Hostname nem indul, csak másodikra...

Fórumok

Sziasztok,

azt tapasztalom a Debian serveremnél, hogy a hostname nem indul el elsőre bekapcsoláskor, csak ha frissítem. (Webmin-t használok és ott a Network Configuration és Apply configuration, ami feltételezhetően egy daemon újra indítást eredményezhet). Ezután minden tökéletesen működik.

- Kérdésem, hogy hol van a hostname log-ja amiből láthatom a hibát?
- Továbbá mi lehet a hiba oka?

Előre is köszi!

KALMI

Hozzászólások

Elég furcsa hiba.

Nem tiltottad le (törölted) véletlen? Létezik nálad az /etc/rcS.d/S06hostname.sh file? Ez egy symlink a /etc/init.d/hostname.sh initscriptre, ami az /etc/hostname tartalmával meghívja a hostname parancsot. Bootoláskor (S runlevel) hívódik meg automatikusan.

Hm... mikor fel tettem a kérdést én is elgondolkodtam ezen. Végül a webminek, hittem ahogyan ez ott szerepel - Hostname and DNS Client.

Mindegy, akkor pontosítom a nevet (dns/netbios) ;). Arra a névre gondolok, amin el tudom érni a gépeket a böngészőből.

Pl: http://server vagy win-él a hálózati meghajtót tudom csatolni.

net use k: \\server\megosztas

Remélem most már egyértelműbb.

A probléma pedig továbbra is ugyan az, a server nevét nem tudja érvényesíteni a hálózaton bekapcsoláskor.

Szerintem még mindig nem világos számodra miben azonos és miben különbözik a dns a netbios névtől. Első körben teljesen függetlenek.
Emlékeim szerint annyi összefüggés van közöttük, hogy ha nem adsz meg eltérőt, akkor a DNS névként megadott karakterlácból generálódik a netbios név is. Ha a DNS név hosszabb, akkor a végét simán levágja. A karakterszámra nem emlékszem pontosan, de valahol 8-16 között van. Majd pontosítanak.

A http://server > DNS.
A net use K: \\server\megosztas > netbios név.

A netbios névhez szokott kelleni Wins szerver is. Elsőre pedig lehet, hogy csak lassan jut válaszhoz. Mire másodjára futtatod, már cache-ből dolgozik. Persze ennél az egésznél a kérdésből feltételeztem, hogy windows kliensről van szó.

Linuxscripting

Huha, akkor kezdem érteni. Ennyire nem mélyedtem a témába bele, de van benne ráció;)

Igen a kliensek win-ek a server Debian. A chache kérdést pedig nem tudom nyugtázni... Ha cahche lenne, akkor kis idő múlva működne. Viszont csak akkor működik, ha "Apply configot" nyomok neki (gondolom mentem és újra indítom az alkalmazást). Kérdés mi okozza ezt a jelenséget?

Az első kérdés ilyenkor: mi van a logokban?

A /var/log alatt számos logfile található ami a rendszer (nem)működéséről ad hírt. A samba része a /var/log/samba alatt lesz. Át kell nézni a logfájlokat, hogy van-e benne gyanús dolog. Így nekem még az se tűnik kizártnak, hogy bootoláskor nem indul el a samba.

lol @ "hol van a hostname log-ja"

Itt most épp te kritizálsz engem. Én csak egy jót nevettem egy mondatán, amit gondoltam megosztok, mert szerintem vicces. Te meg itt picsogsz. Szar életed lehet, ha már abba is belekötsz, hogy valakinek akkor most kár volt megszólalnia, vagy sem. Sírd ki magad, az segít :)
--
HUPbeszolas FF extension

sokat sírtam már életemben, elfogytak a könnyeim. szóval ha belekötök abba hogy te belekötsz valakibe, akkor én vagyok a hülye. világos. sajnos a tapasztalat nem azt mutatja, hogy ki tudnátok állni magatokért, ezért szóltam rád. azzal hogy kiröhögöd a másikat, aki lehet hogy nem billentyűzettel meg szemüveggel a seggében született, rosszabb esetben azt éred el, hogy egy életre elbátortalanodik. de legalább egy újabb potenciális vetélytárssal kevesebb, nemdebár. van még mit tanulnod.

