Zoltan1992 blogja

Megvan a PMR

Ma reggel megvettem a PMR rádiómat. Pontosabban rádiókat, mert 2 volt a csomagban. Eredetileg úgy volt, hogy netről rendeljük, de aztán mégse, végül az Auchanba vettük meg. Volt egy kis félreértés, véletlenül kétszer ütötte be az árát a pénztáros, de odaszólt a vevőszolgálathoz és visszaadták a pénzt. A rádió típusa Brondi FX-100 TWIN. Az áráról annyit, hogy 11 ezer forint volt. Nagyon jó cucc, 1 órája használjuk, de már 3-4 embert is hallottunk (Néha eléggé recseg), úgyhogy van azért itt rádiós közösség, ezt örömmel vesszük...

Más: A T61-es garanciahosszabbítása 1 és 2 évre is lehetséges, egy évre 35 ezer, 2-re kétszer ennyi. Kicsit sok úgyhogy nekünk nem éri meg. Meg egyébként se hiszem, hogy probléma lesz a géppel. A helyreállító lemezt a gyártótól kell kérni. Azt még meggondoljuk.

Erős északi szél

Országszerte tombol ez az erős szél. Ma is majd' elvitt, mikor hazafele gyalogoltam... Eléggé fáj a fülem tőle. Így se bringázni, se futni nem mentem most ki. Valószínűleg több helyen is okozott galibát.
A napokban például az egyik WebSDR-nél volt gond.
"04.07 A Viharos északi szél elszakította az antenna ladder line tápvonalát. Sikerült megjavítani."
Nálunk szerencsére nem okozott gondot (még?)... Utoljára kb 2 éve csinált bajt az időjárás nálunk, akkor a villám belevágott a modembe, de szépen ki is cserélték pár nap után. Ez sajnos egy ilyen időszak. Tavaly ekkortájt villámlott és mesélték, hogy a környékbeli házaknál becsapott. Tönkre is ment a TV meg már nem tudom mi... Mi vihar idején általában kihúzzuk a cuccokat az konnektorból, sajnos itt nincs villámhárító.
Szóval kíváncsiságból kérdezem: Okozott-e valakinél valami problémát az erős szél?

"The battle between Linux and Microsoft is over and Linux has won"

http://www.networkworld.com/news/2011/040511-linux-vs-microsoft.html

Mindenesetre elég bátor kijelentés ez Jim Zemlin részéről, még akkor is, ha részben igaza van.
Ok, hogy az okostelefonokon és szuperszámítógépek, valamint a szerverek nagy részén Linux fut, de még nem tekinthető lezártnak sem a csata, sem a háború.
Szerintem még közel sincs vége...
Lásd például ezt a cikket.

Tény, hogy az okostelefon szegmenset az Android uralja meg még sok más helyen is van Linux, de az PC szerintem közel sincs kiszorulóban -- és a felhasználók többsége még mindig Windows-t használ. Ráadásul amint azt az előbb linkelt cikk mutatja... Nem csak magánszemélyek, de - sajnos vagy nem sajnos - rengeteg cég, hivatal stb használ továbbra is Microsoft szoftvereket. Szerintem a Microsoft-Linux háborúnak sosem lesz vége.

"C-64X - holnaptól a boltokban."

http://www.gamestar.hu/c-64x-holnaptol-a-boltokban.html

(Tegnapi hír, úgyhogy elvileg ma már meg lehet venni)

Nem használtam az eredeti C64-et, de ennek ellenére úgy gondolom, hogy ez az egész nem más, mint a márkanév lejáratása.
Gyakorlatilag egy "hétköznapi PC" van a házban... De, hogy minek azt nem tudom. Az eszköz célközönségével sem vagyok teljesen tisztában, mivel a C64 fanatikusok szerintem ilyet nem fognak venni, a mostani "feltörekvő nemzedék"-nek pedig semmilyen ilyen irányú érdekeltsége nincs.
Sajnos vagy nem sajnos - tapasztalat.. Sokan fikázzák a C64 anélkül, hogy ismernék... Na mindegy. De legalább valami speckó operációs rendszert írhattak volna a cucchoz vagy nem tudom... De az dicséretes, hogy "A gép bootolható C-64 emulációs üzemmódban is, ekkor 100%-osan C-64-ként viselkedik" - Ezt se teljesen értem...
Lehet bele C64-es kazikat tenni? Több értelme lett volna, ha a "klasszikus modell" egy felújított változatát kezdték el volna gyártani. Magam sem tudom, hogy ezt a felújított változatot miként képzelném el, bár több ötletem is lenne. Esetleg a sima verziót újragyártásának lett volna értelme. - Na de ennek!? - Szerintem bukásra van ítélve a cucc, ahogy van.

Napenergia felhasználás

Nézegettem, vannak ilyen napelemes, meg dinamós rádiók/elemlámpák meg akkutöltők stb. Van olyan cucc, amivel USB-n át lehet telefont MP3-at/MP4-et tölteni. Ingyen szórakozás. :)
Most nem az érdekel, hogy egy egész háztartást szeretnék ellátni vele, mert az nagyon drága beruházás lenne egy hétköznapi ember számára... Igaz egyszeri, de drága. Hallottam olyat, hogy egy parasztházat teljesen napenergiával üzemeltetnek. Ha jól emlékszem az "Aktív"-ban volt. Félreértés ne essék, én nem szoktam TV-zni, csak néha nézek rá.
Például az érdekel, hogy esetleg a notebook akkumulátorát fel lehetne-e tölteni ingyen energiával? Gondolom ha más eszközt lehet ilyesmi módon üzemeltetni, akkor ezt is. Tehát nem a villanyszámlát szeretném "megszüntetni", csak spórolni szeretnék rajta.
Milyen módok, lehetőségek vannak rá?

PMR-rádió

Sziasztok!

Érdekel a rádióamatőrködés és olvastam, hogy a PMR rádió (446MHz) nem engedélyköteles. Milyen típusút vegyek? Sok típust néztem 6-30 ezer forintig, a hatótávolságnál mindenfélét írnak, van 5-12 Km is stb.. Mennyire hihetőek ezek? Mik a tapasztalatok? Városban használnám a rádiót. Hányan használtok itt PMR-t? Olvastam, hogy van kereső mód is némelyiknél. Ez hogy működik? Csak sejteni tudom.

Visszatérve a rádióamatőrködéshez: A vizsgáról nem sokat tudok. Olvastam, hogy van kezdőfokozat, alapfokozat, Harec fokozat, és ha jól értem ez életkor-függő. .. Mennyi a vizsgadíj és mennyi ismeret szükséges hozzá? Abszolút érdekel a dolog. Akár programozás helyett is tudnám tanulni az ismereteket.. Bármennyit meg tudok tanulni, csak idő kérdése. :)
Ha akarok pár óra alatt bemagolok 2 oldalt, persze ez olyan tananyagra érvényes, ami nem érdekel. Ha olyasmiről van szó, ami érdekel is, az még hamarabb megy.

(Valószínűleg) töltő hiba

Szóval az van, hogy a T61-em töltője beadta úgymond a kulcsot. Legalábbis ez a legvalószínűbb. Többször ráléptünk a kis hely miatt a vezetékre, meg amúgy is meg van már "hegesztve" egy helyen. Tehát látszik rajta, hogy volt már javítva.
Jeleztük a szerviznek és mondták, hogy vigyük a gépet is, mert elképzelhető, hogy azzal is problémák vannak. Én viszont kétlem, de majd eldől. Kedden visszük be. Úgyhogy jó pár napig nélkülöznöm kell a gépet. Legalább tudok egy kicsit másra is koncentrálni. :D
Ma már egyébként nem olyan szép az idő, de azért kimegyünk a szabadba szalonnát sütni. Pár napja terveztük már. Az a szerencse, hogy csak a szél fúj, nem esik az eső.
Minden évben legalább egyszer megcsináljuk. Tavaly ha 3x nem volt, akkor egyszer se.
Nincs is annál jobb, amikor rácsöpög a szalonnáról a zsír a kenyérre. Isteni! :)

