Megvan a PMR

Ma reggel megvettem a PMR rádiómat. Pontosabban rádiókat, mert 2 volt a csomagban. Eredetileg úgy volt, hogy netről rendeljük, de aztán mégse, végül az Auchanba vettük meg. Volt egy kis félreértés, véletlenül kétszer ütötte be az árát a pénztáros, de odaszólt a vevőszolgálathoz és visszaadták a pénzt. A rádió típusa Brondi FX-100 TWIN. Az áráról annyit, hogy 11 ezer forint volt. Nagyon jó cucc, 1 órája használjuk, de már 3-4 embert is hallottunk (Néha eléggé recseg), úgyhogy van azért itt rádiós közösség, ezt örömmel vesszük...

Más: A T61-es garanciahosszabbítása 1 és 2 évre is lehetséges, egy évre 35 ezer, 2-re kétszer ennyi. Kicsit sok úgyhogy nekünk nem éri meg. Meg egyébként se hiszem, hogy probléma lesz a géppel. A helyreállító lemezt a gyártótól kell kérni. Azt még meggondoljuk.

Hozzászólások

most vettunk dell notit, ~120k volt a 4 eves gari kiterjesztes, +60k korul az accident protection.

Ez jó szál lesz ;)

Múlt hétfőn megkaptam a Kindle-emet.

Ma megyek tejet venni. Kerek két litert, nyerset, automata tehénből, kerek 5 lej 80 baniért.

Azt hiszem garanciáztatom a HD5770-emet.

Más most nem jut hirtelen eszembe, de hirtelen felindulásból lehet, hogy veszek fél kiló spenótot is a piacon.

Én nem iszom túl sok tejet, emiatt nem is szoktam venni. Viszont vettem ma valamennyi sört, vettem sajtot is meg kefírt, csak hogy kicsit egészségesebben éljek. Illetve elugrottam a piacra, kértem egy kiló almát, de 1 kiló 30 dekát adott az ember. Szerintem a mérőmókusa sem volt hitelesített.

Ráömlött a kakaó ;)

Egyébként nem, pár másodpercenként belő egy korrupt textúrát (Windows alatt, nyilván, nem én használom ezért nem tudom még Linux alatt hogy megy).

Van még egy, ez az enyém volna, csak sajnos az alaplapom nem kezeli (intel 945). Upgrade lesz, csak nem tudom mikor. Egyelőre valószínű, hogy öcsém kapja, én pedig majd mást veszek mikor meglesz az új lap, proci. Pedig a Crysis-t (Steam vétel) már nagyon eljátszanám.

"+60k korul az accident protection."

Ez viszont musthave, én biztos, hogy a közeljövőben semmit nem fogok venni accident protection meg akkumulátor elhasználódás garancia nélkül.

Lévén nemrég leejtettem a Thinkpademet, a Dell-em akkumulátora meg kezdi megadni magát (de arra van is garancia).

gondolom ha meghal az alaplap vagy ilyesmi, akkor az jobban megéri majd mint a garancia kiterjesztés, grats :)

a thinkpadek is képesek megdögleni.

"hallottunk" "örömmel vesszük"

Mi ez a kiráji többes? Skizofrén is tetszetek lenni?

Leccilecci! Szerettesd meg vele a HUPot is! Meg a blogirast!
Imadom a blogodat, de foleg a reakciokat. De neked csak napi max. 2-3 bejegyzesed van, ha a familiatol meg kapunk parat, az dupla elvezet.
Ez a fenti szal is.. egyszeruen nem tudom mit mentsek el belole az igy irtok ti szamara.. kesz.. (mint a 20 sor alapitvany)

--
Auto correct can go straight to He'll.

Hát nekem ez egyelőre csak illegálisan adott lehetőség. Ugyanis még nincs rádióengedélyem.
("Az SWL rádióállomása is része a rádióamatőr szolgálatoknak. Üzemeltetéséhez rádióamatőr engedély szükséges.")

