[MEGOLDVA]Squeeze T-mobile USB stick

 ( tovis | 2011. március 12., szombat - 0:41 )

Van egy a HSDPA stick, syslogból:
...Product: Globetrotter HSDPA Modem
...Manufacturer: Option N.V.
Ha bedugom, szépen behúzza a hso.ko drivert, megjelennek a /dev/ttyHS0..2 felcsaptam a comgt szkriptet, lefuttatom:
comgt -d /dev/ttyHS0
szépen elkéri a PIN kódot, minden zöld eddig, viszont nincs semmilyen kapcsolat, ez úgy be van regisztrálva de nincs semmilyen net interfész.
Mi kell még?
A pharscape már eléggé elavultnak tűnik. Dünnyög valami hsolink progiról, amit le lehet fordítani és a SID -hez már van Debian csomag. Az kell?
Vagy egyszerűen valami "ifup" valami? Rejtély :(

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Van interfész is:
#ifconfig -a
hso0 ...
#ifup hso0
Ignoring unknown interface hso0=hso0
Valami még hiányzik, de mi?
Súgjatok. Én nézem tovább a pharscape doksikat.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Nekem egy USB modemmel volt olyan problémám, hogy a defalut gateway a gép saját ipje volt.
Azt töröltem és minden ok lett...

Sajnos ez idáig el sem jut.
A comgt regisztrál de ettől még az interface nincs felhúzva. Sejtéseim szerint valami ppp kapcsolatot kellene ráhúznom, de még nem találtam semmi használhatót, hogy hogyan :(
Parancssorból kellene összerakni, nem akarok x -et.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Biztos bonyolult volt amit írtam, sry.

kernelbe nekem ilyenek kellettek a pannonoshoz

Device drivers > USB support > USB serial converter support = usbserial.ko > USB Generic Serial Driver, USB driver for GSM and CDMA modems

szerk: Bár ha odáig eljut, hogy kéri a kódot akkor inkább protokol hiányzik nem?!

Kezd valami derengeni (szokásos, a leírás a szerző számára "nyilvánvaló" dolgokat elhallgat).

"comgt is a scripting language interpreter useful for establishing communications on serial lines and through PCMCIA modems as well as GPRS and 3G datacards."

Ez alapján akkor most kell a ppp vagy sem? A régi, soros csatolású GPRS modemeket egy darab ppp scriptel el lehetett intézni és akkor (Debian?) $pon gprs - szépen lefutott az azonosítás, kaptál egy IP címet és be kellett állítani a "default route" dolgot.

Most akkor szerintetek a kapcsolódáshoz el kell indítanom a ppp is?
Másképpen, a kapcsolódáshoz (IP címmel és egyebekkel) kell a ppp?
Ha nem kell a ppp akkor lehet, hogy egy scriptet kell készítenem ami a kapcsolódást elintézi?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

A derengés, derengés maradt. A driver működik, még regisztrálni is tudok de valami még kell. Azt hiszem ppp, de ez sem biztos. Még olyat is láttam, hogy beépíthető az /etc/network/intrfaces -be de connect csript/chat nincs :( Nem létezik hogy csak én használok ilyet. Súgjatok kérlek.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Utolsó Pharscape-es emlékeim szerint a pin kód kérést ki kellett kapcsolni pl. egy normál telefonban. Különben nem működött.

Valahol 2009 végén, a pharscape-t raktam fel, az akkor ott létező leírás alapján - csont nélkül felment. Volt egy kis GUI app amivel indítottam és az elkérte a PIN kódot és működött. Sajna az ilyen kis próba valami volt és töröltem - pláne hogy gond nélkül felment. De akkor még a hso driver nem nem volt benne a kernelben. De láttam olyan chat scriptet (ppp chat) amiben benne van a PIN kód elkérése.
Most a Squeeze kernel 2.6.32-5 ott csücsül a hso driver. Nem kell lekapcsolnom a belső CD-ROM -ot. Sőt a comgt (régebben gcom) benne van a Debian repository -ban.
Ha valaki használ ilyet, akkor ott kellene lennie kedves megnézni mije is van? ppp provider, chat stb.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Beregisztráltam a Pharscape -re, megkaptam az adminisztrátori engedélyt, és beléptem, mire a következő felirat fogadott:
Sorry tovis, you are banned from posting or sending personal messages on this forum.
Nem tudok válaszolni, sem új topicot nyitni, semmi!
Most akkor mire jó a Pharscape fórum?
Irtam az adminisztrátornak, de semmi válasz :(

