Ablak szigetelő csík használata

 ( gbor | 2011. november 29., kedd - 18:53 )

sorry az offért, de ezt mostanában kéne kikutatnom:

__Gázfűtéses__ ház esetén a ""hőmegtartás"" javítása miatt pl.: ablakszigetelő csík használatakor [minden egyes ablak/ajtóra], kell-e vigyázni arra, h. az ember ""ne szigetelje túl"" a házat, mivel gázfütés esetén ez gondot jelenthet [ha jelent egyáltalán..]? [vagy más problémát felvethet?]

v. esetleg szigetelés után megéri venni eszközöket, amik jelzik h. ha káros anyag van a levegőben túl nagy koncentrációban?

Ad-e érezhető különbséget az a. szig. csík használata?

Előre is nagyon köszi a tippeket/válaszokat.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hát, penész az tuti lesz, készülj. :D (Már ha jól sikerül a gumiszalagozás.)

Ha lakótérben ég a cucc és nagyon parázol, akkor egy CO érzékelőt akassz a plafonra, illetve a bejárati ajtót NE szigeteld körbe. Hadd "folyjon" ki a CO2, ha megszegné a gyülekezési tilalmat.

Szerk.: Ja, a szivacs csíkokat ne is ragasztgasd, semmit nem érnek. Gumiprofilok a jók. Penész sem feltétlenül az első évben jelentkezik... Ha kintről szív égéshez levegőt a cucc, akkor a bejárati ajtót is körbenyomhatod. Küszöb környékét kihagynám azért. Meg egy az ajtótól legtávolabbi ablakot. ;)

Nem szabad penésznek lennie, akkor ott nincs kiszellőztetve.
Párát bocsájt ki pl. a száradó ruha vagy az ember is, reggel 5 percre ki kell nyitni az ablakot, hogy kiszellőzzön a lakás, de ezzel még nem hűtöm le a szoba belsőt..
A fürdőszobában, mint az egyik legpárásabb helyiségben kell elszívó, de ha nincs, akkor fürdés után ajtót nyitva kell hagyni...

+1. Rövid, intenzív légcserét biztosító szellőztetéssel simán meg lehet úszni a penészedést - lényeges, hogy rövid ideig tartson, hogy csak a levegő cserélődjön ki, de a berendezési tárgyak, a határoló falak hőmérséklete ne kezdjen esni.
Ha konvektoros lakásról van szó, akkor KÖTELEZŐ az ablak kinyitása előtt a konvektort lecsavarni, és nem elsősorban takarékossági okból, mint a radiátoros fűtésnél.

Abban az esetben van igazad, ha nincs a szerkezetben durva hőhíd. Ha van akkor ez esetben szellőztethetsz akárhogy, ott penészedni fog. (2-3 év is kellhet a mutatványhoz.)

+1. Hőhíd és az általa okozott páralecsapódás ellen csak a hőhíd megszüntetése a megoldás, bármi más csak workaround.

nemrég még voltam albiban/panelban sokat, ahol fel volt újítva a nyilászáró, szóval a levegő alig mocorgott. csak mert ott nem volt penész egyáltalán v. én voltam szerencsés.

szénmonoxid érzékelőt 3-4e Ft-ért látok már, de hova érdemes szerelni? magasba és "fűtőtes mellé" VAGY emberi fej magasságba "fütőtest mellé" VAGY derékmagasságba [alvás, magas ágy] "fűtőtes mellé"?

CO érzékelőt FELTÉTLENÜL a plafon és az ajtónyílás magassága közé kell tenni. Én a plafonra szerelném a helyedben.

Mivel a CO alulról tölti meg a helységet (nehezebb a levegőnél), ezért roppant praktikus a plafonra szerelni, mert így üzembiztosan jelzi a lakásban korábban már meghaltaknak, hogy ők már halottak...

Ennek logikája mentén a padló közelébe érdemes szerelni, a potenciális CO-forráshoz minél közelebb, hogy még legyen idő menekülni.

A szén könnyebb mint az oxigen! Tehát CO < O2!
Szóval inkább telepítsük azt az érzékelőt a leírásnak megfelelően.
Pl:Honeywell Felhasználói kézikönyv SF450EN:

"Ha a készüléket a falra rögzíti, akkor az legyen magasabban
az ablak és az ajtó magasságánál, de legalább 150 mm-rel
a mennyezet alatt. Ha a készüléket a mennyezetre rögzítik,
akkor az legyen min. 300 mm-re minden egyes faltól."

A szén könnyebb mint az oxigen! Tehát CO < O2!

És valóban! Ezt én néztem be.

;)

A Magyar Épületgépészeti Szövetség
http://www.drgaz.hu/os/index.php?stilus=lkon&hiv=86&forr=8

...

