Alkalmi munka Kecskeméten

 ( PetyaKmet | 2014. szeptember 24., szerda - 20:50 )

Sziasztok,

Van egy éles, működő webszerverem.
Nem értek hozzá ( nem vagyok rendszergazda ), így bocsi a konyhanyelvért, de amit tudok róla:
Debián + squirrelmail + roundcube + ispconfig + plusz kb 45 weboldal megy rajta.

Szeretnék az egyik asztali gépemből egy 'pótszervert' csinálni, hogy ha harverhiba van, akkor ez tudja helyettesíteni a javítás idejéig.

Amit tudnia kéne:
Ugyanolyan rendszerrel feltelepíteni (lemásolni?), s minden reggel, amikor bekapcsolom, akkor az új adatok (változások) lemásolódjanak erre a pótszerverre. Szinkronizálódjon az élessel.

Tudtok olyan embert, aki ennek a telepítését, beállítását elvállalná?

Elérhetőségem:

https://www.facebook.com/abonyipeterotto

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem rossz az irány. Napi egy másolással szerencsétlen esetben 23 óra 59 perc adatot vesztesz el, és akkor még nem említettem a pótról való visszaállással járó szívást.

Inkább kapcsold ki a fizikai vasat és bérelj valahol egy olyan virtuális gépet, ahol ez már meg van oldva.

+1 esetleg ajánlom figyelmedbe a Linuxakadémia DRBD és/vagy LVM előadásait.

+1 a DRBD-nek, viszont ott ugye a blokkeszközt is túrni kellene, úgyhogy valószínűleg inkább az rsync vagy a Live Sync Daemon felé lenne érdemes nézelődni.

Köszönöm a javaslatot, remélem találok olyan segítőt, aki errefelé nézelődne majd. :)

még egy tipp: elfelejted a saját gépet, és bérelsz vmelyik szolgáltatótól gépet - amire ők az esetek 99.9%-ban azonnal csere"garanciát" vállalnak. Azaz, ha elromlik a gép, polcról cserélik a hibás alkatrészt (vagy a lemezedet teszik át másikba). Uitt több gigás backup tárhelyet is adnak a szolgáltatáshoz.

FYI: ezek a megoldások kis méretben simán versenyképesek azzal, hogy egy gép helyett két gépet veszel (és a második cold-spare-ként otthon figyel nálad, hogy hosting díjat ne fizess érte)

Figyelem a Linuxakadémia oktatóvideóit, kb 90%- meg is van, de ahogy említettem, nem vagyok rendszergazda, nem is értem azt a nyelvet. :)
Ezért is keresek ilyen embert, aki ezt megcsinálná.
-
Viszont szívesen odaadom tanulmányozásra ezeket a videókat annak, aki megpróbálkozna ezzel a munkával.

Igen, tudom, hogy valamennyi adatvesztés történne.
De ismerem az összes ügyfelem személyesen, s nem sűrűn frissítik az oldalakat.
Illetve meg tudom beszélni velük, hogy 2-3 oldalnál az utolsó napon felvitt cikkeket pótolják.
-
Az utolsó mondatod nem teljesen értem:
kapcsoljam ki a mostani éles rack gépemet, mondjam fel a szerződést hostingos céggel és menjek el máshova?
Keressek embert aki újratelepíti a rendszert, másoljam fel az adatokat? Vagy hogy?

Nem valamennyi, hanem legalább egy napnyi adatot buknál. Ha ez elfogadható, akkor neked kell egy VPS, ahova naponta csinálsz mentést (mondjuk 6 nap inkrementálisan, a hetedik napon meg full, és ilyen backup készletből megőrzöd az utolsó kettőt), és ha az éles gép összefosimosizza magát, akkor a VPS-en visszatöltöd a legutóbbi mentést, DNS-t matatsz, és megy tovább az élet.

Ha ez nem vállalható, akkor másik gép, drbd, öröm és bódottá'. Ha adatbázis is van alatta akkor persze lehetnek benne taposóaknák, de azt is össze lehet reszelni. Sőt.

Mi történne, ha éjszaka lenne a hardverhiba? (Ha jól értem, a géped éjszaka nem megy.)
Számos buktatója akadhat a dolognak, pl. az otthoni interneted nem elég gyors, nem rendelkezik fix IP-vel, és egyébként a desktop gépek nem szerver célokra vannak kitalálva, pl. ECC ram hiánya... Nyilván nem lehetetlen, de mielőtt esetlegesen kiadásokba bonyolódnál miatta, érdemes elgondolkodni azon, hogy ez a megoldás mennyire jó, illetve pontosan mit szereznél vele elérni, és az mennyi pénzt ér meg.

