Google sites + domain név

 ( bodobacs | 2011. június 28., kedd - 11:55 )

Heló!

Van egy régóta regisztrált domain címem a freewebnél és freewebes szerveren is van hozzá az oldal. Csináltam egy újabb verzióját az oldalamnak a Google sites-al és szeretném erre irányíttatni a domain címemet.

Akinek van ezzel tapasztalata, mondja már meg, hogy pontosan mit kell kérjek a freewebes adminisztrátortól, hogy kínlódás nélkül működjön a dolog.

Például "www.oldalam.hu" -ról "http://sites.google.com/site/ujoldalam" ra kéne átállítani.

Azt sem tudom, hogy átirányítás után a domain cím marad meg a címsorban, vagy bedobja a randa google-ös címet.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

a szolgáltató állítsa a CNAME-et a ghs.google.com-ra.

a google sites admin felületén fel tudod hozzá venni a tetszőleges domaint.

Szuper, köszi.

Utánaolvasgatás közben rábukkantam az MX rekordra is. Azt is kérhetem, hogy állítsák át egy másik email-címre?

"Utánaolvasgatás közben rábukkantam az MX rekordra is. Azt is kérhetem, hogy állítsák át egy másik email-címre?"
Itt egy kis fogalmi zavar látszik. Az MX rekord azt határozza meg, hogy hova kell kézbesíteni az adott domainre menő leveleket. Az MX rekord egy DNS-ben bejegyzett névre mutat, ez a név pedig egy IP-re (A rekord). Tehát az MX nem mailcímeket vagy mailcímekre irányít, hanem az adott domainre menő leveleket a meghatározott SMTP szerverre.

Namost fel kellett élesztenem ezt a témát, mert belebotlottam a legnyílvánvalóbb problémába, miután sikerült ezt beállítani.

A google webhely kezelése > internet cím > hozzáadás csak alcímeket fogad el, mint pl a "www", így a "www.sajatoldal.hu" működik, de a pucér domain nem.
(Ha valaki ugyanezzel kínlódik akkor megsúgom, hogy a hozzáadás gomb a lap tetején van újonnan és nem az "internetcím hozzáadása" mező mellett. Könnyű megtalálni, mert amikor agyvérzést kapsz elkezdessz felfelé nézni.)

Olvasgattam én össze vissza CNAME-ről meg "A" rekordról meg mindenféle istenverésről, de még mindig nem tudom, hogy mi a rákot kell írnom a domain szolgáltatómnak emil-ben, hogy az "sajatoldal.hu"-ra is bejöjjön ugyanaz mint a "www.sajatoldal.hu"-ra.

Elnézést a hangnemért, de weblapot szerkeszteni google-sites-on, hát nem halandónak való.

Az utolsó általam ismert doksi alapján a google sites nem támogatja a "naked domain"-eket, tehát csak www-vel, vagy más hostnévvel tudod szólítani.

Arra viszont megkérheted a jelenlegi szolgáltatódat, hogy a sajatoldal.hu-t HTTP szinten irányítsa át a www.sajatoldal.hu-ra, már persze ha ezért nem kell igénybevenned plusz szolgáltatást...

.

Ez abból adódik, hogy egy sajatoldal.hu-nak nem lehet CNAME rekordja ellentétben egy www.sajatoldal.hu-nak, ezért kell egy akármilyen HTTP szerver, ami csinál egy redirectet a www.sajatoldal.hu címre, aminek már meg lehet adni a google sites címet mint CNAME rekord. Ez valószínűleg nem lesz ingyen, mert nincs köze a DNS szolgáltatásokhoz.