Linux -> Windows 7

Több mint 4 év Arch Linuxozás után most kénytelen vagyok Windows 7-re átállni (eddig virtuális gépen használtam), mert a Linux már nem alkalmas arra amire eddig is csak kompromisszumokkal volt az.

Sajnálatos ez, mert megszoktam és megszerettem a Linuxot.

A legfőbb okok:

Az Intel nem fejleszti a driverét megfelelően, a bugokat nem javítják ki, hardveres videógyorsítás nincs.

Az XRender és az OpenGL nem alkalmasak arra amire a Direct2D és Direct3D, nincs hardveres gyorsítás, nincs hardveres videógyorsítás, nincs WebGL a böngészők alatt.

Az OpenOffice és LibreOffice nem egyenértékű megoldásai a Microsoft Office-nek, amihez MSDNAA-n hozzájutok.

A Linux bár kompatibilis a Thinkpad T400-ammal (ezért azon marad a Linux), de nem teljeskörűen az a Dell Latitude E6500 notebookommal (akkumulátoridő, aktív hűtés stb.).

Mostanában PSX emulátorokat használok, a Windows alattiak Direct3D gyorsítással stabilabbak és nagyobb teljesítményűek.

Amik szerintem a Linux legfontosabb problémái 2011-ben:

A videókártya driverek, egyértelműen, pedig a GPU aktív használata minden szempontból előnyös lehet.

A schedulerek, mind a CPU, mint az I/O esetén nagyon sok konfigurálás szükséges, hogy elfogadható eredményt kapj (erőforrásigényes alkalmazások futtatása során reszponzív maradjon a rendszer stb.).

Hozzászólások

Az MSDNAA -n van MS Office? Én találtam. Vagy különböző intézmények számára különböző dolgok érhetők el? o.O

Warezoltán blogjának folytatása :D Hozzáadnám a csodás pulseaudiót, meg EXT4-et (persze mindenkinek "worksforme", csak nekem volt vele 2x adatvesztésem 1 év alatt).
Tavaszi szünetben legyalulom az LTS-emet, és váltok FreeBSD-re. Egy ideje már próbálgatom, és bajom még nem volt vele.

Linuxos H264 gyorsítást amúgy Intel a 4500MHD-mhoz ~2 éve folyamatosan a köv negyedévre ígéri, lassan olyan lesz mint a Duke Nukem Forever :D

A pulseaudio egy nagyszerű dolog. Korábban sok szenvedés volt összehozni a sok különböző hangrendszert használó programot, ezen csak rontott, hogy sok program lefoglalja a hangkártyát és nem engedi a többit hozzájutni. Kényelmes dolog néhány kattintással egy másik gépre irányítani a hangot. Minden bizonnyal a programok hangerejénak állítása egyenként is luxus szolgáltatás, de én használom, mert így egységes felületen végezhetem ezt el gyorsan. Tény, hogy a pulseaudió gépigénye igen nagy, régi gépeken előfordulhat, hogy túl sok erőforrást használ fel a hang lejátszására.
Ami az ext4-et illeti én három gépen használom, teljesen más okból az egyik gyakran le is fagyott korábban. Közelebbi ismerősemnél további hat helyen használnak ext4-et nap mint nap. Ez nem nagy szám, de eddig nem hallotam rá panaszt. Milyen körülmények között veszítettél vele adatot?

Ez konkrétan hogy működik? Soha nem merültem el igazán ebben a Pulseaudio dologban...

Ill. úgy látom, talán egy padevchooser nevű programmal kéne variálni. Ez viszont kitesz a tálcára egy nagy kérdőjelet (KDE alatt)... valahogy nem az igazi a dolog.

...valamint múltkor kipróbáltam egy bluetooth headsetet, arra sikerült kitenni a hangot, de meg kellett hozzá találnom a pavucontrol progit.
Gondolom, Pulseaudio-t nem támogató programot hiába is szeretnék hallgatni rajt, pl. ősrégi Skype ugye... pedig jó volna...

A pulseaudio egy nagyszerű dolog. Korábban sok szenvedés volt összehozni a sok különböző hangrendszert használó programot

Őszinte kérdés: minek őket összehozni? Köszi.

sok program lefoglalja a hangkártyát és nem engedi a többit hozzájutni

Az miért jó, ha két program egyszerre tud zenélni?

a pulseaudió gépigénye igen nagy

Pontosan ezért marad fontos a továbbiakban is, hogy akinek nem kell, az a lehető legkönnyebben eltávolíthassa.

Az miért jó, ha két program egyszerre tud zenélni?

Egyszerű szituáció - nézed a filmet vagy hallgatod a zenét és közben gépelsz, közben hangértesítés jön be valamelyik programtól (levelező, terminál stb).
Vizuális értesítés nem mindig jó, főleg ha közben pofátlanul el is veszi a fókuszt az éppen aktuális és aktívan bütykölni való ablakról.

Win alatt nagyon kellemetlen tud lenni, ha eleve halk multimedia forrás miatt feltekered a hangerőd és közben "üvöltve bebippen" valamelyik alkalmazás.
--
Solaris Express, Opera, OpenOffice.org, Yebol

közben hangértesítés jön

Köszönöm, hogy válaszoltál!

Én az összes ilyen értesítést vagy letiltom, vagy a lehető legkevésbé tolakodóra konfigurálom. A váratlan fülembe prüntyentést nagyon nem szeretem, kizökkent a munkából. Telefonos hálózaton (skype, hasonlók) sosem lógok, legfeljebb akkor kapcsolódom fel wengophone-nal, amikor valakivel előre egyeztettük, hogy videofonyálni fogunk. Ha szinkron módon elérhetőnek kell lennem, akkor IRC, de az sem hanggal jelez rám.

Egyébként munka közben képtelen vagyok zenét hallgatni; nem tudok mellette koncentrálni, folyton a zenére figyelek. Így nincs is rajtam füles, a hangszórókat meg mindig némítom, hátha valami barom weblap belekürtöl, és megzavarja még a kollégáimat is.

Egyszerűen azon gyakorlatias okból, hogy kellemetlen kilépni a zenelejátszóból mielőtt megnyitod a youtube videót különben lefagy az egész böngésző vagy jobb esetben csak az aktuális oldal, mert vár a hangkártyára. Sok olyan alkalmazás van amely használja a hangkártyát, de te nem szeretnéd, hogy hangot adjon, helyette mondjuk zenét hallgatsz. És persze a fentebb említett hang figyelmeztetés.
Az eltávolításról nem tudok nyilatkozni, Gentoo-n nincs benne az alap rendszerbem külön kell telepíteni.

Neked is köszönöm a választ.

kellemetlen kilépni a zenelejátszóból mielőtt megnyitod a youtube videót

Teljesen igazad van -- így nekem valószínűleg mindig szerencsém volt. Amennyi időre képes vagyok visszaemlékezni, nekem sohasem volt ilyen bajom. Azért vagyok meglepve, mert sohasem figyeltem arra, hogy milyen hangkártyát szerzek be, annyi számított csak, hogy "menjen". Ha jól emlékszem, ilyen hangkártyákat használtam az idők során:

  • SB AWE 32 ISA PnP,
  • valami Ensoniq 1371,
  • SB Live!,
  • C-Media CM6501, alaplapi,
  • "ATI Azalia" vagy mi -- valami alaplapi Intel HDA klón, ALC662(?). Eltartott egy ideig, mire sikerült beállítanom hozzá az snd-hda-intel modul paramétereit, de azóta tökéletes.

Az SBLive előtt OSS-t használtam, azzal kezdődően meg ALSA-t, és sohasem fordult elő nálam, hogy az egyik alkalmazás blokkolta volna a másikat. Ha jól emlékszem. Az SBLive-ban az EMU10K1 talán még hardware mixelést is tudott. De a többivel sem volt semmi gond. Természetesen sohasem hagytam egyszerre két alkalmazást trombitálni, de az tényleg hasznos, ha pusztán nyitva tudják tartani az eszközt.

Sok olyan alkalmazás van amely használja a hangkártyát, de te nem szeretnéd, hogy hangot adjon

Az egyetlen alkalmazás, amelyen belül ezt nem tudtam véglegesen beállítani, a nyomorult flash player a böngészőben. A flash player enélkül is a desktop pestise.

Szerintem a puszta ALSA évek óta képes ilyesmire. (Nálam legalábbis is így van, pedig mindig low-end hangkártyáim voltak.)

Amire pulseaudió kellhet ilyen esetben az az alkalmazásonkénti hangerőállítás. Számomra ez a legfontosabb tényleg a figyelmeztető hangoknál:
Na de azok a programok amik figyelmeztető hangot használnak (pidgin pl.), általában engedik, hogy ennek a hangerejét beállítsd! És én ezt a megoldást választottam.

Egyszóval még nem használok pulse-t. ;)

Nekem akkor marad a hang hálózaton keresztüli streamelése ami miatt érdekelhet, vagy van még más extra funkció?

Alkalmazásonkénti hangeszköz választás nekem must have feature.

Lehet, hogy a PA ezt egységesíti (felteszem az eszközválasztást a kliens lib nyújtja, amit kívülről is lehet konfigurálni); mindenesetre ahol kellett, eddig ALSA alatt is be tudtam állítani, melyik kártyámra / melyik kimenetre menjen a hang (volt, hogy a fentiekből kettő is benn volt egy gépben, ha jól emlékszem).