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Épp a napokban csináltam hasonlót.
Nekem a megoldás a http://www.sakis3g.org volt.
( A PIN bekérést én is kikapcsoltam egy win-es gépen )

Kösz!
Nagyon kíváncsi vagyok. Az eddigi nyomozás a Pharscape -el odaáig jutott, hogy feltelepítettem a hsolinkcontrolt majd megpróbáltam a hsoconnectet is felrakni, de nem sikerült xwindoqw nélkül. Felcsaptam az xwindow+gnome párost, újra telepítettem a hsoconnectet,de valami internet beállításra panaszkodik (valahol azon a zavaros honlapon említi hogy a networkmanager -t le kell állítani, de ez sem jött be).
A sakis csomag ígéretesebbnek tűnik, eleve parancssori cucc és shell script - amit sokkal jobban tudok értelmezni mint a phyton cuccokat, vagy mégse? Mi az a sok bináris cucc a "script" belsejében?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Hát eddig egy csinos hibaüzenet :(
"Failed to create device node /dev/ttyHS0"
A bibi csak az, hogy amint bedugom a cuccot ez rögtön létrejön sőt, szerintem a "ZEROCD" cuccot is kikapcsoja. Szóval olyat akar ami már létezik - bár a wiki -ben olyet is emleget, hogy hibás/rossz a device node - de ez az Arch Linux -ra vonatkozik, de ott is a 2.6.35-ARCH kernel verziót használják, azaz a hso.ko már a kernel része.
Regisztrálok a fórumra, bár nem túl biztató, hogy erre a hibára azt írja egy-két nap múlva javít - 2010.09.23. :(

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ki kellene próbálnod windows alatt mert lehet eleve rossz a kütyü.
Nekem is volt T-s előfizum ilyen kütyüvel és fél év után elromlott.
Kicserélték de ennyit nem kellett szenvedni vele.
Nekem az Option Globetrotter HSDPA Modemem 2.6.25-ös kerneltől hso modullal és NetworkManager 0.7-től tökéletesen működött.
Ja meg usb-modeswitch is kellett amit ma már az udev automatikusan behúz.
Nem mutattál lsusb-t de gondolom ebben a listában benne van a kütyüd:
# cat /etc/udev/rules.d/61-option-modem-modeswitch.rules
# NOTE: only for devices manufactured by Option NV
# DO NOT add devices that are not manufactured by Option NV

ACTION!="add", GOTO="option_zerocd_end"

SUBSYSTEM=="usb", ATTR{bDeviceClass}!="ff", ENV{DEVTYPE}=="usb_device", GOTO="option_zerocd_disable"
SUBSYSTEM=="scsi", ENV{DEVTYPE}=="scsi_device", GOTO="option_zerocd_disable"
GOTO="option_zerocd_end"

LABEL="option_zerocd_disable"
ATTRS{idVendor}=="05c6", ATTRS{idProduct}=="1000", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="6711", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="6711", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="6731", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="6751", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="6771", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="6791", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="6811", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="6911", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="6951", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="6971", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="7011", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="7031", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="7051", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="7071", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="7111", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="7211", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="7251", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="7271", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="7311", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="c031", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="d031", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="d033", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="7301", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="7361", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="7401", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="7501", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="7601", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"
ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="7901", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"

# NOTE: only for devices manufactured by Option NV
# DO NOT add devices that are not manufactured by Option NV

LABEL="option_zerocd_end"

+1 a hardver vizsgálatra. Nekem is romlott már el, igaz, nem fél év után.

Nos az lsusb épp nincs kéznél :( Viszont van ilyen:
usb 5-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2
usb 5-1: New USB device found, idVendor=0af0, idProduct=6971
usb 5-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
usb 5-1: Product: Globetrotter HSDPA Modem
usb 5-1: Manufacturer: Option N.V.
usb 5-1: SerialNumber: Serial Number
usb 5-1: configuration #1 chosen from 1 choice
hso: /build/buildd-linux-2.6_2.6.32-30-amd64-d4MbNM/linux-2.6-2.6.32/debian/build/source_amd64_none/drivers/net/usb/hso.c: 1.2 Option Wireless
hso 5-1:1.0: Not our interface
usbcore: registered new interface driver hso
Initializing USB Mass Storage driver...
usb-storage: probe of 5-1:1.0 failed with error -5
usbcore: registered new interface driver usb-storage
USB Mass Storage support registered.
usb 5-1: USB disconnect, address 2
usb 5-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 3
usb 5-1: New USB device found, idVendor=0af0, idProduct=6971
usb 5-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=4
usb 5-1: Product: Globetrotter HSDPA Modem
usb 5-1: Manufacturer: Option N.V.
usb 5-1: SerialNumber: Serial Number
usb 5-1: configuration #1 chosen from 1 choice
hso0: Disabled Privacy Extensions