Egyértelműen leszögezhető, hogy Szén-monoxid esetében az érzékelőt a helyiség legmagasabb pontján, illetve ha több magas-pont van, akkor pontjain kell elhelyezni. Ugyanakkor a Szén-dioxid érzékelőt a helyiség legalacsonyabb pontján, illetve pontjain kell elhelyezni.

Cséki István

Magyar Épületgépészeti Szövetség

Parapetes konvektor esetén régen rossz, ha a szobából veszi a levegőt. A többi gázfűtés (pld. kazán) megoldásnak saját kéménye van - így a kérdés szerintem felesleges feltenni.

Évente egyszer, fűtési szezon előtt illik szakembert hívni, aki végig ellenőrzi a konvektorokat gázszivárgás mérővel.

Ablak szigetelő csík, ha szelel az ablak - most hogy hideg van nagyon is érezhető - sokat javít a gumi öntapadós profil szigetelők. Rengeteget számít, ha jól meg van csinálva, de szerintem most már hideg van hozzá az ilyen munkához. Az öntapadó gumi, csak tiszta felülethez ragad előtte mosd le ahová ragasztod és töröld szárazra.

CO gáz jelző sose árt ha van pl. a fürdőszobában (zárt helyiség).

A konvektor tényleg kintről szívja a levegőt, de pl. a régebbi típusú kazánok (pl. FÉG C-24 a legelterjedtebb) igenis a szobából veszi a levegőt (pedig annak is van kéménye)

Ha a lágot látod és be tudsz "nyúlni" hozzá, (pl. egy hurkaplcával, és azt meggyújtja a láng), akkor un. nyílt égésterű a kazán. Sajna nekem is ez van. Ezért nem szabad teljesen leszigetelni az ajtókat, ablakokat.

Nekem pl. egy "lyuk" van a falon, onnan szívja a levegőt a kazán. Nem teljesen energiahatékony, de legalább mindig van oxigén bent.

Szobában, állandó tartózkodásra szolgáló helyiségben semmi keresnivalója nyílt égésterű gázkészüléknek. Ilyen fűtőberendezéseket már igen-igen régen nem építenek be, ami van, azt meg már illene selejtezni, pláne, ha az épület hőszigetelése is megtörtént, hiszen akkor a hőigény is kisebb, ergo minimum(!) egy teljesítményfokozattal kisebb korszerű kazán is elég arra, hogy kifűtse az adott épületet annyira, mint szigeteletlen korában a nagyobb berendezés. Ráadásul a hatásfoka is messze jobb egy modulációs gázégővel szerelt turbós kazánnak, mint a régi on/off égős, őrlánggal folyamatosan zabáló sz@roknak.

A hozzászólással egyetértek, de sajnos nincs 200-300 eFt-om a kazánra, a terveztetésre és stb-re. Viszont a kéményseprő évente bevizsgálja, méri a CO-t is, és eddig semmilyen ellenvetése nem volt a dologgal kapcsolatban.
Sőt azt mondta, hogy egy új, de olcsóbb kazánt 2-3 év múlva lehet szervizeltetni.
Ezek a régiek meg elmennek még évekig.

Mennyi az éves fűtésszámlád mondjuk harmada? Ez hogyan viszonyul a 2-300E Ft-hoz? Az, hogy egy koromkotró aszongya', hogy az újak sz@rok, mertcsak, az nem szentírás - pláne, hogy azokhoz a berendezésekhez vélhetően ő már nem piszkálhat hozzá.

Célszerű persze komplexen nekilátni az energetikai felújításnak, azaz előbb a hőigényt csökkenteni (nyílászárók cseréje, illetve hőátbocsátásának csökkentése, fal- és födémszigetelés), és utána ennek megfelelően megválasztani a kazán teljesítményét.

Látod, zeller koléga nem 2-300 ezret költött el neked, hanem rögtön fél milliót :). Persze idővel ez megtérül és még kellemesebb is a lakásban a közérzet. Dehát tartja magát a közhely: pénzt csak pénzből lehet csinálni.

Szóval. Két éve cseréltem 56 nm-es társasházi lakásomat 86 nm-es családi házra. (Az okokat nem részletezem, de "muszáj volt") A házat az előző lakó leszigetelte 3 cm !!! nikecellel, + ajtó,ablak csere. A FÉG C-24 a konyhában van.

A vásárláshoz és felújításhoz (festés,ez+az) fel kellett vennem némi hitelt. Hál istennek CHF :(((
Sajnos a nagyobb szigeteléshez (+10cm), illetve a teljes fűtés átalakításhoz (falfűtés + hőszivattyú) nem volt 2-4 M Ft-om, de sajnos nem is lesz kb. 18 évig (hitel futamidő).