[Megoldva] T61 - SoundMAX HD Audio - Stereo Mix

A "jó öreg" T61-re ismét visszatettem az XP-t, mivel találtam egy leírást amivel aktiválni tudtam a Stereo Mixert.
Én is úgy tudtam, hogy nincs ilyen lehetősége, de addig kutakodtam, meg addig próbálgattam ezt-azt mire mégiscsak sikerült. Úgyhogy ugyanúgy tudok vele rögzíteni mindent, mint az asztali géppel.
Megoldás: Link

Az én megoldásom kicsit eltér az oldalon írottaktól:
A hivatalos oldalon elérhető drivert szedtem le.

A "C:\DRIVERS\WIN\Audio\SMAXWDM\W2K_XP\ADIHdAud.inf" fájlban a következő sort kell átirni:
Ezt: "HKR,AD1984\\Disable, OutR, 1, 01 ;; Disable Stereo Mix Capture Node"
Erre: "HKR,AD1984\\Disable, OutR, 1, 00 ;; Enable Stereo Mix Capture Node"

Linuxra váltott...

Van ez a GMST (Garry's Mod Sötét Titkai), a lényeg, hogy a GMod nevű játékkal (Ami egyébként az egyik kedvencem) csinálnak poénos videókat és az egyik tag (MediEvil) Linuxra váltott. Úgyhogy igenis terjed a Linux. Ez azért nagy, mert ők az utolsók akikről el tudom képzelni a Linux használatát. Azt egyelőre nem tudni melyik disztrót használja, valószínűleg Ubuntut.
De az ilyen nagy gamerekről amúgy is azt hinné az ember, hogy kerülik a Linuxot. Úgy tűnik mégse. Az lesz érdekes még, ha továbbadja egy ismerősének, aki továbbadja egy ismerősének, aki továbbadja egy ismerős... Ahogy én látom egyre több helyen jelenik meg a Linux. Ráadásul olyan helyeken, ahol a legkevésbé se várná az ember. Engem legalábbis meglepetésként ért.
Kíváncsi vagyok meddig használja. De már az is nagy szám, hogy egyáltalán felrakta.
Személyesen nem ismerem a srácokat, de már az oldaluk logójáról is lehet látni, hogy mekkora állatok. Persze ezt jó értelemben mondva. Mindig örömmel nézem az epizódjaikat. Akármilyen pocsék a kedvem mindig felvidít és így látatlanban eddig azt gondoltam, hogy olyanok, mint sok osztálytársam, hogy mindenféle tapasztalat nélkül fikázzák a Linuxot.
Kellemeset csalódtam. Kíváncsian várom a történet folytatását... Bízom benne, hogy "Linuxbarát" Pc-je van.
Ezt látva van egy olyan érzésem is, hogy a közeljövőben nagyot fog ugrani a Linux elterjedtsége.

Firefox 4 - letölthető a végleges verzió

http://www.mozilla.com/en-US/firefox/new/

(Tudom, már tegnap óta, csak nem vettem észre.)

Közben lehet, hogy rászánom magam a Chrome böngésző kipróbálására (használtam már, de nem saját gépen), aztán összehasonlítom a kettőt. Kíváncsi leszek az eredményre. Az előző verzióknál úgy látom a Chrome került ki győztesként. Lehet, hogy ez döntetlen lesz. Esetleg bevetem az IE9-et is. :D Na jó ez vicc, de a poén kedvéért...