Szerk.: Egyébként szoktam hallgatni a magyar WebSDR-t, de a rádióamatőr szokások nem feltétlenül egyeznek meg egy PMR rádiós szokásaival. Ez utóbbi ugyanis ki van téve a "nagyközönség" elé, ami már öngamában feltételez egy-két dolgot...
De "ismerkedésnek" jó ez a PMR rádió is.

NE a pmr-es szokásokat tanuld meg. Egyébként az amatőr rádiós forgalmazás is ki van téve a nagyközönség elé - ugyanis van nem kevés RH sávokban működő vevőkészülék, amivel akár a fónia, akár a táviró kapcsolatokat (vagy legalább az egyik partnert) hallhatod. A ham-wiki ebből a szempontból érdekes dolgot ír, picit bizonytalan vagyok abban, hogy ez tényleg igaz-e minden esetben? ha igen, akkor sok-sok - még akár az "átkosban" készült - készülék birtoklása, használata esne ennek a szabálynak a hatálya alá...

Vételhez amatőrsávon semmilyen engedély nem szükséges, vevőkészülék szabadon beszerezhető és üzemben tartható. SWL-számot, ha nagyon akarsz, kérhetsz a körzetedhez tartozó mrasz-titkártól (vagy mifene most a neve), de az sem szükséges, a legtöbb amatőr szívesen küld QSL-t civilnek is, ha küldesz neki vételjellemzést.
Az amatőr forgalom megköveteli a nyílt közléseket, nem adhatsz rejtjelzetten, kizárólag a szabályzatban foglalt rövidítéseket használhatod, tehát nincs benne semmi titkos, amit ne lehetne hallgatni...

Már csak egy távcsövet kellene venniük. Illetve kettőt, hogy az öcsének is legyen egy, és akkor kevesebb lesz a vita köztük. Szavazási javaslatom:
Hajlandó lennél adakozni a távcső beszerzésére?
1. Igen, már alig várom a lehetőséget.
2. Igen, de csak ha hetente egy napra kölcsön adja az egyik távcsövet és a rádiót.
3. Igen, de csak azután, miután én már kaptam egy saját távcsövet.
4. Igen, de csak nekem adhatja kölcsön a távcsövet.
5. Igen, de sajnos nincs pénzem.
6. Már meg is vettem a távcsövet. Hol tudom átadni?

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

az en voltam es nem a szokasokat mondtam, hanem a szavakra mondtam illetve a forgalmazas alapszabalyaira, ami ugyanaz minden savon es formaban, masreszt a regebbi pmr betyarok is atvettek egy halom szot hivatalos amator tarsaiktol, ezeket nyugodtan lehet eloben tapasztalgatni igy.
Masreszt azert is ajanlottam a pmr-t, mert elso korben tobb a "sikerelmeny"

hallgatózni kell, ez tény, de legalább amatőr sávon tennéd, ha már amatőr szeretnél lenni :)
A pmr ahhoz képest csak egy mobil telefon. Kezdéshez persze jó.

Menj el egy aatőr börzére, ma már olcsón lehet szerezni régi rh-vevőket, amik ismerik az SSB-t, tegyél rá egy dipol-t, s tekergess 7 megán. Ég és föld a különbség, hidd el!

Mondjad mar azt is (gyarto/tipus), milyen radiot vettel? Raneztem a dlogra es erdekelne engem is.
---
Hey! Where'd my terminal go?
DropBox tárhely itt!

