Másodlagos mail szerver

Sziasztok!

Két különböző Operációs rendszerre szeretnék kérni tanácsot és megoldási javaslatokat.

3-4 karbantartási helyemen levelezéssel kapcsolatos problémák lettek. A felhasználók szemszögéből és az enyémből is. Elsősorban a megnövekedett levelezés miatt .pst fájlok illetve a Thunderbird profilok elkezdtek "hízni". Az én problémám, hogy ezeknek a biztonsági mentését meg kellene oldanom. A felhasználók pedig szeretnék távolról elérni a levelezést, ahol minden levelet (elküldött levelek, stb..) látnak. Az IMAP lehet megoldás, de az egyik cégnél az email címekhez tartozó tárhelyet 1Gb-ra tudnák megnövelni egyenként (csak az egyik címhez tartozó .pst 3Gb).

Minden cégnél van egy szerver a belső hálózaton adattárolás vagy hálózatos könyvelési programok miatt, az egyik Linux (Ubuntu) a másik Windows.

Arra gondoltam, hogy csinálnék egy másodlagos levelező szervert, amely a szolgáltató POP3 szerveréről letöltené a leveleket és a belső hálózatot IMAP-pal kiszolgálná és esetleg távolról elérni egy jól működő webes felületen.

Ezzel megoldanám, hogy nem a munkaállomásokon tárolódna a levelezés illetve a felhasználók is elérik akár otthonról is a leveleiket.

Kérdésem, hogy milyen programokkal lehetne ezt megoldani?

Elsősorban ingyenes megoldások érdekelnek, de a fizetős szoftverek is szóbajöhetnek. Egy másik karbantartási helyemen használunk MailEnable-t, ami nagyon jól működik. Az ingyenes változata csak POP3-t támogatja.

Előre is köszönöm válaszaitokat

Hozzászólások

Elso korben felhasznalok okitasa es regi levelek archivalasa nem megoldas?

---
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ha mar csinalsz egy mail szervert ami POP3-mal letolti a levelet, akkor ezzel az erovel csinalhatnal egy rendes mail szervert is ami fogadja a leveleket es akkor nem kellene pop3-mal bohockodni.

Ha viszont a kedves ugyfel @t-online.hu -s vagy hasonlo szolgaltatoi email cimekkel szivatja magat es nem is akar sajat domaint, akkor en fetchmail, postfix, deovecot komboval oldanam meg az altalad felvazolt feladatot. Bar nekem akkor is jobban tetszene, ha egy rendes mail szerver lenne es pop3 helyett a szolgalto forwardolna a leveleket.

--
http://blog.htmm.hu/

+1 - Hosting-ba egy saját levelező szerver (akár VPS-en), akár együtt a 2 cégnek, amit te szolgáltatsz nekik (nekik elvben mindegy, hogy X-től vagy tőled bérelnek mail fiókokat) - DE, mondjuk ennyi alapismerettel a helyedben egyedül nem vágnék bele. Keress egy hozzáértő partnert, ha akad még 1-2 ilyen céged, akár meg is érheti.

-------------------------------^v-----------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Gmail - 15 GB tárhely.
Exchange Online Archive - házon belüli Exchange szerver, akármennyi tárhely, az Outlook kliensek nem töltik le, de elérhető, kereshető, Webmailen is.

--

Regebb exchange-nek van limite. Most utana kell neznem, de valami 75GB felso limit, es van valami 20GB limit is.
A figyelmezteto uzenetet meg csak 2GB-ra lehet beallitani...

A keresest meg khm, nem is minositem. (se az outlook-et, se az exchange-et...)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az más. Ez egy másodlagos mailbox, amit másik exchange db-re, jellemzően lassúdiszkes storager-e tudsz tenni. Egyfajta "cold-data" dolog. Beállított policy szerint tud automatikusan a normál mailboxból _mozgatni_ leveleket. Sokan itt olyan archivra gondolnak, hogy _minden_ kimenő és bejövő emailről készül másolat. Ez leginkább monitoring célokat szokott szolgálni vagy valamilyen jogszabályi, belső szabályzási megfelelőséget.

es mennyire pontos?

