[megoldva] Kis helyigényű Linuxot keresek boot managerrel

 ( ristenes | 2013. május 25., szombat - 21:27 )

Sziasztok!

640 MiB lemezterületet sikerült lecsippentenem egy Windows XPe vékonykliens CF kártyáján és szeretnék rá telepíteni egy kis helyigényű Linuxot boot managerrel. A CPU: AMD Sempron 200U (1 GHz), a memória: 1 GB. A Damn Small Linux mellett/helyett van-e más javaslat? Néhány tool-ra van csak szükségem a hálózaton keresztül végzett flash-eléshez.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Wifi kapcsolatra milyen alkalmazást használ?

Még sose használtam, de slitaz?

Köszönöm a javaslatokat, bújom a velük foglalkozó leírásokat. Holnap kapom meg a célgépet, addig a laptopomon ismerkedem a javasolt kiadásokkal.

Mielőtt más is belefutna az UEFI-vel megáldott gépen, egy hasznos link:

Shim delivered to allow small Linux distros to boot

Grafikus felület kell? Ha nem, egy debian is megfelelhet. Vagy kb bármelyik distro.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Mire összerakja, addig letölt ezret, és ki is próbálja a legtöbbet :)
Amúgy http://slax.org
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Igen, ez történt ma. Találtam hozzá egy jó összehasonlító cikket itt. Most már tudom, lightweight Linux, ami nekem kell. Az győz, amelyik a legkisebb helyet foglalja és benne van a pár tool, ami szükséges.

Nem is tudom hogyan felejtettem el az aktuális kedvencemet, ami valamiért sehol sem szerepel még kiemelten. Pedig a Manjaro nagyon gyors, a lehető legkevesebb helyet eszi, arch alapú, mindig up-to date, és rendkívül gyorsan fejlődik. Ehhez képest user friendly, és gyárilag hoz olyanokat mint Nv-Optimus támogatás.
Szóval http://manjaro.org
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nálam a Manjaro nagyon lassú volt, boot időben még az ubuntunál is rosszabb. Egy Asus900HD netbookon próbáltam a legutolsó Manjaro XFCE Edition-t. Arch jól hasított ugyanezen a gépen.

Az utolsót ugyan nem próbáltam, de hogy az ubuntunál is lassabb lenne, az teljességgel kizártnak tartom. Este ránézek újra, úgyis nemsoká az új gépem miatt disztrót kell keressek megint.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nálam az utolsó van fenn. Kib*szott gyors, mindent lever a full disztrók közül, főleg natúr openbox-szal, de xfce vagy lxde-vel is. (1.6-os mobil cerka, 2 zsiga rammal - 5 éves gép kábé)

Igen, ez most épp openboxos, ráadásu CD-ről futtatva. Merthogy nem találtam az erre használt flashdrive-om. Nem mondanám lassúnak, mert a végtelenül elavult technika (CD) ellenére felállt 3 perc alatt, még így is pöccre indul minden. Ez az openbox nem tetszik. Na megném majd Xfce-vel is, bár tuti nem lesz lassabb. Szerintem ott valami más miatt volt lassú, ez a rendszer ribancgyors.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Köszi, megnézem az openboxos változatot is. Fura is volt a lassúsága mert az Ubuntu kis toleranciával elfogadhatóan ment rajta az arch pedig teljesen jól.

Nem feltétlenül, csak a kezelő személyzet számára jobb lenne a katt-katt. A futtatandó szkriptek kész vannak, használjuk őket egyelőre pendrive-ról boot-olva egy Ubuntu Netbook Remix alól, ami minden eszközt felismer.

Debian 7 xfce4-el, abiword, gnumeric, mplayer+gui, tömörítők, firefox, flashplayer, firmware-ek, minden ami kell egy desktophoz felfért egy formázva 1.7 Gb-os flash tárolóra, úgy hogy az user home is ezen van. Ezért ajánlottam a debiant, nekem a többivel nem sikerült üzembiztos működés elérnem. Ez meg megy stabilan.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Fedora 18 alapon, Openbox, Firefox, Flash-plugin, LibreOffice, 3.9.4-es kernellel, Skype, VLC, audacious mp3 támogatással, néhány zeneszám, két user profil, conky, mc, calc, samba-client, mindez live formában 850 MB, egy 1 GB-os pendrive-omon van.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, a csomagkezelésük miatt jók lennének, de nekem csak 640 MiB szabad helyem van, ezért kell könnyűsúlyú.