Elnézést a pontatlan fogalmazásért.
Az éles szerver éjjel-nappal megy.
Volt már ilyen pótgépem, kb 2 évvel ezelőtt, s a napi reggeli frissítés kb 1 óra alatt megvolt. Csak azóta új rack gépem lett, új rendszerrel ez a másolat gép ezzel az új rendszerrel nem lett létrehozva.

Tudom, hogy nem szerver célokra vannak kitalálva az asztali gépek, de a nyugalmam érdekében lenne fontos. Ha valami miatt kiesne az éles, akkor is a javítás idejéig, (akár pár napig) ha kisebb erőforrásokkal is, de üzemelne tovább ez a segéd gép.

Szia,

szerintem olcsóbban jösz ki, ha az 50 oldalt felteszed egy virtuális linuxra, szépen a felhőbe.
Nem sokkal kevesebb, mint 1 milliárd cég ad ilyen szolgáltatást, főként banánokért cserébe.

Megspórolod a két gépet, a küzdést, hogy szinkronban tartsd és "nincs" hardware hiba, ill ha van Téged nem érint.

Szia kisauto:
tehát azt javaslod, hogy adjam oda az ügyfeleimet más tárhelyszolgáltatónak, intsek búcsút nekik s ne én foglalkozzak velük többet.

-

Arra már rájöttem, hogy két lépésből fog állni a dolog.
1. A másolat gépre is ugyanazt a rendszert, ugyanazokat a programokat hasonló beállításokkal kell megcsinálni mint amin az eredetin van.
S az ISPConfig + email beállításoknak is ugyanazoknak kell lenni.
/ gyanítom, hogy ez az első feladat a nehezebb. /

2. Utána valamilyen Rsync-et kell üzembe helyezni a másolat gépen, ami frissíti mindig a fájlokat.

"...más tárhelyszolgáltatónak..." -> Ebben a formában ez így nem az igazság teljessége. :) TE bérelsz egy VPS-t, TE üzemelteted rajta a jelenlegi holmikat - akár tök ugyanebben a formában.

Migrációs útvonal -> megcsinálod a VPS-be költözést MOST - az akármilyen desktop gép helyett. ;) Oszt ha megdeglik a vas, publikálod a VPS-en a másolatot... Stb.

hátvagy pikpakk átköltözteti és a megspórolt áram / hosting etc.. költséget elteszi zsebre...

egy fizikai gép, biztos drágább, mint egy VPS.

"tehát azt javaslod, hogy adjam oda az ügyfeleimet más tárhelyszolgáltatónak, intsek búcsút nekik s ne én foglalkozzak velük többet."

NEM! ilyet nem mondtam.

Szerintem, vegyél Te egy virtuális gépet X szolgáltatótól, oda tedd át a tartalmakat, de ugyan úgy, mint most, te csinálod a karbantartást...

ergó Te ügyfeleid, te rendszered, de más infrastrukturáján...

Rendben.
Először nem értettem pontosan, hogy mi ez a virtuális tárhelyszolgáltatás.
Elnézést, és köszönöm a magyarázatot.
Egyenlőre maradok ott ahol vagyok, így jobban megéri, illetve asszem van hűségnyilatkozatom is.

http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_private_server

Leegyszerűsítve: egy nagy szerverpark sarkában virtualizálva fut a szervered (a valós vastól függetlenül), ahol gyakorlatilag majdnem mindent megcsinálhatsz ugyan úgy mint a valós vason. A nagyobb adatsűrűség miatt viszont jelentékenyen kedvezőbbek a rezsi költségek, ami abban is megnyilvánul, hogy olcsóbban lehet azonos teljesítményhez jutni. Ezen kívül könnyebben skálázható, nem kell hogy pénzed heverjen a számodra felesleges kapacitásban (mint fizikai vas esetén).
Szóval a helyedben első körben a backup szervert vps-re építeném, aztán amikor kezd közelegni a jelenlegi szerződésed lejárata, akkor egyszerűen átállsz rá. (Backup esetén meg ráadásul elégséges egy csökkentett kapacitású vps-t bérelni, nem kell hogy a forgalom maximumot ki tudja szolgálni gond nélkül. Mielőtt átváltanál rá, akkor elég a kapacitást növelned.)

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

A VPS-es ötletek, amiket adtak, szerintem is teljesen jók. Ha a közelben szeretnéd tudni az adataidat, Kecskeméti cégek is vannak:

http://www.profitarhely.hu/kapcsolat (nem ismerem)
http://www.domaincenter.hu/virtualisszerverberles.php (velük már volt dolgom, igaz nem vps, de korrektek, gyorsak)

Szerk: mondjuk árban annyira nem erősek :)