Egy kérésem van, ezzel az izével Hármashatárhegy vagy bármelyik sportreptér közelébe ne menjél, különben igen nagy esélye van, hogy a golyóidat kilógatják száradni a reptér szélét jelző táblára.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem túl sok esélye van annak, hogy én arra tévedek, mert azt se tudom hol van... :D
Budafok-Csepel-Budatétény és Nagytétény között "ingázok" általában. Máshova nem nagyon megyek. Alkalomadtán a Balatonra, Vonyarcvashegyre vagy egyéb más helyekre szoktam menni.
De nemhogy sportreptér, de még "sima" reptér közelében sem jártam még. Nem is fogok, mert irtózom a repüléstől...
Tehát ez a veszély nem fenyeget. :)

Olyan alapon, hogy attól még, hogy a PMR rádió nem engedélyköteles, a használójának kötelessége betartani a rádióforgalmazásra vonatkozó szabályokat. Pl. Ilyen, hogy egy adott csatornán ha rádióforgalmazás van és nem vagyunk abba meghívva, akkor belepofázással és egyéb tevékenységgel nem zavarhatjuk azt.
A PMR rádiókat használják siklórepülésnél kiképzésre, sportrepülőtereken földi mozgások vezényléséhez, katasztrófaelhárításnál, kutató, mentő tevékenység koordinálására, közműszolgáltatóknál munkák koordinálására, daruzásoknál a teheremelés vezénylésére, stb. Ezek bármelyikénél, kéretlen belepofázás, hülyéskedés, emberéletbe kerülhet.
Pl. Nem vicces, ha egy nyomigyerek beszól egy távvezeték szerelésnél, hogy kapcsolhatod a szakaszolót. Vagy épp amikor azt hallja, hogy egy adott csatornán azt ismételgetik "jobbra, jobbra, jobbra", és ő meg beszól, hogy balra.
Sajnos ezt sokan nem értik, és ilyen esetbe kénytelenek az adott területen lévők elmagyarázni, hogy hova és milyen mélységig lesz a rádió feldugva.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Anno sok-sok éve a taxisok a kis teljesítményű CB-rádióikhoz "szereztek" az antennakimenetre dugható "gyertyákat", erősítőket, amikkel "távolabb is hallatszott az adásuk".
Ezekkel a sz@rokkal szépen elkezdték zavarni az amatőr sávban forgalmazó QRP állomásokat (ha jól emlékszem, anno 5W ERP-t jelentett, most meg tizet). Válaszul néhány nagyobbacska versenyállomás, kilowattos végfokkal tolt sima vivőt pár másodperces löketekben... Utána elhallgattak a taxisok :-P

Rendben. Én úgy vélem - és valóban, csak okoskodás részemről, mivel ilyesmivel sohasem foglalkoztam - hogy olyan eszköz használata, mely a sarki hypermarketben forgalmazható, nem korlátozható. Hiszen a használatához nincs szükség sem tanfolyamra, sem vizsgára. Ezek a pórnépnek készült "játékok".
Véleményem szerint, ha valakinek olyan védett rádióforgalmazásra van szüksége, amelyet az előbb említett játékszerekkel nem lehet zavarni, az vagy használjon olyan csatornákat, amelyeket a "játékok" nem zavarnak, vagy titkosítsa a csatornát. Én mondjuk csak tippeltem, hogy van ilyen lehetőség, de te megmutattad, hogy nem tévedtem.
Ha pedig egyáltalán nincs olyan csatorna, amelyet polgári célokra használni lehetne, úgy tiltsák be az ilyen eszközök forgalmazását és fogadják a nép haragját. (ez vicc, komolyabb dolgok miatt sem haragszik-e nép)

Ave, Saabi.

Vannak termékek, amiket forgalmazni lehet, használni viszont csak engedély birtokában. A pmr csatornák korlátozott, osztott erőforrások, és bár az átlagos magyar ember számára az, hogy "illem", meg "fair use" nem létező dolgok, az ilyen korlátozott, osztott erőforrásokat illik úgy használni, hogy másokat ne zavarjunk vele.

Attól, hogy a forgalmazásba belehallgatva nem kap értelmes szöveget a hallgatózó emberke, attól még az adás gombot megnyomva tudja zavarni mások kommunikációját. Hallgatózásra egy jó rh vevőkészülék szerintem sokkal alkalmasabb - ott ugyanis a sávban használt illemet is fel lehet szedni.

