network (pxe) boot && ntfs

Fórumok

Hello!

Adott egy laptop egy windows- sal, amin ntfs van. A laptopban nincs mukodo CD olvaso, igy felraktam egy pxr szervert egy linuxos gepre, hogy hozzaferjek. Egy alap debian netinst- et sikerult is bebootolnom, de ezzel sajnos nem tudom a fajlrendszeret bemountolni.

Ezen leiras alapjan raktam ossze a pxe- s rendszert.

Olyan netboot fajlt keresek, amit bebootolva be tudnam mountolni az ntfs- es fajlrendszert (legalabbis remelem, hogy ez van win8 alatt).

Avagy ha ilyen nem igazan van, akkor olyan megoldast, amivel barmilyen iso- t fel tudok bootolni.

Minden otletet szivesen fogadok.

Koszi.

Hozzászólások

Usb sincs? Egyszerűbb lenne valami live cd-t kitenni pendrive-ra, mint pxe szerverrel szórakozni.

+1, én is ezt akartam írni.

Nagyjából üzembiztos és gyors megoldás: a DHCP szervertől PXE-re kap egy filename "undionly.kpxe"-t, azzal betölti az iPXE-t, az még egyszer küld egy DHCP kérést, akkor visszadobod neki a pxelinux.0-t [http://ipxe.org/howto/chainloading és a Breaking the infinite loop a megfelelő DHCP szerverhez oldal, isc-dhcp-nél ez egy if-else egy-egy filename-el], a PXELinux-nak innentől kezdve meg tudsz adni http címet (többek közt), KERNEL memdisk // INITRD http://lorem/ipsum.iso // APPEND iso [raw]. Így a több száz megás iso-t nem tftp-n fogja áttolni.

Másik megoldás: SysRescCD-n van egy usbinst.sh fájl, ha van egy üres pendrive-od...

-----
Szerk.: Ezzel nem fogsz bármilyen ISO-t bootolni, a wikiből:

It is possible to map and boot from some CD/DVD images using MEMDISK. No-emulation, floppy emulation and hard disk emulation ISO's are supported.

The "map" process is implemented using INT 13h - any disk emulation will remain accessible from an OS that uses compatible mode disk access, e.g. DOS and Windows 9x. The emulation via INT 13h can't however, be accessed from an OS which uses protected mode drivers (Windows NT/2000/XP/2003/Vista/2008/7, Linux, FreeBSD) once the protected mode kernel drivers take control. If the OS contains drivers for accessing this mapped ISO, or knows how to find the ISO on the disk, there is no booting problem of course (see next section).

SysResc, WinPE indul így, Clonezilla pl. lehal kernel panick-kel, próba szerencse :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Kicsit off, de hátha tudsz segíteni: az volt a célom, hogy egy pxe/netboot környezet csináljak, de nfs nélkül. Van smb, http, de nfs-t nem akarok: töltse le az iso-t aztán használja lokálisan (memdisk). Ez clonezilla-val működött nekem, de ubuntu iso-t (isohybrid) nem tudtam így beboot-olni. Töltött, töltött, aztán egyszer csak magába fordult.
Van esetleg ilyesmivel pozitív tapasztalatod?

Ubuntu afaik iso-ból nem fog elindulni, ha jól emlékszem az elég neki, hogy külön a kernelt, az initrd-t és a squash filerendszert elérhetővé teszed http-n (a 14.04 iso-ban a casper mappában vannak), de tesztelni most gép híján nem tudom, a VirtualBox konzisztensen megborul amikor a pxelinuxhoz ér a boot folyamat.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Közben haladok, a pxelinux-ot kihagyva és közvetlenül ipxe-ből kísérletezve szépen "jajnemtalálomaroot-ot" hibával megáll a splash screennél, jobban megnézve a Casper csak cifs és nfs-t ismer (http://manpages.ubuntu.com/manpages/karmic/man7/casper.7.html) - a boot napló szerint próbálkozik is cifs-sel, aztán ismételgeti az NFS-t.

Szerk.: //SERVER/SHARE/ formában belőve az nfsroot-ot csatlakozik a megosztáshoz, fel is mountolja, lehet is listázni, de a boot process közepén lehal azzal, hogy nem permission denied a casper/filesystem.squashfs. Feladom, de elvileg megoldható nfs nélkül :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ha nem a Debian a lényeg, akkor ez is jó lehet:
www.slax.org
USB-n, vagy Live-CD-n (~200MB)
Indításkor felkínálja a PXE server lehetőséget is.
----------------------------------------------------------------
muon

gparted-live usb is jó lehet a célra. Vagy a fentebb is említett system rescue cd. Vagy egy hiren's boot cd. Ezekből mind lehet bootable pendrive-ot csinálni

Ha már PE, akkor inkább WAIK. Azért 11 13 év alatt az NTFS is változott. (wiki szerint pl. egy pre-Vistáról mount-olva a persistent shadow copy-kat azonnal bukod véglegesen, így az előző verziók/rendszer visszaállítás bukó)

Szerk.: Évek száma javítva.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)