Ebben is van Linux? - A paksi atomerőmű egyik vezérlőterme

Nem, szerencsére ebben nincs Linux:

Hozzászólások

csakhogy beletrollkodjak, a realtime nem arról szól, hogy gyorsabban reagál a cumó, hanem, hogy mindenképpen reagál.

---------------------------------------------------------------------------------------
Unix is simple. It just takes a genius to understand its simplicity. — Dennis Ritchie

nem hiszem hogy formálisan bizonyították volna a rendszert, de abban biztos vagyok hogy itt sokan észre sem vették az irányító rendszert, csak a "dísznek" kitett lcd monitorokat meg vasdobozokat mellette, fel sem merül bennük hogy az a tapéta azok bizony valódi mutatók meg gombok :D

de tényleg néhány hsz hogy itt számítógépekről írnak hogy az milyen lehet.. ahogy f0xhu írta: tökmindegy :) nem csak számítógépek léteznek

+1 :)

Egyfelől tuti többszörösen biztosított, másfelől semmiképpen nem PC-szerűség végzi a vezérlést.
Amúgyis a lehető legegyszerűbb szerkezeteket érdemes alkalmazni.

Amúgy ha már számítógép-féleség, gondolom max. mikrovezérlő lehet, de biztos, hogy azt sem engednék egykönnyen a vezérlés közelébe...

Hanem XP-t haszálnak? Aha, tényleg jobb egy 10 éves, milliónyi vírus által támadott rendszer, mint egy mai Linux...

Azért a tájékozatlanság elég fájó tud lenni :(

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Windaúz 98at Paksra!!444négynégynégy :DD

Ugyan ez / nagyon hasonló teremről van fénykép az atomerőmű honlapján. (Virtuális túra és fotógaléria -> 2. oldal -> Blokkvezénylő és szimulátor -> 2. kép)
Gondolom az XP-s gépeken a szimulátor megy.

Másrészt az erőmű 1983-ban kezdett működni. (Wikipédia) Akkor még se Linux, se XP nem volt, és nem hinném, hogy a teljes vezérlőrendszert újjáépítették volna csak, hogy egy modern operációs rendszert tegyenek alá.

Analóg vezérléssel épült, majd néhány dolgot (ellenőrzés, nem kritikus dolgok, tehát ami ha tönkre megy sincs baj belőle) számítógépesítettek home computerekkel (commodore, stb.).

van egy baromi vastag könyv Paksi atomerőműről, ahol az egyik akkori tervező/mérnök/fejes/stb írja le a dolgokat. Sajnos nem tudom a címét, de hasznos könyv.

"Ugyan ez / nagyon hasonló teremről van fénykép az atomerőmű honlapján. (Virtuális túra és fotógaléria -> 2. oldal -> Blokkvezénylő és szimulátor -> 2. kép)
Gondolom az XP-s gépeken a szimulátor megy."

Erre valóban nem gondoltam, de ha már így mondtad, megnéztem a képeket alaposabban. Például erről a képről tudjuk, hogy a szimulátort ábrázolja, ugyanis így szól a képföléírás: "Gyakorlat a szimulátoron". Ha összehasonlítod a fenti képpel, rengeteg különbséget fogsz találni, például a berendezések, a bútorok, de még a járólap is más.

--
Don't be an Ubuntard!

A szimulátor nem egy számítógép. Van a KGYK, ott egy komplett VVER-blokk van megépítve, csak nincs használatban, a megfelelő konténment nem épült meg hozzá, azon tanulnak és gyakorolnak, de nem csak a paksiak, hanem mindenki, ahol VVER-típusú erőmű van. Egyedülálló a világon. Nézd végig a KGYK-s képeket.

Én örülök, hogy a biztonságunkról inkább egy(pár) Windows XP gondoskodik. (Biztosan ez a legmegfelelőbb)

Szép lenne. Az erőmű szabályozása (nem, nem az irányítása) egy teljesen független rendszeren fut. Ezek főleg monitozásra valók. Legalábbis nekünk így mondták el akkor, amikro voltunk üzemlátogatáson. Sajnos a KGYK-ba nem tudtunk elmenni, de amúgy megnéztünk mindent, érdekes volt.

ez felvet egy dilemmát.

közelebb költözzek az erőműhöz hogy gyorsabban nyiffanjak ki, vagy disszidáljak?

Szerintem nem az asztali konzolokon fut az erőmű vezérlő szoftvere.
Amúgy meg nem csak Linugzból meg Vindózból áll a világ. Főleg nem az ipari szcénában.
És Unix-szerű cuccból (pl QNX) több az erősen realtime, mint Windows-ból sztem.

---------------------------------------------------------------------------------------
Unix is simple. It just takes a genius to understand its simplicity. — Dennis Ritchie

"Szerintem nem az asztali konzolokon fut az erőmű vezérlő szoftvere."
Nem, de ezekszerint beavatkozni a lankákon fellelhető parancsikonok segítségével lehet. Az is eléggé borzasztó (és igen, ugyanez lenne bármely jelenlegi csodalinux disztro esetében is).
Olyan messze vannak egy "mission critical" alkalmazási területtől, mint Makó Fukushimatol.

Lehet, hogy azzal a géppel csak az időt lehet eltölteni :) /egyéb feladatokat ellátni.

...hogy kritikus feladatot nem lát el, az 1000%.
Fogalmam nincs róla, de még az is előfordulhat, hogy beavatkozásban sincs semmi szerepe... van még ott néhány monitor, amin talán monitorozással kapcsolatos szoftver fut. Lehet, nem véletlenül mutatja ez a gép a desktopot...

Úgy rémlik, hogy erre valaki rákérdezett, mikor ott voltunk, és valami olyasmi volt, hogy a 3-ból egy teljesen független az erőműtől, azon írnak jelentéseket, meg persze neteznek.
Amúgy az ország legrosszabb munkája ez. Az előképzettségedtől függetlenül 6-8 évig tanulsz, hogy oda bejuthass, benn többnyire SEMMI nem történik, de heti rendszerességgel van próba ami stresszeljen, a munkaidő 99%-át kötelezően a monitor előtt kell töltened, és persze hatalmas a felelősség.

Csak a háttérkép alapján 2 xp van (lanka, ősz), de szerintem a jobb oldali fickó előtti gépen is az van (egyébként azon a a paksi Erzsébet Szálló illetve a Szent István tér látható). Illetve a legbaloldalibb monitoron is valamilyen nem monitorozásra használt szoftver képe van szerintem.

--
Don't be an Ubuntard!

A legbaloldalibbon a saját intranetes portál van. Ezek a gépek monitorozásra vannak, NEM vezérlenek sem blokkot, sem reaktort, sem semmilyen kritikus rendszert. A kritikus rendszerekhez halandó nem nyúl(hat), néhány felkent, leginkább fizikus ismeri a szoftvert, ami a vezérlést végzi (egyébként ez sem nyilvános még vállalaton belül sem), de ez is csak nagyon sarkosított példa (elhihetitek, hogy ide nem a piratebayről warezolt VVER.controller.2011.RTOS.v11.2.3.4-WRZMonkeyZ szoftvert raknak...). A blokkok és minden mission-critical rendszer "hermetikusan elzárt" hálózaton fut, kívülről, sőt még vállaton/vállalatcsoporton belülről sem érhető "csak úgy" el. Csak az itt elhangzó néhány ordenáré nagy butaság eloszlatása végett...

És ja, vannak UNIX-ok, Windows serverek meg desktopok, sőt még Linuxok is. Sőt.. COBOL-ban írt alkalmazás is.

Blokkvezénylőben dolgozni valóban lehet, hogy kívülről unalmas; én minden esetre nem cserélnék egyikőjükkel sem; talán még a PAZrt. biztonsági igazgatójával sem, még anyagi szempontból sem.

Egyébként lehet köpködni, de én az üzemi területen bármikor nagyobb biztonságban éreztem magam, mint az ország bármely más pontján sötétedés után.

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Ha valaki kicsit is gondolkodik, ezek a dolgok teljesen nyilvanvaloak, csak a hupperek nagy tobbsege (es e topic alapjan lehet kesziteni a listat roluk:) erre nem hajlando, csak marhasagokat beszel. :)

Egyébként lehet köpködni, de én az üzemi területen bármikor nagyobb biztonságban éreztem magam, mint az ország bármely más pontján sötétedés után.

Egyetertek. Keves cegnek van sajat kulonleges egysege.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Mindenre nem gondolHATTAK. Nem volt precedens 9.0-s erősségű földrengésre és az azt követő 800km/h-val száguldó 11m-es cunamira. A földrengést még kibírta volna kisebb károkkal, azonban ekkora méretű árhullámot a _megépített gátak_ sem bírtak visszatartani, a víz pedig elmosta a tartalék dízel generátorokat, amik a vészhelyzeti áramellátást biztosították; ezt már 1-2 helyen le merte írni a fogalom nélküli, ostoba, szenzációhajhász média.

Szar példa, de ha belegondolsz, Te hányszor kaptál a fejedhez, hogy "hú! b*zmeg, erre nem gondoltam"? Még egyszer: gondoltak földrengésre (csillapítások, épületszerkezet) és cunamira (gát), de nem EKKORÁRA. Mindennek van egy bekövetkezési valószínűsége, ezt is figyelembe veszik ilyesmik tervezésénél. Ha minden esemény bekövetkezését biztosra vennénk, akkor valószínűleg az életben soha nem építenénk atomerőműveket.

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

" Mindennek van egy bekövetkezési valószínűsége, ezt is figyelembe veszik ilyesmik tervezésénél. Ha minden esemény bekövetkezését biztosra vennénk, akkor valószínűleg az életben soha nem építenénk atomerőműveket."
Semmit nem epitenenek. Ki akarna egy hazert ugy 5x annyit fizetni, mert biztonsagos? Nem epulnenek toronyepuletek, nem epulnenek hidak, ugy kb semmi nem epulne, aminek az esetleges osszeomlasa kart okozhat. nem gazdasagos ugy epiteni, hogy mindent birjon ki. Akkora nyersanyagigenye lenne ezeknek az epuleteknek, hogy nem tudnank ennyi epuletet epiteni, mint ami most van, es azt is csak jo dragan.

"Blokkvezénylőben dolgozni valóban lehet, hogy kívülről unalmas; én minden esetre nem cserélnék egyikőjükkel sem;"

Erről jut eszembe: valamelyik tanár szólt állítólag múltkor valakinek ilyet, hogy "mi lesz így magából? Megy majd Paksra gombokat nyomogatni?", érezhetően pejoratív felleggel. Erre ismerőssel csak annyit reagáltunk egymás között, hogy azért az lehet, hogy mégse lenne annyira rossz meló...

----------------
Lvl86 Troll

Lelki szemeim előtt lejátszódott:
"Segmentation fault - core dumped"

Jajj, lefagyott a zikszpé! Mi lesz most? Robbanás? Debian install? :D Hívjuk a helpdesket!
---

A logika a legélesebb emberi fegyver.

O Fortuna! velut luna! statu variabilis!