iGo over!

 ( nagyorgy | 2014. július 27., vasárnap - 14:17 )

2009 óta iGo -t használtam egész mostanáig.
Minden alkalommal bekönyörögtem magam egy ismerősöm windozz gépére, hogy telepítsem a Naviextras Toolbox szörnyedvényt, majd online frissítés/telepítés. Az elhanyagolható, hogy a Naviextras Toolbox 3.18.1 hivatalosan nincs linuxra és nem is tervezik, de a térképeket csak online lehet telepíteni. Nekem viszont kontakt hibás a NavOn kacatom így csak memóriakártyáról tudnám telepíteni rá az új térképet.

Elérkezettnek láttam az időt, hogy kipróbáljam az ingyen elérhető GPS -t.
A MapFactor nagyon meggyőző az első pillantásra. Még ismerkedem vele és pár funkciót hiányolok, vagy még nem találtam meg a helyes használatát. Megtaláltam, hogy lehet beállítani a sebbésséghatár átlépésének figyelmeztetését, de a gyakorlatban nem szól, ha túl gyorsan megyek.
Érdekelne mennyivel jobb, ha fizetős térképet használok, stb.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha Android akkor Google Maps esetleg Waze (a mapfactor meg se szólal ezek mellett). Legalább 3 éve nyomom (külföld még nem volt de itthon vidék, Balcsi, sok Budapest). Kettő darab esetben tévesztett (tiltott irányba való kanyodás, ami nem átmenetileg lett megváltoztatva).

szerk.: " Azért, mert ugyan olcsóbb lett a roamingdíj, még itthon sem szerencsés, ha a mobilunk csak azért, hogy találjon egy útvonalat, költségekbe ver minket. Ha egy addig be nem járt területre megyünk, a telefon automatikusan, esetenként újra meg újra letölti a térképrészletet, az adatokért ismételten fizetnünk kell. Ha gyenge a térerő, lassan csordogálnak az adatok, és ha nincs lefedettség, útvonalat tervezni, navigálni sem tudunk."
Aha, ez arra az esetre vonatkozik ha nincs 2-3ezer forintunk 2gb-os mobilnetre (ilyenkor kérdéses hogy autóra meg benzinre honnan van pénz), illetve megtaláljuk az ország azon 0,1%át ahol nincs legalább 3G (ilyen helyekre meg különben sem nagyon megyünk autóval).
A lényeg szerintem az hogy fel lehet készülni az ilyesmi helyzetekre azzal hogy felcsapjuk a mapfactort meg leszedjük a world mapet de a normál esetekben szerintem inkább gmaps, minek szenvedni?

--
arch,xubuntu,debian,windows,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C

"illetve megtaláljuk az ország azon 0,1%át ahol nincs legalább 3G"

bárcsak így lenne...

Barmennyire is felszavazzuk ezt a %ot akkor se lesz sok szerintem.
--
zsebHUP-ot használok!

On-line térkép rulz... Azt is tudja a Google, hogy hol állsz meg pöslantani; Ha már Android, akkor OsmAnd, természetesen offline térképpel. " megtaláljuk az ország azon 0,1%át ahol nincs legalább 3G" - LOL. Te sem jársz sokat "nagyonvidéken"...

Aki arrafele lakik majd offlineozik. Az a bajom hogy a cikk 90es evekbol szarmazo technologiat terjeszt es elfelejti odairni hogy kiknek lenne ez jo.
--
zsebHUP-ot használok!

Aki arrafele lakik majd offlineozik. Az a bajom hogy a cikk 90es evekbol szarmazo technologiat terjeszt es elfelejti odairni hogy kiknek lenne ez jo.
--
zsebHUP-ot használok!

És aki meg példának okáért nem akar korlátlan, illetve jelentősebb adatmennyiséget tartalmazó adatcsomagra előfizetni? Vagy aki nem szeretné, ha a Google valóban azt is tudná, hogy autóval hol állt meg brunyálni...?

Idézet:
Azt is tudja a Google, hogy hol állsz meg pöslantani

Mi ezzel a baj? Talán még segítő kezet is nyújt! :-D
Amúgy az OSM használható már? Grin apónál olvasok lelkes térképezésről, de én fogyasztóként nem csinálni, hanem használni szeretném a térképet.

Ave, Saabi.

