akion blogja

Csillagnapló 3#: 2016.06.06.

A héten haza kellett látogatnom Édesapámhoz, és mivel az ő teraszáról egészen jó kilátás nyílik a déli égboltra, gondoltam hazaviszem a távcsövet is. Bár az időjárás-előrejelzés szerint közepesen felhősnek ígérkezett az ég, arra gondoltam, hogyha mégse lesz felhős, és nincs ott velem a távcső, akkor biztosan verni fogom a fejem a falba. Szerencsére estére kitisztult az idő, és így tudtam is egy kicsit kémlelni a csillagokat. Mondjuk a felhők is nagyon szép és különleges látványt tudnak nyújtani:

Csillagnapló #2 2016.06.30.

Március óta most sikerült újra kimennem egyet a szabad ég alá nézelődni. A munkarendem és az időjárás nem volt hozzám kegyes az utóbbi hónapokban, mert vagy folyamatosan dolgoztam, vagy átláthatatlanul felhős volt az ég.
Csütörtökön este azonban rám mosolyogtak újra a csillagok :). Meló után, kb. este 9 körül indultunk el kis feleségemmel a ˙Farkashegyi repülőtér melletti észlelőhelyre. Tényleg nem volt nehéz megtalálni a helyet, 20-25 perc alatt ott is voltunk. Sajnos többször is fátyolfelhős volt az ég, így romlottak a látási viszonyok, valamint a felhők a környező települések fényét is visszaverték (tiszta égbolt mellett Égkép szerint a határmagnitúdó az észlelőhelyen 5,10).

30 év mérlege

Tegnap volt a 30. születésnapom.

Tavaly nem írtam meg a "mérlegelős" bejegyzést. Annyira el voltam foglalva minden mással, hogy folyton csak csúszott a dolog. Pedig már rendületlenül, 5. éve járok az az Érdi Shaolin Wushu és Sportakrobatika Sportegyesület kung-fu edzéseire.

Tavaly októberben az esküvőmön 92,5 kg voltam, aztán jött a nászút, meg az ünnepek, és januárra hipp-hopp felszaladtak a kilók. Január elsején, 99 kg-nál mondtam azt, hogy eddig és netovább! A 30. születésnapomra lefogyok 90 kg alá. Addigra eljutottam fejben arra is, hogy rendes diéta nélkül ez nagyon nem fog menni.

III. Wushu Open Hungary - Live stream

Akit érdekel a Shaolin harcművészet és a modern Wushu:

III. Wushu Open Hungary
A verseny célja: A hazai és külföldi versenyzők számára biztosítani a megmérettetés lehetőségét, népszerűsíteni a Shaolin Gongfu, Wushu, Taiji és Sanda sportágakat.
Kezdő versenyzőknek külön versenykategória biztosítása
Kiss Attila Si Heng emlékének ápolása (az ő sziluettje látható a Shao Lin Törökbálint logóján is).

Stream: https://youtu.be/fUa2XVIX94I

Skywatcher Luna 114

Gyerekkoromban szombatonként órákig tudtam nézegetni a Minden napra egy kérdés című könyv csillagászatos részét. Szerencsémre gyerekkorom nyarait pedig végig Révfülöpön tölthettem, ahol a gyér közvilágításnak köszönhetően mindig szépen látszott a csillagos égbolt. Egyszerűen vonz az égbolt, a mai napig, ha tehetem a reggeli kávét az apod-ot nézegetve szürcsölgetem.
Egyszer dédelgettem is azt, hogy kéne venni egy távcsövet, de nagyon elriasztott az áruk. Aztán karácsonykor Kis Feleségem meglepett a címben szereplő Newtonnal :D

Mooooonwalk

A NASA hivatalosan is bejelentette: 2016-ban nagyszabású Hold-telepes misszióba kezdenek. Természetesen, mivel hónapokra, évekre terveznek, élelemre is lesz szükségük a Hold-telepeseknek. Azonban a Holdon kb. 16%-a a gravitáció a földinek, az izmok és a csontok sorvadásnak indulhatnak az alacsonyabb igénybevétel miatt. A tehéntej gazdag zsírokban, fehérjékben és kalciumban is, ideális táplálék. Az alábbi képen a Hold-telepeseket ellátó, önfejő tehén-szkafander látható.

