KDE4 -> Gnome2

Mióta nézegettem a MATE-et, azóta gondolkoztam azon, hogyan is kötöttem ki a KDE4 mellett.

Régebben egy FuSi Amilo Li1718 laptopom volt, ami meg volt áldva egy Ati Radeon Xpress 200M videólassítóval. Erről csak azt kell tudni, hogy a s2ram/resume csakis és kizárólag a proprietary Ati driverrel, abból is a legacy ággal működött. Mivel ez legacy, ezért csak a 2.6.29 vagy régebbi kernelekkel és az 1.5/1.4-es Xorg X server-rel működött. A kernelben lévő (nyílt) Ati x200m támogatás röviden szólva szar, anno a 2.6.32-es verzióhoz ígérték a probléma kijavítását, de ahogy tudom, mára már le is tettek róla. (insert here: szar a hardver, mér'nem vettél jót és hasonló mémek)

Ezek (és a .deb iránti kötődésem) eléggé behatárolták, hogy milyen disztrókat tudtam anno használni: Debian Lenny, Ubuntu Hardy és Ubuntu Intrepid (meg némi gányolással, az xserver-xorg-core és függőségeinek az intrepid repóból telepítésével és a verzió megtartásának kikényszerítésével az Ubuntu Jaunty is működött).

Ekkoriban szoktam rá a verzióbuzulásra. Mindig kipróbáltam a legfrisebb kernelt, hátha jó lesz a s2ram/resume. De nem lett. Végül a FuSi-t eladtam, lett helyette azóta egy Lenovo T61-em, full Inteles az egész (C2D proci, GMA965 vga, 4965abg wifi, 82566MM Gigabit LAN). (insert here: hardvert választani tudni kell és egyéb mémek)
Ekkoriban (amikor a Lenovo notit vettem) az Ubuntu 10.04-et használtam és már úton volt a Unity, meg lett mondva, hogy Ubiéknál az a jövő. Mentségemre szóljon, kipróbáltam a Unity-t, de egy foshalmaz, állandóan összeomlott és amikor épp működött, akkor sem állt kézre és még csak nem is lehet testre szabni (mer' az a koncepció része, hogy baloldalon legyen).

A gnome-shell-lel is riogattak (ezt is kipróbáltam, szummázva: nem desktopra való szvsz), meg az rpm alapú disztrókkal is meg akartam ismerkedni, így hát Fedora 14-re váltottam. Először Gnome2 DE-vel, majd KDE-vel. A KDE4 egészen megtetszett, mert egész szép (relatív ugye) és kézreálló meg testre szabható. De voltak idegesítő hibái, a kwin segfault-olt rendszeresen, elhasalt a kded4, meg ilyenek. Hogy frissebb KDE-m legyen (a hibajavítások reményében) openSUSE-re váltottam (stabil ág, majd kde-testing ág). Nem sokáig tartottam ki mellette, hiába volt frissebb a KDE4, előjöttek ugyanazok a hibák és más apróságok is. Végül következett az Arch Linux, szintén a verzióbuzulásból kifolyólag (még mindig reméltem, hogy a frissebb KDE4 jobb lesz; a verzióbuzulás netovábbja meg a rolling disztró szvsz).
So kids, that's how I became a distrohopper.

Meg kell mondjam, az Arch nagyszerű disztró, tényleg egyszerű, tetszik a bsd-szerű konfigurálása, messzeföldön a legjobb wikije van és annak ellenére, hogy rolling release modellben működik, egyszer sem omlott össze egy-egy frissítéstől a kb. 7 hónap alatt, míg használtam. (ellenben pl. az Ubuntuval, ott egy dist-upgrade képes volt betenni a kertajtót) Külön kiemelem az AUR-t és a kedvenc AUR-helperem, a yaourt-ot, ezek nagyszerű dolgok.