Nézd meg, próbáld ki. Nekem megfelel - igaz, GPS-en megvásárolt (készülékhez csomagolt) NaviGuide-ot is használok, de ha gyorsan kell valami, akkor a telefon kerül először elő - az mindig nálam van :)

Jelenleg Waze-t használok iPhone-on a napi ingázáshoz. Nem mintha nem bírtam volna megtanulni még mindig, hogy hol dolgozom, de az odavezető úton a Waze jobb információkkal bír a dugókat és eltereléseket illetően mint én. Létezik olyan, OSM alapú navigációs software ami ezt helyettesítheti, esetleg kiválthatja?

Ave, Saabi.

Aki olyan cuccokkal foglalkozik, mint te, annak a waze standard szakkifejezés is, nem? :-P

Használható, de nem hibátlan, a kereskedelmi térképek természetesen jobbak a közutakon. Én már több mint 1 éve csak OSM térképen navigálok bel- és külföldön is.

Korábban GMaps és iGO fan voltam -szó szerint, rajongok a navigációért-, az átállásban volt jó is, rossz is, de az OSM nem járt akkora lemondással, amiért ne pótolt volna a rugalmassága. Kicsit olyan, mint amikor Windowsról Linuxra váltottam ~15 éve; először azt láttam, hogy fapados, fájt, de amint megismertem a lehetőségeit és rugalmasságát, már nem tudtam róla lemondani..

Disclaimer: kissé elfogult vagyok, mert örülök ha hibát találok, szeretem javítani.

+1 Én ha jelentős mértékben lefedetlen területre tévedek, akkor trackelek, jegyzetelek, aztán amikor van időm/megfelelő netes elérésem, akkor rajzolok.

Csak en gondolom azt, hogy a csak-online navigacio egy hatar szar? Epp most jott az SMS arrol, hogy az adatroaming dija haromezer forint per mega. USA, btw. Hat koszi, elmeny lehet ugy navigalni, hogy csak a navigacio tobbe kerul, mintha taxit hivnal.

+1 A kütyüs navi ott kell igazán, ahol baromira nagyon lementél a térképről - ott meg lehet, hogy fapados GSM-hálózat is mesebeli: hol volt, hol nem volt...

+1 Májusban Skóciában játram.

Ugyan van offline térképem (Navfree GPS), ami egyébként elég jó (annyira, hogy amiket eddig kipróbáltam, azok mindegyikénél jobb volt, ezért is maradtam mellette), de nem tökéletes.

Google maps-en sokkal könnyebb megkeresni célpontokat, és akkor már egyszerű rábökni, hogy navigáljon oda.

Igaz, hogy a Google maps jól ismeri az utat, de sajnos nagyon fos a felülete és az út jelzése is. Ettől még együtt lehet vele élni.

Viszont az autópályákon meg a vidéki országutakon sok helyen semmilyen mobilnet nincs, vagy olyan lassú, hogy tovább tart letölteni, mint amennyi ideig ott haladok.
Így sokszor az volt a helyzet, hogy nagy kockás homályos háttéren futó csíkot próbáltam követni - és azért előfordul, hogy jó lenne látni pontosan, hogy egy bonyolultabb kereszteződésben akkor most melyik utca is jó nekem.

A Google maps, meg más online térképek is pixeles, nem vektoros adatokat tolnak a képedbe, amik offline módban nézegetésre jók, másra, pl. útvonaltervezés nem. Mivel ezek "így vannak kitalálva", nagyon sokat javítani rajtuk nem lehet (letöltöd a célterület csempéit néhány felbontásban, aztán azokat nézed). Ha nincs neted, akkor meg vagy lőve, mert pont azok a funkciók (tervezés/újratervezés/nagyítás/kicsinyítés/más területek térképe) fognak hiányozni, amiben a navi több, mint egy képnézegető :)

nem találtam hivatalos adatot, de állítólag évek óta vektoros a google maps androidon
ezt erősíti az is, hogy egy hosszabb utazás (kb 100 km) is alig pár MB-ot fogyaszt csak

Hibrid; az utcák neve és a POI-k vektorosak, de az alapréteg raszter.

Az alapréteg nagyon le van egyszerűsítve, kb 4 színt használ és semmi textúrát, így nagyon jól tömöríthető, ezért éri be kevés adattal. Cserébe a megjelenése puritán, de vezetés közben ez tulajdonképpen fel sem tűnik, hiszen csak rápillantani van idő.

alig pár MB?

Budapestről Tolnáig autópályán elfogyott a data roaming keretem.

London Skócia távon, úgy, hogy több helyen nem tudott tölteni semmit adatkapcsolat hiánya miatt, elfogyott a havi 1G keretem.