Ha kiveszem belőle a zenéket meg néhány dolgot, mint például a LibreOffice-t, talán már meg is vagyunk. Lényegében az volt a mondandóm lényege, hogy a legkisebb helyen a legtöbb számodra kívánatos funkciót, szolgáltatást úgy éred el, ha magadnak csinálsz egy összeállítást.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem nálam okosabb emberek kisebb helyre tudják zsúfolni a számomra szükséges programokat mint én. Pláne egy közösség a sok szemgolyóval és a hozzáértőkkel, egy közösség meg tudja találni a legjobb megoldásokat az interneten szörfölve csak úgy és teljesen random be tudja hányni egy fórumba, míg én belefeccolhatnék heteket a legkisebbre nyírható szövegszerkesztő, táblázatkezelő, c könyvtár, x szerver satöbbi válogatással. Kis disztribúció öszeállítás minden szakaszában akadnak olyanok, akik nálad jobban, gyorsabban meg tudják csinálni, és meg is csinálják mert olyanjuk van.


Puppy linux felhasználó

Ez igaz, mint ahogyan az is, hogy minden nőnél van jobb nő. Ugyanakkor egy saját készítésű disztribúcióból kigyomlálhatod azokat a dolgokat, amelyre neked semmi szükséged, s beleteheted azt, ami viszont kell. Mondok példát is. Nekem fontos, hogy konzolos/terminálos számológépem legyen, amelyik kényelmesen használható, scriptelhető, ha kell interaktív, de programozható is. Ilyen a calc, de talán egyetlen live Linux sem tartalmazza. Szintén nagyon kevés live Linuxban van benne az mc.

Nem azzal spórolok helyet, hogy annyira jól tudok optimalizálni, hanem azzal, hogy eleve nem teszek bele az összeállításomba olyasmit, amire semmi szükségem, s beleteszem azt, ami viszont kell nekem.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ja, és a saját disztribúció előnye, hogy az image-et újra tudod generálni, így igen friss csomagokat tartalmazhat, valamint, ha nem tetszik valami, újabb igény merül fel, könnyen módosíthatsz.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Puppy, van pár magyar is.

+1 Van neki katt-katt grub telepítője.

Kicsit mókás, de működik a célgépen, köszönöm.

Mi benne a mókás? :-)

Most lehet, hogy lehurrogtok, de buildroot-tal csinálhatsz magadnak jó kis beágyazott Linuxot. Egy tesztprojekthez csináltam most egyet, 64 MByte, X nélkül, de például van benne Qt.

Ez is jó ötlet, valamikor használtam eLux-ot, megnézem, hogy áll most.

Én például megelégeltem, hogy nem találtam olyan live Linuxot, amilyen megfelelt volna nekem, így csináltam egyet. Közel sem tökéletes, ám sokkal közelebb áll az elképzelésemhez, mint a létező példányok. Valamint bármikor változtathatok rajta.

Ezzel lényegében azt akartam mondani, hogy ha konkrét elvárásaid vannak, akkor legjobban teszed, ha magadnak csinálsz egyet.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Köszönöm, ez lesz a vége, már látom, de gondoltam, egy kis vizsgálódást megér.

Fedora esetén végigjártam ezt az utat, néhány problémán túlvagyok, szívesen segítek, ha eljutsz a megvalósításig.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Köszönöm előre is. Van valahol agy Core 4 CD-m, úgy emlékszem, az elég kicsi, de barátságos distro volt.

Fedora 18-at írunk, s másfél hónap múlva jön a 19. ;)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Régi vas, gondoltam régi distro illik hozzá. :)

/* Most egyébként egy Lubuntu-t hegesztgetek felfele, csodálom, hogy nem ajánlották. */

Nem teszteltem a saját live-omat mindenféle környezetben, de ahol néztem, ott működött. Egyedül annyi, hogy 32 bites az image, éppen azért, hogy régebbi gépen is elinduljon.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem is 32 bitesre van szükségem a Sempron processzor miatt.

