Most találtam: Tőlem ezért nem kapsz munkát

Fórumok

Hozzászólások

és minden szava igaz...

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Bennem az a kérdés merült fel, hogy a kedves törvényhozók ezeket nem számolták ki ugyanígy? Olyan egyértelmű, hogy ez nem vezet sehová, se munkavállalói oldalról, sem munkaadói oldalról. Nem panaszkodni akarok, de munkavállalói oldalról sem rózsás a helyzet egy csöppet sem. Nem mondanám, hogy rosszul keresek, mégsem gyarapszik a számlámon a pénz, és nem borra, kokóra,meg kurvákra költöm. Bennem az fogalmazódik meg, hogy el kell menni ebből az országból, de kérdezem én, ha minden vállalkozószellemű nem vállalkozik, és minden munkavállaló elmegy, na akkor ki fogja eltartani a 8M herét?? Pont ezért nem a tenni akarókat/tudókat kéne méginkább belenyomni a pocsolyába.

java'nother blog

jelenleg ebből a két rétegből (munkaadó/munkavállaló) lehet kisajtolni a legtöbb lóvét, szarnak ezek arra hogy ez hova vezet.
többek között a körbetartozás is az állam (hülyesége) miatt van.

de én azt találtam egyébként magamra (munkavállalóra) nézve problémának, hogy a leírtak miatt szar ügy "bizalmi" munkakört betölteni. aztán hiába vállalsz önként akár C típusú NB átvilágítást.
hungarisztán munkalehetőségeit elqrta a mindenkori kormány, illetve az a sok ingyenélő, aki a leírtaknak megfelelően lenyúlta a (volt) munkáltatóját ahol csak bírta.
csendesen jegyzem meg, hogy ezen cselekményekért a kedves munkavállalót lámpavasra helyezném, hogy elrettentő példaként szolgáljon a többinek.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

"Én nem piszkítok oda ahol eszem."

Tiszteletem küldöm neked. Manapság úgy érzem hogy ezt a gondolkodást - belső tartást, tisztességet - jónéhányan nem is ismerik. Ha hallanak róla akkor meg kiröhögik azt aki emlegeti és ódivatúnak bélyegzik. Viktorka és bandája a Horthy korszakot akarja visszahozni. Akkor még volt becsülete az adott szónak. No ezt biztosan nem akarják és fogják visszahozni. Munkatáborok viszont már lesznek, előbb-utóbb csendőrök is szuronyos puskával. A szegénységet is sikerült visszahozni, bár ezt nem ők kezdték el, de sikeresen és újult erővel folytatják. Nem tudom mi lesz itt. :-(

Az uj alaptorvenybe ennel meg durvabb vizekre evez a kozteherviseles definiciojaval:

XXX. cikk
(1) Teherbíró képességének, illetve a gazdaságban való részvételének megfelelően mindenki hozzájárul a közös szükségletek fedezéséhez.

Vagyis akkor is fizetesre kotelezhet az allam, ha se beveteled, se jovedelmed, se vagyonod nincs, viszont van teherbiro kepesseged...

"A Marxi elvek nem hinném hogy rosszak lennének"

Ha majd egyszer meg kell próbálnod más embereket motiválni hosszabb távon, rá fogsz döbbenni, hogy a marxi elvek teljesen működésképtelenek a gyakorlatban.

Esetleg bele is gondolhatsz, hová jutna az a cég, ahol nem a jól teljesítő alkalmazottak kapnának prémiumot és fizetésemelést, hanem akik siránkoznak, hogy nekik több pénz kell.

Ha majd egyszer meg kell próbálnod más embereket motiválni hosszabb távon, rá fogsz döbbenni, hogy bármilyen elvek teljesen működésképtelenek a gyakorlatban.

http://www.guardian.co.uk/education/2010/nov/01/random-promotion-research

Itt le is toltheted a hivatkozott whitepapert: http://arxiv.org/abs/0907.0455

csak a valódi termelők fizetnek szja-t (többek közt), ezért csak őket lehet megsápolni.
aki nem dolgozik, arról nem lehet többet lehúzni magasabb elvonással.
persze nem lehet fehéríteni a gazdaságot, ha a vállakozásra buzdítottak ilyen viszonyokat látnak :-)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Ez, így, ebben a formában azért erős túlzás. Arra a humanoidra mit mondanál, aki úgy diplomázott le, hogy a diplomamunkáját finoman fogalmazva sz@rnak minősítette jópár szakmájához értő ember, de mivel várta a valagát a bársonyszék, így muszáj volt sikeres államvizsgát tennie, aztán persze jött a jóvilág, meg a félreqrás, meg a magyarázkodás, meg az a kérdés a jóérzésű emberekben, hogy kiaf@sz ez az ipse, és kinek a mijével micsinál, hogy még mindig nem takarították el a 3.14csába...

+1! és a leírt humanoid nem kirívó, hanem általános jelenség, sajnos tapasztalatból mondom. ezek szidják a cigányokat hogy nem dolgoznak, a politikusainkat h nem mondanak igazat, stb. valójában ők mindkettő, csak kinézetük, viselkedésük alapján nem lehet őket elsőre beazonosítani.

A mai helyzet sokéves folyamat eredménye. Nem úgy történt h a törvényhozók eldöntötték hogy ilyen legyen mint most, és ez lett.

Aki követi a hireket, tudja h a mindenkori törvényhozók is tisztában vannak a problémákkal, csak épp alig van mozgásterük. Csökkenteni az adókat csak akkor lehetne drasztikusan, ha a sötétszürke gazdaságunk homályából hirtelen előlépne pár 100ezer minimálbérre bejelentett lobogtatva a tizezreseit hogy ő annak egy részét is be szeretné fizetni adó gyanánt.

"Bennem az a kérdés merült fel, hogy a kedves törvényhozók ezeket nem számolták ki ugyanígy?"

Szerintem a törvényhozóknál is három réteg van.
1. Aki nem ért hozzá az tanítja. Aki még annyira sem és hátszele van, az talán politikus lesz. Ő nevezzük a hülye politikusnak. Vele ne foglalkozzunk, most. :)
2. Aki ért hozzá és kiszolgál érdekeket. Sajátját, vagy másokét, vagy mindkettőt. Tehát Ő talán ért valamennyire valamihez, de kussol és örül. Örül a milliós havi juttatásoknak, az ingyen luxus autónak, az ingyen telefonnak, az ingyen tabletnek, az ingyen akárminek, a költségtérítésnek, a kényelmes "munkahelynek" a parlamentben, vagy éppen valamelyik minisztériumban, a protekciónak, a korrupciónak és zsebbe csurranó, cseppenő vagyonnak. Tehát örül a saját maga jóllétének. Persze ez sincs ingyen, mi megdolgozunk érte.
3. A kettő között az értelmes, tapasztalt, bölcs, szorgalmas, jó szándékú, erkölcsös, kitartó törvényhozó, aki a társadalom és gazdaság fejlődését, az emberek egészségét, boldogságát és megélhetését tartja fontosnak.

Az arányokat vagy tudjuk, vagy sejtjük, vagy ki-ki maga eldönti.

Nem úgy tűnik, mintha törődnének vele, hova vezet amit csinálnak. Amíg nekik pénz van belőle, a többit leszarják. Nem baj, szépen el fog innen vándorolni a tenni képes réteg külföldre, ahol még talán megbecsülik, aztán majd itt maradnak egy rakás ingyenélővel, akikből már nem lesz mit kisajtolni. Talán majd akkor rájönnek.

Szabadúszóknak egy kis pénz: Freelancer.com!

azt hiszem 2006-ban történt, hogy egy közepes méretű építőipari cég (vas megye) az adóévet úgy zárta, hogy sacc 170 milliót fizetett be adó gyanánt (jó évük volt).
nosza 1 hónap múlva toporgott az apeh a tüzetes vizsgálatra, mert úgy gondolták, hogy az a 170 az lehet több is, csak adócsalók meg törvénysértők meg egyebek.
sajnálatos módon nem találtak bírságolni valót, így kénytelen-kelletlen, beérték a 170 millával.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

ezt elhiszem, de hogy van az, hogy az állam szemében mindenki potencionális adócsaló?
honnan veszi a bátorságot bárki is ilyet feltételezni bárkiről, amíg
1. nem követ el ilyesmit
2. ha el is követte, nincs még jogerős bírósági ítélet

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

"ezt elhiszem, de hogy van az, hogy az állam szemében mindenki potencionális adócsaló?"

Mert sok az adocsalo. Ha lenne normalis adorendszer es hozzaszoknank a gondolathoz, hogy a joleti rendszer a veget jarja, vagy legalabbis bizonyos juttatasokat nem alanyi jogon jaro kedvezmenynek tekintenenk, kevesebb ember csalna adot.

--
[citation needed]

ez a kenyszerbol vallalkozo olyan, hogy aszondjak, hogy "dolgozhatsz itt, DE szamlat kell adnod mint alvallalkozo".
kirugni is konnyebb, tappenzel sincs baj, munkaado is konyebben adozik :-)

Ez nem az a fajta kenyszervallalkozo aki azert vallalkozik mert sehol se talalt munkat, ezert csinal egy mobil fagyizot hajduhadhazon.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Gondold végig, miért is rendelkezett így a törvényalkotó... A munkaviszonnyal kapcsolatban megilletik bizonyos jogok (előnyök) azt, aki a munkát elvégzi, a felek megállapodására az MT. vonatkozik. A munkát elvégző személy érdekeinek a védelmében hozták ezt a rendelkezést - az más kérdés, hogy az MT. átalakítása után ezt is simán kikukázhatja majd a parlament... :-(

Amíg nem lesz megoldott, hogy magánszemélyként bedolgozz egy cégnek anélkül, hogy számlát adnál, nem fog fellendülni a szabadúszó szektor. Pedig ezernyi dolgot lehetne távmunkában, szabadúszóként művelni.
Érdekes, hogy az olyannyira majmolt USA-ban ezt megoldották. Ezt miért nem lehet átvenni, miért csak a sok hülyeséget?

Szabadúszóknak egy kis pénz: Freelancer.com!

Csak arrafelé finoman fogalmazva "nem sikk" adót csalni, errefelé meg össznépi "ki csal ma" játszadozás folyik. Ott arról a pénzről, amit kifizet a cég a magánszemélynek, arról tudni fog az illetékes adóhivatal, mert a cégnek érdeke, hogy tudjon róla - nálunk meg nem. (Ha egy magyar cég a "bevételeit" is részben szürkén kapja, akkor simán tud belőle szürkén fizetni, márpedig az össznépi/nemzeti adóelkerülős játékban ez is egy komoly probléma...)

Nem tud, mert alul számolta. Csak pár dolog a teljesség igénye nélkül ami a termelés csökkenést okozhat:

- rossz kommunikáció vagy viszony a kollégák között
- belső rivalizálás
- betegállomány
- rossz napja van vagy kialvatlan és agyban nincs jelen a munkavállaló
- belső bürokrácia vagyis nem minden munkatárs szervizes, így a rezsi óradíjat ez is felemeli

Ha csak ezt a pár dolgot is figyelembe veszi, akkor 18e huf lesz a rezsióradíj.
Persze ezt lehet csökkenteni azzal, hogy a szolgáltatás mellé terméket tesz. Lásd autószervizek az alkatrésszel.

"olcsóbb lesz, mint a többiek"

akkor én engedjek a 4500nettó céges óradíjamból mondjuk 2ezret, hogy egy árszinten legyek azzal a néhány olcsójánossal, aki mifelénk éppen a piacot teszi tönkre?
én dolgoznék ám 500 Ft nettó óradíjért is, csak az a bibi, hogy:
1. soha nem élek meg
2. a többletmunkához nem tudok megfizetni plusz embereket
3. több barátságnak a szakmán belül azonnal vége lenne
4. mit gondol a leendő ügyfél, mit kaphat 500 Ft-ért.....

hát ezért van 4500 nettó céges óradíjunk, szembe menve az általános 3ezressel, illetve igyekeztünk nívót vinni az elvégzett munkába.
(nem is élünk meg ebből (se), ezért is zárjuk be a szervizt augusztus végével....)

nekünk pedig már magában az reklám, hogy rajtunk kívül mások is vannak a helyi piacon.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

de bizony.
csak próbáltam ecsetelni, hogy az olcsó húsnak mennyire is híg a leve.
van egy összeg, amiért dolgozol. ettől szarabb pénzért nem fogsz megmozdulni sem, így ha téged akarnak (márpedig a megteremtett hírnév erre ösztönzi az értelmesebb embereket) akkor ezt bizony meg kell fizetni.
aki pedig drágálja (és ezért nem fogadja el) a mi díjainkat, az minden valószínűséggel nem a mi célcsoportunk, és/vagy nem akar olyan munkát végeztetni, aminek van valamilyen színvonala/értéke/garanciája/feelingje/sorolhatnám

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Ez sajnos 89-óta így van a rendszerváltás valahogy itt elmaradt.
Kint voltam amikor Szűrős (ha jól emlékszem) kikiáltotta örültünk, s az örömből üröm lett.

El kell tartani még a segíjjért sorba állókat.

Azt sem értem, hogy a családi pótlék minek??
Ne pótlékot kapjon, hanem adójóváírást aminek a mértéke a bejelentett fizetése után járna ami megegyezne a gyerekek után járó családi pótlékkal. Ezen a rostán sokan elvéreznének.

El kell tartani még a segíjjért sorba állókat.
Nagy öröm, boldogság, amikor segély-osztás napján a városközpontot ajánlott elkerülni, mert a segélyre várók a mercikkel elfoglalják a teljes polgármesteri hivatalt, és csak a kóla-automatába többet dobnak be, mint amennyi pénzt összesen kapnak... Dehát tudjuk, jár nekik, mert rászorulók, nulla adózott jövedelemmel. :S
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Egy kicsit lehet h. sarkitott ,de nagyon jól lefesti a helyzetet.
Alapvető szemléletbeli hibának tartom, hogy mindig azt szivatják, aki megpróbál tisztességes lenni. ez abból a fel(nem)simerésből fakad, hogy ellenőrizni azt lehet, aki "hagyja magát."
Akinek a jövedelmeiről nem tudunk, azt nyilván nehezebb, és költségesebb kergetni. Pedig aki elfárad a futásban valószinüleg inkább visszatérne a legális útra. Senki sem szeret bújócskázni hatóságokkal, de minél inkább szivatják jogkövető életformádat, annál inkább leszel nem jogkövető.
NEM értem, hogy erre a józan paraszti ésszel belátható alapigazsgra miért nem épitenek semmit?

Helyenként olyan érzésem van, hogy lemegyek piripócsra, berúgom a kocsmaajtót, és akit bent találok azokat teszem meg az ország vezetőinek, józan paraszti ésszel többre jutnának!

/*Egyébként a mostani kormány a mi generációnknak legalább akkora csalódás, mint szüleinken volt '89 annó. És ez tragédia...*/
--

No igen Regös Bendegúz is megmondta, hogy be tudná fogni az ország kenyerestarisznyájának a száját, de vajon ha oda jutna is meg tudná tenni?
Forogtam ilyen környezetben, és magamban vigyorogtam az olyan embereken akik +5-10e Ft-ért nem akarnak brigádvezetők lenni 5 ember felett, de aki Xmillió ember sorsáról dönt az miért keres (akkoriban) 1M Ft-ot... :D
De amúgy kicsit egyetértek. viszont aki ezt mégis meg merné tenni gyakorlatilag politikailag elvérezne.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Teljesen igaz, minden szava, amit leírt. A nőknél amit írt azért az nem egészen úgy van, mert ha elmegy GYES, GYED, GYÁS, GYÁP, TGYÁS, asszem nem hagytam ki semmit:), akkor nem kell fizetni utána semmit, hanem ameddig nem jön vissza dolgozni, jár neki a rendes szabadság elszámolása. pl. 3 év után jön vissza, mert addig törvényesen otthon maradhat, akkor 3 évnyi szabadságát ki kell fizetni, vagy kiadni neki.
Azt a szopatást a szerző egyébként kihagyta, hogy ha a dolgozó betgácsiba megy, akkor az első 15 napot a munkáltató fizeti, a további napokra pedig az állambácsi fizeti, de a 30%-át a táppénznek kiszámlázza a munkáltatónak.
Egyébként tökéletesen egyetértek mindennel. Az irreálisan magas ÁFA agyonveri a kereskedelmet. Erre jön még a 2%-os helyiadó, amely ÁFA jellegú, de rosszabb annál, mert egy csomó költséget nem lehet érvényesíteni, mint az ÁFA-nál.
Múltkor olvastam valahol, hogy az EU-ban átlagban egy céget kb. 30-40 féle adó, járulék, hozzájárulás stb. terhel. Magyarországon 160 féle :))) Persze nem mindegyik minden cégre, de ez igaz az EU-s cégekre is.

Pancser. Aki kishazankban a munkaviszonyon kivul mas jogviszonyt es jovedelemforrast nem ismer, ne akarjon vallalkozni ...

Na igen. Munkaadói szempontból minden szava igaz. Alkalmazottként tulajdonképpen egyet is értek vele. Ami viszont kibaszottúl cseszi a csőrömet, az az, hogy ahelyett, hogy a legális munkaadók terhein (is) könnyített volna a fidesz kormányzat, inkább a munkavállalók hátán vág végig, de derekasan, ezzel az új munka törvény könyvel. És ez aljas dolog. Az egy kicsit ide, egy kicsit innen politikájával sokkal több eredményt lehetett volna elérni. Arról már nem is beszélve, hogy szerintem a fidesz "szakemberei" csak papírról ismerik a valós helyzetet, viszont a háttérben a VOSZ-szal biztosan történtek egyeztetések, akik jól megvezették őket (vagy lefeküdtek a Csányi, Demján vonalnak). Minden esetre pl. a folyamatos munkarendben foglalkoztató cégektől a műszakpótlékok megvonásával menekülni fognak a munkavállalók, teljes joggal.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Igazából a hatásvadász blog végkövetkeztetése sem ér semmit. Az illegális munkavállalók üldöztetésével nem old meg semmit,
aki illegálisan vállal munkát, többnyire csapdahelyzetben van, azért dugja a fejét rabigába, és áll modernkori jobbágynak/rabszolgának,
mert nem kap máshol munkát.

Én a probléma forrását abban a pontban látom, hogy

A konkurencia ugyanilyen szolgáltatást végez, 
csak fusiban, feketén, balkáni körülmények között, 
3000 forintos óradíjért. Zsebbe kéri a pénzt, így ÁFA sincs rajta. 

Itt kezdődik a probléma, ez minden baj forrása !

Ha ezt ki lehetne iktatni, akkor szépen megindulhatnánk a valódi fejlődés útján.
Ezektől a vámpírcégektől kellene megszabadítani a gazdaságot,
így a helyükre beülhetnének
a "tisztességes vállalkozások" / látott már valaki
ilyet amúgy, vagy csak amolyan tündérmese ? ;-) /, akik most nem jutnak piachoz.

Tegyük fel akad egy "tisztességes vállalkozás", de a
vámpírcégek elszívják tőle a piacot nem jut bevételi forráshoz,
de ha azok mind kidőlnek,
akkor megnyílik a fejlődés lehetősége, és azoknak a jórészét , akik az illegális balkáni körülményekre kényszerítve
a vámpírcégeknél dolgoznak /(jobbágykodnak)/
átvehetné a legális foglalkoztatásba. /mindenki jobban járna/

Szerintem ez csak így működik. Nem a munkavállalói oldalt
kellene agyongyötörni,
az eddigi illegális gyakorlatot egy narancsos horthy rendszerre emlékeztető elnyomással legálissá varázsolni,
/ és hátradőlni, hogy we did it!! /,
hanem gazdaságunkat mérgező vámpírcégeket egytől egyik kiirtani,
azoknak a személyes és vagyoni felelősségre vonása mellett, akik ezeknél a vámpírcégeknél a munkáltatói jogkört gyakorolják.
Baromi gyorsan rendet lehetne rakni, csak a szándék hiányzik.

Pl. titkossszolgálati eszközök biztosítása a munkaügyi, adóügyi, gazdasági versenyhivatalnak, estébé.
munkaügyi, adóügyi estébé bírságok 10szeresére emelése, cégek átírásának korlátozása (pl. tartozással rendelkező céget ne lehessen átíratni/eladatni, amíg nincs bankgarancia, fedezet a tartozások mittomén 70%-ra, stb., így nem tudnák eltüntetni milliárdosaink az adótartozásokat felhalmozó cégtemetőket)

Komolyan a munkavállalókon hátán kell újabb vasat széjjeltörni ebben a kurva országban, ahol ilyet meg lehet csinálni büntetlenül ?

---------
Itt sír mindenki, az apeh milyen kemény, meg hogy sanyargat, a linken cikk példáján látszik, hogy inkább olyan kutya, amelyik csak ugat, és nem harap !!

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Nem kell kiferdíteni a mondanivalómat !

Talán jobb a mostani "Dunába a melóssal, és éljenek az adócsalók és a köztolvaj politikusok?". Neked talán.

Vagy még jobb lenne, ha nem lehetne vállalkozni és mindenki közalkalmazott lenne egy nagy állami vállalatnál.

Én ilyet egy szóval nem mondtam, olvass vissza, a vámpírcégeket kell kigyomlálni a "tisztességes vállalkozás"okkal szemben.

Eme hozzászólásod mintha arra utalna, utóbbi kategória akkor nem létezik ? ;-)

Akkor miről beszélünk ? ;-)

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Mint vállalkozó, szerintem simán találkozol nap mint nap a fajtájával.

Azokat hívom így, melyek elszívják az életteret, piacot (árbevételt) a "tisztességes vállalkozások"-tól:

főbb ismérvük, mindezt rendszeresen üzemszerűen művelik:

- áfacsalás / nem ad számlát, az említett alanyi adómentes trükközés többek között /
- bércsalás / minimálbérre, papíron részmunkaidőre, vagy teljesen feketén, be sem jelentve a melóst /
- szállítói számlák rendszeresen - jóval - határidőn túli teljesítése
- szimpla adócsalás / közterhek be nem fizetése, estébé, aztán mikor már nincs mit tenni,
eladják Baross tér K.pu lakosnak az egész bedöntött cuccot.

- fentiek miatt simán "dömpingár" / bár mivel az ő költségei ténylegsen alacsonyak, mindenesetre érted mire lyukadok ki / alkalmazása a konkurenciával szemben,
így a "tisztességes" konkurenciát simán elintézi árversennyel, vámpír módjára elszívja a piacot a konkurenciától. ezért nevezem "vámpírcégnek".

/
Azért teszem idézőjelbe a "tisztességes"-t, mert tapasztalatom szerint a "tisztességes" a jelentős kisebbség. (sajnos), ezért (is) tartunk itt ahol,
előre a görögök által kitaposott úton./

Ez szerintem kifejezetten magyar sajátosság / talán még görög ? /,
a '90-es évek elején Antall-kormány idején honosodott meg nálunk, és beágyazódott, mint a méreg.

A körbetartozásnak is ezek a vámpírcégek adják szvsz jelentős részét,
egy másik jelentős részét meg az állami önkormányzati megrendelők,
akik egyszerűen simán nem fizetik ki a számla ellenértékét.

Ugyan ezek a vámpírcégek generálnak GDP növekedést,
de mivel adót meg nem fizetnek, így ez a növekedés gyakorlatilag csak papíron létezik a társadalom , gazdaság,
állam nem profitál a növekedésből, ez egyfajta fals bővülés, illúzió semmi több.

-A gazdaságnak nem jó, mert a versenyt gyakorlatilag hátráltatja már középtávon is
-A társadalomnak nem jó,
mert az itt dolgozók / illegális munkavállalók / szimpla rabszolgák/jobbágyok, semmi több, az ő családjuk , gyermekeik garancia a nyomor újratermelődésére
-Az államnak nem jó, mert a bővülésből nem kap több adóbevételt.

Ezek a vámpírcégek az eltelt évek
folyamán ipari szinten művelik a joggal való visszaélés esetét, ezért szerintem velük szemben csak a vasszigor,
és a vasfegyelem, és a kőkemény bírság vezet eredményre. Semmi több.

Most őszintén. Hányszor fordul elő vállalkozásoddal egy évben, hogy az ilyen vámpírcégek nem fizetik ki a számláid ellenértékét,
és úgy eltűnnek a cuccal/szolgáltatással fizetés nélkül, hogy bottal ütheted a nyomukat, és ha jól tudom / emlékszem / le sem írhatod a tartozást,
amíg el nem indítottad a költséges - és 100%ban garantáltan eredménytelen - behajtási procedurát ?

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Figyu, valami hermetikus környezetben élsz. Ideje lenne felkerekedni, és szétnézni a nagyvilágban, aki az eredeti cikket írta láthatóan beszívta ezeket a dolgokat. Egy része igaz annak amit leírsz, egyfajta problémával találkozol. A felelős a vállalkozó. Láthatólag nincs tapasztalatod, hogy mi van akkor "ha" tisztességesen próbálod űzni az ipart, de vannak akadályok (a csalások melletti magas tévedési arány mutatja, hogy kívülről nézed az egészet).

Dolgoztam ilyen vámpírcégeknél, ahogy te mondanád én is "beszívtam", vagyis van tapasztalatom BELÜLRŐL! a vadkapitalizmus valódi poklából, úgyhogy hagyjuk a néphülyitést.

Elárulok egy titkot. Ezeknél a vámpírcégeknél meg sem próbálták "tisztességesen űzni az ipart".

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

- nem fizetik a túlórát
- nem kapsz béremelést 2 évig
- minimálbérre jelentenek be, többit zsebből fizetik
- betegállományban is be kell menned dolgozni.
- munkaszerződés, munkaköri leírás ismeretlen idegen nyelvű fogalmak, stb.
- egyik nap servert frissítesz, másik nap számolod a hajcsatokat 300 kilóméterre (telephely leltár).

Ennyi elég címszavakban, vagy még bővebben is fejtsem ki ?

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Oké. Szerinted.

Nálunk amikor látják, hogy bármikor feltűröm az ingem és bármit megcsinálok, akkor ez a példa ragadós. Senki sem hivatkozik munkaköri leírásra, hanem építi és jobbá teszi környezetét szolgálja cége jövőjét.

Szerintem ez a normális hozzáállás. Ilyenek nálam az igazgatók is.

Ha ezt nem akarják az utolsó leheletedig kihasználni, akkor oké. De ha tényleg az van, hogy egyszer itt ezt (szervertelepítés), másnap 300km-re bizgentyűt számolni, mert épp leltár van, utána Mancikának excel-makrókat hegeszteni, aztán du. meg wc-t pucolni (mert drágán vállalná számlával a szerelő)...

Én sem azt nézem, hogy mi van a munkaköri leírásomban - tök mindegy, a lényeg, tolni a közös szekeret. Ha ezzel a munkavállalói hozzáállással nem él vissza a munkahely, akkor minden rendben, a baj ott szokott kezdődni, ha visszaélnek vele.

Ha ezzel a munkavállalói hozzáállással nem él vissza a munkahely, akkor minden rendben, a baj ott szokott kezdődni, ha visszaélnek vele.

Egy vállalkozó ezt soha nem fogja megérteni szvsz. Majd megmondja, hogy ismételgesd, hogy nem akar csalni, meg nem akar visszaélni az erőfölényével ;-)

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Nem büdös a munka, ne csúsztassunk, feltéve ha fizetik.

A modernkori jobbágyi robotból viszont elegem lett.
Az első 4 pont nyílván elkerülte a figyelmedet, eléggé szelektív a "hallásod" ;-).

A probléma az volt, hogy a munka mint szolgáltatás nem úgy működött, ahogy kellene.
Pl. dolgozz többet, több bért kapsz, ilyen a vámpírcégeknél nincs. Inkább dolgozz többet, és ugyanannyit kapsz / ez most már nemzetgazdasági szinten is kezd meghonosodni /.
A kenyér, a bér, újalaptop, új főnökkocsi, az áram, focicsapat (!) estébé árát simán kifizették. A munka árát, azt nem, minimálbérre bejelentéssel / már ahol bejelentettek / ellopni az alkalmazott jövőbeni nyugdíját azt is simán lehetett még a miliárdos forgalmú cégnél is...

U.I: psc: miután volt olyan év hogy vagy 5 munkahelyem is volt, inkább elmentem máshova (multihoz), itt is dolgoz(ok/tam) időnként - főleg tavaly - más munkakörben, mint amire felvettek, úgyhogy nem "büdös a munka".
Érdekes módon itt ismerik pl. az átlagbérrel történő átirányítás fogalmát. ;-)

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Tudom tipikusan nem erre gondolsz, de egyszer szívesen megnézném (az arcméretre tekintettel), hogy veszel "A" nagykertől 11 CPU-t rendszerépítéshez és azért ott mert jó áron van (nem nagyon csak 10%) majd eccercsak ellenőriznek, és a 11 CPU számlájával kapcsolatosan bekérik az "A" nagyker számláit, majd közlik: nincs róla import szla, vagy nem találják az importőrt, úgyhogy megszívtad. Csaltál (igen a fenti csalásnak minősül, mivel ÁFA-t vontál le az "A" nagyker szlajából, pedig az nem is adott neked CPU-t mivel a CPU be se jött az országba ergo fiktív)
Vagy amikor a 5. részalvállalkozó szla-ja okozza a gondot. Nem. Ehhez az kellene, hogy
1, ne nézzenek azonnal csalónak
2, az egész ügylet úgy legyen kezelve hogy egyben (itt ez esetben megbüntetik a nagykert, majd téged... és mindenkit mert ez egy lánc)
3, átlátható és kiszámítható szabályozás minimum 3 év változtatás nélkül.
4, számlák elektronikus regisztrációja időpecséttel. Helyi ellenőrzéssel.

Több helyről hallom, hogy a "nem tudtam róla" probléma az szinte általános kezd lenni, mert már nem érdekel senkit az az adóhatóságnál valóban ki a csaló, csak a büntetés és a beszedés a lényeg.
És azt is egyre többször, hogy a számlaadás elkerülése a bevétel csökkenése miatt szükséges, már lehúzhatta volna a rolót ha mindent rendben csinál.
Nos ez az utóbbi két dolog a nagy baj. A kintlevőségből az állam gyarapodik, te meg a magas adóteher miatt megszívod (nem rossz így az ÁFA, mert nehezebb csalni de kivérezteti azt aki fizeti a számláit, de kintlevősége van) főleg ha magánszemély a tartozó fél.

És azt is egyre többször, hogy a számlaadás elkerülése a bevétel csökkenése miatt szükséges, már lehúzhatta volna a rolót ha mindent rendben csinál.

Akkor le is kellene. Itt kezdődik az egész, az ilyen életképtelen vállalkozásoktól kellene megtisztítani a rendszert. Ha egy vállalkozás azért megy csődbe mert meg kell fizetni az ÁFA-t, akkor csak mérgezi a vállalkozás a gazdaságot, a következő opció majd az lesz, hogy már munkabért sem fizet, estébé. Aztán egy idő után elbillen a mérleg, onnan hogy pár dolgot nem csinál rendben odáig, hogy szinte semmit sem csinál rendben.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

A többire a válasz hol késik? Hidd el, amit ide írsz én is így gondolom _általánosságban_. Azonban itt 6-15-embert foglalkoztató kisvállalkozások vezetőiről van szó akik 10+ éve csinálnak valamit, és 2008 óta halál.
Elmagyarázom miért:
2004, de inkább 2006 óta jellemző volt a hitelfelfutás, azaz, az emberek jóval többet költöttek mint amennyit megengedhettek. Az igény megjelenésére a piac azzal reagált, hogy megemelkedett a kínálat (új piaci szereplők) majd ez 2008 után bőven a 2004 alatti szintre esett vissza a 2004 fölötti kínálattal, nos ez persze először azokat kezdte el nyúzni (ugyanazon szegmensben) akik új belépők. Ezért azok elkezdtek ügyeskedni. Arra válasz csak az lehet: 1, megszűnünk, 2, ugyanúgy harcolunk
Ha minden ilyen cég a környékemen megszűnne (és azok is akik belőlük élnek így törvényszerűen) akkor pontosan az következne be amit a kezdő posztban taglal a kedves "jakab" mi a francnak vállalkozni? A munkanélküliség pedig nem 4-5%-al emelkedne hanem 35-40%-al. Csak a multi maradna a te felfogásod szerint.
Nem az ÁFA-val van a baj, hanem azzal ha nem fizetik meg a termék árát neked, de az ÁFA és termék ára ott ketyeg, és ha a terméket visszaszerzed akkor is szívsz. Az áfával annyi a gond, hogy a környezetben likviditási gondot okoz és lassít.
Egy szegmenst figyelembe véve egy példa: Gondolom ismered a szürkeimportos telefonos cégeket, akik weben XY.com -on árulják a jóáras okostelefonokat majd odamész és kiállítanak neked egy áfa nélküli szla-t ez az ár megy a köztudatba, és ez az ár ha bejönnek hozzád, hogy: ne haragudj de a neten láttam 10%-al olcsóbban mint nálad... na ezzel harcolj!
Szóval kedvelt vezetőnknek igaza van, a nyugati társadalomnak vége. Csak nem úgy ahogy gondolja.

Ezzel csak engem igazolsz:

új belépők. Ezért azok elkezdtek ügyeskedni. Arra válasz csak az lehet: 1, megszűnünk, 2, ugyanúgy harcolunk

A vámpírcégek megmérgezik a környezetet, és terjednek mint a rák. Pontosan ez a kulcsprobléma.

Ezeket az életképtelen "új belépőket" kell eltakarítani, és a régi 6-15 embert foglalkoztató kisvállalkozásokat akik 10+ éve csinálnak valamit visszaterelni a legális(abb) világba.

Innentől a kapitalizmus már szabályozza magát, ha a kínálati oldal leamortizálódik az életképes szintre, akkor maradó cégek helyzete lényegesen feljavul, kitisztul a piac. Nem kell mindenkit kiírtani, csak amíg az életképes egyensúly a kínálat-kereslet terén ki nem alakul.

A munkanélküliség pedig nem 4-5%-al emelkedne hanem 35-40%-al. Csak a multi maradna a te felfogásod szerint.

Ez egy súlyos tévhit. Ill. ez már gyakorlatilag lezajlott.
2004ben magasabb volt a foglalkoztatás
, mint manapság, és idén persze a közmunkás részmunkaidő nyílván torzít.

Szóval ezen már munkavállalói szinten nagyjából tulvagyunk.
A két táblázat is mutatja, hogy a status quo fenntartása, legalizálása sehova nem vezet.

Nem az ÁFA-val van a baj, hanem azzal ha nem fizetik meg a termék árát neked, de az ÁFA és termék ára ott ketyeg, és ha a terméket visszaszerzed akkor is szívsz.

Ha jól emlékszem az ezredforduló idején változott meg a szabály, mégpedig a sok áfacsalás, visszaélés miatt.
Ha visszajön a régi '90es évekbeli rendszer, akkor megint megszaporodnak a visszaélések, sehogy így nem jó, se úgy nem jó.

és ez az ár ha bejönnek hozzád, hogy: ne haragudj de a neten láttam 10%-al olcsóbban mint nálad... na ezzel harcolj!

akik weben XY.com -on árulják a jóáras okostelefonokat majd odamész és kiállítanak neked egy áfa nélküli szla-t ez az ár megy a köztudatba

Megint engem igazolsz. Íme még egy a vámpírcég, ami mérgezi a környezetet. Persze ehhez vásárló magánszemély (munkavállaló) is kell. Ez is a kultúra része.

Kérdezted hogyan harcoljunk :

Jó, harcoljunk, hivatal tesztvásárlájója nekifut az internetes vásárlásnak, átveszi az árut Józsitól, "áfamentes számlát". Akkor innen induljunk is. Igazoltatás Hát te Józsi, kivagymitakarsz ,miezittnálad, honnan van az áru, hol a munkaszerződés, NAV, munkaügy, estébé.
Ki a főnököd, mi a telefonszáma.
Telefon híváslista le, hívás fogadásokkal is. Titkosszolgálati eszközök (email forgalom), stb. Ki a munkáltatói jogkör gyakorlója, hol a munkaszerződés, munkaköri leírás, munkaidőnyilvántartás stb.

Persze bírság a mostani 10szerese,. Cégtulaj, munkáltatói jogkör gyakorlója személyes és vagyoni felelősség.
Különben nincs értelme.

És két hét múlva megy be a csávó hogy a XY. nál 10%al olcsóbb nem sikerült, mer' becsukott, és megveszi nálad az okostelefont.

De az ilyen szürkevásárlóból csak több lesz, ha a munka törvénykönyve a rabszolgaság törvénykönyve lesz, ami még több vámpírcég kialakulásához vezet, és így megyünk szépen tovább a görögök útján. ennyi. az utolsó majd lekapcsolja a villanyt.

Akinek van pénze vegyen svájci frankot, aranyat, meg jövő héten ha esik a tengerentúli balfaszkodás miatt akkor dollárt, aztán 2 év múlva lehet meglesz a nyugdíjalapja ;-)

További jó éjszakát.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Nem akarom komolyan lereagálni, mert úgy érzem ebben a szálban már a vita kedvéért vitatkozunk és pont ez a téma az, ami megérdemli, hogy érdemi elbírálása legyen és ne a saját nézőpontot védők vitázzanak egymással.
A lényeg: ellenőrzési szakaszba nem jutnak ezek a cégek (telefonos példa) mert nem a működés a lényegük (és sokszor jórészt nem magyar cégek), akik az ellenőrzés közelébe jutnak a velük harcoló és sajnos valahol ügyeskedő de hosszú idejű működésre berendezkedett családoknak munkát adó cégekről van szó. Ezzel a kényszerrel van a baj. Ezt emeli ki a kezdő írás, hogy minden abba az irányba nyom, hogy ha lehet korumpálj és csalj mert akkor _jobban_ jársz, mintha simán vállalkoznál.

A nem magyar cégekkel nyílván nem nagyon van mit tenni, ez inkább Uniós (?) probléma lehet, ahol van magyar kapcsolat, ott azért egy erősebb szabályozással szerintem lehetne fogást találni.

Ezt emeli ki a kezdő írás, hogy minden abba az irányba nyom, hogy ha lehet korumpálj és csalj mert akkor _jobban_ jársz, mintha simán vállalkoznál.

Ezt vágom, de ez egy nagyon káros dolog mindannyiunk számára, amúgyis a béka picsája alatt van a vállalkozói/vállalati/munkavállalói kultúra , ha ez tovább burjánzik, egyenesen megyünk a görögök útján.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Látszik, hova vezetett a nagy engedékenység. Ez eredményez rabszolgasorsot, nem a vasszigor!

Meg lehet nézni évek óta kik vannak az adóslisták élén, kik nem fizetnek munkabért, estébé... Ezeket kell támogatni ?

Ez a megoldás? Ne fizessünk munkabért, ne fizessünk adót, majd a melóstól behajtják, amit nekem mint vállalkozónak fizetni kellett volna? Ez a fejlődés záloga ?

Mert ez a rabszolgasors biztos útja mindannyiunk számára.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Legalabb ne terjessz zoldsegeket - az alanyi afa adomentesseg *nem adokedvezmeny*, hanem egy jogi statusz. Afa tv. 187. §

A vallalkozas szabadsaga biztositja hogy olyan modon vallalkozzon a delikvens a torvenyesseg keretein belul, amilyenhez uri kedve tartja - es nem olyanban, amelyben az allam maximalizalja rajta az adobeveteleket.

Szamarsag. Minden kivetett adot megfizetett, teljes mertekben, torvenyesen eljarva. Epp ezaz, hogy nem kell adot csalni, aki meg megis ... az vagy lusta vagy hulye esetleg ebben a sorrendben mindketto. Senki nem kenyszerit arra, hogy ugy vallalkozz, amibol az allam a legtobb adobevetelt zsebeli be...

Kicsit szvsz eltérünk a tárgytól , de sebaj,

Az adócsalás és az adóoptimalizáció között gyakran jogilag igen vékony a határvonal / ez részben jogrendszerünk sajátossága is /, csak egy (?) bírósági ítélet az esetek többségében ;-)...

Az egy más kérdés, hogy morálisan ki mit tekint adócsalásnak, ill. adóoptimalizációnak. Ez nézőpont kérdése is.

Adott esetekről általában elmondható, hogy egy adott kedvezménnyel, alanyi adómentességgel, estébé mi volt a jogalkotó célja, és hogy azt "jogszerűen" a joghézagokkal végül a gyakorlatban mire használták (ki). Jogszerű, de gusztustalan.

U.I: Aztán mikor nagy nehezen becsuknak egy joghézagot, megy a pampogás sírás rívás a vállalkozóktól az új kocsiból , hogy megint emelték az adminisztrációskőccséget, megint sanyargatják a vállalkozókat, de majd megint kirugdosok egy csomó embert. ;-)

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Nem az a lenyeg. A lenyeg az, hogy ez a hatarvonal fix, ez adott jogi kornyezetben egyertelmuen eldontheto. Az mar teljesen mindegy hogy mennyire vekony vagy vastag. Talan meg emlekszel a hatosagi jogertelmezesekre - amolyan elvart ado formajaban - az apeh allasfoglalasokra. Ez a gyakorlat - az informalis normakovetes - avagy a hatosag kenye-kedvetol fugg, hogy aktualisan hogy van ertelmezve a torveny - kerult ki a kukaba egy alkotmanybirosagi hatarozattal pont egy evtizede.

Jogalkalmazasban amig a hatarokon belul van valaki, addig torvenyes, ha azon tul, akkor mar nem. A moralis kerdeseket mashol kell felvetni - de akkor azt is fel kell vetni, amikor a torveny celja a torveny szovegezese vagy kodifikacios hiba miatt valahol egeszen mashol van. Esetleg emiatt elveszti valaki a munkajat, vagy vagyonat. Ilyenkor mi a teendo?

Az uriemberekrol nekem mindig ez jut eszembe:
"Jean es a Lord hajotorest szenvednek. Hanykolodnak a tengeren, amikor egy capa kezd korozni korulottuk.
-Jean! Adja ide a kesem!
-Na de Uram...halat kessel?"

amikor a torveny celja a torveny szovegezese vagy kodifikacios hiba miatt valahol egeszen mashol van. Esetleg emiatt elveszti valaki a munkajat, vagy vagyonat. Ilyenkor mi a teendo?

Gondolom költői a kérdés, nem vársz valódi választ ;-).

Bár ha a jelenlegi tervek szerint alakul a munka törvénykönyvének módosítása kártérítés - 179.§ - (3) terén, és mondjuk az OGY. képviselők is hatálya alá esnének - meg a disznók repülnének, tudom ;-), nincsenek illúzióim - , akkor lehet, hogy jövőre már lehetne érdemben válaszolni a szar törvények, jogszabályok kérdésére.

Esetleg emiatt elveszti valaki a munkajat, vagy vagyonat.

Azért azt szerintem meg kell jegyezni, hogyha valaki a vékony/vastag határon mozog, benne van a kockázat, hogy néha átesik. ;-)
És megint jön a "morális" kérdés, hogy ilyenkor a kockázatot létrehozó "vállalkozó" a tehetetlen droidjaira terheli át a veszteségét mindenféle következmények nélkül.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Pontosan! És amikor ezt írtam "...háttérben a VOSZ-szal biztosan történtek egyeztetések, akik jól megvezették őket (vagy lefeküdtek a Csányi, Demján vonalnak)..." akkor arra (is) gondoltam, hogy az elmúlt húsz év alatt legálissá vált cégeknek, akiknek befolyásuk is van a politikára, nem érdekük kifehéríteni a fekete és szürkegazdaságot, és nem érdekük helyzetbe hozni a legális munkaadókat, mert ezzel csak "fölösleges" konkurenciát teremtenének maguknak. Marad a munkavállalók kiszipolyozása, ami jobbára "mindenkinek" megfelel a munkaadói oldalról, a munkavállalók meg befoghatják a pofájukat.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

"„Nem életszerű, hogy ilyen nagy összeget ne valamelyik pénzintézetnél helyezzék el, különös tekintettel az 1990-es évek elején hatályban lévő igen magas betéti kamatokra” - mondta ki a Legfelsőbb Bíróság egy vagyongyarapodási vizsgálat ügyében folyó felülvizsgálati eljárásban."
Ugyan semmilyen torveny, jogszabaly erre nem kotelez, hogy bankban kell tartanod a penzed, de mivel az LB szerint nem eletszeru, utolag konnyen megkinalhatnak par tizmillios birsaggal...

Na ja... Amíg minimum az ÁFA összegét megspórolhatja az üf. ha nem kér számlát, addig nem fog kérni. Ötletem persze lenne a dolgok felpörgetésére, akár nyereményjátékkal "küldje be ÁFA-s számláját, és az azon szereplő ÁFA összegének 1-2-5-10-szeresét nyerheti vissza", akár azzal, hogy bizonyos szolgáltatások és termékek ÁFA-ját magánszemélyek számára is visszaigényelhetővé/tartós befektetési számlára helyezhetővé tenném. Csökkenne a teljes adóbevétel? Egy picivel talán...

Egy korábbi albérletemben vízszerelési munkálatokat kellett végezni, amihez akkoriban nem volt szerszámom (meg kedvem se), így a tulaj mondta, hogy hívjak szerelőt, s a számlát majd küldjem el neki, levonja a bérleti díjból.

Csak a 4. vízvezeték szerelő nem csapta rám a telefont, amikor mondtam, hogy áfás számla kéne.
Ebből okkulva, már a beszélgetést is úgy kezdem, hogy számlát fogok kérni, hogy ne pazaroljuk egymás idejét, ha esetleg nem akaródzana neki.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Anyósomék tavaly felújították a tetőt, ami idén nyár elején elkezdett beázni. AKKOR nem kértek számlát, így garancia sincs. Most az új felújításnál fel sem merült, hogy számla nélkül csinálják.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

és ebből mi a levonható következtetés?
töröljük el az adókat, előírásokat, mindent? ugye ha nem kéne adót fizetni, nem lennének adócsalók - igy gondolod? nyilván ezt nem lehet, mert nem lenne állam sem. szóval adók kellenek, és a pénzhasználatról áttérés kártyahasználatra megnehezítené az adókerülők dolgát.

Peldaul az egy megoldasnak tunik, amit a palinkafozdekkel csinaltak: vegre nem kell minden szart fizetni utana, konnyeden tudod legalisan fizetni, aztan ha visszakemenyitenek egy-ket szabalyt, mar sejteni fogjak, hol van feketegazdasag, ahol korabban be volt jelentve palinkafozde, amig nem kellett fizetni

A szemforgato kepmutatas igen draga mulatsag. Nezd meg az USA-ban mi volt a szesztilalom idejen - viragzott a bunozes a szeszcsempeszeten.
Aztan nezd meg kishazankban az EVA-t - minden ide tartozo adozo kinosan ugyel ra, minden filler ado, idoben be legyen fizetve. Olyan kornyezetet kell biztositani, ami megkonnyiti a jogkovetest. Ennyi.

Mennyivel egyszerubb lenne, ha midnen ev vegen kapnal egy papirt, hogy "Tavalyi teljes bevétele?", "Tavalyi összes kiadása?", "Első mínusz második?", "Ennek 20%-a?", "Na, ezt fizesse be adóként."
Nem kéne 10,71%-os meg 12,5%-os meg 20% meg 25%-okkal kínlódni.
Lásd: cukrászdában más áfakulcs ha helyben eszed mintha elvitelre kérnéd. És ha elvitelre kérem de helyben megeszem?

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

a kettő egész más. a szeszesitalokat betiltották, de volt rá kereslet. ez megteremtette az illegális biznisz alapjait.

itt ez esetben nem vetne ki az állam újabb terheket, sem olyasmit tiltana be, amire van fogyasztói igény. a pénzben mért értékkereskedés most is állami felügyelet alatt áll, egyedül ennek a formai keretei változnának. papirpénz helyett plaszkikkard (nem starwars-os :) )

a szeszt csempészték, a drogokat csempészik, mert vagyonhoz lehet jutni általa. milyen üzlet épülhetne ki erre?

No, azért van itt egy-két dolog, ami nem áll meg.

> Sol omnibus lucet.

az ötös listából kettő megvan/lesz. (persze akkor és ott majd a topicban jelenlévők szintén sírnak azon, amin most bólogatnak.)

1, Minden nemzetnek olyan kormánya van, amilyent megérdemel.
2, A revizornak nem tanácsos bizonyos zavarosban halászó ún. "vállalkozókat" holmi csalás gyanújával zaklatni.
3, ugyanígy bizonyos hatóságok dolgozóinak nem tanácsos bizonyos ügyeket bolygatniuk.
4, Ha arra kényszerülsz, hogy korrekt legyél és betartsd a joxabályokat, akkor feltehetően az előző két pont védelme rád nem vonatkozik.
5, A vállalkozások ellehetetlenítése, a munkahelyek bizonytalanná varázslása remekül kiegészíti az elvándorlásra kényszerítés és gyereknemvállalásos kihalatás taktikáját. Csak lesz itt olcsó ingatlan és letelepedésre alkalmas terület előbb-utóbb bőven, hiszen természeti kincsek bőven vannak, de másoknak jobban kell, mint nekünk.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Ezt nagyon benezted. A revizorok 2006 ota verszagra vannak treningezve - ha teljesitik a beveteli eloiranyzat 98%-at, amit mlm rendszerben osztanak le, akkor kapnak jutalmat. Igy aztan az elo faba is belekotnek, hatha bejon alapon, aztan a delikvens vagy ki tudja magat mosakodni belole, vagy nem.

Aztán vagy elveszik tőle az ügyet, mert "túl nagy falat", vagy találnak hibát a munkájában, és elköszönnek tőle... Ne hidd azt, hogy nincsenek véletlenek... Vajon mi az oka annak, hogy ismert természetes személyek(!) adótartozását sem lehet behajtani? Igen, valamilyen joghézag. És miért nem tömik be? Na...? Bingo. Nem akarják a saját f@szukra rácsapni a lengőajtót.

A "kiemelt" adozokra kulon emberek vannak - nem kell bemutatni.
Sajna a kontextus kimarad az elozo hozzaszolasbol:
"Ha arra kényszerülsz, hogy korrekt legyél és betartsd a joxabályokat, akkor feltehetően az előző két pont védelme rád nem vonatkozik." -> ha teljesen torvenyesen csinalsz is mindent, akkor is vegzalni fognak, es mindenfele buntetesekkel, birsaggal beprobalkoznak, hatha bejon alapon.

Legtöbbször én is alaposan meg tudom magyarázni, hogy mit, miért nem csinálok. Ennél sokkal nehezebb dolog kitalálni valamit, amit meg is fogok csinálni.

Csak egy „érdekesség”, egy másik nézőpont szemléltetésére: 2008-ban (és 2009 elején) 400 000 Ft bruttó (213 500 Ft nettó) a munkáltatónak 535 950 forintjába került. 2011-ben ez már csak(?) 514 000 Ft (nettó 248 720 Ft). Azaz a vállalkozó terhe 21950 Ft-tal csökkent*. Tehát most jobban megéri „munkát adni” mint 2 évvel ezelőtt. A munkavállaló nyeresége** pedig 35 220 Ft.

De önmagában ez a tény sem jelent semmit. Ha ez alapján kijelenteném, hogy megéri vállalkozásba kezdeni, akkor ugyanazt a hibát követném el, mint a blog írója. Egy vállalkozás bevételét még egy rakás dolog befolyásolhatja, amit a szerző egy laza csuklómozdulattal 1 000 000 Ft-ra taksál (ex-has). Következtetést levonni csak úgy érdemes, ha minden tényezőt figyelembe veszünk. Anélkül csak „magyarázom a bizonyítványom”, esetleg „megmondom a tutit” célra jó.

* Valójában ez a csökkenés 2009-ben és 2010-ben történt meg, tehát nem a mostani kormány „adománya”.
** A munkavállaló ”nyeresége” kisebb részben a 2009-es, nagyobbrészt a 2010-es és a 2011-es adótörvény miatt keletkezett.

Így van. Ez egy kis politikai hangulatkeltő blog. Pl. aki a lakását eladja
és abból indít egy vállalkozást az hülye. Az is, aki tizenkét dolgozóval
kezd. A fusizók, bár rongálják a piacot, nem sok vizet zavarnak, mert komoly
megrendeléshez nem fognak jutni. A kulcsembereket ugyebár beveszem a boltba,
pont azért, nehogy elszeleljen. Ismert a határozott munkaidejű és/vagy
határozott feladatra szóló szerződés. Ha magasszintű a szolgáltatás, akkor
nem 12e Ft-ot számlázok, hanem jóval többet, ha nem magasszintű, akkor nem
adok 248e nettó bért. Kisstílű, de nagyon hatékony módszer egy szatellit
eva-s cég bekapcsolása.

Az ÁFA-ra hivatkozni sima rövidlátás, még akkor is, ha lakossági
szolgáltatásról van szó. És végül azt is tudni kell, hogy az adóbevétel
tetemes része hiteltörlesztésre megy el - ki miatt is? - vagyis csak
azt fizetjük meg, amit előre megzabáltunk.

Röviden ennyi.

> Sol omnibus lucet.

Kérlek, szakíts rá időt, (csak néhány tényként beállított dolog cáfolatára) mert nagyon fontos lenne. Eddig akárki "szállt volna vitába" az irománnyal, mindegyik azt írta, hogy "nincs időm kifejteni" ami bullshit kategória, ebben a kontextusban kábé azt jelenti: "nem vagyok hajlandó elismerni a cikk valóságtartalmát, és csak, és punktum, és duplastipistopi!"
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

onnantol kezdve baromsag hogy 12-13 alkalmazottal kezd el valamit.
meg az egesz ugy anblokk 90%-ban baromsag, nem teljesen igy mukodnek a dolgok.
az egesz egy hasrautesen alapul.
sot az egesz vallakozas leirasat, megtervezeset hatulrol kezdi.
nezzuk inkabb azt, hogy mit akarunk eladni, azt mennyiert lehet eladni, ebbol varhatoan mennyit tudunk eladni, ehhez hany ember kell minimum, stb., s szamoljunk innen nezve.

(labjegyzet: a noket ne alkalmazzunk dologhoz annyit, hogy szerintem a nok bizonyos munkara, pl. irodai munkakra sokkal sokkal jobbak mint a ferfiak. pontosabbak, precizebbek, kellemesebbek az ugyfelekkel, es meg az illatuk is jobb.)

Mindig kritikusan szemléltem amit írsz (ez személyes és bocs miatta, de főleg korábbi írásaid okozzák). Itt is kibukik a probléma ami veled van.
Jelenlegi gond:
Élsz a magad kis világában, megvannak a saját gondjaid, és mindent ezeken keresztül szemlélsz. A poszt nem azt fejtegeti hogy kell elindítani egy specifikus vállalkozást, hanem azt, hogy lehetsz bármilyen jó vállalkozó bármilyen szuper ötlettel, a környezet alkalmatlan.
Az írás _pontosan_ arról szól hogy elindítasz _bármilyen_ _jól átgondolt_ vállalkozást (idézném a hátulról jövős hülyeségedet, de remélem nem kell) ami _kisvállalkozás_ ( segítek 10 < munkavállalók száma < 50) milyen problémákkal kell szembenézned.
Ha valamit cáfolni akarsz, vagy lekicsinyelsz legyél körültekintő, azt szóld le amit írnak és ne az általad beleképzelt dolgokat.

"lehetsz bármilyen jó vállalkozó bármilyen szuper ötlettel, a környezet alkalmatlan."
de ez nem igaz.
vannak a vilagban jobb helyek ilyen szempontbol, ez teny.
ha valaminek ugy allsz neki, hogy miert nem lehet megcsinalni, akkor nem is fog osszejonni.
a nem akarasnak mindig nyoges a vege.

"Az írás _pontosan_ arról szól hogy elindítasz _bármilyen_ _jól átgondolt_ vállalkozást (idézném a hátulról jövős hülyeségedet, de remélem nem kell)"
pedig a hatulrol szamitos dolog nem hulyeseg, az uzleti tervet eppen forditva epiti fel.

"Ha valamit cáfolni akarsz, vagy lekicsinyelsz legyél körültekintő, azt szóld le amit írnak és ne az általad beleképzelt dolgokat."
teljesen konkret dolgokat irtam. de kezdjuk akkor az elejen.
miert kell elkezdeni egy vallalkozast 12 emberrel?
miert kell ezeknek elbol 250 ezer ft-os fizetest adni?
mi az a szolgaltatas/termek, amirol a vallakozas szol?
amig ezeket nem tudjuk, a tobbi legbol kapott hulyeseg. pl. lehet, hogy a konkret szolgaltatast 100.000 Ft-os oradijon is lehet ertekesiteni, stb.stb.stb...
tovabbra is fentartom, hogy baromsag, hasrautes szeru, hatulrol all neki a dolognak.

Látom nem érted. Nem baj. A cikk nem arról szól hogyan vállalkozz, még az sem a célja, hogy bemutassa lehet vállalkozni úgy is hogy az jó legyen neked, hanem az, hogy ha kitalálsz egy szuper ötletet ami ennyi embert igényel, mindent szabályosan kívánsz csinálni és nem kizsigerelni a munkavállalót (250e ft fizu) akkor bizony rá kell jönnöd, hogy a mostani helyzet arról szól: jobb ha nem foglalkozol az egésszel, mert aki bevállalja, hogy csal lop és hazudik azzal nem tudod felvenni a versenyt. A megoldása pedig az egésznek nem az, hogy tiszteletben tartjuk és beszámítjuk, hogy te itt vagy adót fizetsz X éve, hanem az: ha nem tartasz be valami törvényt a megítélésed pontosan ugyanolyan mintha tiszavirág életű álvállalkozás lenne a céged. Emellett kiemeli, miért nem érdemes újba belefogni, ha nem akarod csalásra építeni. Ennyi.
Nem azzal foglalkozik, hogy lehet ugyanezt a munkát 5 emberrel 100e ft-ért szarabbul megcsinálni amiből van hasznod.

"ugy anblokk 90%-ban"

gcc en_bloc.c

Amugy teljesen igazad van, vallalkozok kozt elek es nottem fel, sokminden hibadzik a leirasban. Reszletezest kertek tolem is, nos tudtommal a vedett kor eseteben pl. csak a felmondasi idobol vagy a vegkielegitesbol kell duplat adni (fixme), arrol nem is beszelve, hogy letezik kozos megegyezeses felmondas, amit a tudatlanabb munkavallalok gond nelkul elfogadnak, egy "lehet majd ha jobb lesz a helyzet visszaveszunk"-ert cserebe (hallottam olyasmi extrem esetrol, miszerint nem akartak referenciat adni, ha a munkavallalo felveszi a vegkielegitest, es nem megy el kozos megegyezessel). Ismerek tobb vallalkozot is, aki ugy kuldott el idosodo embert, hogy azonnal tudott neki masik munkat is talalni ismerosok kozt. Nok eseteben uj ember felvetele a 3 ev szulesi szabadsagra -> hatarozott ideju (3 eves szerzodes). A munkavallalokat tenyleg tobbszor vedi a munkaugyi birosag, de arra is ritkan lattam peldat, hogy valakit agyonpereltek emiatt a volt alkalmazottjai, halistennek ez meg nem USA ilyen szempontbol.

Kirugni meg indokkal barkit kilehet, csak nem art, ha van annak irasbeli nyoma (pl. minden indokolatlan nagyobb kesesrol erdemes irasban figyelmeztetni a dolgozot, hogy el lesz tavolitva). A probaido intezmenyerol nem is beszelve, ott aztan tenyleg barkit el lehet kuldeni, ha alkalmatlan megtanulnia penztargep kezeleset.

