Az Apple zsinórban 17 éve a világ legcsodáltabb vállalata

Címkék

A lista:

 1. Apple
 2. Microsoft
 3. Amazon
 4. Berkshire Hathaway
 5. JPMorgan Chase
 6. Costco Wholesale
 7. Alphabet
 8. American Express
 9. Walmart
 10. Nvidia

[...] több mint 3700 vezetőt, igazgatót és elemzőt kérdeztek meg, akik az egyes vállalatokat olyan kategóriákban értékelték, mint a befektetési érték, a menedzsment minősége és a társadalmi felelősségvállalás.

A Fortune szerint az Apple immár 17. éve a legcsodáltabb cég az iparági szakemberek körében. Első helyezést ért el a társadalmi felelősségvállalás, a pénzügyi stabilitás, az innováció és a globális versenyképesség terén.

Részletek itt.

Hozzászólások

Tény. Hogy nem csodáljuk :D Tény, hogy az M1-3 chipekkel nagyot gurítottak, meg van mit a tejbe aprítaniuk, ezt nem is vitatta senki, de csodálatra méltó nincs bennük.

Ami meglep a listán a Costco ilyen jól szerepelt, nem csak a Walmartot előzte meg, de pl. Nvidiát is, ezt nem néztem volna ki belőlük. Az utóbbit feljebb képzelnék el egy ilyen listán. Főleg most, mikor sok évig hiány volt GPU-kból, mindent aranyáron lehetett eladni, az NV-nak szénné kellett volna gazdagodnia.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2024. 02. 01., cs – 17:37

Befektetési érték, társadalmi felelősségvállalás, menedzsment minőség... lol. Van bárki, aki ezektől izgalomba jön? Nem PR reklámot vacsorázunk a családdal otthon, de a kölköt se érdekli, hogy mennyire zöld a cég aminek dolgozok. (Egyébként meg a nem megtörtént fogyasztás egyedül a zöld...)

A menedzsment magas minőségétől se nedvesedek: egyedül a közvetlen főnököm személyisége számít. Az is lényeges még, hogy mekkora számot írnak a szerződésbe. Teljesen hidegen hagy, hogy gyilkos robotokat, kovid chip-vakcinát vagy épp pápai mobilappot kell fejleszteni. A boldogságot megtalálom kb bármelyikben, de a legfőbb célom annyira korán nyugdíjazni magamat, amennyire lehet. Úgyis csak egy utolsóvonalas fogaskerék, egy porszem vagyok.

edit: azért azt hozzátenném, hogy ez csak a privát véleményem. Ha a 'cég' megkérdez, akkor természetesen tudom hogy mit és milyen hangsúllyal és mennyire széles mosollyal kell mondani. Jó katona vagyok. :D

Szerkesztve: 2024. 02. 01., cs – 20:05

Normális emberek csodálni kèpeket,szobrokat, tudományos eredmènyeket,  esetleg Vad Katalin szopòtudását szokták, nem vállalatokat.

társadalmi felelősségvállalás

1) Apple

Ezek nem értik a szavakat? Miféle társadalmi felelősségválallása van annak a vállalatnak, aki évente cserélgeti a modelleket? Aki szándékosan lassítja a régebbi telefonjait? Amelyik önkényesen dobál ki emel be partnereket az alkalmazásboltjába? 

Innováció? Igen, volt egy iphone 2007-ben. Sőt, ipad is lett! De azóta? Talán az iphone 5s-ben megjelent ujjlenyomatolvasó. Nulla, nokedli innováció van. Minden évben nagyobb, nehezebb, és kilógóbb periszkópokat rakni a telefonba nem innováció. Ezt a szart!

Ahol erről már hallottam-olvastam, a homoszexuálisok nagyobbik része is kivan ettől a homártocsogástól, amit előadnak gayfelvonuláskor. Ők csak csendben akarnak élni, mint minden normális ember. Szóval ez is egy _nagyon_ nagy negatív szempont a társadalmi felelősségvállalásból, ez az ún. egyenlősdi, vagy woke. Legyen mindenhol egy fekete-meleg-transznemű-spanyol ember.

