Waiting for Linux to work

Acer Aspire TimelineX 4830T

Archlinux, testing kernellel (3.1):

  • CPU ventit nem ismeri, nem lehet kikapcsolni, folyamatosan megy (nem hangos, de akkor se menjen), sensors nem látja, addig meg reménytelen
  • aksit nem látja
  • beépített mikrofon nem megy
  • fulhallgató jack dugót nem érzékeli

Kijelzó háttérvilágítást is csak kernel paraméterrel lehetett működésre bírni, persze nem jegyzi meg mikor mi volt beállítva. Amit még nem néztem megy-e (de tudnék nélküle élni) az a bluetooth, usb3, hdmi, kártyaolvasó. Ahoz hogy ha lecsukom elmenjen sleep-be, és lock-olja a desktop-ot, szerkesztgetni kellett az acpi action scripteket.

Linux... desktop ready :)

Hozzászólások

Ha csak az eredmény érdekel, a magyarázat pedig nem, akkor miért nem olyan rendszert telepítesz amit a gyártó előír? Ha rossz olajat öntesz az autó motorjába, a gyártó hibás hogy besül a moci?
Egyébként, ha snd_hda_intel driverrel megy a hangkártya, akkor:

https://help.ubuntu.com/community/HdaIntelSoundHowto

Különösen:

http://www.mjmwired.net/kernel/Documentation/sound/alsa/HD-Audio-Models…

Lehet, hogy a konfig fájl máshol van Arch -on.

--
http://neurogadget.com/

"Sznobizmus?" -> "Ha nem vetted volna észre, Win7-et használok."

Ez stílus kérdése. Ha nem érted, hát nem érted.

"Bunkóság?" -> "Googlezni meg én is tudok. [...] Nem kértem segítséget, azért köszi."

Szintén.

Lényegében csak annyi a bajom hogy hamis sugallatokat terjesztesz, és a stílusod sem túl meggyőző. A segítség lefitymálása már csak hab a tortán.

Részemről end of story, további személyeskedéshez nincs kedvem.

--
http://neurogadget.com/

Sznobizmus, hogy Win7-et használok? Atyaúristen ember.
Az, hogy bunkóságnak tartod, hogy leírtam, hogy én is tudok Google-ban keresni, és hogy nem kértem segítséget, de megköszöntem, az már elég nagy szellemi fogyatékra vall, ha már személyeskedjünk.
Hamis sugallatok terjesztése? Nem meggyőző stílus? Segítség lefitymálása? Édesistenem :)
--
HUPbeszolas FF extension

Mondjuk az Arch az pont nem az a disztro, amivel az ember kipróbálja a Linux desktopot.

Az jutott eszembe, én is elmehetnék valami / valakik fórumára, amit / akiket szarnak tartok, és elkezdhetném verni magam, hogy "tegnap nudista strandon voltam, de kurvaszar volt fürdőgatya nélkül". És ha valaki azt mondja, ne menjek oda, azt köcsögnek nyilvánítom, mert nem fogadja el a véleményem.

Akkor fordíts le egy Linux kernelt, bootold be valahogy, és tekintsd meg "milyen sok" dolog működik oob.

Ezzel arra utalok, hogy az Arch nyilván nem úgy készül, hogy lehetőleg minnél többmindent azonnal beröffentsen, az az Ubuntu, Mandriva, openSUSE és társai dolga.

"Arch Linux is an independently developed, i686/x86-64 general purpose GNU/Linux distribution versatile enough to suit any role. Development focuses on simplicity, minimalism, and code elegance. Arch is installed as a minimal base system, configured by the user upon which their own ideal environment is assembled by installing only what is required or desired for their unique purposes. GUI configuration utilities are not officially provided, and most system configuration is performed from the shell by editing simple text files"

Ezt az Arch wikiből másoltam, ha gondolod lefordítom neked. :)

--
http://neurogadget.com/

Az Arch Linux legalább középhaladóknak szánt disztribúció, valamint a notebookod nem szabványos megvalósításokat alkalmaz és csak a Windows 7-es zárt eszközmeghajtókkal kompatibilis.

A mikrofonhoz a HDA Analyzer-t kell használnod és a

Node[0x23] PIN Val[0]

és

Val[1]

értékeket átállítanod.

