Papír mentes élet

 ( BlinTux | 2011. március 17., csütörtök - 14:40 )

Bevillant a múltkor látott Google dokumentum filmből, az a jelenet, amikor azt ecsetelgették, hogy a Google-nél nem használnak papírt. Mindent hatalmas táblákra írnak fel, ezeket lefényképezik, laptokokon és egyéb eszközökön cipelik, osztják meg az anyagokat.

Noh, ránéztem az itthoni polcaimra itt a gép mellet és bizony meg vannak rakva sok sok papírral, amiknek jó része jegyzet, elévült számlák, eszközeim user manualja, meg ilyesmik.

Így a Google filozófiáján felbuzdulva, most elkezdek papírmentesíteni! Minden ami nem fontos az megy a kukába, ami fontos azt bescannelem. Néhány dokumentum marad csak, ami sajna nem érvényes digitálisan tárolva :( Szerencsére ezek elférnek majd egy kis mappában.

Eddig is sok mindent tároltam gépen, vagyis jobban mondva a Google Docs-ban. Most tényleg mindent átköltöztetek oda. Persze localisan is meglesz minden, mert a múltkori gmail kavarás után kicsit megcsappant a biztonság érzetem, bár az szerencsére engem nem érintett.

Persze, arra is törekszek ezután, hogy ne kerüljön papír anyag hozzám. Ha nem muszáj, nem fogadok el senkitől papírt.
A papírra való nem jegyzetelés nem lesz gond, egyébként is rondán írok. Más meg ne adjon kézzel írott szöveget, mert képtelen vagyok az emberi írást elolvasni.
Aki akar valami jegyzetet küldeni: mail, google wave, google docs és hasonlók.

Tudom, egy ember kevés a világ jobbá tételéhez, de ha még páran követik ezt az életmódot, akor egy kicsivel máris jobb!

És most go takarítani!:)

UPDATE 1:
Meg is történt a szelektálás. Kb. 15-20 A4 mérető papír maradt csupán. Ezeknek 99%-a hamarosan scannelésre kerül. Van pár fénykép és különféle papírok, ami közös emlékeket idéznek fel barátnőmmel, ezek megmaradnak persze:)

Most ellő kell vennem a lakberendezői tudásomat, hogy mivel is töltsem fel az üres polcokat. :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"...egyébként is rondán írok...."

Igen, és rettenetesen sok hibával. Rajzolásra gondoltál már? :D

Mármint mit rajzolni?:)
Ábrákat néha szoktam, de erre számtalan program létezik.
A google féle táblákra rajzolást azért nem fogom bevezetni :D

Pedig az jópofa dolog lehet.

Ha valami kicsit kell rajzolni, arra jó az iPhone, de egy iPad megoldaná ezt a problémát is. De csak azért mert nagy a képernyője, nem éri meg beruházni.:)

subscribe

No meg hajrá! Hajrá! Mi is tervezzük ezt a nyáron. Annyival még megfejelve, hogy a régi "analóg" családi fényképeket is digitalizáljuk.

Biztos, hogy néhány pendrive-ra akarjátok a hosszú évek alatt elkészült fotókat feltenni és utána a fotóktól meg akartok szabadulni? Pont a lényege veszik el a fényképnek és ebben a totálisan digitális világban az utolsó szigetek egyikét is felszámolod ezzel.

Azt nem mondtam, hogy azokat kidobjuk.
Mindössze annyit, hogy bescanneljük ...

+1, a kézzel fogható fényképeknek és a papír alapú könyveknek mindig meg lesz a létjogosultsága.

Személyes példa: a múltkor jöttek vendégek, kiültünk a teraszra és átlapozgattuk a 10-20-50 éves képekkel megrakott fotóalbumokat. Minden egyes kép hátulján van egy rövid feljegyzés, hogy mikor készül, stb. Nagyapám kézírásával: "Örökké a tiéd" (Nagyanyámnak.) :D

Én se tudnék meglenni könyvek nélkül, szerintem azon is filózni kéne hogy miből lehet papírt készíteni. hasonló anyagot előállítani fakivágás nélkül.

Ha már fene nagy zöld akarsz lenni, akkor ne kukába, hanem szelektív gyűjtőbe a papírral.