(Az időket és hogy ez kernel kivágtam)
Windows alól működik. Linux alól is mutat működési jelenségeket - a comgt -vel tudok regisztrálni a T-MOBILE stb.
A problémát szerintem az okozza, hogy itt már a kernel tartalmazza a hso drivert és a szükséges UDEV beállításokat - szerintem kikapcsolja a ZEROCD -t is.
A HSOlinkcontrol (látszólag) csont nélkül fordul és települ, a HSOconnect is felmegy - feltettem (kínomban) egy alap gnome desktopot, de az internet kapcsolódásra panaszkodik, és azt mondja nem jó a HSOlinkcontrol telepítése - ennél több infót nem sikerült kicsikarni.
Sokkal érdekesebbnek tűnik a sakis3g - alapból fut parancssorból pppd -vel. Ott viszont létre akarja hozni a /dev/ttyHS0 és /dev/ttyHS1 amit persze nem tud hiszen már létrejöttek.
Feldobtam a sakis3g fórumba, sajna egyenlőre senki nem válaszolt http://forum.sakis3g.org/smf/index.php?topic=642.0
Itt van a debug report pastebin linkje is - az alég szószátyár.
Most éppen két lehetőségem van, vagy valahogy kiszedem ezt a node készítést a szkriptből, vagy várom a javítást.
Olyat is próbáltam, hogy töröltem a node -kat, úgyanot lerekedt, majd kivettem a hso.ko erre viszont /dev/ttyUSBx nodeokat hozott létre, ahol aztán nem találta a modemet :(
Szerintem az új krnel/udev -hez kell ezeket a dolgokat hozzáidomítani. Talán (legalább próba képen) megpróbálom Lenny -re feltenni, ott még híre-pora nincs a hso.ko -nak.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Olyat is próbáltam, hogy töröltem a node -kat, úgyanot lerekedt, majd kivettem a hso.ko erre viszont /dev/ttyUSBx nodeokat hozott létre, ahol aztán nem találta a modemet :(

Nekem a /dev/ttyUSBx működik.

Muszáj ezt a hso.ko-t erőltetni ?
#modinfo hso
ERROR: modinfo: could not find module hso

Nézd már meg az "lsusb"-d kimenetét, valszeg az egy huawey ami neked van az egy teljesen más tészta.

Ha már a kernel részét képezi? - fokhagyma szagúra van tesztelve és ezt azonosítja mint az eszköznek megfelelő drivert.
(2009. novemberében, Lenny -re sikerült a Pharscape szettet, ugyanezzel a stickel beüzemelnem. Sajnos azt a verziót nem mentettem el, ráadásul ha jól emlékszem ubuntura lett felhúzva, én Debiant használok. Akkor még le kellett fordítanom a hso.ko és a többi hozzávalót, de gond nélkül sikerült telepíteni.)
Meggyőződésem, hogy a most felmerülő problémák, alapvetően a Squeeze és az új 2.6.32 kernel miatt jelentkeznek.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

"és az új 2.6.32 kernel "

2.6.38-nál járunk. :) (értem amúgy, hogy a Squeeze-ben új)

"idVendor=0af0, idProduct=6971"
Igen nekem is ilyen kütyüm volt, legalább az tiszta hogy egyről beszélünk.
Szerintem már széthekkelted a debillányt és nem látod a fától az erdőt.
Én letöltenék a helyedben egy SystemRescueCd-t, azon tuti jól működik az xfce nm-appletjével.

"Szerintem már széthekkelted a debillányt és nem látod a fától az erdőt."
Sajnos nem, vagy legalábbis nem így érzem.
Azt mondod, hogy a systemrescue a feladatot pharscape és/vagy sakis3g nélkül oldja meg? Ez már érdekes!
Az nm = "NetworkManager"?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

"Azt mondod, hogy a systemrescue a feladatot pharscape és/vagy sakis3g nélkül oldja meg? Ez már érdekes!"
Nem, nyilván a pharscape nélkül nehéz lenne megoldani a dolgot mert Ők írták a hso modult amit Linus a 2.6.25-ös kernelbe építésre alkalmasnak talált. Előtte is használtam már a pharscapetől letöltött kernel modullal.