Az összes demóképükről eltűntek a fehérek, mindenhol minimum egy ázsiai van.

Aki annyira csodálja, menjen oda dolgozni alkalmazottként. Szigorúan Kali-ba. Hamar megundorodik majd tőlük.

Én vagyok az egyik legnagyobb csodálójuk, mert szerintem hihetetlen mi mindent le tudnak nyomni a felhasználóik torkán! Kezdve az ÁFA trükkel...

Na, mi mindent nyomnak le a szegény Apple felhasználók torkán? Egyébént ez hogy működik? Az Apple random kiválasztja az utcán a neki szimpatikus embereket és utána fegyverrel kényszeríti őket hogy megvásárolják a terméküket? :D Csend vagy válasz helyett az is jó lesz ha a halálomat kívánod mint múltkor. :D:D

Az ember érdekess majomfajta, fegyverrel kényszeríteni mindig visszás, de ha bekajáltatod vele, hogy az ÉnTelefontól ő Különlegessé válik... na akkor el tudsz adni egy közepes telefont prémium áron. És ez nem csak az  Applenél működik, bár minden kétséget kizáróan ők tudják ezt a legjobban.

Ma már nincsenek jó telefonok, mindegyik másképp szar. Tönkretette őket a continuous development. 

Megtaláltam!

 

Az iPhone 15 Pro az első iPhone, amely támogatja az USB 3 szabványt.5 Ez hatalmas előrelépést jelent az adatátviteli sebességben, és minden eddiginél jobban felgyorsítja a professzionális munkafolyamatokat.

Ezzel elérte a  130 ezer forintért vett Szardroidom átadátviteli sebességét, így végre az Iphone is felgyorsítja a professzionális munkafolyamatokat, ráadásul minden eddiginél jobban.

én ebből azt olvasom ki hogy az előző iPhone modellekhez ez egy óriási előrelépés. nem látom sehol hogy ezt világmegváltó innovációnak állítanák be amit soha senki nem csinált még. főleg hogy macbookon már 2016-ban volt normális usbc port. utána az ipad pro-n lett és most az iphoneon. úgy gondolod az átlag user az aliexpresses 400 grammos hőkamerás foshoz hasonlítja majd az új iphone-t? nem, az előző iphonejahoz fogja amiről frissít. 

nem szoktam 10-100+ GB-os ProRes videókat rögzíteni így nekem mindegy. azoknak a usereknek fontos ez akik ilyen formában rögzítenek videót mondjuk tartalomgyártás céljából. 

sikerült egyébként azóta megérteni hogy az előző iphonehoz mérve írják és nem a laliekszpresszes kínai gagyifónhoz képest?

Azt próbáltam érzékeltetni, hogy neked nem sikerült megértened a kérdést és megint személyeskedni ahelyett, hogy elolvastad volna az előző hozzászólást, 

hint az rövidtávú memória hibát megelőzendőt:

"nincs normális net kapcsolatod, vagy mivan?"

Nem, az Applenek nincs.

Akkor az 500 dollaros Androidos "flagship"-em tudasabol mar csak a nagy akkut, hokamerat, jack csatit, FM radiot meg a utesallosagot sporoltak ki belole. \o/

A software resze meg velemenyes, en soha nem vennek iOS-es kutyut, de tudom, hogy van, akinek az IQ-jahoz az valo.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ulefone Power Armor 18T

Alin $500-ert vettem (vagy valami 490 vagy 499 vagy ilyesmiert). Persze azota kijott az utodja, ez valamikor 2022 vegen vagy 2023 elejen volt (meg volt komolyabb inflacio is), szoval mar van jobb vetel.

szerk: elobb az ultra version-t linkeltem be, nem az enyemet

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Egyszerű a képlet:

iOS-od van? kevés az IQ-d.
Androidod van? az IQ-d átlag fölötti, te egy igazán kivételes Egyéniség vagy!