A fűtésem kb. 250.000 Ft volt tavaly. Ha leszigetelném, ahogy szeretném, akkor kb. lenne 100.000 Ft. A megtakarítás kb. 8-10 év múlva térülne meg, ami akár jó is lehetne, ha valaki hozzám dobna 2-3 misit.
Nézegettem már én is a lángmodulációs, turbós, stb. hiper-szuper kazánokat, de amíg nem nyerek a lottón, addig ez marad.

Amúgy neked is igazad van.

2-300ezer kazánra + terveztetésre, és ugyanennyi a turbós kéményre...

Nedves, párás helységbe nem javasolt a szénmonoxid érzékelő. Ezt korábban én is figyelmen kívúl hagytam. Rövid időn belül tönkre is ment.

+1, ezt ki is felejtettem, elnézést. Fontos.

Olyan gázcuccnál, ami a kecóból veszi ki a zoxigént, eleve kötelező vmi légbeejtő. De ha szellőztetsz józan ésszel, akkor sok bajod nem lehet.

Párától ne félj. Ha több rétegű ablakod van (gerébtokos plö), akkor az az elv, h a páraáteresztésnek kifele javulnia kell, h ne dúsuljon fel a pára. Azaz bennt tömíthetsz gumis cuccal, az ablak külső felén pedig csak szivacsossal.

Csak hozzátenném, hogy 1 m³ gáz elégetéséhez 20 m³ levegő kell a jó égéshez.
Kell a légbeömlő , nyílt égésterűhöz.
Szatmárinál érdemes nézni turbós zárt égésterű kazánokat, szokott kéménnyel lenni kit-ben.

ja és + nincs őrlángod ami éves szinten 10-15e huf fogyasztana.

Ne. Nyiss. Még. Egy. Ablakos. Topikot!

--
trey @ gépház

lelompozó vagy. :D

az :)

Háááát, szó mi szó, az ember lassan tudomásul veszi, hogy a HUP windows-only szájttá alakul át.

Erre csak annyit tudok mondani, hogy ha az öntapadós szivacsra gondolsz, azzal sosem fogod olyan mértékben szigetelni a nyílásokat, hogy gondot okozna.... Az öntapadós, esetleg bemart gumi egy fokkal jobb és tartósabb.
A műanyag nyílászárók talán rosszabbak, de szerintem az se veszélyes. Viszont ellenpéldát tudok:
Társasház, panelprogram. Gázfűtéses lakások, ajtó-ablak csere, + ház körbe csomagolása... Azt remélték, hogy milyen jó lesz, hiába mondták sokan, hogy ne. A gázos lakásoknál előírás, hogy kötelező szellőzőt tenni az ablakokra. Eredmény: megcsinálták, első tél, és mindenki rájött, hogy az új műanyag ablak sokkal szarabb, mint a régi 40 éves elvetemedett fa. Egyrészt mert pont ugyanolyan szarul zár, oly remekül csinálták meg, de ha ez nem lenne elég, a kötelező szellőzők miatt olyan lett az egész, mintha bukóra nyitva lennének az ablakok. Szó szerint huzat, süvítő hideg, állandóan bekapcsoló konvektor/gázkazán. És a zuhany alatt állva a fürdőszobában a hátadra fagyó vízcseppek. Eredmény: a hideg beköszönte után mindenkinek visszakerült az ablak elé a szivacsból, rongyokból készített jól bevált szigetelőanyag, a szellőzőket pedig betömködték pólóval, wc papírral, leragasztották széles ragasztószalaggal, kinyomták púrhabbal, stb...
Tehát: ha ablakot cseréltetsz, cseréltesd magadnak, és _ne_ kérjél rá szellőzőt semmi esetre se, továbbá csak úgy fizesd ki, ha jól zárnak az ablakok.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Fail. Légbeömlő csak ott kell, ahol nyílt égésterű berendezés üzemel - ez ugye a konyha a tűzhely miatt. A lezárt légbeömlők miatt ha csak egy mentőszolgálati vonulást igénylő eset is lesz, akkor esélyes az épületnek a gázszolgáltatásból történő kizárása.
Érdemes utánaolvasni, google://gmbsz

Te meg tapasztald meg, hogy milyen az, amikor megy a fűtés mint a hülye, mégis hideg van, a fürdőszobába a budin befagy a picsád, zuhanyzás közben meg jön rád kintről a mínusz.
Én teljesen együtt érzek velük, én is betömném az összeset.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Ha normális légbeejtőt raknak be, akkor nincs huzat meg 3.14csabefagyás. Ha ocslóér' ráadásul sz@rul berakott vackot, akkor meg van. Nálunk normális Aereco cucc lett normálisan berakva, és nincs vele gond.

Nem tudom megerősíteni. Olyan albérletből (panel) írok, ahol a tízemeletes tömbben sose volt gáz, és nyilván már nem is lesz, de a konyhákba mégis mindenhol kötelezően a magánpraxisban dolgozó rheumatikusok álmának beillő szellőzőréses ablak került.
Itt ablakréspárna került elé...