"Az nm = "NetworkManager"?"
Ja, szerintem egy próbát megér a sysresquecd főleg hogy csak pár száz kB. akár usb stickre is ki tudod írni ha sajnálsz rá egy CD-t elpazarolni. Bebutulsz róla elindítod az X-et (ez usb stickre íráskor teljesen automatizálható) megjelenik az xfce és lesz egy kis ikon a trayen (nm-applet) annak add mobile broadband, és beállítod a szolgáltatód.

Általában, az egész threadre vonatkozóan, leginkább az zavar, hogy 2-3 megoldási mechanizmust találtunk eddig, de senki nem vette a fáradtságot, hogy leírja, hogy is kellene működni ennek a kapcsolatnak.
Egy dekával nem lettem okosabb, és ez bosszant.
Az USB -re kötött eszköznek lennie kell egy csatolójának, ami kapcsolatot teremt a fájl rendszer (Linux/UNIX minden fájl, pl. /dev/ttyHS0) és az eszköz között. Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, azonosítani kell az USB portra kötött eszközt, be kell rántani (ha van) a megfelelő driver modult, és az elintézi a fájl rendszer szintű kapcsolatot. Innentől van egy eszköz hozzáférési lehetőségem azaz, tudok kommunikálni az eszközzel - ebben az karakter típusú eszköz, mint a soros port (/dev/ttySx vagy /dev/ttyUSBx). Köszönöm :)
Innentől fogva, a "chat" segítségével AT parancsokkal, be kellene tudnom állítani a kapcsolatot, DE mik lennének azok az AT parancsok?
(mielőtt valaki beküldene egy jó kis linket a "szabványosnak" tekinthető Hayes AT parancsok listájáról azt én is ismergetem)
Szóval ezt a hacket (ami a lényeg) nem találom :(
A PharScape egy phyton -ban megírt progival kezeli ezt, a sakis3g pedig shell szkript -el (ami elég érdekesen van összerakva).
(bocs az agymenésért, de szeretem/szeretném megérteni mit is csinálok)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

"de senki nem vette a fáradtságot, hogy leírja, hogy is kellene működni ennek a kapcsolatnak."
Pedig én itt leírtam.
Arról nem tehetek hogy téged nem érdekel a NetwörkManáger, nekem meg halvány lila f!ingom nincs mi az a comgt.
Így nehezen fogsz boldogulni, ahelyett hogy kipróbálnál egy működő megoldást ott tartanál hogy miért nem megy comgtvel amikor NMel működik, Te itt keseregsz hogy nem segítünk.

De amint látom alább, nem csak én jutottam erre a konklúzióra.

Nincs más hátra, belenéztem a sakis3g szkriptumba.
Nem semmi, még soha nem kotorásztam ilyen bonyolult cuccban.
Eljutottam egy dev_create_node() című routinhoz, itt próbálja ki hogy a node -ok léteznek-e, és ha kell generálja. Ezzel végül is nincs hiba, viszont az inputja (device, major és minor) az nem kóser :(
Úgy néz ki, hogy a device node keresést a /sys/bus/usb/devices/usb3/3-1/3-1:1.0 -ból keresi ki és azt találja hogy a device string :
tty/ttyHS0/dev:252:0
tty/ttyHS1/dev:252:1
Minek után a dev_create_node() a következőt kapja ellenörzésre
"/dev/ttyHS0
ttyHS1"
Na ez már tuti nem jó :(
Létezik hogy a Squeeze -ben a sysfs struktúra megváltozott? És akkor most?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Feltennék egy network managert, kapcsolódnék, begyűjteném a szökséges infókat, és ha lenne lelkierőm, akkor leszedném és megcsinálnám ugyanazt magamtól (bár én tuti fent hagynám).

Debian network-manager csomag léeírás idézet:
"It is intended only for the desktop use-case, and is not intended for usage on servers"
A networkmanager egy újabb daemon, ami leginkább xwindow, desktop felületekhez tartozik - sakis3g elfut konzolon, és szűk erőforrásokon is, mondjuk egy ARM SBC.
Remélem nem fanyalodom rá. De valószínűleg abban igazatok van, hogy az átlag felhasználónak ez kell.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Nyomozgatom a sakis3g szkriptet. Itt van a problémás sor:

intstr=`cd ${sysfsintloc} ; ${grepbin} -H "." tty*/dev tty*/tty*/dev tty*/tty*/tty*/dev 2> /dev/null | ${sortbin} | ${uniqbin}`; unset intdir

vagy it-ott behelyettesítve:

intstr=`cd /sys/bus/usb/ ; grep -H "." tty*/dev tty*/tty*/dev tty*/tty*/tty*/dev 2> /dev/null | sort | uniq`; unset intdir