A Pythonnal kezdem

Korábban volt egy bejegyzésem ahol programozási nyelvek iránt érdeklődtem és a tanácsok (illetve különböző interneten talált írások) alapján úgy döntöttem, hogy a Python megtanulásával kezdem, mivel a kezdők számára az a legjobb.
Egyébként a "Hogyan lesz az emberből Hacker" című írást olvasva egy-két sorban esküszöm magamra ismerek. Néhány mondatnál olyan mintha csak tükörbe néznék... :D

"A hacker problémákat old meg és dolgokat hoz létre, hisz a szabadságban és a kölcsönös önkéntes segítségnyújtásban."
"Ha társadalmilag kirekesztett vagy, az segít abban, hogy az igazán fontos dolgokra koncentrálj, mint pl. az elmélkedés és a hackelés."
"Ezért sok hacker felvállalja a ``kocka'' bélyeget, sőt, büszkén használják a durvább ``geek'' kifejezést is -- így függetlenítik magukat a konvencionális társadalmi elvárásoktól."
"A hacker természeténél fogva hatalomellenes."
"Ha azért vonz a hackelés, mert nincs életed, az is OK -- legalább nem vonja el semmi a figyelmedet. Lehet, hogy később még az is kialakul."

"Informatikaoktatás"

Hát.. "Tiszta élmény" volt a mai nap. Pontosabban a mai informatika (elmélet) óra.
Ma szakmai órán a levelezésről, a szoftverfajtákról és a szerzői jogokról volt szó. A lényeg, hogy eléggé szomorú képet fest a dolog vagy legalábbis bennem egy elég szomorú kép rajzolódott ki. Mindenesetre le lehet vonni a megfelelő következtetéseket. Teljesen alap dolgokról volt szó..
Alapfogalmak... - és 25 diákból rajtam kívül senki nem tudja beállítani az e-mail kliensét és nem is tette soha és azt sem tudja, mi az a Shareware vagy Freeware. Kimondani helyesen a tanár sem tudja. Shareware-nél például van aki - a share szóból - arra következtetett, hogy "megosztott valami".. Ráadásul a nyílt forrásról egy szó se esett!
Sőt, a jogosulatlan másolás fogalmát általánosságban fogalmazta meg a tanár, hogy csak egy másolat készíthető a szoftverről.. Értitek.. Nem is az, hogy ez licencfüggő vagy valami.. Egy másolat készíthető, minden más illegális másolat..
Szó esett még az alkalmi másolásról (alkalmi kalózkodás), amikor egy szervezeten belül több (illegálisan lemásolt) példány készül az alkalmazottak számára - és a tanár büszkén beállítja az iskolát példának.. Hogy itt mennyi gép van éshogy az iskola megvesz egy szoftvert és ezekre másolják le.. Ezen a ponton én esküszöm majdnem elröhögtem magam.. Alig bírtam visszatartani. Nézték is egy páran, hogy "mibajom".. Bár legbelül már azt se tudtam, hogy sírjak-e vagy nevessek.. Úgy éreztem mind a kettő szükséges.
Tényleg ennyire siralmas lenne a mai magyar "oktatás"? Azt mondják, hogy itt informatikusnak tanulnak a diákok.. Hát én inkább úgy fogalmaznék, hogy jól tejelő vásárlokat, droidokat gyártanak le futószalagon. Azért az már "valami", amikor a tanár se tudja kiejteni az alapvető informatikai fogalmakat és a diákok "segítenek" neki - és ha most belegondolok, hogy több százan, talán ezren is járnak ide....

Milyen rádiót?

Tanácsot szeretnék kérni rádiókészülék vásárlásához, a lényeg, hogy amatőr rádiósok beszélgetését szeretném hallgatni. Ezt interneten jelenleg meg is lehet tenni, van magyar websdr is, de egyrészt nem mindig vagyok itthon én se, másrészt meg sokszor problémák vannak az internettel, a szolgáltatótól való távolságból adódóan. Jelenleg van is egy Scott RX30-as rádióm, de ezzel az a baj, hogy a frekvenciatartománya nem túl nagy. Pár ezer forintos darab, bár ahogy mostanában nézem igencsak felkúszott ennek is az ára 5-6 ezerre. Inkább csak sima FM rádiókat hallgatunk vele, de például tegnap is sikerült egy külföldit hallgatni, de nagyon rossz volt a vétel. Morsét is lehet vele hallani egyes frekvenciákon. Van rajta, "Local <-> DX" kapcsoló is, de sokat nem segít. Jó pár hónapja, már vagy egy éve megvan ez a rádió, de a rádiótechnika, mint téma csak nemrég kezdett el érdekelni.
Az igazság az, hogy 5-10-20 ezer forintért már egész jó darabokat találni, de nem tudom melyiket vegyem meg, viszont szeretném minnél olcsóbban megúszni. 10-nél feljebb nem nagyon szeretnék menni és mindenképp itthon szeretném megvenni.
Régebben is érdeklődtem az UVB-76 miatt rádió iránt, akkor külföldről ajánlottak többen, ha jól emlékszem 20k körüli áron készüléket, azóta már itthon is nagyban változtak az árak valószínűleg, ez már egyébként csak másodlagos. Vannak napelemes, dinamós rádiók is, nem tudom érdemes-e olyat venni, van-e esetleg valakinek tapasztalata ilyen darabokkal?