Meg az is erdekes, hogy a vallakozo szellemu blogger meg hitelrol sem hallott, inkabb eladna a hazat

Igen, hátulról kezdi - az az alapkérdés ebben a gondolatkísérletben, hogy 12-13 fős cégnek mekkora bevételből, milyen áron adott szolgáltatásból tud normális jövedelmet biztosítani, nem az, hogy van egy ötletem, mennyiért lehet eladni... De ha onnan indítja, akkor meg azt fogja látni, hogy az ötletéhez, amihez kell egy 12-13 fős vállalkozás, vagy olcsón/szürkén fizetett alkalmazottakat vesz fel (kevesebbet, mint amennyi optimális lenne, de majd a meglévőket terheli picit jobban, és zsebbe tol nekik többet, ha épp úgy alakul), vagy itthon bele sem kezd.

Én meg azért nem megyek el a kisvállalkozókhoz dolgozni:
- mert ha beteg vagyok kirúg
- 8 óra van a szerződésembe, ennyit is fizet, de lesz@rja, hogy a mára kiadott meló két munkanapot venne igénybe három embernek
- mert lesz@rja, hogy hétvége van, hogy családom van
- és folytathatnám
Amit leír az erősen sarkalatos. A 90%-a telesen igaz és ettől elég veszélyes. Annak ellenére írom ezt, hogy főállás mellett melózom még, hogy megéljek, tehát örülnék ha napi 8 órában 248 720 Ft nettó fizetésem lenne.
A probléma a befizetett járulékok ellenére (munkavállaló és munkáltatói részről) a visszahárított (táppénz esetén) összeg. Hiszen a munkáltató (is) fizet és a munkavállaló is (hiszen nem kap teljes bért). A gyermek vállalást nagyon nem keverném ide. Főleg, hogy ezt most akarja (kirúgható kismamák) bevezetni a kormány. Ki fog gyereket vállalni? Ha a szüleid is lesz@rták volna, te sem lennél itt. Jah, akkor a komcsik a felvett hitelekből megoldották, értem én...
Amíg megszorítás van, addig nem fog semmi javulni, max belesodródunk egy konfliktusba, jobb esetben nem fegyveresbe.
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Kedvelem, amikor bolcseszkedo forumozok fegyveres konfliktust hianyolnak ilyen-olyan okbol. Ha meg a gyerekuknek/parjuknak elvinne valamelyik vegtagjat egy bomba, vagy hasonlo, akkor egybol vagyakozva gondolna vissza a jo kis HUPos flamewarokra.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Súlyos baromság, nem a lényeget fogja meg, hanem a kifogásokat, és mellette egy tahóparaszt fővárosi hozzáállás (bocs mindenkitől aki úgy érzi megsértettem), tele van reklámmal (az egész a reklám miatt jött létre), és topmanager reklámos, ami nálam szitokszó (miattunk tartunk itt).
Nézzük a megemlített (és a lényeget figyelmen kívül hagyott problémákat:
Azokkal pedig a baj, hogy arra koncentrál össze fog mindenki és mindenki jót akar a "másiknak".
1, Apró pici gond, hogy a jelenlegi jogszabályok mellet, ha a kismama vissza kíván jönni, akkor az bármikor megteheti, teljes munkaidőben
(lehet hogy ez most már csak 6 óra).
Mindenképp vissza kell venned akkor is ha nem kell, azaz nem tervezhető, azaz kizárólag a munkavállaló jóindulatán múlik. Közben kapja a fizetését, és a gyes-t IS. Míg neked, ha épp nincs munkád akkor egy másik nem lekötött munkavállalótól kell megválnod (ő 1et sem fog kapni).
A szabadságát, ha nem adod ki, akkor is meg kell váltanod arra az időszakra mikor szülési szabadságon volt (nem szerzett jogot rá munkával).
Semmilyen olyan munkát nem bízhatsz rá, amivel a munkavállalót negatívan befolyásolja, azaz pontosan ugyanazt a munkát kell visszaadnod neki, kivétel, ha azt a törvények kizárják hogy úgy dolgozzon (munkarend, teherviselés). Ha nem tudod bármi okból visszahelyezni állásidőt kell fizetned neki. Rendes felmondással a dolgozót nem bocsáthatod el a 3 év alatt, ergo ha csak immel-ámmal dolgozik (megintcsak a munkavállaló jóindulata) akkor terrorizálnod kell (ez nem kis lelki teher), hogy elmenjen, vagy kirúghasd.
A gyermekkel járó gondok miatt nagyságrendileg több betegszabadsága lesz. Ha pl. projektek vannak a cégednél előfordulhat nem tudod alkalmazni, mert a foghíjas munkavégzés miatt kiesik az információkból a határidőt tartani nem tudja (hétvégén beteg lett a gyerek én viszem a projektet, de nem tudok bemenni, leadás kedden). Ez ismételten a munkavállaló jóindulatán múlik.
2, Jön a vád, hogy a munkavállaló nem családbarát, vagy utálja a gyerekeket. Meg is jelent a cikk alatt egy hozzászóló "Linda" aki magából kiindulva felháborodottan közli diszkriminálva van. Eszébe nem jut belegondolni, hogy pontosan az amit elvár a társadalom most az hogy a kisgyermekes anyát pozitívan diszkrimináld azaz a "A" kisgyermekes dolgozónak olyan jogokat biztosít, ami "B" gyermekkel nem rendelkező dolgozó jogait tiporja semmibe. Ez duplán problémás, ha vállalkozóként szereted a gyerekeket, kombináltan egy vadparaszt volt munkaerőt fogsz ki, az biztosítván gyermeke fejlődését vissza kíván jönni dolgozni, és mit tegyél: tedd tönkre idegileg (mert te nem akarod) de akkor mi lesz azzal az ártatlan gyerekkel aki nem tehet róla, hogy az anyja egy tapló...
3, Az 50 év felettiekkel nem ismétlem a fentit, a védettség olyan helyzetet teremt ami nem jó a társadalomnak (azaz magának az 50évesnek sem) a védettség intézményét kivezetném és a maximális foglalkoztathatóságra, résznyugállományra cserélném.
4, Meg van említve benne hogy az egészen változtatni kívánnak, elég jelentősen. Ami az egésszel átmegy a ló túloldalára. Azaz: innentől a munkaadó jóindulatára lenne bízva az egész folyamat.
5, Magyarországon a szegmens pont úgy néz ki, hogy van 1000 golfpálya és kicsorog rá a 300e vállalkozó heti 2x mert ráér és megegyeznek az újabb üzletektől. Oly szívesen nézném meg ezt a manust mikor értéket teremt. Mert sajna elképzelni sem tudom róla.
6, Kiemeli a nők pozitív empatikus képességét. Nem örülök neki, mivel ez is egy diszkrimináció, mint a többi. A férfi meg a nő munkavállaló közt nincs értelme "jobb" "rosszabb" kifejezések használatára, a jó kifejezés a "más". Úgy említeni, jó tulajdonságokat, hogy elfeledjük a rosszakat (és vica-versa) ősi magyar^Hromán lókupec szokás.

Ahogy a topic nyitóé is.
Így egymás után olvasva, valahogy úgy rémlik, hogy a narancsos és a szegfűs beszélgetnek.
Mindkettő ferdít.
A tervezett munka törvény jó nagy kibabrálás a dolgozókkal és ennek ellenére nem fog segíteni a legtöbb vállalkozón, sőt rontani fogja a helyzetet, nagyobb munkanélküliséget teremt, még több embert fog külföldre vagy külföldi (nem itt adózó illetve az adók alól kibújni igyekvő) multinacionális cégekhez kényszeríteni. Hosszútávon ez az ami tönkre teszi a maradék kis- és középvállalkozót. (Nem az ötvenen felüliek és a kismamák!). Mert nem a sufnicégek, hanem a multik akik elveszik a piacát. Persze ha nekem a regnálók adnak munkát, akkor lehet ezt -bújtatott módon- akár portálokon is dicsőíteni fogom, ahogy lehet támadni olyan oldalról, ahonnan eddig is csak pofont kaptunk. Csak nem gondolom, hogy itt ennek a helye.
Érdekes módon a dolgozni nem akarókkal mindenki toleráns, de támadjuk az időseket és az anyákat, hánynom kell. Ugyanis eddig sem volt kötelező alkalmaznia egy vállalkozónak, cégnek senkit. Kiírta az elvárásokat, meghallgatták a jelentkezőket, majd választottak. Ha nem vett fel nőket, hát nem vett fel, ha nem vett fel ötvenen felülieket, hát nem vett fel. (és nem is vettek nagyrészt fel!)
Most meg (pont a bevezetni kívánt, két legismertebb negatív változással kapcsolatban - kismamák és védett korúak kirúgása) megjelenik egy írás. Milyen véletlen!
Pucolunk narancsot? :)
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Igen, ez a baj. Azonban a politikát, ha lehet hagyjuk ki! Csak negatív felhangot szül, és nem a politika az, ami felelős hogy itt tartunk.
Tényleg nem kell felvenni nőt és 50 évest, de az eredeti posztíró is csak annyit emel ki karikatúrával, hogy nem fogja felvenni őket mert tudja, hogy az alkalmazott később ezzel a státuszával visszaélhet. Nagyon sok esetben törvényszerűen nem ez történik, normális munkaadó, munkavállaló között. Ettől azonban leírja mi a baj az egésszel. És ahogy az előzőben írom, és te is írod, a készülő sem jobb mivel átesik a ló másik oldalára és ezentúl a munkáltató lesz az akiknek a jóindulata számít.

Max respect, viszont amitől felfordul a gyomrom, hogy az egésznek olyan propaganda szaga van. Mint a korkedvezményes nyugdíj. Előrángatták a leginkább szembetűnő és valóban felülvizsgálatot igénylő dolgot (40 éves, irodai rendőr nyugdíjba megy). Aztán amikor már mindenkit jól felháborítottak (ment a propaganda ezerrel akkor is), akkor jött a fekete leves és kiderült, hogy minden kedvezményt elvennének mindenkitől, minden korhatárt megemelnének és ezt ráadásul visszamenőleg. (Azóta csendesebb lett a helyeslők hangja.)
Az eredeti szöveg arra próbál célozni, hogy jó lesz ha elveszik a munkavállalók jogait, mert akkor ő munkaadó, majd becsületesen és nem visszaélve a kialakult hatalmával, annyit lendít a gazdaságon, hogy biztos lemennek az adók a normális szintre. Legalábbis ezt sugallja. Anélkül, hogy ennek most utána néztem volna, állítom, hogy a dolgozni nem akaró munkaképesek aránya köszönő viszonyba sincs a szülni tudó és akaró, illetve a védett korban lévő munkaképesek arányával. Igaz ettől nem is jelentenek (így hirtelen) olyan szavazóbázist. Hosszútávon persze ez hatalmas bukta lesz, de ez sohasem érdekelt fent senkit, addigra ők már offshore cégek tulajdonosai, igazgató tanács tagok...stb.
A politikát azért nem lehet kihagyni, mert az idézett írás -mint említettem- erősen politikai, gyakorlatilag propaganda, de ettől eltekintve is a vadkapitalista irányt tartja üdvözítőnek, ami önmagában is elgondolkodtató, mert az soha nem jó -a tulajdonoson és az államon kívül- senkinek. Innentől már pedig elég hihetetlen az egész.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Megértettem. Nem a probléma meglétét vonom kétségbe, hanem azt, amit a probléma okának felhoz, lesarkosítva ezzel az egészet. (kismama+védett kor). Illetve nem hiszek a véletlenekben, miért nem egy vagy öt vagy tíz évvel ezelőtt írta le, miért pont most, amikor az általa is kritizált jogokat akarja a regnáló hatalom elvenni az érintettektől. Ismétlem magam: gyomorforgató
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Még egy részt kiemelve a hülyeséget bizonygatva:
Kulturált társadalomban (ez egy olyan társadalom ahol ugyanolyan hibázó, önző és kapzsi (ki-ki mennyire) emberek élnek mint hazánkban, de a gazdasági helyzet, és a tartalékok nem kényszerítik rá őket, hogy csaljanak, mert nincs adóprés, nincs bejelentés nélküli munkavállalás(vagy nagyságrendileg kisebb) mivel nincs rá szükség, a profit megvan így is) úgy működik ez:
1, figyelik honnan van pénzed, amit beteszel bankba honnan van, igazolni kell tudni (és csak ez érdekli őket, jogosan) a többi hülyeség ami az apparátust igényli nem foglalkoztatja őket.
2, amikor alvállalkozói, munkavállalási szerződést kötsz, van záradék, hogy semmimód nem keresed meg és ajánlasz üzletet az ügyfeleknek saját magad, a céged vagy bármi más cég nevében ameddig ott dolgozol + még pár hónap (6-12).
Azaz elismerik a piacra kerülés nehézségét és költségeit. Ma hazánkban szabad rablás folyik. Munkavállalód megegyezik a klienseddel, és okosba megoldják. Persze itt is az a kérdés, hogy bánsz a munkavállalóval, és munkavállalót foglalkoztatsz, vagy egy alvállalkozásra képes konkurenst. A know-how meg a többi baromság amit felsorolt a vállalkozások 95% -ánál nem igaz...

Hova lett az afa es az iparuzesi ado a szamitasbol? Valahogy kifelejtik hogy munkabert csak bevetelbol lehet fizetni, es ezen alkalombol ott fiyel az afa es az iparuzesi ado is ami a lakossagi szolgaltatasoknal csuf tenyezo, leven a polgar nem tudja levonni az adot.

Ugyhogy batran irhatjuk 652780ft arbevetelt kell produkalni ahhoz a fizeteshez, hogy a dolgozo megkapja azt a fizetest. Ami epp az altala megtermelt arbevetel 38%-a... 8 ora munkabol 5 megy az allamnak, 3 meg sajat letfenntartasra.

Idézek a postból:

Ennyi ember átlagosan havi 1000 óra szolgáltatásnál többet nyújtani nem képes. A költségek kitermeléséhez, tehát a nullszaldóhoz 8 262 000 Ft / 1000 = 8262 Ft / óra díjszabással kellene eladni a cég szolgáltatását. De szükség van valamekkora profitra is.

Nem vagyok kapzsi, szorít a piac is, 20% nyereség mellett döntenék. Így 9914 Ft / óra lenne a cég szolgáltatásának ára, ami kimondva 9914 Ft + ÁFA, azaz bruttó 12392 Ft. Kerekítenék (lefelé) és ennyiért hirdetném: 12 000 Ft / óra

Ebből 2400 Ft az államé, 9600 Ft a cégé. Optimista ember vagyok. Ütne a marketing, tökéletesen bejönne a számításom, sikerülne átlagosan havi 1000 óra szolgáltatást értékesíteni. Dübörögne az üzlet, minden alkalmazottammal szerencsém lenne, mindenkinek égne a keze alatt a munka.

Így 1000 x 9600 Ft = 9 600 000 Ft / hó lenne a cégem bevétele.

1 338 000 Ft / hó a profit. Ebből saját magamnak 800 000 Ft bruttó fizetést tudna adni a cégem, aminek az összköltsége 1 028 000 Ft. Ebből megkapnék 497 440 Ft fizetést, majdnem az alkalmazottaim fizetésének dupláját, a cégnek pedig keletkezne 310 000 Ft adózás előtti nyeresége. Ebből kifizetnék 31 000 Ft társasági adót, illetve a helyi iparűzési adót, amely a cég bevételének 2 százaléka: azaz 192 000 Ft. A cégnek tehát megmaradna havi 87 000 Ft, ennyivel nőne a számláján a pénz.

Ugy hivjak teljessegi szamitas. Ugyesen ki lehet vele szamolni, mennyibe kerul tenylegesen egy dolgozo, ide ertve azt az 53 fele jogcimet is, amin sarcot szednek. (Nem a mesebeli 5x% a tenyleges teher), es ebbol mekkora az a resz, amiert valami erteket kaphat (elkolthet). Az eredmeny egeszen sokkolo kulonosen ha hozzaszamoljuk a dolgozo fogyasztoi kosaranak adotartalmat....

Valahol elcsúsztál, te ezt írtad:
Hova lett az afa es az iparuzesi ado a szamitasbol? Valahogy kifelejtik hogy munkabert csak bevetelbol lehet fizetni, es ezen alkalombol ott fiyel az afa es az iparuzesi ado is ami a lakossagi szolgaltatasoknal csuf tenyezo, leven a polgar nem tudja levonni az adot.

Nincs itt semmi elcsuszas - egy helyre van csoportositva ami osszetartozik. Szemelyenkent lebontva az osszes 53 fele jogcimen kivetett sarc. Ez az amire a reflektalas szuletett:
"Ebből 2400 Ft az államé, 9600 Ft a cégé." "Látod, az állam sehol máshol nem veszi el a fizetésed több, mint felét."
A meg mai napig nem tunt fel a polgaroknak hogy a munkaltatora es munkavallalora nem veletlenul van kulon-kulon kivetve a sarc - esetenkent csak nehany szazalek - 9%+11%+16%+24%, de ezeket osszegezve mar igen durva kerekedik ki, es nem a mesebeli 5x%. A PM anno hivatalos kozlemenyben is elismerte, hogy a superbrutto fizetesi papiron valo feltunteteset meg kell valtoztatni, mert ha a dolgozo meglatja tenylegesen mekkora resz kerul az allamhoz munkajabol, kiterne a hitebol.
Szimplan az afa es iparuzesi ado hozzavetelevel is a 8 orabol 5-ot az allamnak dolgozik ... es a fogyasztoi kosar sarc tartalmarol meg szo sem esett...

Szallj mar le errol a lopas szorol, ha nem tudod igazolni a jogtalansagot es a tobbi feltetelt.
Az ember szeretne munkaja gyumolcset o maga elvezni - azert senki nem fog hajtani, hogy valamelyik partpribeknek legyen meg egy nyaraloja. Azt majd egy Ghandikbol es Terezanyakbol allo tarsadalomban...

Biztos nem vagy nő, és még közel sem vagy az 50-hez. Jó neked! Azért is jó neked, mert nem is tudod beleképzelni magad a helyzetükbe.

Kéred, hogy cáfoljalak.
Írod, hogy a kismama: "Közben kapja a fizetését, és a gyes-t IS."
Mikor is van ez? A GYES alatt biztos nem kap fizetést. Amikor visszamegy dolgozni, nem kapja a GYEST.

A pontosság kedvéért:
21. § (1) A gyermekgondozási segélyben részesülő személy - ide nem értve a nagyszülőt, az örökbefogadó szülőt a 20/B. § szerinti esetben, továbbá a kiskorú szülő gyermekének gyámját - kereső tevékenységet
a) a gyermek egyéves koráig nem folytathat,
b) a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik,
c) a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat,
d) ikergyermekek esetében a gyermekek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat azzal a megkötéssel, hogy a gyermekgondozási segélyben részesülő személy ikrek esetében egy gyermek után jogosult a gyermekgondozási segélyre.

Ami a gond szerintem a hozzád hasonlóan gondolkodókkal, hogy hihetetlenül egyoldalúan látjátok a problémát. Az ilyen nézetek szerint a vállalkozó élete maga a pokol, míg a munkavállalóé 1:1-ben maga a paradicsom. Miközben nyilván nem így van egyik esetben sem.

------------------------------------------------
A legtöbb ember azt hiszi, csak a gyomra üres...

Okoskodás vs. tapasztalat (TGYAS, GYED, GYES nézz utána).
Fogalmad nincs róla, hogy én hogy látom az egészet, szűrőn keresztül nézed az egészet, én meg tapasztaltam. Azt sem értetted meg, hogy nekem nincs bajom a nők munkavállalásával. Sőt. De ezt hagyjuk. A baj az, hogy a jelenlegi és a következő MT. (egyik munkavállalói csoportok erős diszkriminációja miatt a másik pedig a munkavállaló kiszolgáltatottságának, és ezzel a gazdasági környezet teljes megváltozásához vezet) Mégpedig azért nem jó mert túlszabályoz bizonyos helyeken, bizonyos helyeken pedig lukakkal van tele. A védett munkavállalási kedvezmény igazságtalan a többi munkavállalóval szemben. Ha ez közös megegyezésen alapul és a jogok szerzésének alapja a munka akkor nincs baj. Az alanyi előny káros. Amit a MT. csinál azt a szociális hálónak kellene tennie.

Az miért okoskodás, ha a törvényt idézem? Abból, hogy van valamiféle tapasztalatod abból nekem nem következik, hogy biztosan igazad is van. Az megy milyen válasz, hogy nézzek utána?
Egyébként biztos lehetsz benne, hogy nem csak neked vannak tapasztalataid.

------------------------------------------------
A legtöbb ember azt hiszi, csak a gyomra üres...

A védettség 3 évig tart (erre volt kísérlet hogy levigyék 2 évre, nem tudom hogy áll). 6 hónapig TGYÁS-t kap a kismama (ez egy magasabb összegű juttatás). Ezután GYED-et kap. Ez maximum a gyerek 2 éves koráig jár, munka nem végezhető mellette. És van a GYES, ami mellett 2011 jan-ig akár teljes munkaidős elfoglaltságot is vállalhatott a kismama. Azaz ha teljesen kihasználja a GYED-et akkor 2-3 éves kora közt GYES-ben részesül és ezáltal védettséget élvez. De ha a GYED látványosan nem több pénz mint a GYES bármikor lemondhat róla és akár a 7. hónaptól (jelenleg 12. hónaptól, ennek a gyerekre való káros következményeitől tekintsünk el) GYES-t igényelhet. Így te mint munkáltató (akkor is ha előtte 6 hónapot dogozott nálad) köteles vagy fizetésben részesíteni 2(minimum 1) éven keresztül. Még akkor is ha nem végez termelő tevékenységet. Ennyit arról mennyire vagy képben. Emellett jár neki a tgyas és a GYED idejére járó szabadság (maximum 18 hónap időtartamra ez 25-36 munkanap azaz 1-1,5 hónap fizetés)
A beszélgetés alapja ez, és ez az ami a többi munkavállalónak nem jár. Ezzel az állam a munkáltatót kötelezi szociális tevékenységre, ami az ő feladata volna, remélve hogy a visszatérő kismama tényleg dolgozni fog. Na itt van a probléma, hogy ha a kismama jó ember, és mindenki akarja hogy dolgozzon akkor ennek semmi akadálya és minden szép és jó. A munkáltatónak abba viszont jelenleg nincs beleszólási lehetősége, hogy mikor szakítja meg a szülési szabadságát a kismama.
1, fizesse a szabadságot az állam, mert annak megszerzésének alapja nem az elvégzett munka.
2, a munkáltató joga legyen kérvényre visszahelyezi e státuszba (azaz ne a munkavállaló akaszkodjon rá a munkáltatóra) de ettől függetlenül a védettség maradjon. Ha a munkáltató úgy látja hogy a kismama nem képes elvégezni a feladatait akkor dönthessen úgy: a munkavégzést megvonja tőle, és folytathatja a szülési szabadságát. Mindezt egyszer az egész idő alatt, hogy ne legyen népi játék ebből.

Ezekkel átlátható viszonyok lennének amik nem sértenék senki érdekeit. A kismama akkor dolgozna ha akarna, és tenné is a dolgát.
Most is van arra lehetőség, hogy ne szenvedd el munkáltatóként ezen negatívumokat, pontosan 2 mód van:
1, amit rosszul és ironikusan implementál a fenti iromány szerzője: nem veszi fel (azaz a védettségi helyzet negatívumot hoz egy társadalmi rétegnek a nőknek)
2, határozott (1 éves) szerződést köt vele. ( a munkavállaló és a munkáltató jogai is csorbulnak)

Ezért írtam, káros a mostani gyakorlat.
Minthogy a mostani tervezett kötelező béremelés is az, mert ha a piac megkívánja akkor a munkáltató emel bért, de azért mert az állam fenyegeti nem célszerűen termelhető ki a béremelés amit az állam elvár (ez főleg a vidéki béreket érinti). Mellette a közszférában bérstopot hirdet, mivel ő képtelen emelni.

Emellett amit írtam, nem látod az én nézőpontomat, mert én speciál én imádom a gyerekeket és a nőket nagyon jó munkavállalónak tartom. Azonban amit leír a kezdeti hozzászóló mérgezi a környezetet, és pár átlátható, a visszaélést kizáró szabállyal az egész korrektté tehető, ami a nők, védett kor előtt állók számára is jobb helyzetet teremtene.

Ezért kértem, hogy nézz utána. Ez nem szakportál hogy erről itt litániákat írjunk.

Szerintem csak simán nem jó az üzleti terv, amit felvázol.
Ne értsetek félre, szánalmas az adózási rendszerünk, és csak politikai állításokban igaz, hogy munkahely teremtő.

DE, olyan szolgáltatást adni, 12000 ft-ért, amit a piacon meg lehet kapni a negyedéért, az bukott terv.
nem tudom mi ez a szolgáltatás, de ha négyszeres áron akarja adni, akkor nem jó.
Kb olyan, mintha raknék egy asztalt az Ázsia Center elé, és a bent kapható 4000 f-os farmert 16000-ért árulnám.
Miért vennék meg?

Továbbá ~10 emberrel havi 10 milliós forgalom az nevetséges. Mutassatok ilyen céget...
nem jó az adózási rendszer, de legalább ilyen "minőségű" a terv is...

Ha nincs alkalmazottad és nem veszed ki a pénzt a vállalkozásból, akkor valóban.

Szerintem is jobb ötlet csinálni ma hazánkban egy holdingot ahová elrakja a pénzét a tulaj, mint Szlovákiában. Ennek a cégnek meg lehet hazánkban bármilyen tulajdona. pl a tulajdonos ikerházának a nagyobbik fele is, mint székhely. (csak legyen benne dolgozó szoba is)

Mindenki elhet vele - az uzembiztos kerdesfelteveshez szukseges ismeretek kb 100 ora befektetessel megismerhetok. Az atlag polgar az ev 365 napjabol 365 napot foglalkozik a jovedelmenek megszerzesevel, es evente atlag 15 percet azzal, hogyan hasznositja ezt, hogyan vedi meg.

Az alabbi hozzaszolas ravilagit a lenyegre:
" [..] Ez a tökéletes elosztás egyedül az adócsaló vállalkozók miatt hiúsul meg, egyébként mindenki más benne volna."

Ja, stimmt. Azt hittem valami konkrétabb. Az alapprobléma, hogy a magyarok alapvetően azt hiszik, hogy a vállalkozás magányos farkas témakör. Holott a sikeres vállalkozó nem önmaga akar mindent tudni, nem önmaga akar mindent megoldani és megtanulja, hogy mikor menjen kérdezni a csapata tagjaihoz.

Azért, mert nem tudsz egyszerre tökéletesen csinálni mindent: könyvelés, adó optimalizálás, tőke megvédése, technikai kivitelezés, rendszerek üzemeltetése, stb. Természetesen a jó vállalkozó mindent átlát, de nem önmaga akar mindent csinálni, hanem foglalkoztat valakit aki nála jobban tudja. Ha a nála kompetensebb személy tanácsa alapján meghozza a döntéseket, akkor megy minden rendben. (Sok magyar vállalkozó van, akinek a döntéseit valójában a könyvelője irányítja.)
Ha a saját vállalkozásában a vállalkozó a legokosabb ember akkor nagy bajban van. :)

Ha találok a piacon olyan embereket, akik havi 80-100-ért dolgoznak, és hasonló munkát végeznek, mint akik 250-t keresnek, tehát tudom adni a szolgáltatást 3000-ért, akkor az jön ki, hogy ha sok pénzt adok a munkavállalóimnak, akkor magas lesz a rezsi költség.
Adórendszertől függetlenül...

"DE, olyan szolgáltatást adni, 12000 ft-ért, amit a piacon meg lehet kapni a negyedéért, az bukott terv"

csillagom, nálunk a lakossági szerviz úgy működik lassan egy éve, hogy _garanciát_ adok az elvégzett melóra. ez viszont nem az ezer Ft-os óradíj/egyszeri díj mint olcsójánoséknál, ez bizony majd' 3ezer (meg több, munkafüggő).
eddig pedig csak kétszer végeztem díjmentes munkát, melyek egyik esetben sem az én hibámból következtek be, de az ügyfél mindenek felett.

aztán egyszer pedig nem kértem bevizsgálási díjat, mert _képtelen_ voltam behatárolni a szopatós hiba hollétét, így javasoltam egy másik(!) szervizt az ügyfélnek, mert azokról tudom, hogy heti szinten látnak olyan erőgépeket, mint amit nekem behozott.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

lefordítom: krumplit kapálni nem akar a köcsög buzi, ehelyett rögtön 13 ember fölött akar főnökösködni a bérelt budai irodájában, egész nap kokaint tolva, valami nulla értéktelen szar juppi szolgáltatással, és sír hogy ez nem tökegyszerű

nem csoda hogy willy elcsöppen

Az szep, csak az a baj, hogy... Es azota? :P
Komolyan, a programozni tudas, illetve a nyelv nem magia. Tudom hogy van egy it reteg, programozok egy resze, aki megprobalja ugy beallitani, mintha ez csak a kivalasztottaknak sikerulheto dolog lenne, egy fensoseges elit szamara, akiknel beleposzint a 10.000iq, de el kell mondanom, valojaban semmivel sem nehezebb mint barmi mas.
Es ez is az oka a phpval szemebeni eloiteleteknek (azonkivul, hogy olyan amilyen.) hogy a egyszeru halandok is kepesek megerteni, hasznalni (ugy ahogy) es a vilag megtudja, hogy a programozas nem magia, hanem csak logika. Es abbol sem komolyabb mint a "lenyomom a kilincset, kinyilik az ajto.*"

//*Ez egy sarkitott pelda volt. //

Azon kevesek közé? Ki az a sok aki ismer? Az, hogy tudják a neved, és tudják, hogy troll vagy, az aligha számít ismerésnek. Ha érvényesülés alatt azt érted, hogy 1-2 havonta kitiltanak a kedvenc oldaladról, ahova folyamatosan accountokért könyörögsz, akkor thanks, but no thanks.
Amúgy hidegen hagy, hogy mit csináltál 4-6 évesen, csak arra próbáltam célozni, hogy mondani bármit lehet.

A emlitett legalabb 200 kezben dologert tudsz valahol krumpli kapalast?
Csak mert halal komolyan mondom, a ehenhalni is keves 80, es azalatti osszegekert meg en is inkabb azt mondom, oljunk embert, es legalabb akkor futott helyunk lesz a sitten.
Lehet nyavogni emberi korulmenyekrol tisztessegrol, meg hasonlo mesekrol de oszinten szolva, az emberek jelentos resze azert olyan igenytelen, mert nincs kerete az igenyes dolgokra. Ez a igazsag, amig sok ember eletkorulmenye a macskam szintje alatt van, mi jogon varjak el, hogy tobbre torekedjen, tobbet adjon mint a macskam?
Na es ez a baj. Az hogy az emberek nem emberkent vannak kezelve, es hala az internetnek, mar nem csak azt latjak hogy "a szomszed faluban is szar, szoval ez a elet" hanem azt, hogy erdekes modon, ugyanannyi munkaval, olyan hozzaallasal, mint neki van, mashol emberi korulmenyek kozott lehet elni. Es akkor jogosan gondolja, hogy nem az a baj, hogy lusta, hulye, vagy egyszeruen csak nő, vagy öreg, hanem azt, hogy a korulmenyek a hibasak. Es tedd szivedre a kezed, es ugy valaszolj, valojaban nem igy van?

Na varj, ez most a munkavallalo lehetetlen helyzete, a blogbejegyzesben a munkaltatok nehez helyzete volt a tema. Egyebkent a legtobb munkaltatot szinte egyaltalan nem erdekli, hogy nem tud megelni az alkalmazottja minimalber+minimalis jutalekrendszerbol. Itt sokan nem tudjuk elkepzelni se, hogy hogy lehet annyibol elni, de attol meg boven akad ra pelda, meg elinni is marad belole.

Egyebkent barkit megkerdeztek, hogy mennyibol tudna megfelelo eletkorulmenyek kozt elni, statisztikailag sokmindenki a jelenlegi fizetese duplajat mondta.

Valamibol el kell tartani a 4 evenkenti valasztas elott kampanykent megemelt nyugdiju nyugdijasokat, es a barati kozbe szerzeseket, es nem igazan lehet ezt masokon behajtani jelenleg.

Arrol nem is beszelve, hogy egy rakas vallalat ugy mukodik ma Magyarorszgaon, hogy Kft/Zrt., tehat jogi szemely es a tulajdonos nem felel a vagyonert, (csak ha csodbe megy 3 evig nem nyithat ujat), vagy mar eleve hajlektalannak irjak, allamnak termeszetesen nem fizet semmit, lebukik ellenorzesen, fel even belul ugyanugy ugyanazzal a felelosseget szinten nem vallalt vezetoseggel ujranyit kicsit mas neven a ceg, csak a tulajdonos mas. Es ez teljesen jogszeru, az mar egy masik kerdes, hogy erdemes megnezni, hogy milyen vallalatnak fizetsz epp.

Nehany kinairol hallottam meg olyasmit, hogy csak az eloleget fizetik ki, aztan nem latod oket tobbet, es nincs az az isten, hogy behajtsd rajtuk.

Az egyetlen pont, ahol teljesen igaza van a blogbejegyzesnek, az az, hogy a feketegazdasag ellen kellene inkabb lepni, mint a szabalyos vallakozasokat tovabbszivatni, ehhez eloszor a joghezagokat kene megoldani, ami nagyon nem egyszeru feladat.

Amugy, ujra elolvastam, aszerint az ertelmezes szerint, amit sugalsz (nem igazan megy neked az informaciok ertelemes atadasa, de ez nem a te hibad) es jah.
De legyen mar egyszeru. Mashol az. Ez ami nem oke.
Amugy. Tegye, ha kozben az a celja, hogy (elmeletben) >10 embernek tisztesseges megelhetest adjon. Es ez, ami nem megy.
Tudod, az a egyik gond, hogy itt mindenki leginkabb it szektorban gondolkodik, es ott normalis a 10k folotti oradij, normalis szakembereknek. (ez nem baj, sot.)
De egyeb helyen (lasd "krumpliszedes" ) teljesen elkepzelhetetlen. Es akkor megint visszaterunk arra, hogy mennyi huf kell a tisztesseges, emberhez melto elethez...
Ami szerintem egy alapproblema.

neko, ha te a "krumplit kapálni nem akar a köcsög buzi, ehelyett rögtön 13 ember fölött akar főnökösködni" mondatból az alkalmazottaira asszociáltál, akkor vagy túl régóta hupozol, vagy nem olvastad el a cikket

én nem it-ben gondolkozok - önámítás lenne - sajnos manapság írni-olvasni sem tudnak az emberek, mint ahogyan ez a hup remek közönségén is élesen lecsapódik. aki tud, az a legtöbb esetben megtalálja a számítását. aki pedig nem, ám mégis agytevékenységet igénylő munkát szeretne fizikai helyett, annak marad a panaszkodás az internet fórumain, ormótlan helyesírással.

én ezt tapasztalom.

Igazabol lehet MO-on is.

Jó, szerencsém volt, mert 5 - 6 éve csak nagy cégnél dolgozom ( Multi... ).
Ahol gyak az árszabás úgy van kitalálva, hogy a dolgozókat ki tudja, mindíg pontosan fizetni, de ugye nem dolgozhat mindenki egy multinál... nem is akar.

A gond a kiskereskedelemben van, nagyrészt. Az a cég és cégméret ami X országban megbecsült tagja a társadalmi rétegeknek, az nálunk szar sufnicég.
Erre rátesznek az adók és a keresleti oldal.

- Nőt nem alkalmaznék.
- 50 év felettit sem alkalmaznék.
- jogom csak úgy kirúgni, ha bármilyen okból...
- mert ha szülni megy, 3 év szabadságra menne és ezalatt nem lehet kirúgni..
- De nem csak a szülési szabadsága alatt, utána sem rúghatnám ki...
- Nem rúghatnám ki, de mivel valakinek dolgoznia is kellene.
????

Itt a lényeg:
"Én csak akkor adok majd munkát, ha:
- Kirúghatlak, ha akarlak."

Jaaa bocsi...

Ez olyan magyaros.
Vegyél fel olyan embert, aki tud (akar) dolgozni.
Ennyi.

indokkal (irasos nyom alkalmatklansagrol, probaido, hatarozott/hatarozatlan ideju szerzodes, stb.) majdnem mindenkit ki lehet rugni. Az egy masik kerdes, hogy a munkaugyi birosag altalaban a munkavallalot vedi, de ritka az ilyen perek miatt tonkrement vallalkozas, meg mindig boven inkabb munkaltatoi oldalrol szegik meg az amugy sem tarthatatlan szabalyokat (ezalatt nem az adozast, hanem a munkavallalo jogait, es ezugybeni munkaltatoi kotelessegeket ertem).

A munkaltatok, elsosorban KKV-k legnagyobb problemaja jelenleg inkabb ez az orszagos szintu kesvefizetesi loop

Tegnap este olvastam az írást, döbbenetes.

Nagyon úgy néz ki, hogy manapság csak olyan cégek tudnak hosszú távon megmaradni, amelyek:
- a szolgáltatói szektorban tevékenykednek
- "divatos" dologgal foglalkoznak (pl. IT/marketing stb.)
- multicégek vagy tagjai valamiféle multinacionális cégcsoportnak (külföldi tőkével rendelkeznek)
- "szürkén" fizetnek a dolgozóknak (bejelentett bér + "zsebbe kapott") a posztban is említett óriási munkáltatói költségek csökkentése végett

Szomorú, sőt, siralmas, hogy egy rendes, becsületes magyar cég legálisan egyszerűen képtelen olyan szintre fejlődni a saját hazájában, hogy mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló számára jövedelmező legyen, és még növekedni is tudjon.

Szerintem az egész országnak az lenne az érdeke, hogy egy erős, minél "fehérebben" működő gazdaságunk legyen... de nagyon úgy látszik, hogy a képviselőink még mindig a nyugati nagytőke s...ggét nyalják, függetlenül attól, hogy épp melyik oldal van kormányon...

Mondom ezt mint egykori Fidesz-szavazó, aki óriásit csalódott az elmúlt egy évben és már egyáltalán nem érdekli a politika...

En azert megvarnam az uj Munkatorvenykonyvet ezzel a kijelentessel :) De alapvetoen igazad van, ez regota fennallo problema. Azt viszont nem mondanam, hogy a jelenlegi kormany a "Nyugat segget nyalja", ellenben ok is hibasak joval korabbi intezkedeseikkel az Euro es a Forint kapcsolataert (vs Nyugati gazdasaghoz illo Keletnek korosan alacsony inflacio) pl., ami a problema egyik okozoja

hogyemilyenmegható! szegényember! mingyártelsírommagam;

Szép is lenne, ha a várandós anyukát vagy a GYES-en lévőt csak úgy ki lehetne rúgni.
Na akkor egykettőre elfogyna a népesség, de legalébbis a demográfiai mutatók még erőteljesebben borulnának.

Akit felvesz a kismama helyére, azt lehet határozott idejű szerződéssel felvenni.

Nyilván 50 éves kor feleltt is ki lehet rúgni valakit ha nem úgy dolgozik ahogy az elvárható lenne.
De azért 50 éves kor felett aki érti és szereti amit csinál, csak el tud érni valamit ami által mégyem lesz annyira létbizonytalanságban.

Nem szép dolog a dolgozók érdekeit védő dolgokat kritizálni. Ezekért annó súlyos harcok dúltak és annak előtte ezek hiánya miatt elég csúf volt a világ a munkások számára.

Az adó mértéktelenségével egyetértek, bár nem számol olyan dolgokkal amik legálisak legfeljebb képzettebb könyvelőt igényel mint pl az offshore cég stb.

http://bigacsiga.net

"Akit felvesz a kismama helyére, azt lehet határozott idejű szerződéssel felvenni."
Nem ilyen triviális, mert határozott idejű szerződésnél tudnod kell, a kismama mikor jön vissza dolgozni.
De ugye ez lehet 1 évtől 3 év.

Ha szerződésben szabályozhatnád a kismamát, hogy 2 év 4 hónap múlva jöjjön vissza, akkor igen, ez megoldható.

Mondjuk ez igaz. Viszont lehet beszélni a kismamával, hogy miként szeretné csinálni, mik a tervei. Éppenséggel hazudhat is de nem látom be, hogy ez egy korrekt főnök esetén miért lenne érdekében. Jó az sem bomba biztos, de ilyen alapon azon is felháborodhat a munkavállaló, hogyha ráesik balkón és elhalálozik a kedves munkavállaló.

http://bigacsiga.net

Droidokra van szüksége na bumm.

Ez nem a kormany hibaja (vagy nem csak) es talan meg nem is a vallalkozoke (vagyis nem teljesen), hanem azoke akik elvallaljak a melot, holott tudjak, hogy nem jelentik oket be teljes fizuval, nem fognak utanuk adot fizetni, vagy csak minimalisat, ...

Ha a munkavallaloban lenne egy kis gerinc, akkor ezekre nemet mond. Akkor ezeket a melokat nem tudnak kiadni feketen, akkor mindenki be lenne jelentve, akkor kevesebb lenne az ado es a jarulekok, ...

Lehet mutogatni a kormanyra, meg a szemet vallalkozokra, de a legtobbet a munkavallalo tehetne erte.
De mivela tapasztalat azt mutatja, hogy ez viragzik, ebbol az kovetkezik, hogy a "sir a kurva mert b@sszak".

Hanyan jelentettetek fel olyan ceget, amelyik minimalberen foglalkoztat embereket es feketen adja a fizetes 80%-at? Mindenki ismer ilyeneket. Mindenkinek van az ismerosei kozott legalabb 5 aki ilyen helyen dolgozik. De nepszeru utalni az aktualis kormanyt, az APEH-et, meg mindenkit, es az a szar ember aki szova teszi, hogy ezt nem igy kellene vagy tegyuk fel az illetekes hatosagnak jelzi is ezt.

Kivulallo? Igen. Mert tudok a problemarol, hallottam rola, sot van olyan ismerosom aki igy dolgozik. De nem ertek vele egyet, es nem ismerek egyetlen egy elfogadhato indokot sem arra, hogy valaki ilyen munkat elvallaljon. Arra meg plane, hogy evekig igy dolgozzon, mert ez alatt az ido alatt mar reg talalt volna rendes munkat. De megprobalok nem tudomast venni rola, mert engem felhaborit, hogy ezek az emberek rajtam es a tobbi rendesen adozo emberen eloskodnek. En fizetem a tb-juket, en fizetek adot, amibol epulnek az utak, ... amiket hasznalnak. Miattuk fizetek annyi adot, annyi tb-t. Ne haragudj, de ez elegge felhatalmaz arra, hogy valahol kicsit haragudjak rajuk, ha mar fizetek erte.

A fejekben kellene rendet tenni, hogy ez NEM JO! Hanem rossz, es ne csinalja a munkavallalo! Nem sajnalni oket, meg jaj csinalja meg, ja meg egesz eleteben nem volt rendes allasa, csak szurke meg fekete.

Lehet szidni a politikusokat, hogy milyenek, de ugy nez ki, hogy ez a megfelelo kormany egy ilyen orszagnak, mert jobbat ugysem erdemel.

Nem fogadom el, ha valaki teliszalalmit lop a tescobol. Nem fogadom el, ha valaki ellopja a masik autojat. Nem fogadom el, ha valaki kenopenzt ad valakinek vagy fogad el. Nem fogadom el, ha veszteseges vallalat magas bonuszt fizet a vezetoinek. Nem fogadom el, ha valaki adot csal, ha szurken, feketen dolgozik.

"De nem ertek vele egyet, es nem ismerek egyetlen egy elfogadhato indokot sem arra, hogy valaki ilyen munkat elvallaljon"

Ma a munkavallalo nem igazan valogathat (IT-n belul meg csakcsak, de kerdezz meg pl. egy vegzett szabadbolcseszt), ha csak olyan munkat hajlandok neki adni, ahol nem teljesen van bejelentve, akkor szerinted etikusabb, ha ehenhal a csaladja, mert az sem "elfogadhato indok szurke munka elvallalasara"?

A munkavallalo mindig valaszthat.

Ja ha annak ellenere csinal 6 gyereket, meg vesz fel a bevetele 50%-ara CHF alapu hitelt, akkor mindjart mas. Lopjon csaljon! Sot! Neki azt is elnezzuk, ha a bolbol fizetes nelkul tavozik, atmehet a piroson, vagy ha veletlenul elut valakit a zebran, akkor neki fognak fizetni.

Ha arra a szolgaltatasra, amit o nyujt nincs kereslet, akkor at kell magat kepeznie olyanra amire van. De ha el tud helyezkedni, akkor van ra kereslet, csak o es a tarsai belementek abba, hogy csaljanak.
Ezzel egyreszrol az orszagnak artanak, masik reszrol a rendesen adozoknak(pl. nekem!), harmadreszrol a sajat purdejuknak!

A hulyesegre ha van is gyogyszer, sajna nem reklamozzak. A fejekben kellene rendet tenni, mert ezt mar csak a munkavallaloi oldalrol is meg lehetne oldani! Meg lehetne meg a vallalkozoi oldalrol is, mert ok adjak! De torvenyi oldalrol sohasem fogjak tudni! Ha valaki csalni akar, az csalni is fog. Es amig ilyen az altalanos felfogas, hogy en vagyok a kocsog, mert nekem nem tetszik, hogy csalnak, lopnak, hazudnak, azok meg akik csinaljak meg ok a jofijjuk, addig ez felesleges szocseples.

A piacon nagy kereslet van jo asztalosra, komuvesre, ... A masik topikban ezt targyaljak, van benne sok okossag.

"A munkavallalo mindig valaszthat."

Csak ezt ne egy olyan pályakezdőnek mond, aki már évek óta nem talál állást. Én ugyanis ilyen helyzetben vagyok. Évek óta nem találok munkát. Néhány hónapja viszont kaptam egy szürke ajánlatot, amit nem fogadtam el. Már nagyon megbántam. Nem értek egyet én sem a félig legális foglalkoztatással, de mit lehet csinálni, ha nincs más? Ne dolgozzak soha életemben? Mert azóta sem találtam semmit, pedig én Budapesten keresek állást. Már itt is hirdetek. Szerinted kapok valaha is egyszer még egy lehetőséget? Főleg legálisan bejelentettet? Szerinted van választásom? Ha igen, akkor nevezd meg konkrétan a céget. Senkinek sem kívánom azt, hogy ilyen sokáig munka nélkül legyen, mert ilyenkor már nem csak a pénz és a munka, hanem a közösség is hiányzik.

A masik meg kerdezd meg azt a @#&>@ szabadbolcseszt, hogy vajon az o iskolaztatasat ki fizette? Gondolom jart boclsodebe, ovodaba, alt iskolaba, gimnaziumba es vegul egyetemre. Ezt mind a kozosbol fizettek. A rendorseget is a kozosbol fizetik, akik vigyazzak az a'lma't, a TB-t is, ...
A nagy kozosben nem bananfan nonek az aranyrudak, meg a dollarmilliok. Azt kerlek alasan, az ADOFIZETOK fizetik be.
Es O nem tartozik ezekbe bele.
Ez a szabadbolcsesz csinal meg purdekat, akiket szinten a nagy kozosbol iskolaztatnak, amibe szinten nem ad egy fillert sem, vagy valami hihetetlen jo esetben minimalber utan fizet!

Kivulallo? Igen. Mert tudok a problemarol, hallottam rola, sot van olyan ismerosom aki igy dolgozik. De nem ertek vele egyet, es nem ismerek egyetlen egy elfogadhato indokot sem arra, hogy valaki ilyen munkat elvallaljon.

A megélhetési kényszer elég jó indok ? Inkább dögöljön meg ?

1. VIDÉK (!) .
2. rengeteg anyagilag kiszolgáltatott ember él ma Magyarországon. A kiszolgáltatottság forrása lehet családi ok, banki tartozás, önhiba is, estébé. Nem mindenkinek tolja a segge alá anyuci, apuci az újlakást, újkocsit, diplomáravaló pénzt.
2a: Az emberek többsége nem kap annyi pénzt a munkájáért, hogy félre tudjon tenni a szűkösebb időkre. Ez egyébként garancia a probléma folyamatos újratermelődésére.
A kaját, a gáz, villany, 50.000 (!!!) Ft-os téli havi fűtés+melegvíz számlát viszont ki kell fizetni a lakótelepen, hanem akarsz megdögleni.

Arra meg plane, hogy evekig igy dolgozzon, mert ez alatt az ido alatt mar reg talalt volna rendes munkat.
Tévedés, én is dolgoztam ilyen vámpírcégeknél (és egyébként egyértelműen a vállalkozók a felelősek az ilyen körülményekért, ők kényszerítik rá a munkavállalóra. A munkavállaló és a munkaadó nincs egyenrangú pozícióban ugyanis.

Amikor volt az egyik vámpírcéghez felvétel ahol pár évet lehúztam én is, tucatjával jöttek (!!!) az önéletrajzok.
Én minden nap úgy mentem be, mintha az utolsó lenne, és majd minden második héten bent volt valahol másutt az önéletrajzom.

Több mint 2,5 évet húztam le csak itt. (!) Vidéken ennyire (nem volt/nincs) munka ugyanis. Csak a szar fizetésből ami megélhetésre épphogy elég volt, képtelenség volt félretenni, tartalékolni akár egy pesti költözésre is.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

A vállalkozó nem azért alapít vállalkozást, hogy puszta jószándékból megélhetést biztosítson másoknak,
hanem azért mert a céget csak x db ember alkalmazásával tudja úgy működtetni, hogy több profitot érjen el, és
ezzel hasznot hozzon SAJÁT MAGA és/vagy CSALÁDJA számára.

Az, hogy ezzel másoknak valamilyen szintű megélhetést / vegetálást biztosít, az pusztán egyfajta mellékhatása
a profitszerzésnek, mivel a rabszolgatartást már betiltották.

Az egy társadalmilag hibás felfogás, nem azt kéne nézni,
hogy "munkát adok x embernek, de jó fej vagyok, virágokat az öltőzőbe kérem", hanem igénybe vettem a MUNKA nevű szolgáltatást hogy több PROFIT ot tudjak termelni/szolgáltatni,
és ezért MUNKABÉRT fizettem, ahogy bemegyek a boltba, veszek fél kiló kenyeret, és a pénztárnál
kifizetem az ellenértékét, nem pedig azt mondom,
hogy hát most kifizetem a felét, mert csak,
lassú a pénztáros, még a feketén fizetett biztonsági őrnek hívott ex-rokkantnyugdíjas-al kombinálva is. Ha még ezt eljátszom párszor, megspórolok majd 1000 Ft-ot, 3 hónap alatt, amiből tudok venni néhány új zoknit. ;-)

A munkás nem ér önmagában semmit, ha nincs aki alkalmazza, de a vállalkozások többsége / kiv. egyéni vállalkozás / sem ér semmit pusztán a vezetővel/tulajdonossal egymagában, ha nincs aki a profitot hozó MUNKÁT elvégezze.

Amíg fejben a MUNKA-t kegynek, és nem szolgáltatásnak tekintjük, amiért ellenérték jár, addig kár szót
fecsérelni az egész témára.

Inkább csukjunk be, nyisson mindenki akinek pénze van, dollár alapú devizaszámlát / még nem késő /, vagy vegyen aranyat, / az utolsó vámpírcég, miután nem marad kit kiszipolyozni, meg majd kapcsolja le a villanyt /.
Aztán tévéből nézzük végig, ahogy a világ, és az ország többi része egymásnak esik, vagy éhen döglik, utcára kerül, aztán mikor a Káosz hullámai kitakarították a terepet, kezdjük újra az egész ún. civilizációt. ;-)

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Én arra céloztam, hogy eljő a pillanat, mikor már a béreket nem tudod kitermelni, és elbocsájtás a megoldás. Akkor ott a sok jó, és jobb képességű alkalmazott, aki akár "önfeláldozva" segít a "főnöknek" és ez értékelve van. Jön a kit tegyek ki, aki 1 hónapig nem tudja fizetni a hitelét és könyörög bárhogy old meg, vagy azt aki független van tartaléka, de jobb munkás, vagy tartsd meg őket és keress valami más megoldást. Ennél problémásabb, ha "okos" vállalkozóként olyan vállalkozást üzemeltetsz amelyben a feladatok egymásra épülnek (azaz magában 1 alkalmazott hiába megy el és "nyúlja le" az ügyfeleket, képtelen megcsinálni) és nem tudsz senkitől megválni, mert akkor mindenkitől kell.
Sajnos a munka világa nem fehér meg fekete, hanem a szürke minden árnyalata, mivel ez maga az élet. Örök érvényű mindenre kiterjedő kijelentések pedig nincsenek...
Amit az utolsóban leírtál, azt az erőforrások újrafelosztásának hívják. Évszázadonként 1x-2x (esetleg többször) fegyverrel meg is oldották, mind a kereslet éhséget, mind a vágyak megváltozását, komolyan ezt szeretnéd?

Én arra céloztam, hogy eljő a pillanat, mikor már a béreket nem tudod kitermelni, és elbocsájtás a megoldás

De akkor a munkaerőt is elveszíted, így a termelékenységed is romlik. Persze ha ehhez a megrendelések csökkenése vezet (piacszűkülés), akkor nyílván nincs mit tenni, de akkor a leépítés amúgyis elkerülhetetlen.
Ha elkezded őket minimállal bejelenteni, meg trükközni, hogy ne kelljen annyit fizetni, azzal csak az időt húzod.
Ha ezen múlik, hogy egy vállalkozás profitot termel, vagy veszteséget, akkor abból nem fogsz tartósan megélni.

Évszázadonként 1x-2x (esetleg többször) fegyverrel meg is oldották, mind a kereslet éhséget, mind a vágyak megváltozását, komolyan ezt szeretnéd?
Nyílván nem, de a jelenlegi status quo elkerülhetetlenül ide fog vezetni, folyamatosan megyünk a lejtőn, egyre súlyosabb társadalmi feszültségekkel terhelve.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

na ugye !. :) Bár neked lehet lesz még olcsóbb is CHF-> USD 1,5-2 hét múlva.
ÉN ~182 körüli vételi USD-HUF árfolyamon nyitottam devszla-t cka 2 hónapja. (most 190, de a fel-le liftezések után mindig magasabban áll meg.)
Ma majdnem áttörte a középárf. a 195öt, de nembaj talán majd jövő héten.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Nem dolgozhat mindenki a könyvtárban. Fájdalom, de így van.
Nézzél körbe a saját vidékeden, hány helyen tudsz úgy dolgozni, hogy be is jelentenek, mindent befizetnek utánad ?
Aztán nézzél körbe hány munkaképes korú embert látsz az utcákon. Az eredmény/arányért magáért beszél.
Aztán megnézheted, hogy a vámpírcégek tulajai milyen kocsikkal furikáznak be - akár segélyért is -, meg hogy paroláznak a helyi önkorm. vezetőkkel.

Alább írod, hogy a munkavállaló választhat, igen választhat. Átképezheti magát, keresgélhet. Ez mind rendben is van, de ez nem megy egyik percről a másikra, ez is idő és pénz, és a fűtésszámla az sajnos akkor is 50.000 ha van munkád,
meg akkor is, ha nincs, és a fizetési határidő is mindkét esetben ugyanaz.
Van aki választhat, és úgy dönt inkább csalni akar, igen van ilyen persze, az emberi önzés határtalan, de a többségnél szvsz. nem ez a helyzet.

Van, hogy sikerül 2 hónap alatt bejelentett állást találni, van, hogy csak 2,5-3 év alatt.

És azalatt mit csináljon, lakjon jól becsületességgel ?
Ha nincs jobb / mert a könyvtár sem vesz fel több embert /, el kell menni a vámpírcégekhez (is).
Ahol viszont üzemszerűen - nem megélhetési céllal - csalnak, hanem mert nekik így praktikus, így
hozz több profitot.

A politika igenis tudna megoldást találni. Tőlünk nyugatabbra meg tudták csinálni. Igaz, hogy államilag meghatározott ágazati kollektív szerződésektől elkezdve, komoly munkavállalói érdekképviselettel, hosszú ideig , de sikerült, felépítették a valódi szocializmust.

Szerinted amit itt a vámpírcégek megcsinálnak, meg mernék csinálni Németországban, Svájcban, Nagy-Britanniában, vagy Ausztriában? Egy fenét. És miért? Mások a törvények, más a törvények alkalmazása, és más a kultúra is.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Hordtam en ujsagot is, a legnagyobb hoban. Tudom, tudom: ujsagot sem hordhat mindenki. Elmentem mezogazdasagi munkara is reggel 6-tol, este 10-ig. Tudom, tudom, ott sem dolgozhat mindenki.
Egyebkent mindenhol be voltam jelentve.

A becsuletesseg nem opcio.

Kulfoldon, pl.: Nemetorszagban azert nem megy igy (ez tulzas, mert ott is megy), mert a nemetek felnyomjak az allami hivataloknal azokat, akik mutyiznak. Persze Nemetorszagban azok mutyiznak, tulnyomo tobbsegben (vagy talan mind!) akik bevandorlok. Az allampolgarok jelentik fel a szabalytalankodot, a csalokat. Nem a politika oldotta meg. A polgarok, mert a polgarok elnek az orszagban, a polgarok fizetik az adot. Es ha valaki csal, lop az a tobbieknek art.

De peldat vehetnenk a Japanokrol is. Ott sosem az egyen erdeke van elobb, hanem az orszage, a kozossege. Ezert hajlandoak felaldozni az eletuket is. Nem mondom, hogy nekunk is el kell mennunk addig a vegletig, de valamennyit el lehetne tanulni.

Aki csal, lop az mar ugyis megindokolta maganak, hogy miert csinalja. Vagy elovesz egy letezo szemelyt, akire lehet mutogatni, vagy kitalal egyet.

Szerintem felesleges tobb betut erre pocsekolni, legalabbis en nem fogok.

Alapvetően egyet értek veled, talán már elmélkedtünk is erről, és részemről rendben is van, mondjuk holnaptól én mintapolgár leszek a jövedelem és adózás szempontjából.

De akkor legyen minden munkavállaló is az, valamint a munkaadók is legyenek azok, illetve ne azt lássam, hogy az én (te :D) adómból lófaszt építenek, nem az országot. Autópályák, völgyhidak, kormányok színétől függetlenül mindig megvoltak az aktuális mutyitémák. Tehát holnap reggeltől legyen mindenki becsületes, mert ha csak én leszek az - és még talán 10 másik ember, azzal semmi jót nem teszek (legalábbis nem mérhető mértékben), én viszont rettentően ráfaragok.

Persze az erkölcsi győzelem az enyém, de azért nem adnak helikoptert.

A környezetet viszont "odafent" az "elit" nek kéne megteremteni. ;-)
Innentől 22-es csapdája. Sajnos. Az elit jórésze is vámpírcégekből nő(tt) ki.

Addig álmodozhatunk morálról, adófizető vállalkozókról, bejelentett
alkalmazottakról, számlakérő lakosságról, de csak álom marad, és megyünk
tovább a görög lejtőn.

Az meg sajnos puszta illúzió, hogy az elitet mi választjuk. ;-).

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Azóta beszéltek a blogról a TV2-ben is, kétszer is.