Google translate : Word Lens

Ma olvastam a hírekben, hogy frissíthető a Google Translate app, ami már fotóról is fel tudja ismerni a szöveget, és le is tudja azt fordítani.
Nosza, fel is raktam a telóra, aztán lőttem egy képet az egyik előttem heverő angol szaklapról.

AZT. A. BÜDÖS. ROHADT. LEBORULT. SZIVAR. VÉGIT. NEKI. E!

Az hagyján, hogy simán felismerte a szöveget (és le is fordította azt), de konkrétan satírozós módszerrel te jelölöd ki a szöveget, amit le akarsz fordítani.

Giga like.

Szerk.:

Megérkezett a realtime fordító frissítés is. Nem minden nyelv között működik, (magyarul pl. nem), de ahol igen, ott tényleg a a kamera képére rakja rá a fordítást.

Az idei első 100 km

Ma reggelre belecsaptam a brinyóba 103,61 km-t :D
November végén és decemberben viszonylag sokszor volt hideg, esős idő, így kénytelen voltam letenni a kétkerekűt. Aztán az első januári, melóba járós reggelen úgy felb@szta az agyam a sok agyatlan zombi a metrón, hogy úgy döntöttem, újra nyeregbe ülök. Ja, és BKV-val több mint egy óra az út, bringával meg majdnem percre pontosan 30 perc...
Nem is olyan borzalmas egyébként a hidegben biciklizni. Ami kicsit zavar, az a sokréteges öltözködés, illetve az, hogy mennyi ideig tart a teljesen záródó ruhákat több rétegben magamra erőszakolni, de ha jól felöltözök, a -8-at se nagyon érzem meg. Mivel sajnos nincs rendes "hidegálló" bringás ruhám (50-60 ezer alatt nem jönnék ki), ezért marad a zokni-nadrág-boxeralsó-póló-pulcsi-kabát-csősál-sapka-kesztyű MEGDUPLÁZVA, de mire mindent felszuszakolok magamra...
Múlt héten csütörtökön az ónos, lefagyott utakon is érdekes volt tekerni (egyszer el is zakóztam, jól meg is ütötte a váz a sípcsontomat, de semmi vészes), jövőre lehet, hogy beruházok szegecses külsőkre, bár az áruk kicsit eltántorít.
Ja, és az ünnepek alatt felszedett plusz kilókból már most fogytam egyet :D

I'm sexy, and (only) I know it!

Késő őszi-téli sportoláshoz elengedhetetlen az ízületek védelme, főleg a térdé: a patella a legnagyobb összefüggő csontunk, és baromi nehéz be és átmelegíteni (főleg télen). Erről az egyik edzőm írt egy nagyon jó összefoglalót még tavaly. Sajnos már csak az internet wayback machineban lelhető fel a blogbejegyzés.
Mivel a kinti hőmérséklet reggelente lassan karcolja a fagypontot, a fentiek miatt (és mert utálok fázni), szükségem volt valami térdmelegítőre, hogy azért majd 50-60 éves koromban is képes legyek leguggolni.
A neten fellelhető webáruházakban a térdmelegítők elég horror összegekért vannak, ráadásul kicsit kicsúsztam az időből, és akutan kellett valamit beszereznem. A Köki terminálban van egy nagyon jó kis zoknis-sapkás stand, ott ajánlott az eladó egy ilyen kötött pamut lábmelegítőt, amit a csajok hordanak :D Nagyon sexy (erre utal a nem kicsit hatásvadász cím is :D ), mintás, kicsit csipkés, minden ami kell - bár a nadrág alatt ez egyáltalán nem látszik. A térdem fölött azért egyszer visszahajtottam, de teljesen jó volt, bőven nyúlt annyit az anyag, hogy még nem szorítson, fedjen, de szabadon mozogjon az ízület. Ja, és egy ezres volt egy pár.
Ma reggel ki is próbáltam, az accuweather szerint 2 fokban tekertem. Teljesen tökéletesen melegen tartotta a térdem. Azt meg ki nem szarja le, hogy néz ki a nadrág alatt, úgyis csak én tudom, hogy ott van.