Nem tudom, hogy működik, de az én benyomásom az, hogy ha nem sétálva navigálok kvázi egyszer letöltött területen, akkor bizony meglepően sok adatforgalmat generál.

amikor még nem volt netem az előfizetésemhez, akkor próba képen kértem egy 10MB/24órás csomagot
hazavezettem, ami 30 KM volt, és talán 3 MB adatot használt el összesen

nem volt cache, semmi gyáritól eltérő beállítás, ez kb 3 éve lehetett

azóta van havi 200MB-os keretem, de a nyaralást leszámítva (játszottam a fiúk) sosem sikerült lemerítenem

eleve elég a 2G-s kapcsolat a navigáláshoz, csak akkor érezni a lassúságot, amikor hirtelen zoomol egy nagyobbat a cél közelében

ha érdekel, hazafelé lemérhetem ma is

a telefon saját mérése szerint az elmúlt 30 napban 8,7 MB-ot használt a térkép szoftver összesen
persze nem használom minden nap...

Az hogy data roamingolsz külföldön majd csodálkozol hogy drága, nem az online navigáció hibája.
"Csak en gondolom azt, hogy a csak-online navigacio egy hatar szar?"
lol :)

--
arch,xubuntu,debian,windows,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C

Akkor szeretnem megkerdezni, hogy mikeppen gondoltad az online navigaciot kulfoldon data roaming nelkul. Mert elegge erdekelne, ha lenne lehetoseg internet nelkul Google Mapset hasznalni. Onnantol mar csak egy lepes, hogy internetkapcsolat nelkul megnezhessek egy YouTube videot. ;)

Nem, az nem opcio, hogy kulfoldon veszek egy SIM-et kulon mobilnethez is, igy is 2 szamot cipelek magammal.

Szóval az online navigáció egy határ szar, mert online. Értelek. :)

--
arch,xubuntu,debian,windows,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C

> csak-online

Tudsz egyetlen okot mondani arra, hogy miert jo, ha egy navigacios app nem kepes offline tartani a terkepet? Amit egyebkent nyilvan frissithetsz barmikor a neten indulas elott, illetve opcionalisan nezhet forgalmi adatokat is a neten, vagy amit akar, felteve, hogy kikapcsolhato.

Features that require a network connection – such as directions and Navigation – aren’t available offline."

Azaz a google maps offline térképpel tényleg nem több, mint egy speciális képnézegető program :-)

Igaz.

Bár ha a térképet letöltöd előre, akkor azt a részét már nem kell menet közben roamingon letöltenie, így kisebb lesz a költség és nem homályos óriási pixeleket mutat út közben.

Ezzel szemben a vilag civilizaltabb oldalan a roaming adatforgalom nulla is lehet. ;)

Nem teljesen értem a hozzászólásodat.

Arról beszélünk, hogy az offline navigáció jobb azoknál, amik folyamatos online kapcsolatot igényelnek, pl útvonal újratervezéshez, térkép letöltéshez.

Az általad küldött link hogy kapcsolódik ehhez a témához?

Ugy, hogy az egy offline navigacios app, tehat (az en) definicio(m) szerint jobb, mint az online appok. Meg ingyen is van, raadasul!

Ja, hogy csak egyet akartál érteni velünk?
Így már OK.

Kicsit félreérthető volt a hozzászólásod.

Ja, oke, sorry.

Én simán letöltöm a friss térkép fájlokat és lecserélem őket a régivel, ezzel nincs is gond.
A gondom nekem a friss iGo verzióval van!
Ha elforgatom a tabot, akkor nem fordul el a térkép! Pedig a régebbi verzióban elfordult.
Illetve ha elforgatom, akkor a gombokat sem ott érzékeli ahol látszólag vannak. Olyan mintha a kattintási zónák elfordulnának, de az UI nem.
De majd leszedek egy másik verziót, mert mióta megszívtam az iPhonos verzióval anno, amit megvetem! azóta én erre pénzt nem költök!

Egyébként nem szokott nekem gond lenni az iGo-val. Jól működött iPonon és most galaxy tabon is. Kivéve a friss verziót, ami nem forog...

A megvásárolt termékkel kapcsolatban nem picsogni kell, hanem a terméktámogatást igénybe véve megoldást keresni. Ha loptad, akkor meg nagyjából a nyasgem állapot van :-P

A megoltás az az lett volna, ha adnak egy új iPhone-t!
Mivel a frissebb iGo csak akkor ment volna fel, ha frissebb iOS-t teszek fel. De a friss iOS csak egy újabb iPhone-ra ment volna már fel.

