Mit tud az iOS és az Andorid, amit a Symbian nem?

Fórumok

A kérdés számomra mind felhasználói, mind pedig fejlesztői szempontból érdekes.

Hozzászólások

Mindkettőnek van jövője. A Symbian-nak úgy néz ki nincs.

Sokak szerint a windows-nak sem volt jövője 10 évvel ezelőtt, mert jött a linux, a windows elavult ésatöbbibadarság... Az csak bullshit meg wishful thinking, hogy nincs jövője a nokiának vagy a symbiannak.

De konkrétumok engem is érdekelnének, biztos, hogy van jópár, de érdemes lehet összeszedni, hogy látszódjon hány olyan van ami a nagy tömeget érinti.

Nem emlékszem arra, hogy az MS bármikor is bejelentette volna, hogy felfüggeszti a Windows projektet, mert a Nokia ugye ezt bejelentette a Symbian kapcsán: "What I can promise you is that we will not just abandon Symbian users or developers. As a very minimum, we have a legal obligation, varying in length between countries, to support users for a period of time after the last product has been sold."

Ha már a Nokia vezetősége is a fentiekkel azonosan "wishful thinking about Symbian", akkor mit vársz? :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Biztos, hogy érted az idézett mondatot? Mert abban egy szó nincs arról, hogy a nokia felfüggeszti a symbiant... Biztositja a usereket, hogy már csak azért sem ölhetik meg a platformot, mert jogilag sem tehetik meg még x ideig az utolsó eladott készülék után. (per pillanat is gyártanak, fejlesztenek, bejelentett, még ki sem adott symbianos készülékeket)

Attól függ mit akarsz kiolvasni belőle. Az említett szöveg egy alelnöki nyílt levélből van, abban a szövegkörnyezetben sajnos azt jelenti, hogy Symbian nem lesz a smartphone kategóriában, a S40 és az S60 az olcsóbb és gyengébb telefonokon fog megjelenni, amelyekre a Microsoft nem engedi rátenni a WP7-et. Ez engem nem tudott arról meggyőzni, hogy a platform nagy jövő előtt áll. Deja vu... pont ez történt annó az IBM és OS/2 környékén, az IBM fogadkozott, hogy az OS/2 a fő platformja, aztán csak mindenhol Windows NT oprendszerrel mutatkozott be, az OS/2 pedig elsorvadt - bár becsülettel adtak hozzá support-ot, ahol 10-15 éves támogatást vettek hozzá.

Persze lehet mondani, hogy most jönnek ki még Symbian telefonok, de ha dolgoztál nagy cégnél, akkor nagyjából sejtenéd, hogy két hónap alatt a fű se nő ilyen helyen, csak projektmegbeszélések, prezentációk és jó esetben deszkamodellek vannak, de kell egy év, mire át tudják állítani a szoftver részleget Symbian+MeeGoo-ról WP7-re, akár azon az áron is, hogy kicserélik az alsó fejlesztői réteget. Most még a tavalyi tervek szerint jönnek ki a telefonok...

Egyébként milyen Symbian fejlesztések lesznek a C7 oprendszere után? Vannak pletykáid? :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

nézz meg egy n97-est, meg mondjuk egy samsung galaxy-t. rögtön rájössz a válaszra. a symbian körülbelül használhatatlan.

hat en egy eve (S60-ra, nem Symibian^3-re, utobbit meg nem lattam) nem talaltam pl. ingyenes fajlkezelot, Androidra meg nem talaltam meg azt masen, amit a sajatomra raktam, mert tul sok programot hivnak "File manager"-nek.

Meg ami nekem meg nem tetszett a Symbianban, hogy kegyetlen gyenge eroforrasokat pakoltak alajuk (N97 idejeben high-end telefonnak a 128MB ram viccnek is rossz, annal meg a G1 is jobb, meg a Huawei Pulse is). Az akadozo animaciokrol nem is beszelve, ilyesmibe csak a nagyon low-end Androidokon futsz bele (Wildfire-on pl. nekem akadnak dolgok (igaz nem annyira), de ZTE Blade-en mar korrekt).

Meg az iOS-ban es az Androidban pl. a bongeszo is nagyon jo (igaz, Androidban telepiteni kell a Dolphin HD Browsert)

Penig Symbianra van jópár free file manager; az egyiket már évek óta hurcibálom magammal, ahogy különböző Symbian platformokat használok:
Active File
vagy:
Y-Browser
vagy (igaz, ez ugyan free, de fizetősen picit szebb/jobb; ld. az oldalon):
Xplore
A legkirályabb filemanager a 9500-as kommunikátoron volt, ugyanúgy tab-bal lehetett a képernyő két fele között váltogatni, mint a *commanderekben, és a billentyűparancsok nagy része is lehetőleg ugyanaz volt... RIP S80 :(

Egyébként az, hogy a Symbian alá gyenge erőforrásokat pakoltak, az miért az OS hibája? :) A böngésző tényleg gáz, de nekem pl. az opera Mini tökéletesen megfelel már évek óta, és valahogy nem érzem hiányát "komolyabb" browsernek - pedig sokat használom a telefont (pár Alcatel után Nokia 3650 -> Nokia 9500 -> SE P990i (őt nagyon nem szerettem...) -> Nokia E90, most meg N8). Bár ez inkább egyéni preferencia kérdése - potosabban ez is.
<-------
You can't grep on dead trees.

N95-ben is volt meg egy hasznalhato file manager ootb, nem ertem azt miert kellett kivenni

Meg ami meg az OS-hez tartozik (vagy az eroforrasaihoz), hogy nem mindig tudtam gorgetni, neha darabosan vette be a menuben (de touchbillentyuzetnel pl. nem) a kepernyo nyomasat (reizisztiv touchscreen, 5230).

Ja meg egy ujabb problema eszembejutott: mikor atkuldtem vele egy mawsik telefonra a telefonkoyvet, a Symbian UIQ-ban jol megoldott Contacts.vcf helyett egyesevel kuldte at a vcf fajlokat bluetoothon, az se kicsit volt idegesito. Android meg meg at is huzta nekem bluetoothon szepen regi telefonokrol is (bar azota kiderult, hogy az lehet, hogy csak HTC Sense feature).

Meg ami meg zavart, hogy uzenetekben kaptam meg az Obexen kuldott fajlokat (bar a mai mobil OS-eket tekintve oruljunk, hogy van obex), es nem birtam kitorolni a SIM-ben levo SMS-eket, mikozben jelezte, hogy tele van.

Egy hiresen rosszul sikerült 2009-es(!) készüléket vessünk össze egy mai jól sikerült androidossal és vonjuk le a tanulságot, hogy melyik platform a használhatatlan, LOL :)
Inkább egy N8-al hasonlitgasd tudásban a galaxy-t, mindjárt más lesz az eredmény.

Tényleg semmi konkrétum nincs ami a platformra vonatkozik?

Nekem 5800 -asom van (S60v5). Semmi bajom vele. Nem egy csúcs telo, de a felülete rendben van. Nem nagyon botlottam meg hülyeségekbe.
Van egy Androidos (2.2) tabletem is (ZT-180). Ez egy kifejezetten alacsony kategóriás kütyü, vannak gyerekbetegségei, de Android tapasztalatokat azért lehet vele szeretni.

A Symbian -t sokkal jobban szeretem, sokkal jobban kézre áll. Valószínűleg egy rendesen integrált Androidos cucc gördülékenyebb lenne. De akkor is max egy kutya.

A Symbian nem a használhatósága miatt pusztul. Inkább a fejlesztési költség a probléma az "ingyen" Linuxszal szemben.

Oprendszer szinten semmiben, két éve nincs igazán nagy innovatív újítás. De API szinten van, illetve alkalmazások számában is van (közel két nagyságrend!), jelenleg ott tartunk, hogy lasszóval kell fogni fejlesztőket ahhoz, hogy Symbian-ra írjanak alkalmazást, bár az aranykorban is jobbára JavaME alkalmazások voltak túlsúlyban, mint natív Symbian programok.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Segítek:
- Symbianhoz nincs GnuPG (Androidhoz tudtommal van, iOS-hez nem tudom, hogy van-e)
- Pythonból csak korábban megadott WLAN hálózatokhoz tudok csatlakozni, frissen találthoz nem (ezügyben nem tudom mi van a másik két platformon)

Ilyen dolgokra gondoltam.

--
Kum G.
Linux pólót a PingvinBoltból!

Amikor meg egyetemre jartam, es a Symbian volt "A" smartphone platform, felvettem ilyen targyat. Kb. vert pisalsz mire Symbianon barmit megcsinalsz. Ehhez kepest az Android kb. Java (mas APIval), es az iOS-nek is max. annyi hatranya van, hogy Mac kell hozza (vagy minimum ajanlott).
Azt a rengeteg S60-as alkalmazast meg joreszt azalatt szenvedtek ossze amig nem volt mas. A masik 2 platform igy is par ev alatt lekorozte.

--
Ha hulyeseget akarnek hallgatni, venne'k TV-t. - Gabucino