A fejhallgató kimenet egyelőre nem fog működni, a

hda-verb /dev/snd/hwC0D0 0x1f SET_PIN_WIDGET_CONTROL 0

utasítással manuálisan kikapcsolhatod a hangszórókat.

A többihez a boot opciókhoz érdemes lehet hozzáadni a

acpi_osi=Linux

sort.

Érdemes a Laptop Mode Tools-t használni, a PowerTOP-al átnézni az energiafogyasztást, valamint a lehető legfrissebb Xorg-ot és Linux kernelt feltenni.

Lényegét tekintve nem a Linux nem működik megfelelően, csak még commitolni kell azt a brutális gányolást amit ebben az olcsó hulladékban és a zárt eszközmeghajtóiban elkövettek.

"Az Arch Linux legalább középhaladóknak szánt disztribúció"
Nehari, de ezzel mit is akartál mondani?

"valamint a notebookod nem szabványos megvalósításokat alkalmaz és csak a Windows 7-es zárt eszközmeghajtókkal kompatibilis."
Igen? Ha valami nem megy Linuxon, akkor máris a HW a hibás... tudjuk.

"A többihez a boot opciókhoz érdemes lehet hozzáadni a acpi_osi=Linux sort."
Ez a sor csak a képernyő háttérvilágítását volt képes bekapcsolni, semmi többet.

"Érdemes a Laptop Mode Tools-t használni, a PowerTOP-al átnézni az energiafogyasztást, valamint a lehető legfrissebb Xorg-ot és Linux kernelt feltenni."
Mint ahogy érdemes elolvasni a blog posztot is, amire commentelsz.

"Lényegét tekintve nem a Linux nem működik megfelelően"
De.

"csak még commitolni kell azt a brutális gányolást amit ebben az olcsó hulladékban és a zárt eszközmeghajtóiban elkövettek"
Nem megy rajta a linux, akkor már olcsó, hulladék, brutálisan gányolt szar. Ezigen. Nyilván meg is nézted, hogy milyen laptop ez.

--
HUPbeszolas FF extension

"Nehari, de ezzel mit is akartál mondani?"

Azt, hogy a középhaladók tudják használni a keresőt.

"Nyilván meg is nézted, hogy milyen laptop ez."

Acer az 500 dolláros árkategóriában, más információra nem volt szükségem.

"Ha valami nem megy Linuxon"

Akkor az nem megy Linuxon, ez csak egyféleképpen lehetséges: az adott konfiguráció nem támogatott. És miért nem támogatott? Mert nem támogatja a gyártó Linuxon.

Némi türelmet adhatnál a fejlesztőknek, elvégre azt a munkát kell elvégezniük ami az Acernek kellett volna, ha támogatnák a Linuxot.

De láthatóan nem támogatják, egyelőre használd tehát azt az operációs rendszert amit támogatnak.

Akkor gyere ide kérlek, fizetek neked 20k-s óradíjat, csináld meg nekem, hogy lássa az aksit, és tudja kezelni a cpu ventilatort. Ha már középhaladó sem vagyok. 10 órát kapsz rá. Szerintem megéri, ha elég az hozzá, hogy tudod használni a keresőt.

Szóval nem nézted meg milyen laptop... Acer? Szar...

"Némi türelmet adhatnál a fejlesztőknek, elvégre azt a munkát kell elvégezniük ami az Acernek kellett volna, ha támogatnák a Linuxot."

Felvettem a kapcsolatot (a keresztapán keresztül) a kernel fejlesztőkkel akiknek ezt kutya kötelességük lett volna már másnap megoldani ahogy kijött a gyárból a cucc! Elismerték a hibájukat, ketten önként vetettek véget az életüknek, de volt 2-3 fejlesztő akit agyon kellett verni. Mégiscsak hallatlan hogy nem támogatnak valamit tegnapra!

Elnézést kell kérnem a topik indítótól, de most várnia kell egy kicsit megint mert a nagy igyekezetben az összes fejlesztőt sikerült kicsinálnunk, most keressük az utódokat ;-)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

"elvégre azt a munkát kell elvégezniük ami az Acernek kellett volna, ha támogatnák a Linuxot."
Nos, sokszor jön az az érv, hogy a Linuxot már nem hobbikóderek fejlesztik, hanem profi kernelprogramozók, akiket ezért fizet a Red Hat, a Novell, etc. Akkor fizessenek azért, hogy legyen támogatva ez a notebook. Az Acer nem fog 1%-nyi piacért emiatt pénzt kidobni. Itt lenne a lehetőség a Red Hat számára, hogy pénzzel piacot teremtsen magának. A gyártókat nem meggyőzni kell, ők nem ideologisták, hanem piacot teremteni a Linuxos drivereknek. De ahhoz először komoly befektetés kell.