Nekem a bajom nem a kliens lib-bel van egyébként, hanem a daemon-nal.

Fogalmam sincs, hogy a pulseaudio melyik része mit csinál, "just works".
Nálam úgy megy a dolog, hogy integrált hangeszközön keresztül szól a zene, felteszem a fejhallgatót, bedugom az USB DAC-os fejhallgatóerősítőt, klikkolok négyet, és a zene (és csak a zene) már a fülesből szól. Nem tudom, hogy ez mennyire összevethető azzal, hogy "ALSA alatt is be tudtam állítani".

lehetőleg minél kevesebb dolog fusson kernel módban, és minél több userspace-ben

Fusson ott, ahol az adott OS alatt hagyományosan az ilyen dolgok futni szoktak.

Ha meg már egyszer userspace, akkor legalább ne az én UID-om, egy humán, interaktív felhasználó UID-ja alatt fusson! Ha system service, akkor legyen neki dedikált technikai felhasználója, aztán ne is lássam, amikor a saját processzeim listáját böngészem.

Szerintem is jobb megoldás ha a Pulseaudio rendszerszolgáltatásként fut, és használtam is úgy egy ideig. Sajnos ez nem éppen a leghatékonyabb módja a pulseaudio futtatásának ugyanis így biztonsági okokból nem kommunikálhat osztott memórián a kliens a szerver processzel, ez pedig sokkal nagyobb CPU terhelést jelent. A beállítások már nem az egyes felhasználókhoz fognak tatozni hanem globálisak lesznek. És van még számos hátránya...
Emiatt nem futtathatom az MPD-t sem rendszerszolgáltatásként.

skype-on beszélsz valakivel, közben a háttérben zenét hallgatsz

Velem ilyen sohasem fordulhatna elő. Ha valakivel beszélek, igyekszem minden zavaró tényezőt kizárni. De köszönöm a use case-t, így jobban látom, hogy a PulseAudio valós (jóllehet számomra megdöbbentő) igények kiszolgálására jött létre.

Nézzünk ebből egy életrevaló példát, ahol nem kizárható a kettő együttes futása :)
Pl.: audio-stream-szervert felügyelsz. Szól az ügyfél, hogy nem szól (skype-on teszi ezt). Ekkor leellenőrzöd userként, hogy valós-e a felvetés. Tehát ügyféllel beszélsz, közben vizsgálsz. Ez még csak nem is illetlenség, mert ez a dolgod, s szükséges a kettő együtt futása.
Ez is megdöbbentő még? ;)

(jó' kimagyaráztam illetlen viselkedésem)

Ez is megdöbbentő még? ;)

Elfogadom, hogy valós példa, de azért szerintem elég különleges helyzet. (Én pl. az életben nem gondoltam volna ilyesmire.) A PA meg minden mezei felhasználó desktopjára feltelepül a "modern" disztróknál.

Na, elfogadom, jó ez, jó ez, csak hadd tudjam bármikor leszedni :)

Többek közt ezért is kerülöm az Intel 3D lassítókat. Ofiszt meg használjanak a titkárnők. :)

Épp most panaszkodtam antiemesnek, hogy Ubuntu alatt folyamatosan megy a hutes, meg idle allapotban is. Windows7 meg ugye teker az indexer miatt, ha epp nem hasznalod a billentyuzetet/egeret* es megis meg sem szolal ventillator, es nem, nem meleebb a gep... :\

*Ezt mondjuk eleg cool modon implementaltak. Latom, hogy villog a HDD LED, majd hozzaerek a touchpadhoz, es 1-2 mp mulva mar nem villog tovabb. Ha abbahagyom a hasznalatot, egy ido utan megint elkezdi tekerni a vinyot, amig persze van uj indexelendo tartalom. Sajnos ez strigi+tarsainal nem igy volt

> most kénytelen vagyok Windows 7-re átállni

És hup -> pcforum átállást is tervezel? Kérdem barátságos hangon.

Ez mondjuk így van, de az mind beágyazott rendszer, nem desktop.

Workstationre meg nekem is megfelel a Linux, ott nem érdekel a hardveres gyorsítás.

Csak az a bullshit, hogy a notebookomat nem tudom rendesen használni Linuxal, mert pörgeti az aktív hűtést, meg zabálja le az akkumulátort mint a szemét, az olyanokról nem is beszélve, hogy a hálózati kártyák energiatakarékossági módja mellett nincs hálózat, meg, hogy ha a fényerőt érzékelő szenzort bekapcsolom akkor fényerőállításkor szétfagy az egész stb.

Eddig egyedül talán csak a Thinkpad T400-as volt 100%-ig Linux kompatibilis, minden mással állandó szopás.