Hozzávalók (asszem ezt mi ketten 2 napig, ha nem több fogjuk enni):
Egy negyed (vagy fél, attól függ mekkora) fej káposzta
Egy NAGY (NAGY!!!) sárgarépa
3 szál (ujjvastag) póréhagyma
2 fej vöröshagyma
75 dkg disznócomb
Tecsós szójaszósz
Méz
Olaj
Őrölt feketebors
Őrölt szerecsendió
Erős Pista
Először felvágtam a húst vékony csíkokra (1-0.5 cm), majd kis darabokra. A húst egy olyan nagy tálba tettem, hogy később be lehessen pácolni.
Ezután elkészítettem a szószt, amivel a húst akartam bepácolni. Egy jó nagy bögre kb. harmadáig mézet csorgattam, erre kb. egy ujjnyi olajat, majd szójaszószt. Ezt jól összekevertem, borssal és szerecsendióval fűszereztem (só nem kell bele, mert a szójaszósz nagyon sós!). A szójaszószt és az olajat addig adagoltam ismételten, amíg a szósz híg nem lett, és kezdett kiérződni a szójaszósz íze. Ekkor a bögre tetejéig felöntöttem vízzel, így egy édes-sós-olajos páclevet kaptam, amivel felöntöttem a húst, hogy épp hogy csak ellepje. Nekem még maradt is egy kevés a bögre alján, ezt később használtam fel, a húst pedig félretettem pácolódni.
Ezután felvágtam a káposztát és a répát vékony csíkokra, a póréhagymát vékony karikákra, a vöröshagymákat pedig vastagabb félholdakba.
Ezután feltettem sülni-főni a húst egy nagy wok-ba. Miközben főtt, hozzácsorgattam a maradék páclevet, és ha nagyon elforrta a levét, vízzel utána pótoltam. Mivel akartam egy kis pikáns, csípős ízt is belevinni, tettem a húsra 2-3 kávéskanál erős pistát is, csak az íze kedvéért.
Mikor a hús készen volt (ez sebességmeghatározó lehet! a cíke nagyon gyorsan, a disznó lassan, a maaaha meg kurva lassan fő meg), kiszűrtem a wokból, és félretettem, majd a megmaradt lében megfőztem a zöldségkeveréket. Kb. akkor van kész, amikor a hagyma már nem csíp, hanem inkább édes, és az egész cucc kb. a 2/3-ára esik össze. A répának lehet, hogy jót tett volna, ha egy kicsit előbb teszem bele a lébe, mint a többi zöldséget, de szerintem pont akkor jó, ha még félig nyers, kicsit ropog. :)
Ezután már csak össze kellett forgatnom a zöldséget a hússal.
Az eredmény valami isteni lett, és az ízvilága tényleg nagyon hasonlít a "kínai kajára". Csak ebben legalább tényleg tudom, milyen hús van :D
Eközben amúgy Ági sem tétlenkedett, ő nektarinos muffint sütött. Igény szerint leírom (megkérdezem) annak is a receptjét.
Végezetül álljon itt egy témába vágó vicc, amin még mindig röhögök ha csak rágondolok:
Ürge bemegy a kínaiba, kérdezi az eladót:
-Jó napot kívánok, az micsoda?
-Cíke.
-És az?
-Az kaca.
-És az ott?
-Maaaha.
-És ott, ami olyan jól néz ki?
-Kuta.
-HOGY MI?!
-Akko' cíke.
- akion blogja
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
- 1630 megtekintés
Hozzászólások
Jól hangzik. Szeretem én is a kínai ízvilágot. Kedvet kaptam hozzá, hogy valamikor összeüssek egy ilyet. Köszi.
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Magyarországon nem igazán lehet megismerni az eredeti kínai izvilagot. Itt Pesten is egy kezemen meg tudom számolni azokat a kajáldákat, éttermeket, ahol igazi, eredeti kínai ételeket szolgálnak fel. A többi helyen igencsak a magyarok izléséhez alakították az ételeket.
--------------------------
Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Budapesten hol van ilyen kajálda/étterem? Kipróbálnám milyen a nem magyarosított kínai kaja.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Alapvető és kötelező kezdési hely.