""Az Arch Linux legalább középhaladóknak szánt disztribúció"
Nehari, de ezzel mit is akartál mondani?"

szerintem azt, hogy profiknak mar nem is jo, csak kozephaladoknak :D
amugy komolyra forditva a szot, sok laptopon lattam mar Linuxot, de a blogbejegyzeshez hasonloan gyenge teljesitmennyel meg talalkoztam. Eleg szerencsetlen egy hardver, persze ez nem mentseg arra, hogy sehogy se allnak erre a hardverre a Linuxos driverek (ami "mindenen fut" elvet kovetne elvileg). Enyemben pl. csak a webcam van fejjel lefele default.

Igazából nem is lenne olyan rossz, ha legalább a cpu ventit tudná kezelni, és látná az akksit. Ennyi már elég volna, a többi teljesen jól működik. Már amiket megnéztem, és kellenek. Igaz, szarakodni kell azzal is, de legalább meg lehet oldani, hogy valahogy működjön.
--
HUPbeszolas FF extension

Ellenkezőleg, az Acer ezen szériája mindössze Windows 7 ready.

Linux alatt meg szériánként commitolni kell a workaroundokat, a nem szabványos (csak a Windows 7-el kompatibilis vagy csak a gyártótól származó eszközmeghajtókkal kompatibilis) konfigurációk eltéréseit nem minden esetben lehetséges autodetectelni.

Tessék írni a levelet az Acer-nek, hogy vegyék figyelembe a Linuxot is, biztosan meg lesznek hatva, vagy megvárni, hogy a workaroundok bekerüljenek a mainlineba.

Több mint 10 éve használok linuxot desktopra, és legalább 4 éve csak azt. És persze nem ugyanazon a gépen. Nem állítom, hogy sosem volt vele semmi gondom, de az utóbbi pár évben nem akadt olyan, hogy egy hardware ne ment volna, leszámítva anyám nem épp mai gyerek pcjét, annak az ati vidkarija csak az előző ubuntuval volt hajlandó először rendesen menni. Persze lehet hogy win alatt is menne minden flottul, mert jó a hardware. FreeBSD-n pl biztos, mert azt próbáltam. Ja, és nem mondom hogy fúj win, csak nekem nem jön be. Még a win7 se pedig az már egész használható, csak mondjuk még mindig nincs rendes parancssor, hiányzik a slopy focus, és persze a középsőgmbos szövegbeillesztés is pl. Meg a KDE komfortosabb... :-) És ne gyere azzal, hogy ezt mi munka volt belőni, mert kb ugyanannyi winre is összedobni egy rendes munkakörnyzetet, pláne ha még torrentezni is "kell" a telepítőket, mert nincs kéznél a gyári... persze rutin kérdése, itt most egy HP/Compaq tc4200, nem túl fiatal gépen nyomom, mintegy 4 óra kellett, hogy felmenjen az arch a kellő softokkal, meg belőjek mindent magamnak, beleértve a nekem újdonság wacom táblát is...

Valószínűleg mást értünk desktop ready alatt. :)

Számomra az a desktop ready, amikor az os telepítésének része a hardverek felismerése, az azok alapszintű kezeléséhez* szükséges driverek telepítése, valamint konfigurációja. Azaz a telepítés után az os munkára kész.

Például lehet az, hogy az os telepítője szállítja az összes hardverhez szükséges drivert, vagy a telepítés után, de még a telepítés részeként lehetőség van a driverek telepítésére (például ezt csinálja az ubuntu a display driverekkel). Fontos, hogy ne csak jelen legyenek a driverek, de megfelelően is legyenek konfigurálva, azaz például hiába ismeri fel a rendszer a webkamerát, ha az fordított képet ad.

*: például az nem akkora baj, ha nincs 3d gyorsítás, de az már igen, ha nem lehet beállítani a monitor natív felbontását (sőt, a natív felbontást a rendszer automatikusan állítsa be)

Szerk: az igazságosság kedvéért csak azok a hardverek (értsd: videókártya, hangkártya, de nem notebook) számítsanak, amik az os megjelenésekor már elérhetőek voltak. Nyilvánvaló, hogy ha egy hw újabb mint maga az os, akkor azt nehezen fogja felismerni (bár az sem lehetetlen).

--
Don't be an Ubuntard!

Ebben akár egyet is érthetünk. A különbség az Ubuntu és a Windows között ebben a tekintetben csupán annyi, hogy az eladott gépek hány százalékán felelnek meg ennek. Nyilván a Windows lényegesen nagyobb százalékban mint az Ubuntu. Azokon a gépeken viszont ahol az Ubuntu is megfelelnek ennek, ezek szerint te is elismered, hogy "desktop ready" a Linux (pontosabban az Ubuntu). A 100%-ot a Windows sem éri el. Akkor mi is a gond?

"nincs rendes parancssor, hiányzik a slopy focus, és persze a középsőgmbos szövegbeillesztés is"

Mind elérhető 3rd party programként. Igen, a windowszal is foglalkozni kell egy telepítés után, senki nem állította ennek ellenkezőjét. Csak windowson miután felraktad a drivereket és a neked kellő programokat, egy alap beállítgatás után készen vagy. Linuxon pedig ha valami nem megy, lehet debuggolni, hogy most van-e driver, ha van akkor miért szar, ha nincs akkor van-e forrásból, ha van akkor hogy lehet felrakni, stb. Ráadásul ez utóbbit félévente el kell játszani, ha up2date programokat akarsz.

--
Don't be an Ubuntard!

Ezeket úgy meséled, mintha Windows -on _mindenre_ lenne egy setup.exe amit lekattintgatsz és végeztél. Egy rakat hardverem van itthon, amiből újat kellett venni, mert az XP volt az utolsó rendszer amin működött.

És nem ősrégi 15 éves mátrixnyomtatókról beszélünk.

Ismerek egy céget, akik olyan plotterrel ill. sw -ekkel dolgoznak, amiket csak XP -n lehet üzemben tartani, mert az újabb Windows -okon _nem_ (egyáltalán nem) működnek, többek között driver hiányában.

--
http://neurogadget.com/

3rd party, _szarul megírt_ és tökéletlenül integrált, erőforrás zabáló programként. Ne hidd, hogy nem jártam körül a problémát :-)
"Ráadásul ez utóbbit félévente el kell játszani, ha up2date programokat akarsz." Hallottál már az Arch linuxról? :-) meg a rolling release-ról? Nekem pl már ma reggel up2date kde4 ment a gépemre, nem fél év múlva lesz, meg nem patch kedden jön update/bugfix :-D

"3rd party, _szarul megírt_ és tökéletlenül integrált, erőforrás zabáló programként. Ne hidd, hogy nem jártam körül a problémát :-)"

Érdekes módon amikre nekem szükségem van, azok nem zabálják az erőforrásokat, ki érti ezt. :)

Rolling release azért még viccesebb, mert gyakorlatilag random jöhet olyan update, ami megborít valamit. Persze nézheted, hogy ha olyan update jön, akkor azt nem rakod mindjárt fel, de a függőségek miatt előbb-utóbb frissíteni kell.
--
Don't be an Ubuntard!

A rolling release az Arch Linux esetében az általad elképzelttől eltérően működik.

A csomagok elsőként a testingbe kerülnek, majd néhány nappal vagy héttel később érhetőek el a core vagy extra csomagforrásokban, miután a karbantartók meggyőzödtek a stabilitásukról.

A rolling release főként arra vonatkozik, hogy nincsenek kiadások, nem arra, hogy nincs testing, meg arra, hogy a csomagok azok többségében vanillaként, disztribúcióspecifikus patchek nélkül érkeznek.

Dobj már ide pár linket az általam említettekre alkalmazható 3rd party programokról vagy megoldásokról, mert tényleg örülnék, ha léteznének.

Update-el bug meg random jöhet, mint ahogy win updatenél is, meg bárhol, ahol rendszeresebb update van, de többnyire nem jön. De innen már erőltetett a dolog, nekem megy, te szívsz vele, a post írója szív vele, mindenki általánosítana a tapasztalatszerűségeiből, ennek így sok értelme nincsen...

Méghozzá mindezt azonnal.