openSUSE 11.4 KDE

Csináltam egy friss 11.4-es KDE-s telepítést. Eddig Gnome-ot használtam szinte az összes disztrónál, de valahogy most rászántam magam a KDE-re és úgy tűnik, hogy ez jobban tetszik, mint a Gnome. Persze ezt így pár órás használat után nem tudom megítélni, csak "első ránézésre" mondom. Kinézetre, megjelenésében mintha kicsit a Windows-ra hajazna vagy legalábbis néha olyan (W7) utánérzése van, persze ez nem baj, sőt... :) Windowsról áttérőknek simán a KDE-t tudnám ajánlani. Nem bántam meg a telepítést, továbbra is favorit disztró az openSUSE és most már az SMPlayer is mindenféle gond nélkül feltelepült. A 11.4-et az asztali gépre is felraktuk, egyiknél sincs semmi gond, a compiz is megy mind a kettőnél.
A kocka viszont fura volt, hogy nem Ctrl+Alt az alapkombó, hanem Ctrl+F11 és nem kell folyamatosan nyomva tartani a gombokat, hanem csak simán az egérrel forgathatom a kockát. Bár ez csak nekem szokatlan és új. Egy csomó dolog új lesz nekem a KDE-ben. Keveset használtam még. Konkrétan kb kétszer összesen, abból egy a Kubuntu volt, ami hát nem a legmegfelelőbb szerintem... Akkor csalódnom kellett.
Most már teljesen másként látom a dolgot. Ez a KDE-s asztal annyiban volt egy kissé furcsa nekem, -a képek alapján a 3.5-ös verzió az ami igazán tetszik, ezek az új verziók valahogy már nem nem annyira bejövősek úgymond. -, hogy az asztali ikonok másként helyezkednek el. Szóval arra gondolok, hogy az asztali mappát az asztalon helyezkedik, ahelyett, hogy az ikonok normálisan "felsorakoznának".. Hogy lehet visszaállítani, hogy olyan legyen, mint a régebbi KDE-ben volt? Vagy nem lehet?
Médialejátszóról annyit, hogy most épp a Bansheet próbálgatom, bár, hogy őszinte legyek még mindig reménykedem abban, hogy a Foobar2000 fejlesztő rászánják magukat a Linux verzió elkészítésére, úgy, ahogy azt a uTorrentes fejlesztők is teszik. A Ktorrentnél alapértelmezetten ki volt kapcsolva a DHT - ennek egyébként nem tudom mi haszna van, a legtöbb kliensnél ez alapértelmezetten be van kapcsolva és kifejezetten használ, ha public trackerről tőltünk - természetesen blacklistet alkalmazva-, a beállításokban viszont hiába kapcsolatam be, nem ment, így ez ment a levesbe, visszatettem a szokásos Transmissiont, jó kis kliens az. A Netmeterhez hasonló alternatívát még mindig nem találok sajnos.
Compiz rögtön ment az asztali gépen és a laptopon is. Ami meglepő volt, hogy az asztali géphez csatlakoztatott noname teszkós USB kamera is működött. (Cheese-el próbáltuk) Az openSUSE-t továbbra is javaslom a kezdőknek, a rendszer mindent elvégez szépen magától minden beállítást, konzolhoz egyszer sem kellett nyúlnom, mindent szépen el lehet végezni grafikus felületen. Eddig semmilyen bug nem "jelentkezett", leszámítva a Ktorrent-es esetet, a Youtube-os HD filmek és MKV fájlok is szépen mennek. Szépen összerakták ezt a verziót is. :)
A magyarítások illetve a dokumentáció itt-ott hiányos (például a ktorrent kézikönyv - hiányzik. Bár lehet, hogy ez egy telepítési hibának tudható be, mivel a KDE dokumentációs oldalán megtalálható.), de az összkép ismét pozitív. Úgyhogy örömmel ajánlom minden kedves Linux iránt érdeklődő olvasónak a disztró kipróbálását. Remélem többeknek meghozom a kedvét a Linuxhoz ezzel a kis írással. Ha más nem, akkor virtualizált környezetben tessék kipróbálni, úgy biztosan nem érhet minket kellemetlen meglepetés. :)
Egyelőre ennyi, majd később még írok tapasztalatokat, észrevételeket.

