Amazon EC2 és társai

Fórumok

Sziasztok,

Tapasztalt(abb) Amazon EC2 és hozzá tartozó különféle szolgáltatások kapcsán szeretnék információhoz jutni, mert sajnos az Internet, és önmagában az Amazon oldala is nekem túl szövevényes, annyi szolgáltatásféle van, hogy nem tudok kiigazodni rajtuk.

- Hogyan történik egy EC2 -ben futtatott kiszolgáló elszámolása? Oké, hogy pont annyi amennyit használom, de ez nekem nem tiszta... hiszen a szerver általában mindig megy.
- Miket kell ennél az elszámolásnál figyelembe venni (terhelés, szerver felszereltség stb..)?
- Van egy kalkulátor ami ugyan segít(ene), bár nem értem honnan fogom tudni például az IO mennyiségét előre.
- Ha van például egy Windows szerver amit napi 8-10 órában használnak a maradék időben csak "üresjáratan" ketyeg akkor ez az Amazon szempontjából és nekem pénzügyileg mit jelent?
- Merevlemeznél alapból EBS Volume jön létre, ez jó nekem?

Várom a véleményeket, infókat, és sorry a teljesen butának tűnő kérdésekért,- bár ahogy néztem a neten erre-arra belebotlottam hasonló "problémákba" - így talán nem egyedül vagyok akinek a fentiek ismerete hasznos lesz!
Köszi

Hozzászólások

- Ha van például egy Windows szerver amit napi 8-10 órában használnak a maradék időben csak "üresjáratan" ketyeg akkor ez az Amazon szempontjából és nekem pénzügyileg mit jelent?

Az alap óradíjat a kihasználtságtól függetlenül számlázzák.

ha lekapcsolod, akkor a szerverre nem számol semmit, csak a szerverhez tartozó EBS számlázódik GBnként 10 centtel/hónap

EBS hasznos lehet akkor, ha szépen felépítesz egy gépet, jól beállítod stb... ezt az ebst -az abból készült snapshot segítségével- hozzáadhatod újabb gépekhez, azaz egy működő rendszert klónozhatsz 2 perc alatt.

pl van egy éles, jól működő rendszered, valamit fejlesztenél rajta... klónozod a működő rendszert egy másik gépre, megcsinálod a fejlesztést miközben az éles rendszered háborítatlanul megy, majd a javított és tesztelt új rendszert két gombnyomással élessé teszed, az eddigi élest meg törlöd
gyakorlatilag szolgáltatás kiesés nélkül megoldhatsz komoly fejlesztéseket is.

Van olyan oldal/elérés valahol az Amazon oldalán, ahol láthatom éppen az adott gép eddig milyen statisztikai adatokkal bír amit majd a számlázásnál figyelembe vesznek?

usage reports oldalon letölthetsz vérre menő cvs vagy xml formátumú real time statisztikát, amiben kis túlzással minden egyes merevlemez fordulat hajszál pontosan le van írva.
illetve ugyanezen az oldalon van emberek számára is értelmezhető, visszakereshető költségtáblázat, melyben az áfa is megtalálható.

- Merevlemeznél alapból EBS Volume jön létre, ez jó nekem?

Igen mert így külön particíónak látod. Bár persze rendszer particiónál mindegy, mert azt ugyse bántod.

Ha egy instancera rákattintasz az konzolban akkor ott kiírja épp mit foglal/csinál, tehát van statisztika. Előre csak úgy tudod ha kiszámolod. ÁFÁ-ról ne feledkezz meg. Kalkulátor nem számol vele.

"hiszen a szerver általában mindig megy."
Elso tevedes, az EC2-es gepeket alalaban olyan kornyezetben hasznaljak, amikor dinamikusan kell skalazodni. Ilyenkor van egy AMI-d, ha novekszik a terheles, elinditod, a LB-nek meg kiszolsz hogy hello, itt egy ip, erre is johet a forgalom. Ha nem kell, lelovod, az LB-nek meg kiszolsz, hogy most mar el lehet felejteni ezt az IP-t.

Egyebkent az Amazon elsosorban uptime alapon szamlaz, vagyis addig ketyeg az ora, amig a gep POWERED ON allapotban van. Amikor ki van kapcsolva, akkor nem fizetsz erte. Az IO az ami esetleg valtozhat, ezt en sem tudom, hogy pontosan hogy megy.

Egy gep eseteben a micro instance megfelelo valasztas, havi szinten se kerul orult osszegekbe a fenntartasa, raadasul 1 elastic IP (fix ip) ingyen igenyelheto hozza (nekem eddig legalabbis nem kert penzt erte).
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

+1 Az EC2 az NEM arra valo, hogy egy szervert valts ki vele.
Alapvetoen arra valo, hogy a peak teljesitmenyet egy szolgaltatasnak javitsuk. Pl. van egy weboldal amit normal esetben egy szerver elvisz, de bizonyos esetekben 5 sem lenne eleg. Ezekre az idokre nem erdemes fenntartani annyi szertvert, viszont az EC2-vel ilyenkorra be lehet tolni meg nehany szervert az oldal ala.

(mondjuk en beszelek, aki egy darab micro instance-t piszkalgat "fejlesztoi szerver" cimszo ala. De a micro instance alapvetoen tenyleg valami ilyesmire valo, legalabbis eles kiszolgalasra egy pottyet keves...)
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Köszi a válaszokat, máris máshogy látok...
Alapvetően vállalati szerverek kiváltásán gondolkoztam: céges levelezés, fájlszerver, ügyviteli szoftverek futtatása stb... Itt még nem látom tisztán, hogyan lehetne megoldani, hogy adott cloud szerver akkor menjen/fogyasszon csak amikor tenyleg szukseges.

Marmint az Amazonnak is van erre megoldasa.

Az EC2 arra valo, ami a neveben is benne van, computing, azaz computing node-okat ad a rendszeredbe. Arra lehet felhasznalni, amit fent irtak, vmint fejlesztoi dolgokba. Pl. CI node-nak is kivalo, meg mindenfele mas tesztelesre, amikor osszesegeben rovid idore van szukseged a szerverre, akkor viszont nagyon: pl. nagy teljesitmenyre, brand new HW-re (naluk mar Sandy bridge-es gepek mennek regota), gyors LAN-ra, gyors valaszidore ill. nagy sebessegre (te .hu vagy, a server meg a vilag barmely masik pontjan, akar tobbon is).

tompos