Alaplapi hálókártya elpukkan?

 ( fejesjoco | 2014. február 15., szombat - 17:59 )

D945GSEJT alaplap. Nemrég vettem észre, hogy az alaplapra integrált hálókártya nem működik. Amint bedugok valamit, "NETDEV WATCHDOG: eth0 (r8169): transmit queue 0 timed out" üzenet jön és a másik oldalra soha egyetlen csomag sem érkezik meg. Gondoltam arra, hogy regresszió a Linuxban, mert ilyen hibával van tele csomó fórum, írtam is a fejlesztőknek, egyelőre nincs ötletük. Próbáltam egy régi kernelt repóból felrakni, de LTS volt, vagyis abba is bekerülhetett a regresszió. Most eljátszottam azt, hogy újraindítottam a gépet, miközben valami be volt dugva, és úgy sem jött csomag. Azt nem tudom, hogy boot közben kellene-e próbálkoznia egyáltalán. Headless a kis drága, még nem jutottam oda, hogy monitorra kössem. Aztán most eszembe jutott, hogy volt egy időszak, amikor 3-4-szer leállt a gép pár nap alatt, táphibára sikerült visszavezetni, kapott újat, azóta megy. DC dugós tápja van, nem igénytelen típus volt. Létezik, hogy pont a háló"kártya" elpukkant? Semmi más baja nincs. Egyéb ötlet?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Megpróbálni más OS alól?

tipp teszteléshez: ha PXE szerverről butul, akkor a hw valszeg jó

Régi Asrock alaplappal jártam úgy, hogy egyik napról másikra nem működött a hálókártyája. Vizsgálódás közben feltűnt, hogy csupa 00 volt a MAC-címe. Egy alaplap firmware update segített a dolgon.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Létezik olyan, hogy elpukkan az alaplapi hálókártya.
Amit eddig láttál, az alapján akár az is lehet, hogy nem ez történt. Le kell tesztelni - ahogy mások írták: PXE, másik oprendszer (pl. winfos), másik Linux kernelek (random Linux disztribúciók live CD-ivel érdemes próbálkozni), stb. Ja, és kábel/switch probléma is lehet. Szóval azokból is kéne másikat nézni.
Ha tényleg meghalt, bele kell rakni egy 1000 Ft-os PCI-os kártyát, és használni tovább egészséggel.

Volt egy BIOS update, nem változott semmi. De előtte, utána is látszott a MAC cím. Próbáltam PXE bootot, így sem ment ki csomag. Próbáltam egy 12.04-es Ubuntu live-ot, 3.2-es kernellel, így sem ment ki csomag. RIP :(

--

Biztos, hogy a BIOS update a halókártya firmware-t is frissíti? Általánosságban BIOS != firmware. BIOS a rendes CPU-n fut, a firmware viszont a hálózati vezérlő hardveren. Persze nem ritka, hogy a BIOS image-be csomagolják bele a különféle hardverek firmware-jeit is, de nem mindig van így.

Én ASUS alaplapra integrált Marvell ethernet vezérlővel jártam úgy, hogy teljesen külön utility-vel kellett firmware-t frissíteni. Erre pont azért volt szükség, mert mindenféle Rx buffer errorokat dobált a linux kernel logba. A driver írói szerint ez egy ismert hiba és nem tudják workaroundolni. Elvileg frissebb firmware-rel megoldódik. A konklúzió viszont az volt, hogy sok szívás után végül nem oldódott meg a hiba (csak másmilyen lett), valahonnan szereztem egy Intel e1000-est helyette és azóta nagy ívben kerülöm a Marvell hálókártyákat.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Fentebb javasolták a BIOS-t, egy próbát megért, úgysem a legfrissebb volt, meg ha már szereltem, miért ne. Hardver szintű firmware-ről nem tudok, a kernelben van hozzá valami, de szerintem az nem perzisztens, nem tud elromlani tőle.

--

Milyen a hálózat? Csatlakozók, kábelek rendben vannak? Router újra lett indítva?
Más eszköz ezen a végponton működik rendesen?
- - - - - - -
.|.|.|.|.|.|.

Volt cserélve kábel és túloldalon csücsülő eszköz is, amik más szituációkban működnek. Mindig az lett az eredmény, hogy innen csomag nem megy ki.

--

na ilyet se lattam meg, hogy intel lapon realtek lan...

A'rpi

Sajnos nem egyedüli eset, de sebaj, hamarosan úgyis megy a levesbe az egész. Ezért nyomják a NUC-ot.

Hátha, elég mocskos egy hálózati vezérlő a kommentek alapján:
SOLVED: Realtek r8168/r8169 no Ethernet!
http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=5&t=104167#p497847

De lehet, hogy csak ennyi kell
"The solution to this problem I finally learned was to turn off the PC, unplug it from the mains for 30 minutes, & plug it back in again!! You could do worse than try that before you start serious meddling!"

Thx, végignézem. Asszem enyém is pont ilyen.

--