Mert ha en valamit *meg akarok keresni*, akkor igazabol mindegy, hogy 1 perc vagy 10, csak legyen pontos talalat.

Sajnos az exchange-es tapasztalat az, hogy nem tul alapos a talalata...
De biztos en vagyok a bena.

Annak orulok, hogy gyors.:))

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

(A keresés Exchange szerver oldalon brutálisan jó, nem láttam ezzel összemérhetőt sem.)

Majd ha lesz egy 10 perc szabadidod, akkor regisztralj mar be a gmail.com-ra....

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Btw, tud mar az exchange olyat, hogy minden vlaami@akarm.hu -ra erkezo levelet tovabbit kisjoska@nagyjoska.hu cimre csatolmanyok nelkul ? :)

Most ez a legujabb showstopper exchange frissitesre.
A masik meg az, hogy igeny van android/iphone keszulekekrol torteno levelezesre (imap/smtp/webes gui), es a regi exchange (amirol migralnek) katasztrofa, viszont az uj exchange se jeleskedik mobil tamogatas teren.

Szoval valoszinu valami olyan fele fogok migralni (augusztusi projekt nekem), ami elsosorban tud smtp/imap/push imap -ot es van normalis guija. Masodsorban van nativ MAPI-ja es megy Outlook 2010/2013-mal.

A jelenlegi outlook 2010+icloud plugin szora sem erdemes, annyira bugos szar.
(2-3 hetente kiesik a szinkronbol, *es* emiatt a plugin miatt van ugy, hogy level tunik el az elkuldendo mappabol *nyom* nelkul igy kvazi nincs visszajelzes, hogy nem ment el a level, es nem is lehet elohozni a levelet. Teljesen hult helye. Multkor megtalaltam a neten hogy legalabb egy embernek ilyen gondja van, es nagy szopoag. Foleg hataridos munkanal, amikor azt hiszi az ember, hogy elkuldte a levelet, outlooknal is ugy nez ki minden rendben, aztan igazabol nem ment sehova.... Ezt kb. 1db level/honap gyakorisaggal lepi meg. De sikerult olyan hataridos leveleknel ezt eljatszani, hogy nem is tudom leirni mekkora gaz volt (1 nap mulva tunt fel *hatarido utan*, hogy azert nincs reagalas, mert meg se kapta a masik fel.)

Szoval nyaron at fogom gondolni a levelezest, mert az uj exchange se ad megoldast a caldav-ra, amit az iphone pont tamogatna...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

EAS: Exchange Online + iPhone-nal soha nem volt gondom. Még a jegyzeteket is leszedte/szinkronizálta.

Kb. 7 év alatt - mióta a privát levelezésem is odaköltözött - egyetlen levelem sem tűnt el küldés közben, sőt: minden email státusza külön is megnézhető a webes felületen.
--
http://naszta.hu

> Exchange Online

Ez nalunk kiesett. Akkor mar inkabb gmail.

> egyetlen levelem sem tűnt el küldés közben

Ezt pedig az icloud plugin-ra mondtam outlookhoz. Exchange online-nal nincs tapasztalatom.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Ez nalunk kiesett. Akkor mar inkabb gmail.

Miért jobb a gmail?

> Ezt pedig az icloud plugin-ra mondtam outlookhoz. Exchange online-nal nincs tapasztalatom.

EAS nem pálya a saját Exchange szerverrel? Ez a plugin gányolásnak tűnik nekem. Eredetileg MobileMe-m volt az iPhone-hoz 2006-ban, de annyira nem ment normálisan Outlook-kal, hogy Exchange Online-ra váltottam (akkor még BPOS-ra). Nem bántam meg.
--
http://naszta.hu

Ha hatalmas mailboxok kellenek, akkor a GMail és Exchange Online-t nézzék meg. Ha mindenképp saját megoldást szeretnének, és kvázi végtelen az igényük, akkor dobj privátot. :)

fetchmail, postfix, courier például.

Csináltam ilyesmit annó... Különböző pop3-as ill. imap(ehhez offlinemap-ot is használtam) fiókokról szedte le a leveleket és mint helyi imap szerver működött.