APC Smart UPS visszakapcsolás

 ( fejesjoco | 2014. április 11., péntek - 21:39 )

Windows alatt, PCBE-vel használunk egy APC Smart UPS 1500-at, USB-vel van egy szerverre kötve. Ha áramszünet van, az UPS leállítja a gépet (sajnos nem "magától", hanem a command file segítségével, pedig azt hittem, magától kellene, de mindegy). A szerver BIOS-ában beállítottuk, hogy ha megjön az áram, kapcsoljon be. Amikor az UPS eléggé (nem tudom, hogy ez mennyi, és hogyan állítom be) lemerül az áramszünet alatt, elveszi az áramot a kimenetéről, aztán ha eléggé (ezt már tudom felületről állítani) feltölt, visszaadja, ettől a szerver szépen bekapcsol. Viszont ha nem elég hosszú az áramszünet, akkor nem merül le eléggé az UPS, ezért nem veszi el az áramot a kimenetéről, nem is adja vissza, ezért a szerver kikapcsolva marad. Létezik erre megoldás? A szerveren futó szoftver nem mondhatja az UPS-nek, hogy állj le, mert lőttek a tiszta shutdown-nak, ha pedig a gép már áll, akkor az UPS nem igazán fog lemerülni magától. Kizárásos alapon arra jutottam, hogy az UPS-nek kellene érzékelnie, ha az USB túloldalán megállt a gép, vagy ha eléggé feltöltődött, ébressze fel valahogy USB-vel. Vagy van olyan időzítő, ami X másodperccel a szerver leállítás után lelövi az UPS-t, töltöttségtől függetlenül, csak nem találtam meg ebben a nem túl dokumentált szoftverben? De az is lehet, hogy nem erre van kitalálva...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

én jelenleg egy pici gépet tartok bekapcsolva ups nélküli tápon, ami boot után 15 perccel wol-al ébreszti a szervert (az meg a többit).
Gondolom, van elegánsabb és takarékosabb megoldás is erre, de meguntam, hogy az áramszünetek hossza gyakran szerencsétlen időtartamú errefelé és akkor bizony be kell menni és megnyomni a gombot.
Lehet még a BIOSban időzített indulást állítani, pl reggel 6-ra, de mi van ha épp áramszünet van akkor, és az ups épp leállította a gépet?

Nem tudom milyen UPS monitorozó szoftvert használsz, a NUT-hoz tudok működő megoldást:

http://www.networkupstools.org/docs/user-manual.chunked/ar01s06.html#UPS_shutdown

Petya

+1 az APC Smart-ot csak jól be kell paraméterezni s akkor nincs gond.
A fentiekhez plussz: man apcsmart