Zaneck blogja

Hi10P H.264

Aki találkozott már ilyennel az biztosan animét töltött le, akárcsak korábban az MKV konténerformátum esetén úgy most egyes anime providerek elkezdtek a High 10 Profile H.264 videóformátum mellett kiállni.

Szóval mi is az a High 10 Profile (10 bites vagy Deep Color) H.264? Miért is lehet rá szükség és miben is különbözik a Main Profile vagy High Profile (8 bites vagy True Color) H.264-től?

A bitérték a színinformáció színcsatornánként (vörös, zöld és kék). Színcsatornánként 8 bit (komponensenként 256 szint) pixelenként 24 bites színmélységet jelent (az 256 x 256 x 256, azaz 16777216 színérték reprezentálását teszi lehetővé).
http://en.wikipedia.org/wiki/Color_depth

Agyparazita és a többi güzü

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/11/111104102125.htm

És ezért nem szeretem az állatokat meg nem engedem be őket a lakásba, legfőképpen a macskákat nem.

A hivatkozott agyparaziták specifikusan a macskákban képesek szaporodni, más emlősöket, köztük az embereket hordozóként használják, azok viselkedését megváltoztatva. Nagyjából a Föld lakosságának 25%-át voltak képesek megfertőzni.

http://www.parasitesinhumans.org/

További güzük, avagy miért fontos a higiénia, miért mosunk kezet, miért fertőtlenítünk, vasalunk és sütjük át a húst alaposan (nem csak a paraziták miatt).

LibreOffice a halállistámon

A LibreOffice készítőit is kénytelen vagyok felvenni a halállistámra.

Ilyen szoftver márpedig nincs, nem elég, hogy sebessége vetekszik egy rokkant csigáéval egy irodai konfiguráción (Core 2 Duo alapú Celeron, 1 GB memória), egy használhatatlan bughalmaz.

Én nem tudom, hogy hogyan sikerült elérni, hogy olyan dokumentumokat se tudjon rendesen megnyitni, amit az OpenOffice még tudott és ha mégis akkor ahhoz a rendszermemória rendszerint kevésnek bizonyul.

Tegnap az Impress-el még csak-csak sikerült dolgozni (csak tudnám miért nem képes normálisan kezelni a vektorgrafikus formátumokat), de a Writer és Calc már csak körülményesen akarnak együttműködni.

OnLive gyorstalpaló

Az OnLive-ot kipróbálva bárki meggyőződhet arról, hogy a cloud gaming megérkezett, mármint azoknak akik az egyesült államokbeli (US) vagy nagy britanniai (UK) szervereket legfeljebb 80 ms-os késleltetéssel elérik a hálózatukról, legalább 2 Mbit/s, de méginkább 5 Mbit/s sávszélességgel.

A kliens rendszerigénye SSE2-es utasításkészletet támogató processzor (legalább Intel Pentium 4 vagy AMD Athlon 64) és Pixel Shader 2.0-t támogató videókártya (legalább Nvidia Geforce FX vagy AMD Radeon 9550 vagy Intel GMA 900 vagy SwiftShader vagy Gallium3D).

Compcache

Adott egy MacBook Pro, amin Arch Linux-ot futtatok (3.0.1-es kernellel), 4 GB memóriával, de mindössze egy visszafogott teljesítményű HDD-vel.

A probléma eddig az volt, hogy a rendszer sokat swappel, leginkább akkor mikor hosszabb ideig hagyok futtni memóriaigényes alkalmazásokat a háttérben.

Próbálkoztam többek között a swappiness alacsony értékre állításával, sikertelenül, de most rátaláltam a compcache-re, ami bevált, a reszponzivitás nagyságrendekkel jobb.

A compcache lényegét tekintve egy zram eszközön tárolja a swappet (azaz tömöríti azt és a memóriába másolja).

MP5 lejátszó

Az mégis mi a fene? Nem tudok rájönni. Mi az az MP5?

Az MP3 az megvan, az egy lossy audióformátum, az MPEG-1 és MPEG-2 szabvány része (MPEG-1 és MPEG-2 Audio Layer III)
Az MP4 az már kifogásolható, mivel az egy konténerformátum (MPEG-4 Part 14), de elvileg az azt jelenti, hogy a készülék képes a számtalan MPEG-4 formátum valamelyikét vagy mindegyikét lejátszani.

Az MP5 esetén meg lemaradhattam valamiről, még olyan is van, hogy MP2, ami az MPEG-1 és MPEG-2 Audio Layer II, de MP5 az egyáltalán nincs.

Vagyis van, de azt a németek tervezték a 60-as években.

Rapture Day

"I know it's absolutely true, because the Bible is always absolutely true." - Harold Camping.