El köllött volna olvasni, hogy milyen hw/sw kell az aktuális iGo verzióhoz... Ha va egz ócska 386-os PC-m, akkor nem a 64 bites Windows7 a sz@r, hogy nem megy rajta :-P (és mielőtt megkavarodnál, a két névben a kicsi "i" az elején semmiféle rokonságot nem jelent :-P)

Nem az a baj.
Amikor megvettem még jó volt arra az iOS-re.
Később kellet volna az új iGo az friss térképek miatt. De hát az már nem ment fel.

Btw mindegy. Egyszer megvettem, azóta felrakom az aktuális készülékemre olyan forrásból, olyan módszerrel ami nekem jó. Egy umva szavuk nem lehet!

Nem biztos. Ha jól tévedek, adott platformra vásároltad meg, nem pedig az összesre. Ha van újabb HypePhone-od, akkor azon használhatod, ha nincs, akkor meg így jártál. Érdemes EULA-t is olvasni egyébként...

Mondjuk ez engem hót hidegen hagy :D
Egyszer megvettem, legyenek boldogok a pénzemmel.
Ettől fogva azon használom azt a verziót amin akarom!

Nem azon használod, amin akarod, cs+, hanem azon, amire jogot szereztél a vásárlással.

Tudom én.
De akkor sem fogom egy ugyanazon programot kétszer megvenni.
Föleg, hogy lehet holmap már elévül ès frissiteni sem tudom.

Egyszer megvetted, aztán kidőlt/elfogyott alóla a hardver. Ilyenkor nem a LOPÁS a megoldás (uganaz, mintha lopnál hozzá egy újabb HypePhone-t), hanem az, hogy valamelyikből újat kell venni. Nem lopni, venni. A "lehet holmap már elévül" megoldása egyszerű: nézz utána, kérdezd meg a gyártót, hogy milyen feltételekkel és meddig lesz támogatott az új eszköz/sw, és dönts ez alapján. Az persze jó kérdés, hogy mikor vetted az iGo-t (melyik verzió az, ami még ment a telefonodon), és a szoftverre a vásárlás időpontjában milyen hw/os követelmények és support kondíciók vonatkoztak. Én egyébként (Windows-os PDA-ra) vetten sok-sok éve iGo-t, aztán -szintén a frissítés változásai miatt- pár év használat után potom áron upgrade-eltem az aktuális verzióra - kaptam egy új SD-kártyát, és tudtam rá friss térképet húzni.

Hát, akármennyire is akarnám megvenni, én itt az iGo-ból csak egy izraeli változatot látok: https://play.google.com/store/search?q=igo&c=apps
Meg valami egzotikus nyelvűt O.o

Ácsi, az elején HypePhone-ról volt szó - ha nincs olyan hardverre, amid van, akkor az azt jelenti, hogy nem tudod rá megvenni, és más megoldást kell választanod.

Az iPhone-t már vagy 2 éve eladtam, mert nem ment fel rá az újabb iOS, és így az iGO sem.
Azóta vettem egy Samsung Galaxy Tabo-t.

Erre valóban nem tudom megvenni és választottam más megoldást: nCore :)
Igaz kell kicsit haxolni rajta, hogy pont úgy fusson ahogy nekem kell: config fájlba beírni a megfelelő felbontást, kigyomlálni azokat a fájlokat, szolgáltatásokat amik nekem nem kellenek - félelmetes mennyire meggyorsul az app ezek után!

Na most a legutóbbi ilyen frissítés után az elforgatás nem igazán akart jól működni. De ép látom, hogy most 30.-án feltettem még egy frissebb verziót, amiben megvan a megoldás a forgatásra is.

Jobb híján ez jutott nekem :( :)

Tehát loptál. Miért nem loptál inkább telefont a régebbi iGo frissítéshez? :-P Amit te próbálsz használni, az autós naviból (ki)lopott/másolt, majd megtört/átvakart cucc - hála az égnek, az ilyen tolvajok időnként kellőképp mexívják - bár nem eléggé...

Más appok szarok. Ez van ezt kell szeretnem...

És mint mondottam, már egyszer fizettem érte! Megvan honorálva a fejlesztők munkája!
Tekinthetjük úgy is, hogy azt a régi verziót upgradelgetem magamnak tovább egy unoffical módszerrel! :)

Nem, te az iPhone-on futó iGoért fizettél. De most nem azon használod, tehát loptad. Lehet, hogy neked mindegy, min fut, a program alkotójának nem. És a feltéteket nem te diktálod.

És hogy fizessek olyanért ami igazából nem is létezik? :)
Ha majd csinálnak olyan Android iGO verziót mint ez amit a közösség csinál, akkor megveszem.