De. A KDE4 továbbra is egy instabil tákolmány (insert here: szar az intel vga, vegyél nvidiát!), folyamatosan omlik össze és kiadásról kiadásra előjön egy-egy újabb idegesítő kis hiba, ráadásul a korábbi nagyobb hibák megmaradnak (kwin segfault az utóbbi időben már 5 percenként történt). Meg lassú is a Gnome2-höz viszonyítva. Az Arch repókban pedig már csak a Gnome3 van, amit kössz, de egyelőre (hupexpertise: saccperkábé vagy 3 release, mire a Gnome2 használhatósági szintjén lesz) kihagyok.
Ezért az említett MATE-nézelődés kapcsán felsejlett bennem: a Debian Squeeze még legalább 2 évig támogatott kiadás lesz és ebben még Gnome2 van. (oké, lehetne nézelődni Centos6 környékén is, de az egész Centos projekt elég bizonytalan az utóbbi időben szvsz)

Így történt, hogy kb. 1 hete visszatértem a ~gyökerekhez: ismét Debiant használok (stabil 6.0.3; i686 release, mert az a biztos). Csak azért (~) kb. a gyökerekhez, mert annak idején Ubuntu 6.06-ot és Debian 3.0-át kb. egyszerre használtam. Az Arch-ból fog hiányozni az AUR, de azért ha valami nincs a repóban, akkor kézzel leforgatom, oszt' jónapot.

* Screenshotz
* Telepített csomagok: http://paste.debian.net/148364/
* Források: http://paste.debian.net/148361/
* backports-ból LibreOffice, egy Ubuntus ppa-ból meg gimp2.7 került fel
* Kézzel telepítve: equinox gtk theme engine (gnome-look.org-ról, de most szar a keresője), doublecmd
* sysvinit-et lecseréltem upstart-ra (systemd afaik csak testing-ben lett használható, de én maradok a stabil ágnál)
* Téma: Equinox Light (szintén gnome-look.org)
* Ablakkeret: Equinox Evolution Squared (gnome-look.org)
* Ikontéma: FaenzaMac-Cupertino (gnome-look.org)
* Háttér: 139442- имени.png (már nem tudom, honnan van.. talán gnome-look.org)

Rájöttem, hogy rohadtul nem érdekelnek a verziószámok, ha működik, stabil és ríszponzíív a rendszer. Az, hogy kevesebb erőforrást eszik, mint a KDE4, csak hab a tortán. :)
Most működik minden a gépben, ahogy kell, ismét használhatom a bluetooth-t is (a KDE4-gyel le kellett mondanom róla), megy a s2ram/resume és semmi okom tovább verzióbuzulni vagy distrohoppingolni (persze szemmel tartom a többi disztrót majd, mert miért ne).

Egy dolog zavar: a gdm3 helyett nem tudom visszatenni a gdm csomagot anélkül, hogy ne akarná a csomagkezelő eldobni az egész gnome-ot. (gdm3 lassabb, mint a 2.20-as gdm és a régebbi egyszerűen témázható is, azért lenne jobb)

+bónusz: bootchart

Hozzászólások


[mate]
# Contains official mate desktop packages (gnome2 fork)
Server = http://matsusoft.com.ar/repository/archlinux/mate/$arch
Server = ftp://tridex.net/mate/$arch
Server = http://germ.winpe.com/archlinux/mate/$arch

Mennyi ramot eszik a mate nálad?

kép


subchee@archvm ~]$ free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:           372        226        146          0         19         91
-/+ buffers/cache:        116        256
Swap:         1027          0       1027
[subchee@archvm ~]$ uname -a
Linux archvm 3.1.2-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Tue Nov 22 08:46:42 UTC 2011 i686 Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8600 @ 2.40GHz GenuineIntel GNU/Linux
[subchee@archvm ~]$ rc.d list --started
[STARTED][AUTO] crond
[STARTED][AUTO] hwclock
[STARTED][AUTO] netfs
[STARTED][AUTO] network
[STARTED][AUTO] syslog-ng

Fut 2db screenlet, más nem.

A gimp upgrade miért? A téma tetszik.

Még valami: GDM helyett slim esetleg? Nagyon egyszerűen témázható.

Szép sztori :)

Én is az unity és a gnome 3 miatt tértem le az ösvényről és váltottam KDE4-re. Laptopon opensuse, munkagépen -még- 11.4-es ubuntura PPA-ból ráerőszakolt KDE 4.7.2 (screenshot).

