OpenSolaris GPLv3/CDDL dual licenc alá kerül?

 ( anr | 2006. január 29., vasárnap - 11:28 )

A SUN elnöke, Jonathan Schwartz meglepő dolgokat írt blogjában.

Röviden magyarul:"Felismertük, hogy a változatosság, és a választás lehetősége nagyon fontos, ezért megvizsgáljuk a lehetőségét, hogy a Solarist (és talán az egész Solaris Enterprise System-et) CDDL/GPLv3 kettős licenszel adjuk ki."

A SUN a lépéstől azt várja, hogy az igazán innovatív technológiák (pl: a dTrace és a ZFS, vagy a GRUB és a Xen) mindegyik platformra "átterjednek".

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Linusnak nemkell az új GPLv3 (pedig még csak tervezet), de a Sunnak igen. Hmmmm Érdekes... :D

> csinalnak egy linuxdriver compatibility reteget
Na arra valoban kivancsi lennek, hogy ilyet hogyan csinalnanak. Amennyiben valaki ilyet csinalna, annak mar semmi koze nem lenne a solarishoz, mert egy linux fork lenne.

megnyugodhatsz. Marketing. Aztán senki sem biztosítja, hogy mindig forkalnak vagy mindent a GPLv3 kód alá. Treynek igaza lehet abbna, hogy most arcvesztés nélkül próbálja a CCDL-t kicsit visszavonultatni. Szerintem a SUN kapálódzik egy ideje. Kár lenne érte, de lássuk be, a gagyizó nagycégek gagyizó HR-es, nyugdíj előtt álló pénzügyesei döglesztették meg, akik ki is bírnák köhögni az összeget érte. De piacot vesztett. Csak remélni tudom, hogy a RedHatre nem ez a sors vár. A Novell biztosan életben tudja tartani a SuSE-t. De lássuk be: elég kevés hírben volt arról szó - hacsak nem állami témáról volt szó, természetesen a hanyatló nyugaton és ázsiában -, hogy a technológia miatt váltanak linuxra. Sokszor az olcsóbb beszerzés volt a cél. A többi csak hozadék.

marketing mar minden lepes hattereben fellelheto, de nem az csak mellekes. Ahogy irtam mar, a GPLv2 felett eljart az ido. A GPLv3 viszont mar jelenlegi tervezeteben is megfelelo es jovo GPL licensze.
Nagyot teved, aki azt hiszi, hogy a FSF csak naiv idealista utopiaszervezet. Ok a legoptimalisabb jogi megoldast keresik, ami ERDEKE minden Oss reszvevonek, sok olyan cegknek is mint a SUN.
Egy pelda, SUN kiadja az Opensolarisat GPLv3 alatt is. Tobb ceg lehetoseget lat benne, fejleszti es a patchek egy arra erdemes resze visszakerul az o.solarisba. Egy (legyen a neve) Moon nevu kicsi amcsi ceg, implementalja sajat uttoro fejleszteseit az o.solarisba. Sunnak megtetszik felhasznalja termekeikben (feltelesezzuk a jovoben erosen epitni fog az opensolarisra solaris helyett). Egy spekulativ de gazdag ceg (legyen a neve Haramia Inc.) szabaladmaztatja Moon forradalmi uj otleteit. Nos GPLv3 eseteben a Sun nyugodtan penzelheti Moon ugyvedeit, ha perre kerulne a sor. Sunnak is erdeke hogy Haramia Inc veszitsen, hiszen kulonben tole is kovetelhetne a szabadalmi dijat, mert Moon "otlete" mar beepult a Sun termekeibe. Ha Moon a Sun ugyvedeivel megnyeri a pert, sot a vegen ove lesz a szabadalom is amit addig nem akart bejegyezni, akkor Sunnak nem faj a feje, mivel a GPLv3 garantalja, hogy teritesmentesen hasznalhatja Moon szabadalmait. Ha viszont Moon kodja csak GPLv2 lenne, akkor maradna a kaotikus helyzet. Sun inkabb nem adna ugyvedeket Moon moge, mert ha az megnyeri a pert Haramia Incel szemben, es a vegen maganak tudja (jogosan) a sajat szabadalmat, akkor a vegen semmi nem akadalyozna meg, hogy pont o a Moon koveteljen szabadalmi licenszdijat a Suntol. A Moon a GPLv2 kikotesei alapjan nyugodtan szedhet szabadalomhasznalatert dijat akitol csak akar. Ezert ERDEKE a GPLv3 olyan nagy cegeknek is mint a SUN.