+1

"És hogy fizessek olyanért ami igazából nem is létezik?"

Ne használd és kész. Jogsértést követsz el, és még neked áll feljebb. Gratulálok.

Akkor nekiülhetsz írni egyet! Amit persze kifizetek, ha pénzes lesz :)

Szar mind.
De nekem az iGO primo tetszik.
Ezt használtam iPhone-on, megszerettem, kitapasztaltam. NEM AKAROK VÁLTANI!

AKkor kopogj be az NNG-hez és kérdezd meg, miként tudnád használni.

És hogy találok oda GPS nélkül ha ezt a verziót nem használhatom? :D

Hülye vagy, de légy rá büszke!

lock

Akkor vásárolj megfelelő készüléket - bár ha a szoftvert hajlandó vagy ellopni, akkor... No mindegy.

Én szívesen megvenném, de nem találtam androidra eladó iGo-t.

Te honnan szerezted be?

Androidos telón régebben Sygic Aura volt. Ha jól tudom az már nem létezik. Viszont a Sygic GPS Navigation ingyenes verziója van fent jelenleg az iPad-en, ennél jobb nem kell.

Off: Mivel Androidon anno jol ment az iGo, raneztem app store-ban es csak ilyen fura verziokat talaltam, ott van vagy ezer peldanyban de szinte kontinensenkent meg orszagparonkent. Miert? Nem lehet in app purchase-bol tobbszaz meganyi kipipalt orszagot lementeni a telefon memoriajaba?

subs

Én a Sygic-et használom. Nagyon elégedett vagyok vele, eddig kb 8 országban használtam Európában, mindenhol teljesen jó volt a térkép.
30 EUR volt a teljes Európa lifetime frissitéssel. Eddig évente kb 3 alkalommal frissit.

+1 sygic-re

április óta egyébként:
"In v14.0 of Sygic GPS Navigation for Android everybody can enjoy 7 days with full navigation. After those 7 days are over, you can access Offline maps, Search and Route planning. Premium features like Turn-by-turn navigation; Voice instructions, Lane guidance, Speed limits, and 3D will no longer work. You can unlock them anytime by purchasing a lifetime license ."

a premium fícsörökre személy szerint nincs szükségem, az indításkor felugró premium vásárlására buzdító reklám pedig elviselhető; szóval nekem tökéletes


http://nagyfoku.wordpress.com/

A turn by turn navigációra nincs szükséged?!

Én kiprübáltam a Sygic 7 napos verzióját valamikor 2013 elején. Működött, de semmivel sem volt jobb, mint az ingyenes program, amit egyébként használok. Engem nem győzött meg.

Szerintem ha van route planning, akkor nem annyira érdekes az. Az ember általában tud térképet olvasni.

Ez is egy eléggé korrekt darab: http://maps.skobbler.com/
Van online verziója, az egyszeri díja nem vészes, az app tud magyarul (a szövegelése is).
Szintén OSM alapú.

A magyar OSM térképen a sebességhatár elég hiányos, leginkább a főbb utakon van meg pontosan. Pl én sem szerkesztem be a sebességkorlátozásokat, mert nem igazán érdekel.

Érdekesség, hogy van egy alpha állapotú szoftver, ami megkeresi a táblákat a fedélzeti kamera felvételéből, így az rávetíthető a szerkesztőbe betöltött térképre. Sajnos a készítője nem jutott addig, hogy általános használatra is alkalmassá tegye, de repóból letölthető a C kód, népszerű lenne az OSM közösségben aki befejezné. :) Valszeg többen elkezdenék szerkeszteni a sebességhatárt egy ilyen szoftverrel megtámogatva, de ez a jövő..

Alternatívaként működhetne itt is a jogkövető közösség ereje: ha sokan térképészgetnek, és a többség mondjuk az előző hónapban az adott szakaszon 70-nel ment, akkor valószínűsíthető, hogy az adott szakaszon 70-es korlátozás van. A sebességet tudja maga a navi eszköz is rögzíteni, a feltöltést kell valahogy megoldani. Meg kéne hozzá sok jogkövető ember (és egy kis szemétség, hogy opt-out módszerrel legyen a navikban a sebességhatár-követés bekapcsolva).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Szerintem nagy lenne a zaj: a forgalom, a defenzív vezetés, a rossz út és egyebek, pontatlan adatokat kapnánk.

A Waze pl minden Wazert trackel (out-out sincs, köteles vagy nyomvonalat szolgáltatni ha használod), mégsincsenek adataik a sebességhatárokról.