LOL@index megint

Ezt nem hiszem el, hogy komolyan leközölték...

EDIT: a cím lehetne inkább LOL@MTI, merthogy onnan vették át a hírt...

EDIT: most már nem sok érdekes van benne, már be van linkelve, hogy tényleg fake.

http://index.hu/kulfold/2014/11/14/malaj_gep_lelovese_ukrajna/

"...egy szenzációsnak nevezett, bár eléggé kamugyanús fotót, amelyet szakértői feltételezések szerint brit vagy amerikai kémműhold készíthetett."

Erről van szó:

Nem. Ez nem "kamugyanús". Ez egyértelműen fake. Nyolcdugattyús, kerámiatárcsás fake. Ráadásul nagyon triviálisan az. Érzésre valami 4chan-es tréfa lehet.
Egy perc kideríteni.

Nyilván az indexesek arra gondolhattak, hogy a fotónak van egy "tourist guy" jellege, ahogy éppen a pusztulás előtti drámai pillanatot elkapja, ami azért nem túl valószínű. Csakhogy van a fotónak más - sokkal nagyobb - baja is.

Nézzük csak ugyanezt a helyet google maps-en:

https://www.google.hu/maps/@48.0201457,37.8711248,42694m/data=!3m1!1e3
(sorry, beágyazni nem tudom)

Wow, igen megtaláltam a pontos helyet ahol a kémműholfelvétel készült. :) Kár, hogy ehhez csak annyit kellet beírnom a google-be, hogy "Donyeck airport" és kicsit ki kellett zoomolni.

Szóval ez a kép vagy nem műholdfelvétel, vagy megtaláltuk a világ legnagyobb Boeing 777-esét, ami úgy saccra 5 km hosszú. :) Csoda, hogy nem esett le korábban :)

A valódi 777-esek altípustól függően 74m vagy 76m hosszúak, legyen az egyszerűség kedvéért 75m. Azt is tudjuk, hogy a robbanás 11000m magasan következett be. Mivel a képen kb azonos szög alatt látszik a repülőgép hossza és a földön a repülőtér kifutója, visszaszámolásával viszonylag könnyen megbecsülhető, hogy a képnek - már ha nem photoshop lenne -

11000m/(5000m/75m) = 165 m

magasan az utasszállító feletti pontból kellett volna készülnie. Ha így lenne azért felvetne bizonyos kérdéseket. Például mi a frászt keresett egy "amerikai vagy brit" kémműhold" repülő ~ 150m-re az utasszállító felett, amikor azt éppen lelőtték. Továbbá hogy nem tűnt fel a vadászgép pilótájának, hogy egy másik gép is van elég közel felette.

De a flightradaron az útvonalat megnézve a gép majdnem pontosan Horlivka felett repült el, míg a képen majdnem Donyeck városa felett van ábrázolva, azaz kb 20km-re sikerült délebbre rakni.

Az sem tűnik életszerűnek, hogy a gép a lelövés pillanata után még majdnem 50km-t repül kelet-délkelet irányba. Úgy, hogy nem vesztett a magasságából... :)

Hozzászólások

Lazán kapcsolódik ide a flightaware utólagos útvonalhamisítása a megelőző napok/hetek útvonalai kapcsán:

Így nézett ki eredetileg, aztán egyszercsak minden máshogy volt...

Nem ertem, szerintem mindig is Oceaniaval alltunk harcban, es Eurazsia mindig is a szovetsegesunk volt, te meg azzal jossz, hogy a mult heten Eurazsiaval harcoltunk? Ki az a marha, aki lodozne a barataira?! :-) #irony #troll
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Maga a linkelt indexcikk egyébként csak a szokásos kazár ködösítőhadjárat legújabb eleme, mellyel a minap kijött orosz radar leak-et próbálják egy "hasonló" scenarioval gyorsan diszkreditálni.

Mint a fenti példa is mutatja, a tájékozott magyar olvasók körében feltétlen sikerrel.

1. Az index is szerkesztette a cikket időközben.
2. Vajon az MTI hírben is ott volt az idézőjel?
3. Engem inkább az zavart benne, hogy ezt tényleg 1 perc kereséssel lehet egyértelműen lebuktatni, de nem tették meg.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!