Erdemes lenne az egesz blog bejegyzest leforditani, mert erdekes / tanulsagos tobb okbol is:

1.) valoszinuleg a Sun rajott, hogy sokkal kevesebb a contributor az OpenSol-hoz, mint amennyi lehetne
- ez egy igazolas lehet Stallman-nak, hogy a GPLv3 keszitese jo uton halad, es jobb lesz bizonyos szempontbol (peldaul az uzleti licencelok szempontjabol), mint a v2. a v2-n az FSF szerint is meglatszik a kor, elkerulhetetlen, hogy aktualizaljak
2.) ismet latszik a GPL ``ereje''
3.) a Solarisnak mindenkeppen jot tenne, ha GPL ala kerulne a kodja. ha peldaul a Linuxba bekerulne a ZFS vagy mas bizonyitottan jo technologia a Suntol, akkor a Linux userek megszoknak a jot, es konnyebben adminisztralnanak Solarist, nem agalnanak ellene, ha a ceguknel felmerulne egy Solaris beszerzes lehetosege, mert ismernek. magyarul a GPL-lel biztositva lenne, hogy:

- egy rakas embernek lenne kedve fejleszteni (azonak akiknek eddig a licencel volt problemajuk),
- terjedne a Sun technológia (kozvetve reklam a cegnek)

4.) a v3 jo alibi a Sun-nak arra, hogy az OpenSolaris kodja kulonosebb tekintelyvesztes nelkul GPL ala tegye. a v2 alatt nem adta ki, de elkepzelheto, hogy mar megbanta (lasd: elso pont). kiadna szivesen, de az nem venne mar ki jol magat bizonyos korokben

> ha peldaul a Linuxba bekerulne a ZFS vagy mas bizonyitottan jo technologia a Suntol, akkor a Linux userek megszoknak a jot.
A linuxban most is van tobb bizonyitottan jo technologia ami a suntol szarmazik, de errol a legtobb usernek fingja sincs. Nem hiszem hogy ettol valtozna meg a velemenyuk.

- egy rakas embernek lenne kedve fejleszteni (azonak akiknek eddig a licencel volt problemajuk)
Erdekes otlet, de valoszinutlen, hogy gpl alatt fejlesztett kodokat a solaris szerves reszeve tenne a sun. Tehat a legjobb ami tortenhet, hogy szuletik 26millio opensolaris fork gpl alatt. Eleg kicsi az eselye, hogy valamelyik fenn is marad, es hasznalhato is lesz. Nekem eddig pont az tetszett az opensolarisban, hogy nyilt ugyan, de mogotte egy eros kez iranyit mindent. Nincs onkenyes matyizas, naponkenti api szetboritas. Bar nem latom pontosan milyen kovetkezmenyekkel jarna a gpl3 alatt kiadott solaris, de en inkabb igy hagynam ahogy most van :)

OpenSolaris user szempontbol nem latok elorelepest, csak marketingfogast. Linux user szempontbol pedig annyi latszik, hogy megint bekerul egy sun technologia a linux kernelbe.
Ez az opensolaris terjedesen nem latom hogy barmit is segitene. Egyebkent is: "mergezett alma" biztos ez is :)

> Egyebkent is: "mergezett alma" biztos ez is

A GPLv3 alatt kiadott kód később is GPLv3 alatti lesz, az újabb verziók esetén teheti meg, hogy már nem GPL-es. Na és itt lehet a gond, hogy a régi verzióból muszáj forkolni, ha használni kell, mint ahogy az openssh esetén is történt.

kihagytad a leglenyegesebb elonyet a dolognak a SUN szempontjabol:
beletehetne az Opensolarisba nehany ezer drivert, ami GPLv2 alatt mar meg van irva linux ala. csinalnak egy linuxdriver compatibility reteget, es mivel a licensz kompatibilis a forraskodban file szinten lehetnek GPLv2 filek is.

Hazuuuudsz! A GPL szaaaar! BSD rulz teh world! :))))

az, hogy egy-ket dolog atkerulne a linuxba (mint ahogy erre mar korabban is volt pelda, ld. kernel modul support, slab allocator stb.), nem feltetlenul jelenti azt, hogy a linuxosok "megszokjak" a solarist, mivel eleg jelentosen kulonbozik (szerencsere) a ket rendszer. ahhoz, hogy az ember megismerje a solarist, messze nem eleg egy-ket feature-nek atkerulnie. ergo nem ettol fogja megszeretni/ismerni valaki.
en nem orulnek neki, ha GPL-es lenne, dehat mar megint csak belepofazok a nagyok dolgaba.

mUhah4 :-)

na ez igazan remek lenne :-)
lenne megegy ratyikernel, a letezo mellett. kivalo otlet.

Szerintem titokban át akarnak állni teljesen Linuxra. :-)

eloszor kompatibilis lesz a licensz, majd sorrol sorra kicserelik a solaris kodjat a linuxbol atvettre :)))