.) Sajnos ez kb 3 hete még működött, de most a youtube-dl már megint nem tud letölteni, sőt a -g opció hatására sincs eredmény. Azaz ma meg tudtam mutatni, hogy pár korábban lehúzott 720p-s filmmel milyen gyönyörűen elboldogul, de aktuális videót nem tudtunk nézni. És sok helyen még a flash-plugin hiánya is rendesen bekavart.

Szóval kéne valami könnyen kezelhető és jól összelőtt disztró is a desktop élményhez.

Arch esetleg, bár nem tudom az arm port mennyire "könnyen kezelhető és jól összelőtt". Mindenesetre elég sok bináris csomag van arm v7-re.

Van is rajta - de egyelőre ez az ág eléggé kezdetleges, mert valami current van rajta.Ha kijön a 10.2, akkor lesz rá stabilan feltolva, és utána kezdek rá csomagokat vadászni és építeni. Már az is fáj, hogy a freebsd-update nem megy arm architektúrán, de hogy hivatalos csomagtároló sincs, az szintén eléggé fájdalmas.

Asszony rendelt egyet ebay-ről vagy honnan. Gyakorlatilag egy rózsaszín telefonkagyló csak.

Mivel hiába nyomogattuk a konfiguráló gombot, nem sikerült bluetooth-szal (vagy WiFivel? nem emlékszem már) csatlakoznia semmihez, ezért sosem használtuk.

Pontosabban a másfél éves gyerek szeret vele játszani. :-D

Nem jó hír. Egyszer, mikor épp alszik a gyerek, tudnál nekem valami tipusazonosítót kinyerni?

No itt a kezemben az eszköz, egy fia betű nincs rajta, ha a CE szimbólumot nem számítjuk.

Fogalmam sincs, ki gyárthatta vagy mi a típusa.

Köszi.

Személyes kérdés, vagy mástól is érdekel felhasználás?

Engem érdekel a te válaszod is :-)

:)

Jelenleg:
1B : raspbian wifi AP + konzol szerver.
1B+ : raspbian : rokon internetezős gépét váltja ki jelenleg
2 : OSMC médialejátszó + ideiglenesen OpenVPN szerver koncentrátor

Mindegyikkel elégedett vagyok.

A középsőről mesélhetnél, mert mint fent írtam, a szimpla, cikkekbe beágyazott videók + YT-linkek megnézésén gyakorlatilag elvérzett. Pedig az enyémben ugyebár 4 procimag van (az is igaz, hogy nem úgy tűnt, hogy akárcsak kettőt használna - mondjuk azt az egy magot csontra leterhelte, illetve én így értelmeztem azt, hogy a szaggatott videolejátszás közben 25-27%-ot mutat az LXDE CPU-terheltség mutatója).

Vészmegoldásként adtam oda, egy kis netezés, html nézetes Gmail-t simán lekezeli. Most költöztek, nincs pénz lecserélni a kihalt P4-est. Nyugdíjasok, így a youtube nagyjából ki is esett.

Innovációként viszont el kell mondjam, hogy elég nekik. Megtanítottam őket arra, hogy szépen gui-ról le kell kapcsolni. Utána meg táp ki-be -vel elindul. PPPoE-t szépen kezeli. Állításuk szerint nem sokkal lassabb, mint a P4. :)

Ha érdekel még egy válasz: nálam otthon TV-re van csatlakoztatva, Raspbian+Kodi van rajta. Netes streameket szoktam vele nézni, meg a NASomra csatlakozik.
Plusz, munkahelyen használunk egyet Unifi controller-ként, azon is Rasbian van.

OkosTV és medialejátszó mellett nálam ez a funkció pont a kevéssé érdekes.

Adok egy +1-et a kodinak. Nálam eddig okostv kevésbé jott be. Mivel TV adás nincs, ezért direktben ezzel indul a TV, és teszi is a dolgát.

Egyedül azt hiányolom, hogy az Ipad-ről kevésbé egyszerű youtube linket küldeni rá, de fontolgatom a cserét egy androidos, vagy windows-os tabletre.

+1 a kodinak. En az okostevemre kotottem ra, azota sem hasznalom. Marmint az okosteve okosfunkcioit.

Nálam Retropie (SNES és PS1 játékok) és Kodi fut rajta (TV okosítás, NAS-ról tartalom lejátszás).

--
arch,debian,openelec,android

Hmm... első generációs playstation játékok elfutnak egy RPi-n? Vagy RPi 2 kell hozzá? És hogyan kerül fel a játék a CD-ről? Hogyan csatlakoztatsz hozzá PS kontrollert? Van otthon egy PS-em, de egyrészt leesett a CD tartó műanyag izé a tengely végéről, másrészt mellőzném az egész CD-s mizériát.

Ave, Saabi.

Rpi1-em van (512MB). Játéka válogatja. Bizonyos játékok többet esznek, azok akadnak. Én kicsit feltuningoltam a Rpi -t, asszem 800 mhz körülre, de nekem vannak rajta hűtőbordák.
Ami nagyon akad: Colin Mcrae Rally
Ami fullosan, szépen megy: összes crash bandicoot
szerk.: rpi2-vel természetesen minden gyönyörűen húz

--
arch,debian,openelec,android

Ez tök jó, hogyan? (okay, lmgtfy...)

Mi pontosan a kérdés?

--
arch,debian,openelec,android

- hogyan kerül fel a játék a CD-ről?
- hogyan csatlakoztatsz hozzá PS kontrollert?

Ave, Saabi.

Az emulátorok tudnak nyers iso -t illetve bin/cue -t olvasni.
PS kontrollert nem használok, csak valami olcsó random USB controllert.

--
arch,debian,openelec,android