Tetszik nekik..

Szóval van ez a Collateral Murder - Wikileaks - Iraq videó a Youtube-on, tavalyi, de nem is ez a lényeg. 11.182.584 ember nézte meg és 28.035 embernek tetszik.. Én azért megkérdezném ezt a 28 ezer embert, hogy mi a franc tetszik nekik azon, hogy ártatlanokat ölnek meg? Nem értem mi tetszik nekik a videón.
Én inkább a 4.856 emberrel értek egyet, mivel nekem sem tetszik. Azt, hogy tetszik, hogy publikálták a videót, az érthető, de azt nem ott kell kifejezni, az a gomb nem arra van.

Zenék estére

Hallgatom a Scenesat rádiót és sokszor a készítő weboldaláról tölthetjük le a zenét, ha beírjuk az előadó nevét.
Ilyen például "SlicerXXL" oldala is.
Az oldalán lévő baloldali menü nem működik sajnos. Ahogy látom nem is fog sajnos, 2005-2006-ban tevékenykedett. De nem baj, csak írjuk be a webcím mögé, hogy "/music" és máris tölthetjük a zenéit.
A legjobb száma szerintem a "Daydreamer". Estére pont jó.
De ezek a nyugis zenék szerintem bármikor meghallgathatóak. Sokkal jobbak, mint a kereskedelmi forgalomban kapható zenék egy része. Én szívesebben hallgatom ezeket, mint a mostanság divatban lévő zenéket. Sőt, inkább fizetnék ezekért a zenékért, mint amiket kiraknak a polcra.
Szinte mindegyik száma tartalmaz DnB-s vagy Trance-s motívumokat. Az összes zenéje természetesen elektronikus, a zongora több számában is megjelenik. A Daydream-ben például központi szerepet játszik. Összességében olyan megnyugtató hatást keltenek a zenéi. Kellemes hallgatni ezeket szerintem. :)
Kellemes estét.

openSUSE seed :)

Asztali gépen seedelem az openSUSE DVD változatát. Majdnem 3 napja megy a seed és már most 11 GB-ot sikerült feltölteni. Amióta torrentezem ez az első olyan torrent ahol ennyit sikerült feltölteni egy torrentnél itthoni nettel. :) 6-7 GB volt egy-egy torrentnél a max. Úgyhogy ez nálam rekord. Ráadásul legális anyaggal. :) Tehát nagyon tetszik a disztró és seedelem még pár hétig.
A trackereknél a hivatalos opensuse tracker és a linuxtracker van megadva. A feltöltést 56kB/s-ra korlátoztam. Felmenne 70-80-ig is, de ez adsl és ilyen feltöltési sebesség mellett már nem lehet böngészni se és a kapcsolat se lenne stabil.
Pár hét van még a hónap végéig, utána lesz kábelnetem, így a feltöltésem 512Kbit-ről 10Mbit-re fog növekedni, így még többet tudok majd feltölteni a kedvenc disztrómból. :))