Merevlemezek, vezérlők

Jönnek a Synology Plus sorozatú HDD-k - de minek?

Számomra "érdekes" hírként olvasom, hogy jönnek a Synology Plus sorozatú merevlemezei otthoni és kisvállalati felhasználóknak.

Akkor ezt azt jelenti, hogy miután az Enterprise sorozatú lemezek megjelentek, és az új, nagyobb (8+ lemezes) Synology NAS-ok gyakorlatilag csak azokkal hajlandóak hibajelzés nélkül működni, akkor várható, hogy az ezután megjelenő, kisebb Synology NAS-ok meg csak ezekkel a Plus sorozatú meghajtókkal fognak ugyan így hibajelzés nélkül működni?

Most jött el, hogy a Synology kizár minden egyéb merevlemezt a NAS-aiból, csak a tőle vett, durván túlárazott HDD-kkel fognak rendesen üzemelni?

Az pláne érdekessé teszi a kérdést, hogy már most kijelentették, hogy az Enterprise kategóriájú NAS-okba nem használhatók a Plus sorozatú diszkek (nehogy valaki a nagy NAS-ba "olcsóbb" HDD-t akarjon venni akár tőlük).

Otthoni és kisvállalati körben dolgozva nekem 30 év alatt nem sikerült HDD firmware okozta hibába vagy adatvesztésbe belefutni, így számomra a műszaki magyarázat bullshit-nek tűnik. Sőt, bevallom, a szerverek automata HDD firmware frissítésén felül soha az életben nem frissítettem HDD-n firmware-t.

Ráadásul a Synology NAS-ok sokszor kommersz hardverre épülnek (nincs spéci Synology SATA vezérlő benne pl.), sima Linux kernelt használnak, sima Linux-ban elérhető szoftveres HDD és kötet kezelést, általánosan támogatott FS-t, így nem igazán érthető, miért mondják, hogy a HDD firmware inkompatibilitásokból adódó hibák így elkerülhetők. Miért, voltak ilyenek? Minek vannak a szabványok és az elfogadott protokollok?

Asus VivoBook 15 X542UN Notebookkal a Samsung 980 PRO 500GB M.2 PCIe (MZ-V8P500BW) nem lenne kompatibilis?

Sziasztok!

Asus VivoBook 15 X542UN [https://www.asus.com/supportonly/x542un/helpdesk_download/] Notebookban szeretnék Samsung 980 PRO 500GB M.2 PCIe (MZ-V8P500BW) [https://www.samsung.com/hu/memory-storage/nvme-ssd/980-pro-pcle-4-0-nvme-m-2-ssd-500gb-mz-v8p500bw/] SSD-t használni.

A laptopban hagytam a gyárilag benne lévő merevlemezt, és betettem mellé az írt SSD-t.

Windows 10 Enterprise (64 bites) telepítése közben a szükséges helyen Pendriveról betallóztam neki az ilyenkor használatos IRST-t [Chipset/Intel Rapid Storage Technology v15.9.1.1018 (2018.03.05.)], automatikusan kiválasztotta a laptoppal kompatibilis illesztőt, de sajnos mégsem ismerte fel. :/

Van valamilyen ötletetek, hogyan tudnám orvosolni a problémát?
Esetleg a konkrétan szükséges IRST kiadásból a legfrissebb verziót betudnátok linkelni (hátha csak az lenne a probléma)?
Vagy létezik, hogy ezt az SSD-t a laptop nem fogja sehogy sem felismerni? :(

A segítő válaszaitokat előre is nagyon szépen köszönöm!

Üdv.: Zsolt

Samsung PM871 256GB SED drive (m.2 sata) vicceskedik

Sziasztok!

 

Egy Dell 5175-ös Lattitude-ban vettem, de mivel volt másik (ssd, egy ugyanolyan laptopból), az eredetit kivettem, és ment a fiókba.

Most elővettem, mert egy gépbe pont jó lenne egy 256-os m.2 sata ssd, de érdekesen működik.

Nem lehet róla az eredeti rendszert eltüntetni.

Ha küldő usb-s házba teszem, vagy bebootol a gép, vagy nem egy másik usb-ről (már ez is érdekes), de bármilyen boot cd-vel próbálom, nem látja a Sasmung ssd-t. Mintha ott se lenne.

Akkor is ugyanez a helyzet, ha usb-ről bootolok, az ssd-t pedig alaplapi m.2 slotba dugom.

A Samsung Magician szerint unsupported drive.

 

Viszont: a rajta levő Windows simán bebootol.

SED nem aktív, titkosítás nincs.

Próbáltam a SEDUtil-lal is (link lejjebb), de semmi. Elvileg az ssd cimkéjére nyomtatott PSID megadásával, adatvesztés mellett, leszedi a titkosítást. Ez nem is lenne baj, másik rendszer kerülne rá.