Felteszem a Linuxos fejlesztőknek más dolguk sincs, csak egész nap ilyen félszabványos Acer-eket vásárolgatnak, hogy már a megjelenésük másnapán OOB használhatóak legyenek.

Szabadidejükben pedig a Windows 7-et és a zárt eszközmeghajtókat reverse engineeringelik, hogy a Linux minél kompatibilisebb lehessen.

Ha egy kicsit belemélyedsz a kernel fejlesztők tevékenységébe, kismillió workaround -ot gyártanak folyamatosan, hogy a hozzád hasonló "múkodj vagy szarvagy" júzerek pc-in rendben működhessen.

Annó nekem volt egy HP notim, amiben gyorsabban járt a rendszeridő a valós időnél, és néhány hét múlva már ott volt az RC -ben a workaround, ami a mai napig aktivizálódik, ha a kérdéses (egy utolsó defektív hulladék) chipset található a gépben. Mindezek ellenére ma is használok Linuxot, és felfogom ezeket a folyamatokat.

--
http://neurogadget.com/

Vagy el kellene gondolkodni azon, hogy a workaround-ok helyett lehetne normális kódokat írni. Aztán ha van új hw, akkor annak tulajdonságait a megfelelő módon implementálni. Ez ilyen linuxos felfogás, hogy ha valami nem működik, vagy szarül, akkor az a hw hibája.
--
HUPbeszolas FF extension

http://www.linuxtopia.org/online_books/linux_kernel/kernel_configuratio…
http://www.linuxtopia.org/online_books/linux_kernel/kernel_configuratio…
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareDescription.js…
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=153155

Végül, de nem utolsósorban:
http://www.mail-archive.com/acpi-bugzilla@lists.sourceforge.net/msg0051…
"I should add that the actual timer routing problems are still unresolved.
We actually got description of the problem from ATI itself with
an analysis, but as far as I can figure out it didn't full explain the problems
(or rather it should have worked with the timer-routing applied at least)

It's possible the BIOS had all broken timer overrides too (ATI wouldn't
be the first vendor where this happened)

It was also complicated by the fact that ATI implemented a workaround
into many BIOS, but some of the fixes imeplemented
anymore when the workaround was enabled in the BIOS.
"

Következő öngól?

--
http://neurogadget.com/

Az gondolom nem merült fel benned, hogy egyes, Windows alatt működő dolgokat egyszerűen a zárt driverből oldottak meg, amikor hardveresen kellett volna implementálni?
Igazából megnéznék a gépen egy „Windows 7 driverek nélkül” vs. „Linux driverek nélkül” összehasonlítást.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Te komolyan azt gondolod, hogy ilyen workaroundok csak a linux kernelben vannak, és a wines eszközmeghajtók minden ilyesmitől mentesek? Jah, hát némi időelőnnyel kerülnek be és általad láthatatlanul, meg persze így bizonyosan nem is fogja zavarni a lelked, hogy mennyi gányolással megy "remekül" a remek hwken.

Fogyatékos vagy vagy mi?

1. Senki sem kért rá, hogy használj Linuxot.
2. El lett magyarázva, hogy egyes notebookokhoz workaroundok commitolása szükséges, ami egy a gyártó által nem támogatott platformon időbe telik.

Ha mégis Linuxot szeretnél használni akkor tájékozódj vásárlás előtt, és lehetőleg ne a legbudgetebb gyártó lebudgetebb termékét vedd meg, ezek többnyire csak a Windows 7-et támogatják a zárt eszközmeghajtókkal.

Nekem, errefele a legtöbbeknek, köztük Treynek is mindig sikerül Linux kompatibilis notebookokat vásárolniuk, vásárolnunk.

Persze ehhez is érteni kell, esetleg legközelebb vásárlást megelőzően érdemes lehet valamelyikünket megkérdezni.

nem akar linuxot használni, csak megnézte, hogy hogyan áll, és mint általában, megint bukta lett. hardvert pedig valószínűleg ő is felhasználás valamint ár alapján választ, mint minden normális vevő, és használni veszi, nem azért, hogy fusson rajta a linux. főleg hogy még ha mondanák is, hogy fut rajta a linux faszán, akkor is (valószínűleg régi) disztróhoz+kiadáshoz kötnék, grafikus driver-nél még x verzióhoz is, hangnál alsa verzióhoz, stb-stb-stb, és ha a bolygók együttállása is úgy akarja, talán menne. illetve a következő kernel regression ezt bármikor elbaszhatja. ennek melyik része nem jut el az agyadig?