A gnome2 -> kde4 átszokás nehéz volt, de a kezdeti "minden szokatlan, minden kicsit más és semmi nem áll kézre" érzés idővel elmúlt, megszoktam. Komoly -stabilitás- gondom szerencsére nincs a kde-vel (2 féle intel vga-val és nvidiával sem), suspend is megy mindegyik gépen.

Most egyébként én is az Arch felé kacsintgatok, mint KDE-s rolling disztró, csak rá kéne szánnom magam (meg egy hétvégét).

Mindenki ezt nyomja, hogy instabil, bugos, én miért nem látom? Igaz, csak 1 inteles gépen, egy öreg HP tc4200-on, meg most épp két nvidiással használom, de hogy instabil lenne? Hülyeség. pár naponta előferdül, hogy a plasma desktop elszáll, és újraindul (de csak a desktop!), ha túlterhelem az X-et a kis gépen, de ezen kívül semmi komolynak mondható gonddal nem találkoztam. Bosszantó hibával is csak 1-el, a munkahelyi dual monitoros gépen leállítás/újraindítás kezdeményezésénél száll el vmelyik komponens sokszor, ami plusz egy kattintást igényel a leálláshoz:-) Erre még nem jöttem rá, hogy mitől van, de csak ezen a gépen jön elő. Amúgy meg napi 8-10 órát megy, dolgozom rajta, nyomtatok, scannelek hálózaton, általában mindent zökkenőmentesen használok ami egy irodában előjöhet, plusz rajzolok, DTP-zek, stb., szóval nem tudom mi ez a tengernyi panasz, de konkrétumok érdekelnének.

A 4.6-os idejében még én sem értettem, hogy mire fel állítják, hogy bugos, akkor még használtam is. Aztán jött a 4.7-es update, login után telehányt képernyő kikapcsolt nepomuk miatt. Visszakapcsoltam. Fekete KDM+Háttér, telepítettem a hiányzó csomagot, ez nyilván csomagolási hiba volt. Viszont a plasma sorozatos összeomlásából elegem lett. 3.5-ös verzió óta folyamatosan volt legalább az egyik gépen KDE, tehát nem vagyok ellene, egyszerűen már idegesített a plasma 4.7-ben mutatott "produkciója".
Ha nálad nincsenek ilyen gondok, akkor azt természetesen elfogadom, nálam viszont voltak.

=Λ=

Nincs, azaz nem lett több gondom, mint korábban.
néhány naponta elő-előfordul, hogy a plasma elszáll és restartol a kisgépen, nagyritkán itt is, de mindkét esetben csak ha túlterheltem. Itt pl azt figyeltem meg, hogy ha mondjuk fut play, postgres, netbeans, inkscape, gimp, chrome és firefox flash-es oldalakkal, thunderbird, skype, pár terminál, meg még pár apróbb dolog, akkor a gtk-s progik ablakváltása meg egyéb reakciója esetenként lassul nagyon, és ilyenkor szokott elhasalni néha a plasma is. Gyanúm szerint itt az xorg drivere a kevés, mert közben RAM van még, és a 4 mag sincs kifektetve.
Csak mellékesen jegyzem meg, hogy ugyanezen a gépen hasonló felállásban win7-en (gimp és inkscape helyett persze adobe stuffok, etc.) gyakrabban és előbb tapasztaltam hasonló tüneteket (aero restartolgatott), csak nem volt elemkészlethez kötve, hanem tök random :-).

Ehhez annyit tennék hozzá, hogy ez a "plasma néha elszáll" dolog tényleg nem okoz semmi gondot, de Gnome2-ről áttérve hozzá kellett szoknom, hogy ez van, ezt kell szeretni. A gnome nekem atomstabil volt, sosem szállt el.

De szerencsére ez a plasma bug nálam elég ritka, nem napi szintű, munka közben mégritkább. Jellemzően inkább logoutkor szokta ezt játszani, ha rányomok a logout, restart vagy shutdown menüre, akkor kilépés előtt egyszer restartol a plasma és bedob egy bugreport ablakot.

Debian alatt a Gnomeot komponensenként szoktam telepíteni, és nem a metacsomagot, többek között a GDM miatt, plusz egy csomó felesleges dolog felpakolásától is megkímélem magam.
Persze ma már csak Openbox+ Tint páros megy... :)

> BERUS
Motor: CrunchBang Linux 10 R20111125