Viszket a tenyerem...

Sőt, nem is viszket, sokkal inkább ég. No nem azért, mert meg akarnék verni valakit, bár az ötlet, hogy szarráverjek valamit egyre csábítóbb, annyira fáj.
Sikerült ugyanis benyalnom ezt a nyavaját:

http://kezlabszajbetegseg.blogspot.hu/2012/07/az-alabbi-blog-azert-keru…

1. nap
Délelőtt fél 10 tájékában szépen elkezdett felkúszni a lázam. Fasza, gondoltam, mégiscsak sikerült tegnap megfáznom a bringán, amikor széthajtottam magam reggel.Elkezdett kaparni a torkom az üzemorvos meg is állapítja, hogy szép piros, biztosan valami kezdődő torokgyulladás. A főnök már akkor haza akart küldeni, nehogy bárkit is megfertőzzek. Délután 4-ig bírtam, aztán a labormegbeszélés után elmentem az öltözőbe. Hazatekertem, bár alig bírtam rajtamaradni a bringán. Késő estére a lázam felment 39,5-re, a szívem folyamatosan zakatolt, szorított a mellkasom, kimondott halálfélelmem volt. Vettem egy hűtőfürdőt, attól jobb lett. Lázasan, de végigaludtam az éjszakát.

Ez cserbenhagyás?

A kérdés a címben adott. Tegnap miközben bringával haladtam az Üllői úton jobb oldalt (tehát a kocsik és a járda között) az álló kocsisor mellett a Ferenc körúti kereszteződésig egy figyelmetlen hölgyemény rámnyitotta az anyósülés felőli kocsiajtót, amit sikerült a jobb BAL vállammal levenni. Hál'Istennek a riadalmon, egy ujjránduláson és egy-két kék-zöld folton kívül nem történt nagyobb baj. A kishölgy miután kiszállt, készségesen segített, ő jobban meg volt rémülve, mint én. A kocsi vezetője az autóval együtt azonban se szó, se beszéd hipp-hopp felszívódott...
Szal cserbenhagás-é volt ez így?

Megütöm a szintet

A cím spoilert tartalmaz.

3 év. Ennyi munka, edzés, szenvedés, nem ritkán vér és verejték kellett ahhoz, hogy elérjem egy 6 éves gyerek szintjét. Már persze, ha időben elkezd shaolin kung-fuzni.
Múlt héten szombaton volt az idei szintvizsga az első 3 szintre vizsgázóknak A Magyar Chan Wu kultúrális központban. Idén az edzőim úgy döntöttek, hogy elengednek rá. A szintvizsgán ott volt Shi Xing Hong mester is. Jó volt őt chan wu ruhában látni, alapvetően óriási megtiszteltetésnek érzem, hogy eljött a megnyitóra (általában nincs ideje rá, de főleg nem az első szintesekkel foglalkozni). Ott volt még Duan Zi Chao mester is, mondjuk ez nem meglepő, mert ő ott lakik :D

OK google...

Új chrome update, és benne megérkezett egy "érdekes" feature, ami mobilokon mondjuk eddig is elérhető volt:a hangalapú keresés!

Kicsit nehézkes volt rávenni, hogy odasasoljon arra, amit mondok... mert ugye linuxon annyira rohadt jó a hangrendszer kezelés így 2014 elején, hogy "default device" helyett "HDA Intel, ALC888 Analog-Hardware device with all software conversions" a működő beállítás, ez ugye triviális...
Eddig egészen vicces, főleg ha az ember felteszi a Google Voice Search Hotword (Beta) kiegészítőt, és akkor új kereső tabban lehet neki nyomni a rizsát, hogy "ok google, budapesti időjárás", és máris mutatja szépen :)