"Én csak egy jót nevettem egy mondatán, amit gondoltam megosztok, mert szerintem vicces."

A HUP hálistennek nem rendelkezik 160 karakteres limittel, ezért legközelebb, miután kinevetted magad egy - eredetileg nem a szórakoztatásodra írt kérdésen -, akár kurtán válaszolhatsz is rá, mintegy fizetve a jó mulatságért.
Korrekt üzletnek tűnik.

Korrekt üzlet? Hogy a magukat rendszergazdának nevező szomszéd pistikék hada jön ide nap mint nap über triviális kérdésekkel, amire persze megkapják a választ, általában többször is, mire megértik, összegányolják a rájuk bízott rendszert, majd havonta felveszik érte a fizetésuket. Jaja, szerintem is korrekt üzlet.
--
HUPbeszolas FF extension

Hogyan lehetne újra telepíteni ezt a hálózat kezelési részt, hátha segítene a dolgon?

Megoldottam a hibát, illetve lehet el napoltam.

Két hálózati kártya van a gépbe. Az egyik PCI a másik alaplapi. Ha az alap lapi kártyánál fix IP-t állítok be (értelemszerűen eltérőt a PCI-tól), vagy automatikus bekapcsolást, akkor a hálózatban ütközések keletkeznek (számomra érthetetlen módon, mivel a beállított IP-ken el tudom érni hibátlanul a servert).
Ha kikapcsolom, akkor tökéletesen megy a rendszer. Kérdésem, hogy ez normális hiba-e esetleg valamivel összefügghet?

Kissé nehezen értelmezhető a megfogalmazásod. Mit értesz automatikus bekapcsolás alatt? Illetve mit kapcsolsz ki? Vagy csak nekem nem egyértelmű?! IP cím ütközés van? Ha, igen, az csak abban az esetben lehet, ha olyan IP-t állítasz be fixen, ami már használatban van a hálózaton.

Na :-) Igaz meleg van...

Következő a lényeg.

Én a webmin felületet szeretem használni, mert ezt átlátom (windows user vagyok)

---

A "Network Interfaces" nél két opciót látok:

- Active Now
- Activated at Boot

Az "Activated at Boot" nál adom meg a fix ip címeket (hálózati beállítást)

az eth0 (PCI kártya)-nál beállítom az IP címet és ugyan ezt teszem a eth1-nél, akkor nem indul el rendesen a rendszer. Ütközés történik (akár melyik opciót választom: From BOOTP,From DHCP és Static configuration).
Ha törlöm az eth1 beállításait, akkor a router leoszt egy címet és tökéletesen megy a hálózat.
Routernél 100%, hogy nincs ütközés, mert több routernél is néztem, illetve ha csak a server és egy kliens fut a rendszeren (különböző IP címekkel), akkor is előjön az azonos IP.

Számomra is rejtélyes a hiba. Nem igazán értem, hogy mi a baja.

A furcsa még, amit írtam, ha fix ip-t adok a eth1-nek, akkor azon az IP-is el tudom érni a servert, ráadásul az eth0 IP-je is megy.

Természetesen, ha törlök mindent az "Active Now" látszik az eth1 is, hogy fut. Szóval UFO, vagy kezd meghalni az alaplapi LAN, vagy driver nem jó hozzá...

Akkor az első dolog: ha linux szervert akarsz üzemeltetni, felejtsd el a Webmint és társait. Ahhoz, hogy átlásd és megértsd a különböző szolgáltatások működését és beállítását sokkal célszerűbb, ha terminálban te magad végzed el, amit szeretnél. Pontos hibaüzenetekkel illetve, releváns config fájl, s log részletekkel mi is többet tudnánk segíteni (vagy lehet, hogy nem is szorulnál segítségre).

Visszatérve a problémádra:

- "az eth0 (PCI kártya)-nál beállítom az IP címet és ugyan ezt teszem a eth1-nél, akkor nem indul el rendesen a rendszer."
- "fix ip-t adok a eth1-nek, akkor azon az IP-is el tudom érni a servert, ráadásul az eth0 IP-je is megy"

Ez a kettő ellentmond. Most akkor megy, vagy nem megy?

- Ha te magad írod be az IP-t akkor, hogy választhatsz DHCP és Static között? Ha, te írod be, akkor az statikus.