_______
Powered by Áram // Nem vagyok annyira kocka, hogy napfényt is csak HDR-Renderingen keresztül lássak.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
ha sikerul rendelni :))
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Köszi, majd munkaidő után végigolvasom. Remélem ezek a helyek még mindig léteznek, ahogy látom közel 4 éves a bejegyzés.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
megvan meg
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Tárt karokkal vár mindenkit. Ezért másoltam be a linket⸮
_______
Powered by Áram // Nem vagyok annyira kocka, hogy napfényt is csak HDR-Renderingen keresztül lássak.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
nagyszeru.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Kosz, ez kozel van, lesz egy proba :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
+1
Ott már többször is voltam, igen érdekes hely, tessék felkészülni a hamisítatlan kínai hangulatra. Van egy másik ehhez hasonló étkezde, amit szintén a kínaiak látogatnak inkább, ez meg a józsefvárosi piac környékén van. Annó még nagyon jó hely volt az eredeti kínai ízek kipróbálásra a városligeti Vörös sárkány is, de az ha jól tudom, évekkel ezelőtt bezárt.
--------------------------
Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A blog íme pontosan ezért is echte ungarische kínai :)
----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Volt szerencsém autentikus kínait enni, hát nagyon más. Vegyes, vannak borzasztó dolgok is, de sok rendkívül frankó is. Azóta itthon nem eszek "kínait".
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Jónak néz ki :)
Szerk:
Ma volt a napja, hogy kipróbáltam a "receptedet", néhány apró módosítással.
Disznócomb helyett csirkemellből készítettem, ahogy azt eredetileg te is tervezted, sima olaj helyett extraszűz olívaolajat használtam, valamint több mézet tettem bele és megszórtam némi kurkumával és szezámmaggal is. Ízletes lett, thx a postot (:
--------------
“If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nem kell a pacolassal vacakolni, ez a musor nem arrol szol.
A wok azert jo, mert gyorsan bele lehet hajigalni mindent.
A ki-be pakolaszast lehet egyiranyusitani a megfelelo sorrenddel.
Izesites izles szerint, kedvenc kombinaciok alant ->
szojaszosz + balzsamecet + mez + paradicsompure + fuszer - vegen szezammag
teriyaki szosz
szojaszosz + mez + fuszer
paprika + zoldborso
fokhagyma
rozmaring + mez + mustar
Zoldseg: repa, paprika, kaposzta, cukkini, tok, uborka, ananasz, bambuszrugy meg egyeb izek, kukorica, mittudomenmegmi
Hus mos, felvag, forro wokban olajon lepirit (nagylangon).
Soz (sozd meg ugy, hogy a zoldsegnel mar ne kelljen, ha szojaszoszos lesz, arra figyelj, hogy az sos), fuszerez, lefed (kislangon), idonkent kever es vizet potol.
Zoldseg mos, felvag.
A zoldseg kemenysegetol fuggo sorrenben adagol, hagymat elsonek (o a kivetel). Minden zoldseg utan kicsit lefed, parol. Vizet itt mar nem kell potolgatni a zoldseg fog ereszteni levet.
Ha mar majdnem kesz, akkor nyakon kell onteni a kikevert szosszal. Kis volgyet csinalni wokba, hogy lasd a szoszt bugyogni. Ha bugyog, akkor kukoricakemenyitot, egy teaskanallal bele es kever (csak a szoszt), de gyorsan am. Vegul osszeforgat, talal, eszik.
Ha eleg zoldseget raktal bele, akkor nem kell melle rizs.
Ha rizst akarsz, akkor lehet parhuzamosan csinalni. Jo rizsbol egyszeruen.
1 - viz + kis olaj + kis so - forrasnal rizs bele, ha puha, szur es kesz.
2 - rizs kis olajon lepirit, dupla terfogat vizzel felont, soz, forrasnal lefed, lekapcsol, var es kesz.
3 - rizs mos-leont, sem kezzel, sem massal nem keverget. Addig mos, amig a viz atlatszo nem lesz. Rizst vizzel felont, hogy kb 2.5cm viz legyen felette. ~10 perc nagylang, forr. Lefed (nem felemelgetni innentol), ~10 perc takarek. Elzar, ~10 perc var - rizsecet + sake + cukor kever. Hozzaad, legyez.
Csirke - kb 30 perc
Marha - kb 1 ora
Fozesnel 1x sozunk es nem kostolgatunk.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni