Realtime keverő alkalmazás?

Fórumok

Sziasztok!

Szeretnék egy mikrofont kihangosítani, a rendelkezésemre álló eszközökkel. Keverőasztalom nincs, laptopom viszont van. Ezen kívül van még egy végerősítőm, meg két nagy bazi hangfalam. Az nem megy, hogy az erősítőt közvetlenül kössem össze a mikrofonnal, a mikrofon jele ahhoz kevés, hogy a végfokot meghajtsa, ahhoz kell párszáz milivolt. Itt jönne képbe a keverőasztal, amiben van előerősítés is. De mivel az nincs, ott a hangkártya előerősítése.

Bedugom a PC/laptop mikrofonbemenetébe a mikrofont, a vonalkimenetbe meg a végfokot/aktív hangfalat, és azt szeretném, hogyha belepofázok a mikrofonba, azt a hangszórón felerősítve halljam. Az ugye megy, hogy a hangrögzítővel felveszem, amit mondok, majd később visszahallgatom, de nem erre van szükség, hanem arra, hogy amit mondok, azt azonnal halljam, mert egy nagy teremben kéne sok embernek beszélni.

Kérdés tehát, hogy tud-e valaki olyan valósidejű keverőprogramot Linuxra vagy/és Windowsra, amivel a mikrofonbemenetről jövő streamet közvetlenül át lehet irányítani a kimenetre valós időben (esetleg közé néhány effektet betenni)?

Köszi!
P

Hozzászólások

Pár napja volt ez a kérdés.

pacat -r --latency-msec=1 | pacat -p --latency-msec=1

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez jól néz ki, köszi, de parancssor nem játszik, mert nem én fogom használni, hanem oda akarom adni valakinek, hogy "figyelj ide, mert csak egyszer mondom el, itt kő bekapcsóni, itt szól, itt beszélsz bele, és ha sípol, akkor itt kell lejjebb húzni"...

Igaz mondjuk ha belépéskor automatikusan lefut ez az utasítás, akkor neki magának nem kell beírkálni semmit...

Szerintem Windowson ezt minden hangkártya tudja (egy jelölőnégyzet bejelölésével a Hangerőszabályzóban), csak nem valós időben. Lehet, hogy segítene, ha leírnád a hangkártyád típusát.

:)

Közben találtam valamit: fel kell rakni a jackd-t, meg hozzá a qjackctl-t. Utóbbit megnyitva "Connect" gombot megnyomni, jön egy felület, ahol a "Readable Clients" ablakban van "capture_1" és "capture_2" - ezek a mikrofon bal-jobb csatornái - a "Writable Clients"-ben meg "playback_1" és "playback_2" a vonalkimenet bal- és jobb csatornái.

Kijelölök mindkét ablakból egyet-egyet, és megnyomom a "Connect" gombot, akkor összeköti a kettőt, és szólni fog. Így összekötöm a "capture_1"-et a "playback_1"-gyel, és a "capture_2"-et a "playback_2"-vel. Van hozzá mixer is, GUI-val, akár effektek is.

Úgy tűnik, gyorsan megválaszoltam a saját kérdésemet... :)

Nem GUI, de azzal egyenértékű! :)

Gnome-alsamixerrel is működik, a "Front Mic"-t kell kiválasztani, és van hozzá szép GUI-s csúszka is, egérrel húzgálós.

Érdekes, hogy az Ubiban alapból benne lévő PulseAudio az annyira le van butítva, hogy azzal legalábbis nemtriviális megcsinálni ugyanezt.

Nem a PulseAudio a buta. Arról van szó, hogy ha paraméter nélkül hívod az alsamixer-t, akkor a PulseAudio szintszabályozóját látod csak. Ezért írtam, hogy a hangkártyát maszírozd, s ehhez kell a -c0 paraméter. Második hangkártyánál -c1, harmadiknál -c2, s így tovább. Ha egyetlen hangkártya van a gépben, akkor nyilván -c0 tehát.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Biztos? A hangkártyakimenet finoman szólva nem az igazi egy végfok közvetlen meghajtására. Én a helyedben vagy kérnék kölcsön egy kis (4-5 csatornás) zenekari keverőt vagy bérelnék egyet.
Szvsz sok szopástól megkímélnéd magad.

Beszédről van szó, elsősorban. A rendezvény végén lehet, hogy lesz egy kis zenehallgatás is.

Lehet, hogy az én szóhasználatom nem megfelelő a "végfok" tekintetében, én ezalatt konkrétan egy BEAG AET-250 erősítőt értettem, van rajta 200 mV érzékenységű bemenet (tuner, tape), meg néhány mV-os is. Próbáltam a mikrofonnal meghajtani a néhány mV-os érzékenységű "Phono" bemenetről, de kevés volt hozzá.

Viszont a Tuner v. Tape bemeneten az MP3 lejátszóm simán meghajtja, ez kb. egy kategória egy laptop fülhallgató-kimenetével.

Hát, ez amolyan óccsó bolti PC-hez csatlakoztatható szkájpolós mikrofon, nem normális hangtechnikai elem. De abból próbálok pár nap alatt összerántani valamit, amit otthon a sufniban találok, amim van. Rendes mikrofonom meg nincs.

De így, ha az erőlködő meg a mikrofon közé dugok egy laptopot (mert az meg van dögivel), mindjárt más a helyzet.

Igen, az elektretmikrofon egy speciális kondenzátormikrofon, aminek kell táp ahhoz, hogy jelet szolgáltasson, ezen felül impedanciaillesztésre ott van a FET benne, hogy gyakorlatban is alkalmazható legyen. PC-n jellemzően +5V-ról 2 kΩ-mal táplálják, s egyben innen csatolják ki a jelet. Éppen ezért úgy kötik be, hogy a sztereo jack dugó makkját és középső gyűrűjét összekötik, ez a mikrofon pozitív sarka az árnyékolt kábel belső erén keresztül, a jack dugó makktól távoli része a GND pedig a kábel árnyékolása. A hangkártya a középső gyűrűt táplálja +5V-tal 2 kΩ-on át, míg a jack végéről csatolja ki a jelet, persze DC leválasztás után, majd erősíti.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én alsa-nal felhúzom a hangerőt a micnél a lejátszás és a felvétel résznél és már gerjedek is..
Azt hittem ez default. Laptopon (T40) is meg asztalin is megy... Archlinux van.

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--