A routeren a DHCP-hez mi van beállítva? Ha, kézzel írod be, miket írsz be? Netmask stb...? Pontosíts!

Ok, igen azért írtam a figyelmeztetést a webmin-ről, jelezve hogy a hosszú út elején járok még ;). Bár szerintem, hogy vizuálisan átlássam a rendszert és egyáltalán bármit is lépjek, kellenek az ilyen felületek (a fekete képernyő villogó kurzorral...:) ). Ez csak az érti, aki nem egyből linuxal kezdte.

Pontosítok:
A rendszer nem indul, itt a hálózatra gondolok, illetve a hiba jelenségre "próbálok utalni". Ugyanis, ha ahogyan kezdtem a fórumot, egy hálózatnál restart-ot csinálok, már ok minden, illetve a netbios neveket is látom. Ennek ellenére elő jön az IP cím ütközés a W7 alatt (ESET Smart Security riaszt és tiltja le a tűzfala netet a W7 kliens gépemen).

Ha pedig törlök az eh1-nél minden értéket (automatikusra, routerre) bízom az ügyet, akkor nincs ütközés.

A válasz: az elsőnél is megy minden, de elsőre nincsenek netbios nevek.

Értelemszerűen a routernek megfelelően adom meg a címeket. Jelenleg a routernél pedig nincs beállítva fix IP.

Amúgy ez a hiba pont akkor jött elő, amikor beállítottam a server FIX IP címét, mert sokáig a router osztotta ki a Servernek, ekkor nem volt hiba.

---
( stra - válasz

- HIBA: a server netbios címe nem elérhető (pl: nem tud felkapcsolódni a win alatt a hálózati meghajtó)

Beleírtam már a kombinációkat is :)

A lényeg, ha eht1-nek bármilyen értéket adok, azonnal elő jön a hiba.

Két kártyát "biztonsági" okból használok, hogy másik címről is elérjem a servert, illetve egyszer, ha lesz időm kiiktassam a router DHCP serverét. Amúgy nincs szerepe a rendszerben. Viszont érdekelne, hogy hogyan lehetne a hibát megközelíteni (itt jönne elő a parancsor)
Pl: Egy profi rendszer gazda milyen lekérdezéseket indítana, esetleg van-e valami parancs gyűjtemény, valahol a neten amivel tesztelhetnék....

Még mindig kusza egy kicsit. Szétszedem az írásod:

"az eth0 (PCI kártya)-nál beállítom az IP címet és ugyan ezt teszem a eth1-nél, akkor nem indul el rendesen a rendszer. Ütközés történik..."
Mit ír ki pontosan? És hol látod a hibaüzenetet? Még a Webminben újraindítás előtt, vagy a rendszer indulásakor, vagy a rendszer újraindulása után a Webminben?

Megpróbálom kihámozni a lényeget:

1.) "az eth0 (PCI kártya)-nál beállítom az IP címet és ugyan ezt teszem a eth1-nél, akkor nem indul el rendesen a rendszer. Ütközés történik"
eth0 statikus IP, eth1 statikus IP: "ütközés"

2.) "(akár melyik opciót választom: From BOOTP,From DHCP és Static configuration)."
eth0 statikus IP, eth1 statikus IP: "ütközés"
eth0 statikus IP, eth1 DHCP: "ütközés"

3.) "Ha törlöm az eth1 beállításait, akkor a router leoszt egy címet és tökéletesen megy a hálózat."
eth0 statikus IP, eth1 DHCP: rendben (Ez ellentmond az 2.) pont 2. feltételezésének)

"Én a webmin felületet szeretem használni, mert ezt átlátom (windows user vagyok)"
Lehet, hogy hibafelderítéshez nem a megfelelő eszköz. Ilyen esetben ne (se) félj a parancssortól! De mindenekelőtt próbáld meg szabatosan leírni a tapasztalt jelenséget.

"Ha az alap lapi kártyánál fix IP-t állítok be [...], vagy automatikus bekapcsolást"
Hogy érted a hálózati kártyánál az automatikus bekapcsolást?

"akkor a hálózatban ütközések keletkeznek"
Milyen ütközések? IP ütközés? Mert akkor sikerült olyan IP-t beállítanod, amelyet egy másik eszköz már használ. Vagy NetBIOS névütközésre gondolsz? De ezt az ütközéses hibát ezek szerint valami kiírta. Mi volt az, mi volt a pontos hibaüzenet, láttál-e valamit a logokban?