Azt írja, sikeres a művelet, de a rajta levő Windows vígan elvan továbbra is, bebootol, a rajta levő fájlok rendeb vannak.

(https://github.com/Drive-Trust-Alliance/sedutil/wiki/PSID-Revert)

 

Valaki látott már ilyet?

 

Köszi, hogy végig olvastad! :)

a

HP Z440 NVME boot probléma

Sziasztok, van két napja egy HP Z440-es workstationöm ami egy Z Turbo Drive G2 kártya segítségével egy Samsung NVME SSD-ről bootol (hivatalosan támogatott konfig ez), a gépen Windows 10 Pro fut. A probléma az hogy a gépet nem lehet sikeresen újraindítani, csak a teljes leállítás / bekapcsolás működik. Újraindítás esetén reboot után a gép meghal a következő hibaüzenettel:

POST Error
928-Fatal PCle error.
PCle error detected
Surprise link down error Completion Timeout on Slot 4 Gferrsts: 0x40 Xpuncerrsts: 0x0 Uncerrsts:0x4020

Ebben a gépben a Turbo Drive-ot a 4-es és 5-ös PCIe slotokba lehet használni, mind a kettőben produkálja ezt a hibát. Próbáltam a használt PCIe slot paramétereit állítgatni, BIOS-t frissítettem, Windows is naprakész (bár szvsz a tünetek alapján a használt OS-nek nem sok ráhatása van a jelenségre) , de nem segített semmi. Próbáltam rákeresni is a jelenségre, nem igazán találtam releváns infót. Végszükség esetén együtt lehet ezzel élni, csak macerás(abb) adott esetben a frissítések/akármilyen installok utáni újraindítás - valakinek ötlete hogy mi okozhatja?

[Megoldva] Proxmox LVM-thin csatolása

Még mielőtt. Tudom, hogy nem lehet közvetlenül csatolni az LVM-thin meghajtót. De azt sajnos nem tudom, hogy hogyan lehet. :)

Szóval a helyzet a következő: Proxmox szerver, benne ssd azon néhány VM. Az egyik VM feladata lenne az NFS/Samba/Cifs/whatever megosztás kezelése. Ám ehhez mountolni kellene a szintén LVM-thin formázott 700M winchestert.

# pvs
 PV       VG  Fmt Attr PSize  PFree 
 /dev/nvme0n1p3 pve lvm2 a-- 237.97g <16.00g
 /dev/sda1   adat lvm2 a-- 698.63g 120.00m

Lássuk a logikai köteteket is.

# vgs
 VG  #PV #LV #SN Attr  VSize  VFree 
 adat  1  2  0 wz--n- 698.63g 120.00m
 pve  1  7  0 wz--n- 237.97g <16.00g

lvs
 LV      VG  Attr    LSize  Pool Origin Data% Meta% Move Log Cpy%Sync Convert
 adat     adat twi-aotz-- <684.54g       0.00  0.27              
 vm-102-disk-0 adat Vwi-a-tz-- 700.00g adat    0.00                  
 data     pve twi-aotz-- <141.59g       8.51  1.42              
 root     pve -wi-ao---- <69.50g                          
 swap     pve -wi-ao----  8.00g                          
 vm-100-disk-0 pve Vwi-a-tz--  7.00g data    36.91                 
 vm-101-disk-0 pve Vwi-a-tz--  7.00g data    32.59                 
 vm-102-disk-0 pve Vwi-a-tz--  17.00g data    16.86                 
 vm-104-disk-0 pve Vwi-a-tz--  32.00g data    13.52 

Ugye szépen látszik, hogy az adat a 700M winchester és az ssd-n figyelnek a VM-ek.

Nos,szer a kérdésem, hogyan tudnám felcsatolni a debian host-ra az adat pool-t és ott egy media könyvtárba másolni a zenéket/filmeket. Plusz pont, ha a jogosultsággal kapcsolatban is kapok okos tanácsokat.

Nagyon szépen köszönöm!

Szerk. A problémám másik része a Debian host-on van.

# vgs
bash: vgs: parancs nem található
# pvs
bash: pvs: parancs nem található

Ám:

# apt install lvm2
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
Állapotinformációk olvasása... Kész
lvm2 már a legújabb verzió (2.03.11-2.1).
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.

Akkor most mi van?

SSD bővítés vékony laptopba

Sziasztok!

Tavaly szereztem egy laptopot (5gen Lenovo X1 Carbon (20HR-S02500)) és kezdem kinőni az SSD-t ami volt hozzá. A jelenlegi tárterülete 256GB, az új pedig legalább a duplája kéne legyen, de inkább 1TB. Pár fórumot végigkérdeztem már a témában, de megkérdezem itt is, ki milyet ajánl? Többen ajánlották a Samsungot, de amiket találtam ahhoz majd' mind ajánlottak hűtést, ami nem tudom hogy ebbe a gépbe belefér-e egyáltalán. És ez itt jelenleg a legnagyobb dilemmám. Nem igazán ismerem az igényeim technikai szükségleteit, de nem örülnék ha a melegedés miatt kéne visszavegyen a tempóból. Egyáltalán nem tudom, hogy okozna-e észrevehető lassulást nekem az elvárt használat mellett. Ami sarkosabb lehet, hogy használnám nagyobb fájlokra is, úgymint USB3-as kameráról (ASI) tömörítetlen videófolyam (.ser) felvétele és feldolgozása, meg néha futna pár virtuális gép is (VirtualBox, WSL). A kamerás videók fél perc alatt gigabájt fölötti méretűre hajlamosak nőni. A kamerás szoftverek miatt érdemes Windows-t használnom, így amíg a Windows 10 alól nem rúgják ki a hokedlit, addig az maradna, csak azután valami Linux.

[megoldva] DS3500 controller hiba

Hali,

Van egy DS3500, amiben elszállt az egyik kontroller. Van egy másik DS3500 chassis, diszkek nélkül. Kérdés, hogy ha átrámolják a diszkeket a másik chassis-ba, akkor az elindul -e velük?

Van némi szervízes tapasztalatom EMC és újabb IBM storage-okkal, de konkrétan ezzel a típussal nem dolgoztam. 

Az "A" terv az, hogy ha a másik chassis-ban megfelelő part number a vezérlő, akkor átrakjuk. A "B" terv lenne a diszk "transzplantáció",  viszont azok a storage-ok amikkel eddig dolgoztam ezt nem nagyon (piszkosul nem) tolerálják, illetve nem triviális eljárással oldható csak meg....de mint jeleztem, a DS3500-at nem ismerem.

(Nem én üzemeltetem a cuccot, csak szívességből futok egy kört az illetékesnek, és természetesen abszolut low budget a történet...)

[megoldva]

Most jutott ki a helyi erő a helyszínre,  az újonnan kapott chassisban szerencsére a megfelelő part numberrel rendelkező kontroller volt. Sikeresen online cserélve lett, és mindenki megnyugodott.

Ki milyen szoftvert/szoftvereket hasznal Data recoveryre? (Kurtsoft helyett)

A kerdes apropoja a kovetkezo: 
eleg sok vezeto beosztasu es egyeb kollega talal meg olyan dolgokkal, hogy otthonin gepben az adattarolasra hasznalt (zomeben HDD) "meghalt" elerhetetlenek a csaladi fotok, fajlok stb. Most legutobb egy 3.5"-os kulso WD kerult hozzam.

Az eddigi tapasztalatom az, hogy amig forog a diszk (mindegy kattog e vagy sem) , az esetek tobbsegeben menthetoek az adatok, minimalis adatvesztessel, de van hogy adatvesztes nelkul.

En ezeket hasznalom jelenleg:
-WinPE 11-10-8 Sergei Strelec (x86/x64/Native x86) 2023.04.18 English version, USB bootolhato pendrive csilliard data recovery szoftverrel
(R-Studio 9.1 Build 191061
Active File Recovery 22.0.8
Active Partition Recovery 22.0.1
Active UNDELETE 19.0.0
Runtime GetDataBack 5.57
Runtime GetDataBack for NTFS 4.33
Runtime GetDataBack for FAT 4.33
EaseUS Data Recovery Wizard 15.8.1.0 Build 20221128
TestDisk 7.2
Acronis Cyber Protect Home Office 27.3.1.40173
Acronis True Image 2019 Build 18100
Acronis True Image 2014 Build 6673
Acronis Cyber Protect 15.0.27009
EaseUS Todo Backup 2023 (build 20221026)
Active Disk Image 11.0.0
StorageCraft Recovery Environment 5.2.5.37836
R-Drive Image 7.0 Build 7008
Veritas System Recovery 22.0.0.62226
Symantec Ghost 12.0.0.11499
TeraByte Image for Windows 3.56
AOMEI Backupper 7.1.1
Drive SnapShot 1.50.0.941
Macrium Reflect 8.0.7175
Disk2vhd 2.02)

-Sok esetben windowsos appok nem segitenek, akkor DiskDrill, Vagy Disk Warrior Pro MacOS alol.

Nyilvan nem ceges kornyezetben (mivel ott van backup, DR site, stb) hanem atlagusereknek az otthoni win/mac/linux gepehez.

Kinek milyen programok valtak be a fenti usercasekre?