Úgy gondoltam, csak egyszerűbb szóval fejeztem ki magam :)

Rendben, így ok.

http://www.saveaswwf.com/
Nem tudok róla, hogy bárki komolyabban használná, de figyelemfelkeltésnek nem rossz

Én használnám de az én OS-emen még nem elérhető, ez amúgy elhatározás kérdése csupán, ha egy törvényhozó elhatározza és kötelezővé teszi :D

jobb helyeken van olyan tábla, amin van egy végtelenített átlátszó szalag, amit arra írsz, azt gombnyomásra bescanneli.

sokáig én is papírmániás voltam, de már elég régen csak a számláim vannak papíron, minden más elektronikusan.

Ez tök jó, ennek a táblának mi a neve?
--
ahan nem

Pont a szamlakat minek?

az igazi informatikus lusta. aki nem, az kezeltesse magát:)
folyomány: ha papíron jön a számla, akkor a lustasághoz leginkább illeszkedő verzió az, hogy papíron is marad.

Tavaszi nagytakarítás :)

Èn mostanság ugyanezt csinálom, annyi különbséggel, hogy én a CD-re, DVD-re írt cuccokat grebbelem vissza hdd-re.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Mire mented el? A legtöbb embernek nincs az otthonában olyan háttértár(Lehet hogy neked sincs?), amivel akár 10 évre garantálni lehetne az adatok sértetlenségét, pedig az nem is nagy idő.
Nem is értem, a meglévő dokumentumaidból szemetet csináltál és közben még áramot is fogyasztottál, attól miért lett jobb a világ?
Az is vicces, hogy amit eddig napfénynél elolvashattál, ezentúl annak a megtekintéséhez minden esetben elektromos áram szükséges.

Képek: Picasa, Flickr
Dokumentumok: Google Docs

Max a képek foglalják a legtöbb helyet, de nem hinném, hogy lesz annyi, hogy ne lehetne online tárolni. Persze az itthoni gépemen is meglesznek, amire most elég az 1TB-is winyó. 10 év múlva lehet már 10TB-os lesz a gépben :)
Folyamatos szinkronban tartás a lényeg a PC és az online tárolók között és akkor hosszú távon meg lehet őrizni mindent.

Nem csináltam szemetet a jelenlegi dokumentumaimból. Saját maguk váltak szemétté azzal, hogy nekem már nincs szükségem rájuk. Szemét akkor is ha a hulladékgyűjtőbe kerül, vagy a polcokon porosodik.
De nem is az a lényeg, hogy mi van a jelenlegi doksikkal, hanem az hogy a jövőben mi lesz az újakkal. Vagyis, hogy a lehető legkevesebb papír anyagú dokumentum fog kerülni a lakásba. Ergo, kevesebb lesz a kifele áramló hulladék is!

Mivel számítógépen dolgozok, szórakozok, hobbizok, nem a képnézegetés a picasan, vagy olvasgatás a google docsban fogja pörgetni a villanyórát :) :(

Ezt itt olvastad?
"4.3 As part of this continuing innovation, you acknowledge and agree that Google may stop (permanently or temporarily) providing the Services (or any features within the Services) to you or to users generally at Google’s sole discretion, without prior notice to you. You may stop using the Services at any time. You do not need to specifically inform Google when you stop using the Services.

4.4 You acknowledge and agree that if Google disables access to your account, you may be prevented from accessing the Services, your account details or any files or other content which is contained in your account."

Hülye hozzászóllás on/ És ha nem lesz Internet, áram, kőolaj, vagy te maradsz egyedül a Földön? Akkor, majd hogyan nézed vissza az annyira fontosnak vélt adataidat? Hülye hozzászóllás off/

Hülye hozzászóllás on/ Addigra eltüzeljük, hogy meg na fagyjunk. Hülye hozzászóllás off/
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő
Aki érti a humort az mindent tud. Aki nem érti az viszont mindenre képes.

Most perelni foglak! :-)

Lesz mivel fűteni. :)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő
Aki érti a humort az mindent tud. Aki nem érti az viszont mindenre képes.

A papír se garantálja az adatok sérthetetlenségét. Sőt. Speciális feltételek mellett kell tárolni őket, csak ez az elfogadott megoldás kb. azóta, hogy a kőtáblákat - a vésnők szakértők világvégét idéző tiltakozása mellett - leváltották.

Tapasztaltam!
Még jó régen amikor az OTP-nél számlát nyitottam, kaptam hozza egy rakat silány minőségű nyomtatványt, amin az adatok voltak. Szépen betettem őket egy borítékba, majd elraktam. Kb. egy évre rá kelletek volna az adatok, viszont a nyomtatás úgy megfakult a papírokon, hogy képtelenség volt már elolvasni. Na akkor meg is bántam, hogy nem scanneltem be őket:)

>A papír se garantálja az adatok sérthetetlenségét. Sőt. Speciális feltételek mellett kell tárolni őket
Neked megvan az általános iskolai bizonyítványod?
Ha igen, akkor kibír a papír 10 évet?
Vinyó, CD/DVD, pendrive 5 év után cserére szorul?

a hőpapír pl. semennyit se bír, régi faxok, parkolócédulák, számlák 1-2 év alatt szétmennek.
ugyanígy vegyindigós papírok második példánya se sokat bír. nekem pl. egy rendőrségi határozatom is már csak darabra van meg.

Akkor ne hőpapírra jegyzetelj!

vizualizáld a következő szitut:
Bambanő begurul Nagyfaluba a kocsijával, megáll mondjuk a körúton parkolni. Csomagtartó kinyit, szokásos szerszámtáska kipakol, nagy kék oszlop atomjaira szed, csomagtartóból lézer elővesz, beköt, oszlopban számítógépnek reboot. Pénz bedobál, lézerbe papír betömköd, a4-es parkolójegy szélvédőre felnyal. Majd lézer kiköt, eredeti nyomtató visszaszerel, minden visszacsavaroz, elcsomagol, elpakol.

És máris mehetek a dolgomra.
tök életszerű:P akkor már a petrocselli módszer is jobb:)

Nem értem ez hogy jött ide...

arra próbáltam finoman célozni, hogy van, amikor te határozod meg, mire írsz, nyomtatsz, van, amikor nem.

A szál idáig arról szólt, mi van, ha igen.

Hehe, kb két hete vettem valamit bankkártyával és elfelejtettem kiszedni a bizonylatot a pénztárcámból (legalább a hóvégi számlakivonatok beérkezéséig meg szoktam őrizni ezeket).

Pár perccel ezelőtt "ürítettem" a tárcám tartalmát: az említett bizonylaton SEMMI sem látszik. :)

Műbőr, illetve bőr esetén a műbőrben, festékben lévő oldószer-maradványok (amitől olyan "új" szaga van) szépen agyonvágják ezeket a hőpapíros nyomatokat.

Nem lehet teljesen szabadulni a papírtól.

Pl. a szerződések mind papír alapúak. Ugyan már lehetne azt is elektronikusan (mind a technikai, mind a törvényi feltétel adott), csakhogy elektronikusan drágább, mint papíron! A postai díjjal együtt is olcsóbb a papír szerződés.

Mindkét félnek saját digitális aláírást kellene igényelni. Utánanéztem, és ez marha drága. Meg persze szinte senkinek nincs ilyen. De így nem is kell csodálkozni.

ez igaz, de nem csak szerződés van... szerződések, pár számla, pár minőségi könyv az mindig papíron marad.
ponyva, szórakoztató irodalom, szakkönyv az nálam egyre inkább megy át villanyra. ponyvára minek pazarolnék helyet meg papírt, a szakkönyvhöz meg egyszerűen lassú a nyomda.

+1

Tekintettel arra, hogy Magyarország 2011-ben még mindig elsősorban papíralapú, sajnos nem lehet teljesen papírmentesíteni az életünket. Szerződések, számlák, hivatalok felé papíralapú ügyintézés, esetleges bírósági eljárások során a teljes dokumentáció, levelezés stb. Nekem is "tonnaszámra" áll otthon a papír, amit a legszívesebben kidobnék a picsbe, de sajnos meg kell őriznem ezeket évekig.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Monitorom kevés van, papírom sok. Amíg képes vagyok minden rendelkezésre álló helyet kitölteni a képernyőn, addig a jegyzetelés marad papíron. Nem kell Alt-tabozni, nem kell scrollozni, ott van mindig minden fontos a szemem előtt, ami éppen kell a munkához. Mondjuk az is igaz, hogy mostmár a 20+ lap közt elég erőteljesen kell néha keresgélnem, ha meg akarok találni valamit.

Mondjuk egy nagy mágneses filctollas táblán már gondolkoztam, de viszonylag drágák. Nagy alatt legalább másfélszer ketteset értek, kisebb nem feltétlenül lenne elég arra, amire gondolom :) Viszont ez a scannelés megmozgatta a fantáziám, egy interaktív tábla, amihez van projector is, de lehet filcezni és mágnesezni még jobb lenne. De ez még mindig drága, sulikból meg nem hiszem, hogy már elkezdték volna selejtezni.

Takarékoskodom a papírral, amennyire tudok, de a firkálást nem tudom megúszni. Ha valamit meg kell oldani, ami egy kicsit bonyolultabb, muszáj a papír+ceruza páros. Általában rajzok, rövid szövegek, ide-oda nyilak egyvelegéről van szó. Még nem találtam olyan szoftvert, amivel ez elég kényelmes lenne, és talán nem is a szoftver, hanem egy minden eddiginél ergonomikusabb hardver hiányzik. Valami olyasmi, mint egy iPad vagy Galaxy Tab, csak mondjuk 24"-es vagy nagyobb, és tapizni is lehet, meg "ceruzával" rajzolni, írni rá :)

Mondjuk egy Wacom tábla (http://tinyurl.com/4e9soch) és máris lehet gépen rajzolgatni kézzel:)

most volt akciós:))))

Aldi? :)

Csak, mint az ördög ügyvédje megemlítem, hogy sok profi szervezet a digitális tárolást nem tartja időtállónak, a javaslatuk a mikrofilm.
Jó, digitalizálod családi fotókat, de az unokád lehet hogy a jpg formátumra úgy tekint, mint te a babiloni hieroglifákra.
Mire írod ki őket? DVD-nek max. 10 év, HDD nem évtizedekben gondolkodik.
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

szalagra.

Milyen paraméterekkel tudsz bíztatni?
Ellenpéldának ott van az USA népszámlálási eset, ami 20-25 év alatt elpusztult.
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

lyukszalagra, természetesen - bár ugye az is papír :-P

Ubuntu One

+1

Nem értem a problémát!
Mivel digitális adatról van szó, bármikor, bármilyen adathordozóra, netes tárolóra átmásolhatom, veszteség mentesen.
Ha pedig a jpeg-et felváltja egy jobb formátum, akkor biztos átkonvertálható lesz.
Nem írom ki semmire, CD/DVD-vel is úgy vagyok, hogy szerintem következő gép takarításnál ki is szedem az olvasót, mert egyszerűen nem használom. Bármit megvehetek/letölthetek netről. Ha mégis kellene valamiért, akkor rádugom a külső SATA csatlakozóra.

Az a probléma, hogy ha foglalkozni kell vele, akkor a rabja leszel a digitális adataidnak, ami egy permanens feladatod lesz. Ráadásul könnyű elrontani.

1. Minden évben át kell másolnod új adathordozókra
2. A másolás után ellenőrizni, hogy a másolás hibátlan volt
3. Feliratozni és eltenni az adathordozóidat fizikailag külön helyeken
4. Biztosítani, hogy jövőre is eszedbe jusson mindezt megcsinálni
stb

Ehhez kell 2 szimpla szerver, más városban.
A többit az rsync meg a rendszeres (kb 3-5 évente) merevlemezcsere és RAID megoldja.

De még így is sokkal kényelmesebb mint a papir, mert azokat válogatni, rendszerezni kell és azt is könnyű elrontani:) Elkeveredhet, megrongálódhat.
Hajtépés ha nem találsz valamit, pedig tuti odatetted ahova gondolod:)
Takarításnál állandóan pakolgatni kell.

Szerintem Dropbox(.com). Az Ubuntu One még fejlesztésre szorul... meg hát nem is mondhatom cross-platfornak, mivel van rajta még mit csiszolni egyes platformokon.

A papír alapú dolgokról annyit, hogy jelenleg még elég sok fölös papír jön postán, ám folyamatosan mondom le őket, küldjék e-mailben a számláimat.
Perpill még iskolába járok, ott jó pár tanár megengedte óráján a papír(füzet) helyett a laptop használatát, így legalább 6 füzetet spóroltam meg a többi évhez képest - továbbá átlátható, jobban tanulható az anyag. Ezt kombinálom össze a Dropbox technikájával, vagyis mentéskor már a felhőben is van az adat, így nem érhet kellemetlen meglepetés...

Egyes tanárok ennek ellenére is kérik a füzetben(összefűzött lapok) való vezetést... megértem, és legalább átlátható lesz a füzetem.

A fotóim tárolásán jelenleg én is gondolkozom, hiszen HDD-men van tárolva, és nem mondhatom biztonságosnak... Képalbumot viszont drágának tartom...

A felhő addig felhő, amíg le nem száll a földre. akkor köd lesz belőle... A felhőben lévő adataid biztonságával kapcsolatban meg te fogsz földet érni akkor, ha köddé válnak...

Egyszer láttam a TV-ben egy műsort arról, hogy egy mesterember kartonpapírból épít bútorokat. Ebben a felhasználásban a papír kifejezetten takarékos. Azóta folyamatosan játszadozom a gondolattal, hogy én is kipróbálom ezt otthon.

Én nem tudom nélkülözni a papírt.
(legalábbis egyelőre).
A kottatartóra 4-6 A4 oldalt ki tudok teríteni.
(Monitorokkal ez sokkal nehézkesebb lenne)
Ráadásul van, hogy jegyzetelgetni kell bele
(ujjrendek és más egyebek, amik változhatnak
hangszerenként...)
Az is előfordul, hogy zeneszerzésnél is
praktikusabb. (egy előre leírt vázlatot "kitöltögetni")
Persze időnként selejtezni szoktam.
Az eredeti köteteket és néhány netről letöltött
összkiadás jellegű dolgot kivéve, amelyek mappában
pihennek, és általában (ó borzalom!) egyoldalasan
vannak kinyomtatva, a már említett kiteríthetőség
miatt.

A NoteSlate rajtad is segíteni fog ;)

Nem hinném, hacsak nem lesz belőle
háromszor ekkora ötvonalas változat.

Kevéske perforált papírt azért hagyjál.

Be kéne szereznem egy mágnestáblát, elhagyhatnám a post-it köteget, ami most elborítja az asztalomat.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

panaboard
http://www.panaboards.com/boards.htm

Ezer dodó a kezdő.
Ha van a cégnél, akkor az jobb hely? :)
6 éve még 800 ezer Ft volt.

- Te bal vagy jobb kezeddel törlöd ki a feneked?
- Jobb!
- Én papírral szoktam...

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

A papírmentes világé a jövő.
Tessék rászokni a bidére.

Aztán meg víz se lesz...

Sz@r se lesz, nem hogy víz...

Hát ha nem eszünk...

Ugyanezt fogom csinálni, amit te, csak én még a könyveimet is szeretném digitalizálni majd. Mindent pdf-be, OCR-el. Nagy munka lesz.

Nagyon nagy segítség lesz a papír kiváltására a NoteSlate.

Aki még nem hallott róla, nézzen utána. Ígéretes ;) Elvileg júniusra várható^^

(www.noteslate.com)

Könyveket?
Szerintem elég a papír alapú dolgokat, a könyvek azért maradjanak könyvek, ne e-könyvek :) - de csak javaslat.

Meglévő könyveimet én sem digitalizálnám. A szakmai könyveket nem is bánnám mondjuk, ha csak digitálisan lennének meg, de van pár kedvenc regényem, amiket még a suliba menet olvastam reggelenként a buszon, meg itt-ott... :) Szóval emlékek is, meg jó történetek is és jobb őket fizikálisan látni.
Sőt, regényeket még most is veszek néha. Viszont szakmai irodalmat már csak is netről olvasok, már csak az elévülés miatt is.

Hogy is van ez?

"Bevillant a múltkor látott Google dokumentum filmből, az a jelenet, amikor azt ecsetelgették, hogy a Google-nél nem használnak papírt. Mindent hatalmas táblákra írnak fel, ezeket lefényképezik, laptokokon és egyéb eszközökön cipelik, osztják meg az anyagokat."

VS

CloudPrint
http://code.google.com/intl/hu/apis/cloudprint/docs/overview.html

Ők nem használnak papírt, de nem kampányolnak azért, hogy más se használjon. A választás jogát ránk bízzák. És aki a papírt választja, azt megsegítik a könnyebb nyomtatással :)

Üdv!

Csak félig kapcsolódik a témához, mert ehhez kell papír, de ilyesmit használt-e már valaki? Ha igen mik a tapasztalatok?
ZPen,
IRISnotes digitális toll

--
"Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok." by Isaac Asimov

Mentesítünk, például így

Avagy éppen ekképpen

Közeleg a Műnyanyogók Világháborúja, a kivehető fogprotézis csak a kezdet volt.

(/OFF)

Papírmentes, egy szó.

Újabb szintre emeltem a papír mentességet!:)
Történt ma, hogy ellő kellet fizetnem egy szolgáltatásra, amit teljes egészében lehet végezni online is. A szépséghiba, hogy a szolgáltatás igénylő lapját ki kell nyomtatni és vagy postán, vagy faxon, vagy emailben vissza kell küldeni aláírva.
Ha akartam volna sem tudtam volna kinyomtatni, mert nem jó a nyomtatóm, csak a scanner része. Így aztán bescanneltem egy aláírásomat, Phostoshopban szépen rászerkesztettem a lapra, kis noise effekt, kis döntés mintha ferdén tettem volna a scannerbe és tádám, kész az aláírt lapom!

Ez inkább kezdő okirathamisítás, de javítsatok ki, ha tévedek.

Sajat alairasomat raktam oda, nem maset. Sajat nevet ki hamisitana mar? Szal nem hamisitas ez, hanem az eszkozok nem megszokott felhasznalasi formaja :)

Kíváncsi vagyok a kétbetűs helyiség hogy papírmentesíthető...

Három kagylóval... ^^

Ez az egyetlen titok az univerzumban, amit TÉNYLEG sz@retnék tudni...

+1

subscribe

if(you == understand.this){
          get.a.girlfriend;
}

Amig hamburgert árulnak, kell a papír is. :)
Legalább a 00 helyiségben legyen!

Nem nagyon értem, hogy azzal mennyiben véded a környezeted, hogy a már amúgy is elhasznált (megvett, tönkretett) lapokat kidobod.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Hármas........alá............kettes.........................egyest írtam be.

Addig jo ez, ameddig nem kell valami rajzos-abras jegyzetet csinalni.

Tollas megoldasnal nincs kenyelmesebb. Na meg whiteboard. Utobbival annyi a gond, hogy nem tul maradando es fenykeprol eloszedve hihetetlen fos olvasni barmit is. (Mi is fenykepezzuk idonkent a whiteboardot)

Nehany fuzet/csomag irolap/toll meg meg mindig olcsobb, mint valami tollas tablet.

----------------
Lvl86 Troll

> Na meg whiteboard.
Ki nem állhatom a whiteboardot. A 4-5 fős meetingen, ahol ott ül mindenki a táblától max. 2 méterre, lehet, hogy jó megoldás, de sajnos nálunk az egyetemen nagyon sok helyen lecserélték a zöldtábla+kréta kombót whiteboardra+filcre. Persze egyik oktató, sem hallgató sem tudja kb. használni a filctollakat (ti. 2mp-nél hosszabb szünetre vissza kell zárni, tehát igen, miközben elfordul az ember a táblától, és mond valamit, igen, addig is), másrészt a fehér, fényes felületen húzott 5mm-es vonal kb. 3 méterről már nem látszik => egyetemi, tantermi oktatásra alkalmatlan. Szerintem visszalépés.

nálunk a középiskolában van több helyen whiteboard, legelöl ülök, 3m-ről simán látom...
mellesleg itt már több helyen telepítve lett interaktív tábla(tudom, drága hogy mindenhol az legyen) - de szerintetek az nem helyettesíti a tábla+kréta párost?

Vegyél bidét. Lényegesen több papírt spórolhatsz meg vele mint szkenneléssel. :D

---
Song of the 2nd Moon http://youtu.be/MSoAzONw-a4