SL 6.2

Nézegetem Scientific Linux-ot. Ahogy látom, tegnapi a 6.2-es ISO-k dátuma. Még nem találok release notes-ot hozzá.
http://ftp.scientificlinux.org/linux/scientific/6.2/x86_64/iso/

Lennétek olyan kedvesek írni véleményt SL-ről CentOS-hez, ill. más disztrókhoz képest? Mi a tapasztalatotok ezzel a rendszerrel?

Pl. zárt wifi és egyéb firmware-ekkel hogy áll? Meg úgy általában? RedHat-hez képest a biztonsági javításokat milyen gyorsan veszik át? Vagy ezt automatizálják, és program mindig legyártja a RH forrásból a cuccokat?

Ill. készítenek híbrid ISO image-eket SL-hez? Vagy csak azt? Meg ha saját Live CD-s összeállítást akarok csinálni, ahhoz van támogatás? Illetve külső repokkal is lehet saját Live rendszert összerakni?

Előre is köszi!

Szerk.: közben leteszteltem, az ISO image-ek híbrid-ek, ez jó hír. Illetve a 64 bites mini Live-ot ráboot-oltam egy 32 bites vasamra, és elindult :) Ezek szerint 32 bites kernelt is tartalmaz?

Szerk2.: Feltelepítettem a DVD install-ról, és azt kell mondjam tetszik az alap összeállítás és egyéb alapértelmezések.

Nézegetem az Epel repo-t is, és úgy látom megvan ami nekem kell. A hosszú támogatás miatt a jövőben inkább SL-t fogok feltenni user-nek Desktop-nak Debian helyett.

A chrome telepítése 1-2 klikkel megvan és tökéletesen megy. Yum-hoz betette saját repo-ját, amúgy /opt alá települt (cirka 92 MB :)

Szerk3.: Ami egyelőre hiányzik Epel repóból is az Gnumeric és Virtualbox.

Hozzászólások

Én most kezdek áttéregetni CentOS re, igaz csak szervereken, debianokról.

Ennek legfőbb okai:
- Legfontosabb a hosszú életciklus, ugye épp a minap emelték meg 10 évre az RHEL-t gondolom a centos és társai is ennyi lesz. Ha nem akkor a 7 év se rossz. Szemben pl a debian ~3 évével, ubuntu 5 jével.

- Gyártók támogatása: legtöbb szerver gyártó ad ki toolt/drivert stb az adott hardverhez RHEL/SLES hez, ami CentOS eddig nem jelentett gondot beüzemelni. Persze valószínű be lehet buherálni más oprendszerek alá is, de minek ha valahol megy Out-Of-the box módon.

- Tetszik a backportolás, akár kernel feature-ről van szó vagy akár verzió upgraderől. Ilyenek debian vonalon nincsenek. Persze van ott backports és társai.

Így hirtelen ennyi, ha van valami jelzem :>

Fedora 16, Thinkpad x61s

Esetemben a második pont volt erős hajtóerő, rengeteg nekem szükséges dolog rpm-ben érhető el, más linux alatt tákolás szükséges, ami nem szép. Persze van a forrás irány, de az megint nem szép, vagy nem hatékony. Az első pont előnye a hosszú életciklus és más oldalról a hátránya is a hosszú életciklus.

Pedig már kezdtem örülni, hogy valami ilyet nézegetsz.

Ami egyelőre hiányzik Epel repóból is az Gnumeric

Fogadj el egy baráti tanácsot (én elég jól végigjártam a gnumeric kérdését...): tedd fel csomagból az összes függőséget, de a gnumeric-et forrásból telepítsed, éspedig az 1.9-es sorozat utolsó kiadását.

Mind az 1.8-as, mind az 1.10-es telepítése a legkülönfélébb, szerteágazó problémákba fut. Most nem emlékszem mindenre fejből, de arra igen, hogy kb. fél-egy napot a gnumeric telepítésével és a függőségek feltérképezésével töltöttem. A végén feladtam.

Hm, most látom, már van 1.11-es sorozat is. Na mindegy, ha jól emlékszem, az 1.9 az, ami könnyen felmászott.

http://ftp.gnome.org/pub/GNOME/sources/gnumeric/1.9/

Azon is gondolkodok, hogy dobom az egész, régóta kialakított környezetem amit évek óta így használok, és új vizekre evezek: SL feltesz Gnome-mal, gnumeric helyett oocalc meg egyéb ami jön :)

Abban tudnál segíteni, hogy SELinux-hoz nincs valami cucc, amivel meg lehetne taníttatni a szabályokat bizonyos app-okhoz? Mint AppArmorhoz Suse-n?

Illetve láttam valami sandbox cuccot SL-en. Ez az amire gondolok? App-ot be tud zárni? Valami olyasmit írt, hogy létrehoz /tmp-t meg /home-ot az app-nak, csak nem volt sok időm átolvasni. Foglalkozok SL-el, de sok mindent át kell néznem.

Köszi! :)

Tanito cuccrol nem tudok, de eleve nem lesz egy egyszeru feladat, mert a selinuxnak eleve asszem ketfele modja van, egy szigorubb, meg egy kevesbe szigoru.

Sok progihoz (foleg szerverekhez) elore gyartott policyk vannak, de ha jol sejtem, azok is ilyen try-and-fail modszerrel keszultek.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Mert van hivatalos Virtualbox repo: itt
--
1 leszel vagy 0 élő vagy hulla!