Egyébként a te esetedben miért jó két hálózati kártyát ugyanabba a hálózatba tenni?

végig olvastam a hozzászólásokat, szerintem úgy tudnánk rendbe tenni a dolgokat ha csinálnál valami rajzot a hálózatodról.
én ezek alapján így látom most a hálózatod(az ip címeket én találtam ki ):

Először is rendbe kéne rakni a hálózatot, majd csak utána foglalkozni a DNS/NETBIOS kérdéssel.
Ha tényleg így van ahogy lerajzoltam, az a nagy kérdés, amit már előttem feltettek, hogy minek van a debian szervernek két hálókártyája ugyan abba a hálózatba?
Szerintem 3 dolgot tehetsz, hogy rendbe rakd a hálózatod:

  1. Kiszedsz/letiltasz egy hálókártyát, ha a szerverből nem szeretnél átjárót csinálni és beállítod a sambát WINS kiszolgálónak.
  2. Mint mondtad szeretnéd ha később a debian lenne a hálózat DHCP szervere, akkor beteszel a szervered pl. eth0 interfésze és a router lan portja közzé egy kábelt és beállítod, hogy egy hálózatba legyen a router-rel. Majd a szervered másik interfészét pl. eth1 bedugod egy switch-be ahova a win kliensek is be vannak dugva, ezen az interfészen beállítasz egy másik hálózatot DHCP szerverrel majd a samba szervered beállítod WINS kiszolgálónak.
  3. Marad a debian két hálókártyája ugyanabba a hálózatba, marad a router DHCP szervere, akkor a router-en beállítod hogy mindig ugyan azt az ip címet kapja a szerver két interfésze és beállítod a szamba szervert WINS kiszolgálónak.

Ami még fontos hogy az összes gép egy munkacsoportba legyen beleértve a debian szervered, jó ha ez a munkacsoport nem az alapértelmezett "WORKGROUP" vagy "MUNKACSOPORT" nevet kapja. Ha nem akarod a samba szervered beállítani WINS szervernek, elég ha a klienseket és a szervereket egy munkacsoportba rakod, a többit megoldják a win kliensek.
u.i.: nem árt ha a végig nagybetűvel írt dolgoknak alaposabban utána nézel még mielőtt bármit is csinálnál.

Kezdjuk az elejen.

Szerintem ugy tudnank egyaltalan _erdemben_ hozzaszolni a dologhoz, ha ertenenk, mi a _problema_. Mert a topicnyito mindent tud, csak fogalmazni nem.

Nem az a baj, ha valaki nem ert valamihez, hanem ha ugy gondolja, hogy de. Sajnos a webmin egyre jo: hogy az ember fenysebesseggel szedje le minden geprol, amin fenn van. Alkalmatlan barmire.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Azért mondtam, hogy rajzolja le mert azt gondoltam a hozzászólásai alapján, hogy ilyen vizuális típus, hátha rajzolni jobban tud, minden rosszindulat nélkül. Látom itt mindenki webmin ellen van, szerintem nem olyan rossz az, egyre inkább fejlődik, nekem csak az a fura, hogy csak ezen keresztül hajlandó toszogatni a szervert.
Ahogy kivettem a szavaiból névfeloldási és hálózati problémái vannak.

"ahogy kivettem a szavaibol"
Ezt meg desktop ugyfeleknel is utalom. Elmond valamit, mivel mast nem hajlando mondani, kitalalom, hogy X baja van. Rakeszulok, kimegyek, kiderul, hogy valami totalisan mas (altalaban nagyobb, szoposabb) baja van.
Ezert vezettem be azt, hogy amikor beszelek valakivel, nem talalgatunk. Mondd el, mi a hibajelenseg. Probaltad ezt? Nem. Akkor probald ki, mi lett? Y. Oke, akkor ezt, nos? X. Igy lehet hibakeresni. De ha meg azt is talalgatnom kell, hogy mit mondott a partner, na ugy nem lehet.

Nem baj, ha valaki nem ert a dolgokhoz, en se nullarol tanultam meg mindent. De ne kezdjen feltetelezni, mert az nagyon rossz.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal