(SOLVED) BIND9 név feloldás két vagy több alhálózat felé.

 ( csachi | 2014. február 2., vasárnap - 2:06 )

Belső hálózatban két egymástól fizikailag is elszeparált alhálózat van, amik közvetlenül, külön fizikai kártyán kapcsolódnak, a több szolgátatást is futtató szerverre. A mail.valami.hu a szerver külső regisztrált IP címe és a szerver belső lábainak a címe 10.10.x.200 és 198.168.x.200. Itt a cél, hogy pl. a mobil kliensek belül is feltudják oldani a címet, mind két alhálózatban.

Hogyan kellene ezt megoldani, vagy mi az elmélete ennek, hogy megértsem, mert megpróbáltam egy zone fájlban, a valami.hu-hoz hozzárendelni mind a két címet, de a BIND véletlenszerüen dobja ki, a két alhálózathoz rendelet címet, bármelyikben is próbálkozom. Azt meg nem tudom, hogy meg adhatom-e külön zone-ban vagy hogyan adjam meg a BIND-nak, hogy a címeket az alhálózatnak megfelően oldja fel.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Split DNS a keresett megoldás neve. A Bind jól dokumentált, az ARM részletesen leírja a megvalósítását a Chapter 4. Advanced DNS Features, Split DNS, valamint Chapter 6. BIND 9 Configuration Reference, view Statement Definition and Usage részeknél. Azaz kell két eltérő tartalmú zónafile külön view-kban. A view-nál találsz is példát rá.

"Belső hálózatban két egymástól fizikailag is elszeparált alhálózat van, amik közvetlenül, külön fizikai kártyán kapcsolódnak, a több szolgátatást is futtató szerverre. A mail.valami.hu a szerver külső regisztrált IP címe"
Mindazonáltal biztos szükséged van a split DNS-re? Ha - ahogy írtad is -, a szervernek van a publikus DNS-en keresztül feloldható neve, a hozzárendelt IP valóban az adott szerver saját címe, a belső kliensek csatlakozhatnak ehhez a külső publikus IP-hez is, nem kell split DNS, de lehet hogy tűzfaligazítás igen.

Köszönöm az ötletet. A leírás érdekes, de szerintem is túlzás lenne így túl bonyolítanom. Utóbbi javaslat mentén fogok tovább menni,mert az egyszerűbb és kevesebb a hiba lehetőségem a BIND konfigban.