Mai termés:

Toshiba Satellite C660D, noti kibont, dobozos Win7 előszed és telepít. Telepítés után: nincs hálózat, se Wifi, se LAN. A grafikus kártya szabványos VGA. Telepítő lemez nincs hozzá mert ezt oprendszer nélkül vetted. Semmi gond, irány másik gépről a Toshiba oldala, gép típusszám beüt, drivereket elkezdenéd letölteni, de! A Wifi kártya driverénél neked kellene kiválasztani hogy milyen chip-pel szerelték! Szerinted ezt így honnét tudja a paraszt? Nem kell érteni hozzá csak működik. Egy nagy lófaszt…

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

nem loop, csak neked sikerült totál irreleváns információt idebüfizned. kit érdekel, hogy miért kell? semmit nem változtat a végeredményen. felhasználói szopásról beszéltem, nem arról, hogy a gyártók hogyan (nem) baszakodnak a linux devekkel, utóbbi ugyanis engem (meg minden nemzealot embert, aki nem hitvallás/elv/dac/bizonyítani/kitűnni akarás alapján választ os-t) kurvára hidegen hagy.

El lett magyarázva, hogy miért van ez? El.
Megértetted? Nem.

Lehet, hogy az informatika meghaladja a képességeidet, javasolt foglalkozás: disznópásztorkodás.

Csak viccelek, de komolyan, miért, miért (és miért) nem vagy képes felfogni, hogy a Linux-al és minden operációs rendszerrel kapcsolatban ami nem Windows 7 a gyártó zárt eszközmeghajtóival ez a helyzet.

Készítsek ábrát, vagy mi egyszerűsítené le jelentősen ezt a megértési folyamatot?

Egyébként tényleg egyszerűbb a Next -> Next -> Finish. Ezt senki sem kérdőjelezné meg.

Számomra a Linux még egyszerűbb, mert OOB használható.

Itt te nem érted meg, hogy lehet itt bármilyen hw probléma, vagy hogy a gyártó nem ír linuxra drivert, vagy nem adja ki az infót, hogy a fejlsztők megírhassák, az nem változtat azon, hogy ezek hiányában a linux nem képes megfelelni a desktop operációs rendszerektől elvárt fogalmaknak. Ezért használja az emberek 1%-a. Mindegy mi az ok, mindegy melyikőtök kapálózik, hogy ez nem a linux hibája, akkor sem lesz alkalmas desktop-nak, és ez a lényeg. Az ember nem úgy vesz hw-t, hogy megnézi, vajon megy-e majd linuxszal. Ez egy dolog, hogy nálad minden működik, jó neked, akkor használd a linuxot, ha neked az megfelelő, de ilyen hiányosságokkal ne gyertek azzal, hogy a linux milyen jó desktop-nak. Mert nem jó. Az embereket meg nem hatja meg az a kemény 1%.

Mondom ezt úgy, hogy 1X évig olyan hw-m volt, amin minden működött linux alatt, végig linuxot is használtam ezeken. Csak most lett 2 új laptopom, mert ezeken jobb tempóban tudok dolgozni, és nem vagyok olyan gazdag, hogy éveket várjak még workaroundolnak a srácok, pénzt kell keresni, dolgozni akarok a gépemen. Az már csak hab a tortán, hogy mindent meg tudok oldani Win7-en is, sőt, valahogy biztonságosabban érzem magam ezen az os-en.
--
HUPbeszolas FF extension

"Az embereket meg nem hatja meg az a kemény 1%."

Egyrészt a Linux nem kifejezetten desktop felhasználásra van, másrészt egyes becslések szerint desktopon az az 1% közelebb van az 5%-hoz, csak az Ubuntunak 20 millió felhasználója van és egyre több.

"Az ember nem úgy vesz hw-t"

Én nem tudom, de én még pornónézésre is Dell és Lenovo üzleti szériás notebookokat és Apple MacBook Pro-t vásárolok, nagyjából 2 évvel lemaradva, mert a gyártószalagról éppen leggördült termékek túlárazottak és nem eléggé kiforrottak.