Erre mondtam, hogy aki ilyen életbevágóan fontos információkhoz jut rádión keresztül, az ne gagyi tesco játékszert használjon, hanem költsön komoly, titkosításra képes eszközre. Vagy használjon mobiltelefont. (sajnos a magyar szolgáltatók nem vezették be a push-to-talk szolgáltatást, ami pedig igen hasznos volna ilyen helyzetben)

Ave, Saabi.

Egyetértek, bár ha mégis PMR, akkor ilyenkor megoldást jelent(het) a CTCSS vagy a DCS. Már ha tudja a készülék, az utóbbit kevesebb készülék ismeri.
Nem csak PMR létezik, többféle rádiót lehet használni, bár a legalitás az mindig kérdéses. De erre a hazai rádiósok úgy is nagy ívben tesznek rá. Legalábbis a külömböző fórumokat olvasgatva nekem ez jön le.

Az ugye meg sem fordult a fejedben, hogy ezen eszközöket azért használják, mert olcsók és könnyen elérhetőek és rendkívül egyszerű a kezelésük. Egy kutató mentésnél nem mindegy hány fő van kinn a terepen és milyen a koordináció. Egy PMR ilyenkor életet menthet. Képzeld el ugyanezt mobillal: "A hívott szám nem kapcsolható, mert nem áll rendelkezésre az egyenlegén megfelelő összeg." Vagy ugyanezt mondjuk daruval, esetleg növendék siklórepülővel. Hmmm?
Szabadon vásárolhatsz paintball fegyvert, rengetegen birtokolnak ilyent mégsem kezdenek lövöldözni az utcán vele. Pedig megtehetnék, hiszen szabadon megvehetik a fegyvert.
Attól, hogy megvehetsz egy eszközt még nem jelenti azt, hogy nem vagy köteles betartani annak a kezelésére vonatkozó szabályokat. Ha láncfűrészt veszel, nem fogod megpróbálni a farkaddal megállítani a láncot csak mert megteheted.
A rádió is ugyanilyen. Vannak a használatának szabályai amit ha nem tartasz be, akkor nem fog leesni a farkad, de előfordulhat, hogy később a sitten seggbedugnak, csak mert poénos voltál.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Milyen szabályokat? Eddig az csak az derült ki számomra, hogy az általam esetlegesen megvásárolt eszközt nem használhatom, mert az némelyek által análisan kivitelezett tárolásra kerülhet. Holott aki egy rádióantennával a seggemhez közelít, az nem velem játszik hanem az életével...

De, biztos azért használják. Én is azért venném meg - teoretikusan persze, mert nekem ilyen nem kell - mert olcsó, könnyen elérhető és egyszerű kezelni. Éppezért nem fogadnám el egy szűk elittől, hogy bár olcsón megvettem és még én is tudnám használni oly egyszerű, nem tehetem mert ez nekik nem tetszik.

De a napnak vége, a flamewar bár nem volt olyan érdekes mint vártam, lezajlott. Meggyőznötök nem sikerült, de sebaj, amúgy sem akarok rádiózni. További kellemes időtöltést kivánok mindenkinek!

Ave, Saabi.

> szűk elittől
> Meggyőznötök nem sikerült, de sebaj, amúgy sem akarok rádiózni. További kellemes időtöltést kivánok mindenkinek!

most jöttem rá hogy mindössze a péntek esti randidat mondta le a hölgy/úr, mindazonáltal tisztességesebb lett volna ha ezt előre jelzed, akkor nem hánytam volna falra tekintélyes mennyiségű borsót

