Összekevert első/hátsó sztereó dugók

Fórumok

Sziasztok,

Vettem egy gépet, amire felraktam a legújabb OpenSuSE 12.3-at.
A zene igencsak "érdekesen" működik, ha elöl bedugom a fejhallgatót, akkor a jobb csatornát hallom, a bal pedig zaj, ha hátra dugom, akkor a bal csatorna zenél, a jobb a zaj. Windows alatt természetesen oké.

Nem tudjátok, hogyan lehetne valahogy átállítani, hogy sztereót halljak?

(Asrock Extreme4 Z77 alaplap).

Hozzászólások

Nem akarsz inkább egy megfelelő kábelt készíteni a gépedhez? :D

A hiba más disztribúcióval is előjön (pl. Knoppix-szal próbáltad)?

Az openSUSE 12.3 csak 23 óra múlva jelenik meg, szerintem majd akkor próbáld ki, lehet, hogy működni fog. :)

openSUSE 12.2, vagy ami éppen jön.

Nem szép, de szerintem a pulseaudioval lehet routolgatni, hogy mi, hova menjen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

FreeBSD audio alrendszer karbantartója valahol egyszer leírta, hogy pl egy Intel HDA milyen rohadt bonyolult állatfajta, és mennyi mindent lehet megcsinálni vele. Bőven elég, ha a driver nem ismeri fel (mert senki el nem magyarázta neki korábban), hogy ebben-és-ebben a spéci alaplapban van, ahol a gyártó a következő módon drótozta össze a biteket. Vagy szarok a BIOS-ból kinyerhető infók, amik a zajkeltő eszközre vonatkoznak.

Szóval nem azt mondom, hogy ez itt fent egy Intel HDA, és ez a baj, de simán lehet. Nem azt mondtam, hogy az alaplap gyártója a hibás, sőt még csak azt se, hogy a Linux. Hanem ezek így együtt mind segítenek abban, hogy ilyen szarok előállhassanak. Ha szerencséje van a kérdésfelvetőnek, a hangkártya drivere lett félrekonfigolva ,legfeljebb meg kell találni, hogy mit és hogyan kell átállítani a javításhoz (meg persze lehet-e egyáltalán forráshekkelés nélkül). Ez ügyben nyilván a linuxos driver manualját kell elolvasni. De akit mélyebben érdekel, az érdekességképpen ezt olvassa el: FreeBSD snd_hda manual.

Nyilván mennyi rááldozandó időd illetve pénzed van a dologra. Ha van kedved, megejthetnél egy Live FreeBSD/PC-BSD-t, azon megnézni hogy ugyanez a hülyeség előjön-e. (Vagy ami ugya sokak szerint a legvalószínűbb, hogy még ennyi zajt se ad ki magából. Mondjuk a FreeBSD telepítőn szerintem egy szál wav fájl sincs, hgy ellenőrizni lehessen a zajokat, sőt szerintem a liveCD be se tölti a hangkártya drivereket, szóval nulla BSD tudással inkább a PC-BSD lenne jó. De ez inkább csak szakmai érdeklődés, mintsem bármi segítő lépés, mert még ha megy is, utána a csatornák megfelelő routolását az alsanak is el kellene tudni magyarázni.)

2 olyan gépre tettem fel ma a 12.3-at, amelyekben "Intel-Realtek hiper HDA+++ 267.1 csatornás alaplapi hangkártya" van. A notebookon szól a belső hangszórón is mindkét csatorna, meg a bedugott fejhallgatón is szól mindkettő sztereóban.

Az asztali gépen csak a "hátsó" hang kimenetet próbáltam, az is tökéletesen működik.
Tudom, ez Téged nem vígasztal, de hátha segít a hibakeresésben. Az openSUSE és az "Intel-Realtek hiper HDA+++ 267.1 csatornás alaplapi hangkártya" bizonyos körülmények között képes a normális működésre.

A notebook Dell, az asztali gép alaplapja Intel (nem csak a chipset).

openSUSE 12.3 x86_64, vagy ami éppen jön.

Én megnézném valahol, hogy nincs -e a kimenet S/PDIF -re, vagy 'digitális' -ra állítva analóg helyett. Ha rosszul van route-olva az S/PDIF jöhet csak az egyik oldalon is.