A lényeg hogy ennek a kimenete intstr='/dev/ttyHS0\nttyHS1" ahol a '\n' és a mögötte következő tétel nem hiányzik. Talán awk?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

A kedves, biztatások ellenére túljutottam a problémán :)
Beműtöttem egy awk parancsot és lecsaptam a fölösleget.
Viszont most olyanokat kérdez ez a cucc, mint APN, username és password!?
Én ilyeneket nem tudok, a PIN kód (windows alatt) elég volt.
Kezdhetem nyomozni mik is ezek. Az APN talán "internet" de felhasználónév és jelszó?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

3 lehetőséget találtam 3 különböző forrásban:

wap /wap
internet / internet
vagy üresen hagyni.

Eddigi eredménytelenségek:
Pharscape hso driver, és utilitik működhetnek. A gondot az okozza, hogy a végén a HSOconnect egy phytonban megírt progi, ami xwindow -n érzi jól magát. Viszont a drivere kifogástalanul működik.
A sakis3g tulajdonképpen azt célozza, hogy bármilyen (a Linux által ismert, driverrel támogatott modemet felismerje, "behúzza" a megfelelő drivert, majd rátolja a pppd.
Mivel Globetrotterem van, azt hibátlanul felismeri a rendszer, behúzza a megfelelő drivert (hso.ko), kikapcsolja a ZEROCD -t és beállítja a device -kat (ttyHS0, ttyHS1 és ttyHS2).
A HSOconnect -et nem tudom hogy kellene használnom, milyen függőségei vannak, a Phyton bizonyosan kell hozzá. Már csináltam olyan kisérletet, hogy konzolról elindítom ($phyton -m hsoc) de ez nem sikerült (a phyton el sem indul, én meg nemigen értek hozzá).
A sakis3g, miután "kijavítottam" a szkriptet eljut odáig, hogy kapcsolódna, de nem tud!? Itt már a ppp az úr, nem találtam meg az okot, a fórum gyakorlatilag halott, és nincs is igazi hiba okom.
Arra jutottam, hogy előveszem a klasszikus módszert - ppp setup és konfigurálás (valahol, találkoztam a neten egy olyan cikkel, hogy a hso driverrel hajtott modemek, nem is ppp -vel mennek - én meg bevettem - ha megint megtalálom majd írok neki). Rákerestem az interneten, és megtaláltam az AT parancsok hivatalos listáját/leírását.

Az általam (az internet segítségével) összeállított chat script, ott reked le, hogy 'ATD*99***1#' :( Talán, itt újra be kell adnom a PIN -t?

Egy dolgot viszont, nem tudok agyilag összerakni, a ppp -nek a 115200 Baud -ot adom meg, a minicom -al is így tudok kommunikálni a modemmel, hogy lesz ebből több megabit átviteli sebesség (akár 7 Mbit)?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Nem tudom mit is mondjak ;)
Piszmogás közben, olyanra kerestem a google -ban, hogy "Linux icon225"
Az első amit dobott egy ubuntu fórum bejegyzés, ahol egy finn srác hozzászólása nyomán valami "www.equinoxefr.org" van egy kicsi leírás, hogyan izzította be ezt valaki és egy link egy a hso driver 2008 (a forrás szerint 1.1) változatára és mellette egy kis együgyű "connect" shell szkriptum. A hso forrást mellőzve egy conninfo.ini fájlt használva (benne az APN és PIN) simán felkapcsolódtam. Semmi különleges trükk, szimplán létrehoz egy chat fájlt a /tmp könyvtárban, beállítja a ppp -t majd fellövi az interfészt (hso0). A stick LED tanusága szerint "GPRS-/EDGE hálózatokhoz kapcsolódva" - ilyet szoktam látni a windows alatt is. Mükszik! Persze van mit finomítani (mi a helyzet a HSDPA-val, ha leállítom, csak úgy tudom újraindítani, ha kihúzom stb.).
Ennyit a mindent tudó csudálatos network managerek, több száz kilobájtos szkriptumokról és egyéb szép, bonyolult és átláthatatlan dolgokról. Nincs új a nap alatt csak jól elfelejtett dolgok kerülnek újra elő?

szerkesztés - fontos:
NEM használ ppp -t! Használja a chat -et -ezzel lövi be a cuccot, de utána, egyszerűen network interfésznek használja a hso0 -át.
Valószínűleg ez a kettősség zavart össze.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.