Senki nem mondta, hogy nem használhatod. Csak arra lett felhívva a figyelem, hogy vannak szabályok amiket be kell tartani, és vannak területek és szituációk amikor ezen rádiók fokozottan vannak használatban, emiatt fontos a fenti szabályok fokozott követése.
Mivel a blog tlajdonosa elég jól profilozható ezért, erre a dologra olyan formában próbáltam a figyelmét felhívni, hogy az az itt mutatott személyiségprofiljának leginkább megfeleljen. Tőle jobban elvárható a komolytalanság, az uralkodó renddel való szembenállás és a lázadó magatartás, mint egy felnőttől.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nagyon tévedsz, ha csak és kizárólag a fiatal koromra való tekintettel kinézel belőlem ilyesmit.
Nem vagyok átlagos fiatal. A kritikus műveleteket például semmi esetre se zavarnám meg, meg úgy alapjába véve semmilyen beszélgetést se. "Élő" beszélgetésben is normálisan megvárom, hogy befejezze a másik a mondandóját. Itt is normálisan beszélek azzal, aki velem is normális kommunikál. Tény, hogy a fiatalok többsége olyan, amilyen, de én más vagyok.
Korábban is leírtam már, hogy képtelen lennék ártani akárkinek is... A komolytalanság nálam semmilyen szinten nem tapasztalható. Konkrétan az előző iskolában lévő tanárok is az "anyámasszonykatonája" jelzőt ragasztották rám. Soha nem zavartam meg még csak a tanórát sem. Alig beszélek egész nap. Nálam maximum az "uralkodó renddel való szembenállás" tapasztalható (ami nem véletlen), más nem nagyon. Egyáltalán nem is értem, hogy hogyan feltételezhetsz _bárkiről_ is ilyet, hogy szándékosan zavarjon olyan műveleteket amiknél emberélet a tét?...Jó értem én, hogy sokan ezt "viccnek" vehetik, de akkor is!...
Mert szerintem normális ember ilyet nem csinál, még akkor se ha éretlen.. Merthogy ez már nem az a kategória... Inkább sorolható az ilyesmi az elmebetegség illetve annak határához.

Ezzel most arra céloztam, hogy nem vagyok az a tombolós fajta...

Az, hogy nem ártok olyasvalakinek, aki nekem nem ártott, szerintem nem nyámnyilaság.
Az már igen, ha megtámadnak és nem próbálsz meg védekezni vagy legalább elfutni, ha látod, hogy túlerőben vannak. Utóbbira azért sok került már, természetesen átvitt értelemben is és "gyakorlatban" is.

Viszont azert azt te is erzed, hogy ha eddig a "tescos jatekszer" tokeletesen bevalt, mert pl.: egyszeru, olcso, megbizhato, akkor talan nehany trefas kedvu hulyegyerek altal jelentett "veszely" miatt nem erne meg dragabb eszkozokre beruhazni, hanem intelligens ember modjara belatni, hogy ez nem jatekszer, tiszteletben tartani masok radioforgalmazasat, egyszoval kialakitani, fenntartani, tudatositani az emberekben ennek a kommunikacios mediumnak az etikettjet. Es tarkonvagni azt, aki jopofizik.

Akkor most fogsz sokkot kapni: Az repülésben használt un. repülőrádió, mindenféle kódolás nélkül, AM modulációval megy. A megzavarásához gyakorlatilag 3-4 tranzisztorból összerakható egy adó. Sőt, használtan, mindenféle engedély nélkül hozzá lehet jutni gyári készülékekhez. Miért nem hullanak mégsem utasszállító gépek az égből? Azért, mert az ilyennel játszókat úgy sittelik le, hogy még a műanyaglakat is rájuk rohad.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Mielott hulyeseget beszelsz, legalabb a pmr jogi szabalyozasara is kiterhetnel.
Ugyanis a PMR sav/radiok hasznalata tilos az alabbi esetekben:
- Tilos PMR radiokkal levegobol sugarozni
- Tilos a PMR radiok hasznalata minden olyan esetben, amely kozvetve vagy kozvetlenul kart/serulest okozhat masoknak.
- Tilos PMR savot hasznalni uzleti celu, koordinacios folyamatok elvegzesehez.

