cd rip már megint

 ( Zahy | 2012. augusztus 23., csütörtök - 13:28 )

Tegnap reggel megint kellett egyet sürgősen. Tekintve, hogy még ma is jetleg-em van, nem volt könnyű, főleg, mert a következőkbe futottam bele:

- a laptopon, amin nekiugrottam, nem volt abcde -> pkg_add -r abcde
- az abcde jogosultsági hibákat dobott -> vi /etc/devfs.rules, majd ezek érvényesítése
- és ezek után inappropriate IOCTL. No itt megakadtam.

Amin kicsit ledermedtem, hogy már egy "cdrecord -scanbus" is nyafogott. (Ellenben a rendszerbeli "camcontrol devlist" szépen mutatta amit kellett.)

Először az íróra gyanakodtam. De volt egy olyan emlékem, hogy a másik laptopon már csináltam, és abban majdnem ugyanilyen eszköz van. Pár óra elteltével felszabadult az a gép, megpróbáltam ott is. És kiderült, hogy rosszul hittem. Abban sem ment. Az biztos, hogy 8.2 alatt azon a laptopon csináltam ilyet, azaz esetleg valami 9.0-s regresszió lehet.

A FreeBSD 9.0-ban alapértelmezett lett az ATAPICAM (és ha jól tudom teljesen meg is szűnt a nem-CAM-on keresztüli eszközelérés), de biztosan tudom, hogy az asztali gépen már 9-es alatt is grabbeltem (utoljára vagy másfél hónapja), és semmi ilyen problémám nem volt. Újabb néhány óra, míg hozzáfértem az asztali géphez is, amin viszont gyönyörűen ment a dolog - biztonság kedvéért egyszerre ment a grabbelés a régi SCSI-s DVD-olvasón és az új(abb) ATAPI-írón. És működött.

Ekkor jött az ötlet, hogy esetleg Amd64 - i386 hiba. Mivel ez elég reménytelenül nagy hülyeségnek hangzik (főleg, hogy 64-biten megy és 32-n nem), ezt inkább csak tartalék ötletként raktároztam el. Más viszont nem jutott eszeme, így itt abba is hagytam. Aztán este egy haver bedobta a szokásos kérdést: másnak ez 9.0-n nem jött még elő? Jé, tényleg.

Gyors keresés, és lám, másvalakik (többek között egy szintén magyar fickó) is találkoztak ezzel a hibával, igaz, még RC-korszakban. Sőt hamar meglett a megoldás is:

portmaster hal cdrtools cdparanoia cdrdao dvd+rw-tools libcdio libdvdread
(meg nálam pl. lsdvd dvdbackup dvdisaster)

Ebből a hal-ban nem vagyok biztos, hogy ide kellett (meg a libek is gyanúsak és saját kútfőből került ide), de a többi parancssoros eszköz igen. Valami hibás verziójú libcam-problémát emlegettek. (Mindenesetre az, hogy 9.0R-ben nem javították a csomagokat, ez azt sugallja, hogy hibajegy nem lett belőle.)

Mindenesetre az újrafordítás megoldotta a bajomat, azóta mind a két gépen lefutott egy teszt abcde, sikerrel.

A lényeg, úgy tűnik a 9.0-s FreeBSD-hez csomagolt gyári csomagok előállítását elég rendesen elkefélték, ez már nem az első ilyen hülye csomaghibám velük. (Külön aranyos, hogy i386-os libreoffice csomagból csak 3.3.4-et tudok föltenni (legacy verzió), mert a 3.4.3-as csomagnak hibás a targézája. Amd64-en jó a csomag.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

merre jarsz? :)

Ezexerint nem ettek meg a medvék :-D

Hazaindulásunk reggelén (ekkor még 5 napot autóztunk a repülőhöz) arra ébredtem a sátorban, hogy egyik túratárs sikongatta a "meneküljünk, medve" szöveget. Én inkább a fényképezőgépet vettem elő, de ők a későbbiekben mindig dalolva mentek WC-re (no persze nem jókedvükben). Egy helyi fickó is igen idegesen kereste a kemping "főnököt", mert tett-vett a sátor előtt, és elsőre jávorszarvasra tippelt, de a 4 méterre baktató feketemedve kicsit kiverte nála a biztit. (Én ekkor már igen rutinos voltam, feketéből kb a 8. példány volt.) Szóval mint látszik, nem evett meg ez se.

Udv itthon, fenykepeket sorozere hozni! :D

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

A macikrol lotteket akar korabban is fel lehet loni valahova :D
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

fb-n ismerosok egyet mar lathatnak, es oszinten szolva egy szolid valogatason kivul ugyanigy/ugyanott nem is tervezem, de majd meg gondolkodok. Amugy baromi sok allatot lattunk, es nagyreszukrol kep is van (mondjuk a 110-nel elottem atrohano farkast nem fotoztam le, sajnalom)

Sajnos asszem mi pont nem vagyunk ismerosok. Vagy csak nem tudok rola.

Nekem csak egy gyengem van: a medvek. Nem veletlen, hogy FB-n kivul szinte mindenutt 4 medve az avatarom.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal