HDD para

 ( clueless | 2011. július 24., vasárnap - 22:59 )

Sűrűsödő olvasási hibák, belassulások és ijesztő bejegyzések a messages-ben indítottak arra, hogy hosszú idő után belátogassak a coloc-ban lévő backup szerverünkhöz vadi új vinyókkal. A "datacenter"-ben térdig ért a kosz, és vidám macskakölykök hancútoztak a szerverek között. Rutinosan egy reboot-tal kezdtem, de az csak a grub cli-be vitt, és ha ott valami lemezzel kapcsolatos parancsot adok (vagy tabot nyomok) akkor pár másodperc kerregés után Errror 25. Ha begépelem a kernel pontos elérési útját, akkor Error 15.
Lehetséges, hogy toxoplazmózist kapott a szerverem?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Most akkor kapj elő egy autentikus live CD - én ilyesmire a RIP Linuxot használom, és rutinosan nézd meg mi van (USB -re is felrakható).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

"Lehetséges, hogy toxoplazmózist kapott a szerverem?"

Nem, hiszen az "a melegvérű állatokat fertőzi, többek között az embert."
Te viszont megkaphattad...

"Rutinosan egy reboot-tal kezdtem" - mármint az elbacást... Haldokló diszkkel nem játszunk, hanem mentjük, ami menthető, a gép leállítása/újraindítása NÉLKÜL. Szolgáltatások lecsapni, normális rendszernél single user mód, aztán tolni kifelé az adatokat fontossági sorrendben(!) a halódó diszkről a mentőeszközre.

Nem olvasol a sorok között - windows rutinosan.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ott _sem_ kezd az ember reboottal, ha rohad a diszk. Szépen cmd.exe, svc stop _ami_nem_létfontosságú_, ha msáhogy nem megy, aztán jöhet a fontos adatok mentése, és utána a gép megborítása.

+1 De ugye a windows rendszergazda szabályai ...
(kis hiba - reboot, nagy hiba - újra telepít)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Szoftverhiba esetén igen - itt viszont a hardver döglődött...

Szakmánk lényege, hogy a hw hibákat is a sw -n keresztül lehet látni! sosem lehetsz biztos, hogy amit látsz az egy sw hiba vagy hw hiba.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Akkor NE használj megbízhatatlan szoftvert... Mennyivel megbízhatóbb az OS-ből érkező "döglik a diszk"-nél az, ha a BIOS/bootloader mondja azt, hogy "wazze, döglött a diszked"? Működés, adatintegritás szempontjából az a normális eljárás, hogy előbb menteni, aztán megnézni, hogy tényleg döglik-e a diszk, és nem fordítva. Egy "fölösleges" mentés mindig jobb, mint egy adatvesztés az újra nem induló diszk miatt...

No igen. Van most éppen 2 db 2007.10.04. -én vett 320G WD SATA diszkem. Évekig működött raid1 tükörben míg, egyszer csak behalt, előbb az egyik - osztán a másik. Smart nem látja stb. Bedugom másik gépbe, mkfs író/olvasó hibakereséssel (órákig ment) és semmi hiba!? Akkor ez melyik eszköz hibája? (mindegy, most rakom össze az új szerverkémet, utána nekiesek megint tesztelni, hogy rájöjjek mi okozta a hibát)
"Fölösleges" mentés nincs. A tükör nem garancia, nem csak a diszk mehet tönkre és nem csak egy a tükörből.
(Valaki Cromwell -t idézve "Bízz istenben, tartsd a puskaport szárazon!" - a mentést frissen a kezed ügyében)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Azért tettem idézőjelbe a "fölösleges"-t, mert mentésnél tényleg nincs olyan :-)

+1 Amikor nálam volt hasonló probléma, (bár akkor szerencsére láttam, hogy a partíciós tábla halott) azonnal le mentettem mindent amit lehetett, aztán UTÁNA persze próbáltam restart-ot de a grub mindenre errort dobott.
---
Where there is a shell, there is a way.

De jelen esetben egy nyomorul backup szerverről van szó, ami effektív "sz*rban áll". Szóval biztosan nem kritikus az adatok épsége.

Diszkdöglés esetében sehol sem célszerű reboot - ha nemkritikus a vas, akkor hibákat szóró diszket beazonosítani, leállír, sz@r disz kidob, új berak, raid másik feléről felbootol, raid helyrerak, örül.

Fotót légyszi!

--
Linux és Windows mint szerelemgyerek és zabigyerek. :D (c)

Tessék, de így szag nélkül nem az igazi.

Köszi! :D Így már megvan a 'feeling'.

(Valamiért nekem nem jelenik meg a kép itt helyben: http://www.picupine.com/6bcabd9x)

--
Linux és Windows mint szerelemgyerek és zabigyerek. :D (c)