Valahol együttérzek azokkal akik most megváltak az értékeiktől és állásuktól, hogy elragadtatthassanak, persze rajtuk kivül mindenki tudta, hogy a vallás sokkal inkább olyasmi, mint egy néphagyomány, népszokás, de ténylegesen hinni Istenben, az elragadtatásban és a mennyországban semmivel sem másabb, mint Kirk kapitányban, az Enterprise űrhajóban és a klingonokban, függetlenül attól, hogy az emberiség melyik fikcionális művében, a Bibliában olvastunk róla vagy a Star Trekben láttuk.

Linux -> Windows 7

Több mint 4 év Arch Linuxozás után most kénytelen vagyok Windows 7-re átállni (eddig virtuális gépen használtam), mert a Linux már nem alkalmas arra amire eddig is csak kompromisszumokkal volt az.

Sajnálatos ez, mert megszoktam és megszerettem a Linuxot.

A legfőbb okok:

Az Intel nem fejleszti a driverét megfelelően, a bugokat nem javítják ki, hardveres videógyorsítás nincs.

Az XRender és az OpenGL nem alkalmasak arra amire a Direct2D és Direct3D, nincs hardveres gyorsítás, nincs hardveres videógyorsítás, nincs WebGL a böngészők alatt.

Az OpenOffice és LibreOffice nem egyenértékű megoldásai a Microsoft Office-nek, amihez MSDNAA-n hozzájutok.

Thinkpad téglátlanítva

Ahogy azt gyanítottam, a készenléti mód vagy a hibernálás (a laptop mode tools tehet róla, a konfiguráció megváltozhatott) okozta a Thinkpadem eltéglásodását.

A megoldáshoz még szervizre sem volt szükség, leszedtem a palm restet és reseteltem a CMOS-t (az akkumulátora eltávolításával, majd csatlakoztatásával).

Cserébe délelőtt egy eltéglásodott macskát találtam a teraszunkon (feltehetően megmérgezték), most ástam el, meg fertőtlenítettem a fél udvart (szivárgott alul), a szagot azóta is érzem.

Döglött macskaszag ide vagy oda ideje ebédelni, meg Dextert nézni.

Thinkpad, it's over.

Dextert néztem éppen (2. évad, 9. rész, Dexter jelenete: It's over) a Thinkpad T400-asomon mikor észrevettem, hogy kezd lemerülni az akkumulátor (1%, 2 perc), elindultam megkeresni a töltőt, de még azelőtt látom, hogy lekapcsol a notebook.

Aztán miután csatlakoztattam a töltőt többet be sem kapcsolt, ha megnyomom a bekapcsológombot akkor elindítja a merevlemezt és a DVD meghajtót, majd kikapcsol, majd megint bekapcsol, de semmi sem történik (akkor sem ha kiszedem az akkumulátort vagy a merevlemezt).

A héten, vagy a jövő hét elején mehetek az Infoparkba a szervízbe, még 2012 végéig van rá garancia (bár az akkumulátorra csak 1 évet adnak, az már lejárt).

Mac Pro olcsóbban házilag PC alkatrészekből

Túl vannak-e árazva az Apple termékei? Kétségtelenül túl vannak. A Mac Pro termékcsalád sokak számára elérhetetlen, hiszen a belépőszintű modelek is 600 ezer Ft-nál kezdődnek.

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy sokkal kevesebbet kellene költeniük rá, ha maguk építenék meg.

Én elhatároztam, hogy megteszem, megmutatom az Apple-nek és nektek, hogy a lehető legkissebb összegből gazdálkodva hogyan lehet egy Mac Pro-t építeni.

A gépház kiválasztása

VDrift graphics és 0 A.D.

A Phoronix-on a VDrift autós játékról írnak, ilyeneket:

"a new deferred rendering engine that brings a great deal of visual improvements"

"The new graphics features are normal maps, screen-space ambient occlusion, HDR (High Dynamic Range) rendering, soft particles, data-driven deferred renderer, hierarchical frustum culling for static geometry, dynamic reflections, and enabled texture compression for large textures"

"its graphics are great even when compared to other more GPU-weighted games for Linux, including those that are closed-source."

informatika + windows

ugy dontottem, hogy hamarosan atallok windows 7-re. holnap kezdem meg telepiteni, tudom sokkal jobb lesz a security és a reliability, mint linuxszal, mar csak az internet explorer 8 miatt is, hiszen a legbiztonsagosabb bongeszo

e mellett nem megyek japan szakra, es inkabb csak World of Warcraft szakon progmaton probalok ervenyesulni, hiszen diplomas informatikusbol annyira nem lehet dunat rekeszteni, hogy japanul is erteni mellette csak idopocsekolas.

ja, es es mar toltom is le az MMORPG-ket, este nem is fogok aludni...

xD