[marad megoldatlanul]Samsung 850 evo kb 10 másodpercig megy sata 1.0-n

Vettem egy szép új 850 evo-t. Fogtam egy külső usb-s case-t, megformáztam ext4-re, és rádobtam egy linux mint 17.1-et.
Szépen működött, kb 5-10 perc alatt fel is ment rá minden. Kikaptam a laposból (amilo li1718) a hdd-t, és bedugtam, várva, hogy majd milyen ficánka lesz az egyébként nem túl combos régi szar gép. Az is lett, kb 10 másodpercig. Grub bejön, elindul a boot, majd egyszercsak kihal. Elindítottam recovery módban, eljutunk odáig, hogy mit akarok csinálni. Bootolj rendesen, csak írd ki min hasalsz el opció.
[timestamp] end_request: I/O error, dev sda, sector 'valamennyi'
meg
[timestamp] ata1.00: failed command: WRITE DMA EXT

Közben megjött az optical bay caddy, beletoltam a régi hdd-t, és bootoltam arról a régi rendszert (ubi 14.10), próbáltam onnan varázsolni valamit. Nem sikerült. Felcsatolni felcsatolja, bármilyen műveletet (írás/olvasás) megkezd, de nagyjából 10 másodperccel később behal. SSD ki, usb tokba bele.
Minden faszán működik. Írhatom, olvashatom, nincs vele gond... :S Még be is bootol róla.

Találtam ilyet, hogy "libata.force=noncq", de nem jó.

Valakinek van tippje?

szerk.:
Amáliát kidobtam a fenébe. Szomorú vagyok kicsit, de ez van. Donor lett. Még működő szerveit beáldozta egy másik vén csontnak, aki egy aspire 5610. Csak nem tudom milyen nevet válasszak neki. De benne hibátlanul megy az ssd. Gyors, alig pörög a venti. Amáliaé megállás nélkül visított.
A többi szervre még ki kéne találnom valami hobbiprojektet. LCD-re pl valami ilyet.

Hozzászólások

BIOS-ban nézz még szét beállítások után. Ha ez sem akkor cseréld másra.

Buta kérdés, de ezek a szuperúj cuccok egyáltalán szeretik a sata1-et és az olyan vezérlőket? Ugyanez igaz fordítva is, hogy a sata1-es vezérlők és fw-ik mennyire eszik ezeket a szuperúj cuccokat?