Ettol persze benne van, hogy hasznaljak, de sajnos azok az eszementek, akik pl daruzasnal hasznaljak, majd egy mokas kedvu gyerek miatt lesodorjak a sanyit a tetorol, megerdemlik reszemrol az eletfogytiglani bortonbuntetest is.
Nem olyan draga mulatsag berelni egy kibaszott savot, normalis radiokat.
Masreszt repulesre es sikloernyozesre is van dedikalt frekvencia, hasznaljak azt. Jaa, hogy olcsobb megvenni a 4e Ft-os gagyiradiot mint a 20e ft-os iparit?
Ennyi erovel ne vigyen magaval poternyot az ejtoernyos, sporolasi szandekkal.

Oooóóóóó!!! :-D
És én vagyok hülye? :-D (igen, de ez más kérdés)

Találtam egy URL-t, ami - úgy vélem - eldöntené a kérdést, de nekem nem működik: PMR/PAMR RÁDIÓK BERENDEZÉSEIRE VONATKOZÓ SZABÁLYOZÁS
Hátha valaki szerencséssebb...

[ update ] közben nálam is megjelent, de nem mond a téma szempontjából semmi érdekeset. :-(

Ave, Saabi.

nem vagy hülye és egyébként sem neked írtam;)
Sokan nem igazán vannak tisztában a PMR törvényi szabályozásával kapcsolatban, mi is csak azért kutattunk annó nagyon hosszasan a témában, mert szerettünk volna legális keretek között (vagy legalábbis legálisra hajazó keretek között) működtetni az eQSO rendszert. Ennek persze az lett a vége, hogy a törvény nem engedte, aztán már mindenhogy készültek a kapuk, sőt, pmr sávra shift-es átjátszók (-5mhz shift-el)

Keresd meg, valahol ebben lesz: 221/1999 ha jól emlékszem, bár nem biztos.
Annó az eQSO rendszer kapcsán rágtuk végig a törvényi szabályozást, hogyan lehetne legálisan üzemeltetni a kapuállomásokat, de minden téren korlátozva van a dolog.
Azt is kihagytam, hogy a PMR sávot csak fónia üzemmódban használhatod, a kimenő teljesítmény max 500mW ERP, ezenfelül minden átviteli tényező (löket etc.) gyönyörűen le van korlátozva és rendszeresen ellenőrzik is a megjelenő készülékeket.

Az első délutánom a PMR-el:
Volt itt minden. Pár órával ezelőtt egy nagymama beszélt az unokáiról (de így kb 5-8 percig folyamatosan), nem tudom kinek - az egyes csatornán, aztán az ötösön volt két(?), kb 7-8 éves kislány, össze-vissza sikítoztak rajta meg minden (az a baj, hogy nagyon sercegett az adás, néha egy férfihangot is lehetett hallani), a hármason valami raktáros volt, épp magyarázta, hogy valami hiányzik a készletből vagy mi, a nyolcason pedig két ember beszélgetett valami házhosszállításról, korábban szintén a nyolcason beleszólt 3 ember (rádiópróba), a négyesen egyszer valami külföldi beszélt, aztán meg valami zene ment. A többin is beszéltek, nem mindig lehetett érteni mit mondanak. Most épp a 6-oson vagyok, néha beleszól egy ember, valami telefonszámról beszél, nem mindig érteni. Eléggé aktív errefelé a PMR közösség.

Szóval jóféle élmény volt így összességében az első nap.

Gondolom az apjuk volt, mert néhányszor nevettek is... Nem lehetett kivenni, hogy mit mondott.
Hogy egy ilyen adásnak mi értelme van és kinek adják azt nem tudom. Percekig hallgattuk. Nem beszéltek szinte semmit, csak hülyéskedtek. De gondolom nem egy, nem kettő ilyen-olyan dolog lesz, amin legalább ennyire meg fogok lepődni.

Te azt nem tudhatod.
Versenyeknél, átjátszókon, fónián, 2 méteren, szoktak lenni ilyen hangra 8-10 éves kislányok. Elég keményen szokták nyomni.
Mondjuk ahhoz rossz rádiót vett, bár jó pénzért szívesen csinálok egy konvertert. ;)
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "