Merevlemezek, vezérlők

WDC WD10EZEX - javított szektorhibák -kuka, vagy még nem?

Adott a következő HDD (WDC WD10EZEX), amin a HDD Sentinel "Lemez javítás (olvasás teszt szektorok javításával)"- nevű kézrátételes gyógyítómódjának többszörös futtatásával sikerült egy rakat 23-as CRC adat hibát javítani, azóta ennek a tesztnek a futtatásával minden szektort jónak jelöl, a színes kis négyzetek változó helyzetekben mutatnak csak sötétebb színeket... A Smart "Current pendig sector count"-ja 0-ra állt vissza, a "Off-line uncorrectable sector count" adat mező tartalma pedig 0-ról 1-re állt.

Nem hiszek a mágiában és nem vagyok idealista sem, a kérdésem: mennyire veszélyes ez a fajta hiba, elzörög még vele ez az öreg masina, vagy sürgősen csere?

--

és akkor egy kapcsolódó kérdés: helyette wd gold, vagy wd black?

exFAT vs NTFS

Udv!

1 TB-os kulso merevlemezt formaznek. Foleg Windows-t hasznalok kb. 60%-ban, kb. 30%-ban Linux (Ubuntu, Debian) es nagyritkan Mac-et.

Az exFAT mellett szolna, hogy relative mindharom rendszert lefedi, viszont hatranya, hogy nem naplozott faljrendszer, mint az NTFS.

Foleg csaladi kepeket es videokat tarolnek rajta (egyfajta archivumkent), de elofordulna a hordozgatas is (hot-plug). Pendrive-okon sokszor hasznaltam mar exFAT-ot, de komolyabb tapasztalatom nincs vele.

Mennyire megbizhato az exFAT (foleg adatvesztes, es a naplozas hianya tekinteteben)?

Igyekszem elore gondolkodni, hiszen 5-10 ev mulva is szeretnem, ha ezek az adatok elerhetoek lennenek majd az akkori rendszerekrol. Vagy a nagyreszt Windows-os felhasznalasom miatt inkabb engedjem el az exFAT-ot es hasznaljak inkabb NTFS-t?

Velemeny?

Megoldva: JMS567 vezérlő USB3-on csak 40MB/s + milyen USB3->SATAIII csatolót?

Helló,

1) a fent megénekelt kínai csodám van USB3 kábellel, és bármit dugok rá (Toshiba 320GB 5200rpm, vagy Samsung 840evo ssd) csak 40MB/s átvitelre hajlandó (azt viszont fixen hozza).

Próbáltam a firmware-t upgrade-elni az USBDev.ru-n kukázott bin-ekkel, 20.06.00.01 -> 138.01.00.01-re, de semmi változás.

 

2) Ha így átk*tak a kínaiak, akkor ki milyen ténylegesen működő USB3->SATA III csatolót ajánlotok? (lehetőleg amihez nem kell külön betáp).

http://www.gmb-online.nl/egmb/ProductSheet.aspx?id=8472&lang=1 ez pl. JMS 578 chipsetes.

Köszi

 

edit: megvettem a linken látható Gembirdöt, egyből 175MB/s-cel tudok másolni, tehát az eredeti hw volt szar annyira, hogy bár kívülről usb3-nak néz ki, belülről csak usb2. Soha ne bízz a kínaiakban :D

Pen drive, SSD, HDD vagy valami más?

Egy ismerősöm szeretné növelni a biztonságérzetét, és a gépén tárolt fotókról mentést csinálni. A képek családi fotók, néha bővül az adathalom, és mondjuk fél évente egyszer bedugná az egységet, és rámásolná az aktuális állapotot.

Tudom, egy backup nem backup, de egy backup is több, mint a 0.

Tehát szeretne egy eszközt, ami minél nagyobb, és menthet rá. (Érzelmileg a pen drive-ok felé húz a szíve, mert az modern.)

Milyen eszközt érdemes ilyen célra venni, tudván, hogy nem jó megoldás, csak jobb a mostaninál, de azért jó lenne minél nagyobb adatbiztonság. 20000 ft környéki költséggel. 256GB és 1TB közötti valamit keres. Nem tudom pontosan mekkora a mentendő adat, de ebből gondolom, hogy nem lehet több, mint 256GB.

Mik a SATA/SAS diszkeknél az extra szektorméretek?

Egyik WD szériánál SAS vs SATA típusnál láttam olyat h. a szektorméretben volt eltérés. Ez miért van, mit eredményez?

Meg is van, itt: https://documents.westerndigital.com/content/dam/doc-library/en_us/asse…

Format: Sector size (bytes) SATA: 512e: 512 4Kn: 4096

SAS: 512e: 512, 520, 528    4Kn: 4096, 4112, 4160, 4224

WD Ultrastar HC310 Bios

Üdv Mindenkinek!

 

Vettem egy WD Ultrastar DC HC310 6TB os SATA hdd-t. Instaláltam egy Gigabyte C246M-WU4 alaplap SATA portjára és a BIOS sajna nem ismeri fel.

Próbáltam más SATA vezetékkel, másik táppal, aztán másik alaplapban is de sajnos továbbra sem ismerte fel egyik alaplap sem.

A Hdd vadi új, 2 db van belőle, másik is így viselkedik. Felpörög, szimpatuk a hangja, nincs semmi rendelenesség csak ugye nem ismeri fel az alaplap.

Valakinek ötlete, hogy mit lehet csinálni?

2TB SATA3 2,5" HDD - hardveres titkosítással

Tudtok esetleg fejből vagy véletlenül olyan laptopba való HDD-t, ami 2 TB méretű és van rajta hardveres titkosítás? A use-case backup drive lenne, amit Windows 10 Home és Linux alól is el szeretnék érni és a közös nevező a két rendszer esetén nagyjából a hardveres titkosítás. Nem lényeges, hogy gyors legyen.

HDD Number of Mechanical Start Failures

Üdv Mindenkinek!

Adott egy 7 éves Toshiba HDD, amire a gsmartcontrol 2 db mechanikai indítási hibát adott. A HDD cseréje tervbe volt véve. A neten két egymás ellentmondó véleményt találtam. Az egyik azonnali adatmentést és kukát javasol. A másik szerint csak boot lemez esetén van jelentősége. A kérdésem az, hogy ilyen hibával mi várható?

SSD delete file recovery

Sziasztok!

Kérdésem, hogy hogyan lehet adatot ezekről a csodálatos ssdkről visszafejteni?

Letöröltem direkt 3 mappát a d meghajtomról (ntfs) windows alól, de a getdata for ntfs5 csődöt mond. Látja a fileokat, de visszaállításkor mind érthetetlen katyvaty.

Itt már nem jók a régi ntfs recoveryk? vagy a vezérlő elektronika miatt nem lehet?

Köszönöm.

HP Z800 Workstation PC nem látja a 3 TB-os merevlemezeket

Sziasztok!

Egy Z800-at telepítek. 4 merevlemezt tettem bele, 1TB,2TB, és 2 db 3TB-ost. A SATA portokat használom. A gondom az, hogy a telepítőből (Windows 7 64 bit) formázni a 2 db 3 TB-os merevlemezt csak 746.39 GB-ra tudom. A lemezkezelő is ennyinek látja fizikailag őket. Az Intel Rapid Storage az éppen látja, hogy 3TB-méretűek, de nem tudok ott semmit sem konfigurálni. A merevlemezek egyszerű kötetet tartalmaznak, GPT-sek, nincs RAID opció. Miért nem látom a két 3TB-os teljes méretűnek? Köszönöm előre is.