Ehhez képest te még munkához is ezt a budget gamer szart veszed, amit a Gémer Pistike szülei tolnak haza a Tesco-ból a körömpörköltnek való mellé.

És nem kell jönni azzal, hogy burzsuj vagyok, szegényebb vagyok mint a templom egere, 6 éve ugyanabból a pénzből (meg némi apróból) cserélgetem a notebookjaimat.

"a Linux nem kifejezetten desktop felhasználásra van"

Aha, ezt jó lenne azért egyeztetni azokkal, akik épp ennek ellenkezőjét állítják.

"egyes becslések szerint desktopon az az 1% közelebb van az 5%-hoz, csak az Ubuntunak 20 millió felhasználója van és egyre több."

Az a 20M user mind desktop? Ha igen, ezt honnan tudja a Canonical?

Garantálja a magasabb kategóriájú hw azt, hogy jobban fog futni rajta a linux? Kötve hiszem.

Azt írod, az irreálisan magas árak miatt 2 évet szoktál várni. Mi a helyzet akkor, ha neki most van szüksége egy olyan konfigurációra, ami a nevesebb gyártóknál még irreálisan drága, de a kevésbé neves gyártóknál már megfizethető.

--
Don't be an Ubuntard!

"Toshiba Satellite C660D, noti kibont, dobozos Win7 előszed és telepít. Telepítés után: nincs hálózat, se Wifi, se LAN. A grafikus kártya szabványos VGA. Telepítő lemez nincs hozzá mert ezt oprendszer nélkül vetted. Semmi gond, irány másik gépről a Toshiba oldala, gép típusszám beüt, drivereket elkezdenéd letölteni, de! A Wifi kártya driverénél neked kellene kiválasztani hogy milyen chip-pel szerelték! Szerinted ezt így honnét tudja a paraszt? Nem kell érteni hozzá csak működik. Egy nagy lófaszt…"

Tegnap CSONT ugyanebben nyújtottam távsegítséget. SP1 -es Win7 DVD -vel. Én nem szidni akarom a Win -t, csak berekeszteni ezt a sok hülyeséget, amit itt összehordotok.

--
http://neurogadget.com/

Én nem szidom a Windowst (főleg a 7-est), mert pöpec kis rendszer lett, de hogy nem kell érteni valamihez az kicsit túlzás. Marketingmaszlag amit sokan bekajáltak.

Egyébként meg pont ebből a nem kell érteni hozzá dologból élek…

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Tehát ha a teljesen átlagos notebookod gyakorlatilag használhatatlan Linuxszal, és még le is mered írni egy blogba, hogy mi nem működik rendesen, akkor egy bunkó sznob vagy, hamis sugallatokat terjesztesz, nem ütöd meg a középhaladó szintet, nem tudod használni a Google-t, a géped pedig egy hulladék szar, ami ráadásul a szabványoknak se felel meg.

:D
--
ne terelj

"csak kernel paraméterrel lehetett működésre bírni, persze nem jegyzi meg mikor mi volt beállítva"

Nem, aki ilyet leír az biztosan legalább középhaladó.

Biztosan tudja a Google-t is használni, csak nem szándékozik.

A notebookja pedig biztosan teljesen szabványos ACPI és Intel HDA megoldásokat alkalmaz, csak a Linux éppen ennél az egyetlen szériánál nem támogatja ezeket.

"gyakorlatilag használhatatlan Linuxszal"

Ez csak féligazság, ténylegesen mindennel használhatatlan ami nem Microsoft Windows 7.

Várjál, te nem apple fanboy vagy?:)

Javaslom neked az Aptosid disztrót! Talán abba több hibát is össze tudsz szedni.

Ha már nem egyezik az álláspontom a tieddel akkor nekem értelmi gondjaim vannak?! Ilyenkor jössz és személyeskedsz.
Csupán csak arra próbáltam rávilágítani, attól hogy minden linux disztróban kernel van attól még nem egyformák.
Fogott egy Archot ami középhaladóknak szánt disztró(ami számomra annyit tesz, hogy nagyából magad rakod össze és ha hiba van akkor wikizel és fórumokat bújsz a megoldásért, ha nincs megoldás bugreportolsz és várod a csodát) és ráadásul az Archban szereplő csomagok a legtöbb disztrónál még csak teszt fázisban van. Szóval egyetlen disztró vizsgálata után nem lehet olyan következtetést levonni amit levont.