A nagyon kicsi Puppy Linuxok közül is ajánlom ezt:
ftp://puppylinux.hu/puppylinux/ISO/Browser431-VLC-hu.iso
Kb. 90 MB, és egy 256- MB-os mentésfájllal bőven elfér a megadott helyen.
A majdnem teljes választékot itt találod:
ftp://puppylinux.hu/puppylinux/ISO/
több, mint 50 magyar nyelvű van.

Köszönöm, az egyik talpon maradó versenyző. A magyar lokalizáció jól jön a billentyűzet miatt.

Bár nem teljesen ide tartozik, de megkérdem: jelenleg (legalábbis nálam) elérhető a puppylinux.hu oldal, illetve elég régóta nem frissül (kb. idén március eleje óta).
Lesz vele valami?

A témához off, a Puppyhoz nem.
A nem túl látványos szakmai munka a folyamatosan frissülő Fórumban zajlik.
Szinte minden újabb megjelenő puplethez van magyarító nyelvi csomag, s csak azokat adjuk ki mintegy "újként" amelyben valami nagyobb, érdemi átalakítás, beavatkozás is történik.
Az elmúlt hónapok termése (a teljesség igénye nélkül):
- onlinerp
- Sulipuppy3 (középiskoláknak)
- Sulipuppy2.3 (általános iskoláknak)
- Gamechannelpuppy
- LX7 puppy
A megfelelő fórumszálakban mindegyikhez van leírás.

Mindenkinek köszönöm a segítő tanácsot.
Puppy gyorsan megoldotta a feladatot, tegnap vissza is adtam a célgépet. (A Slax is jól teljesített, a felhasználó döntött.)
Hosszabb távra is tervezek, locsemege javaslatára elkezdem egy saját Fedora alapú mini Linux összerakását...

Végtelenül lusta vagyok róla blogot írni, ugyanakkor nem kizárt, hogy egyszer megteszem. Csináltam egy scriptet, amely a kickstart file-t egy template-ből megírja. Erre azért volt szükségem, mert meg akartam úszni azt, hogy saját rpm csomagot kelljen készíteni - és ehhez a spec file-t megírni - a saját állományok, köztük binárisok - pl. háttérkép - átviteléhez. A trükk annyi, hogy ilyen binárisokat, meg úgy általában bármit base64 kódolással textként beleteszem a kickstart konfig file-ba. Őszintén szólva engem nem különösebben zavar az, hogy egy kb. 2-3 kB-os template-ből a scriptem generál egy 130 MB-os kickstart konfig file-t, amelyből aztán a kickstart megfelelő utility-je legyártja az image-et. Teljesen jól működik, az eljárás bevált. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

OK, ez tiszta sor.

Kérdés: melyik az az FTP-n fent lévő kiadás (ISO), amelyikben a "legfrissebb" FF 21.0 van, ezt könnyedén lehet frissíteni, valamint - s ez lenne a lényeg - fölfér kínlódás nélkül egy Asus Eee PC 2G Surf típusú, jó néhány éves netbookra?

Ui. elmennék egy több hónapos útra kerékpárral külföldre és ott valahogy nem ezzel szeretnék foglalkozni, hogy működik-e még holnap reggel, vagy _nem_ lehet/tudom frissíteni a FF-ot stb.
Viszont amire kellene ez a kis, törpe gép pl. tökéletes lenne napi 1, max. 1,5 órás naplóírásra, minimális levelezésre stb.

P.S.
Filmet nem óhajtok nézni, játszani sem, de a FF tökéletes működése létfontosságú lenne!

Végülis ez valóban kimaradt, igaz, kb. 1 éves:
http://puppylinux.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=452:pupeee-10-celeron-hu&catid=1:puppy-linux
Minden infó elérhető.
Nagyon gyors a gamechannelpuppy is, de szinte mindegyik egy kicsit hardverfüggő, érdemes néhányat letölteni, s azokat kipróbálni.
Némelyikben nem Firefox van, de a FF egyszerűen beleszerelhető, kérdés, kell-e bele még flash, java. Ezeket elég egyszer jól beletenni, beállítani, utána az FF frissülése/ frissítése folyamatos, ha úgy van konfigolva.
Esetleg a többit email-ben[kros54 kukac postafiok pont hu] engem nem zavar itt sem, de lehet, hogy mást igen.

OK.
Ment privát.