Egyébként a személyes véleményem, hogy az android szarul néz ki. Nem tudom megmondani miért. Ha ránézek egy iOS-ra, megnyugtató, szép felület, kellemes. Az android meg egy összecsapott kínai utánzatnak tűnik. 

én mindkettővel boldogulok és rendben vagyok. inkább csak azokon a szánalmas balfaszokon röhögök akik szuper okos szakértőnek hiszik magukat de egy iOS-el nem boldogulnak és megáll a tudomány, képtelenek a legegyszerűbb dolgokat is megoldani rajta. pedig azt mondják hogy hülyéknek készült. 🤣🤣🤣

de ismerek itt a fórumon olyat is aki menő cégvezető mindenhez is a legjobban ért, de nem tudott macen beállítani egy custom keyboard layoutot 🤣🤣🤣🤣🤣

Par eve egy ismerosomnek volt egy iOS-es gondja: a szakteruleten a kinezett orszagokban az allasra jelentkezesre az volt a szokas, hogy a cegek a weboldalukra kitesznek egy formot, ott 1-2 alap dolgot kitoltesz, es csatolsz egy PDF-et az oneletrajzoddal. Nem akart utazaskor laptopot vinni, viszont volt egy iPad-je. Akkoriban nem tudta megoldani, hogy a PDF-et a gepre masolja, es a bongeszoben a file upload-nal kivalassza (valamiert csak kepet lehetett feltolteni file input mezonel, azt is csak a cloudrol, PDF-et nem). Akkor meg a filerendszerhez sem lehetett normalisan hozzaferni, bugos volt az iOS. (azota persze megoldodott, vett egy Samsungot, ott nincs ilyen gond)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Az iOS és úgy általában az Apple termékek most is igyekeznek a fájlkezelést csak alapszinten megvalósítani. A fent leírt történethez hasonlóak velem is megestek, és sokáig meg voltam győződve, hogy bennem van a hiba, amiért nem tudom átvenni az Apple sajátságos filozófiáját a fájlokat illetően.

Én is így voltam vele. Hozzászoktál. Amikor átálltam 3 iPhone után Androidra, fura volt. Pont ezek az érzések voltak bennem, mint benned. Aztán miután elkezdtem használni egy ideje és visszanéztem az iPhone-ra, túlcsicsázott gagyinak tűnt. A megszokás nagy úr.

trey @ gépház

Amúgy a lista második helyén álló MS-t csodálókat őszintén csodálom. 

Majd azt a szereplőt fogom csodálni, aki egységes, nyílt iparági standardokat hoz létre és alkalmaz. Ez egyhamar nem fog eljönni, ezek a cégek csak a saját zárt megoldásaikat reszelgetik a rövid távú haszon érdekében. Minden egyre komplexebb, átláthatatlanabb és hibásabb lesz.

https://www.youtube.com/watch?v=ZSRHeXYDLko

Bocs, nem flame indítónak szánom, de műszakilag az rendben van, hogy kívül vannak az érintkezők? Oké, hogy nem nagyfeszültség, de nekem akkor is ordas tervezési hibának tűnik, hogy akár nedves kézzel rövidre zárható. Az USB-C nem csak e tekintetben tűnik nekem korrektebbnek, de mechanikailag is precízebbnek találom, mint egy késes csatlakozóra hajazó valaminek a bedugdosását.

Egyiket sem szedtem még szét. Gondolom van benne rövidzár védelem.

Ha a kivitelezést nézzük egyik a másiknak a kifordítottja. De a type-c esetében nagyon vékony ami az érintkezőket tartja az aljzatban. Ezzel szemben az Apple csatlakozóján ez vastagabb. Mint aki tanult mechanikát, ebből én arra következtetek, hogy erősebb, nehezebb eltörni.

Mindegyik mellett lehet felhozni pro-kontra érveket.

Nekem is volt iPad-em, a páromnak még megvan. Gondom nekem sem volt vele, a mai napig is tökéletes, már ami a töltőjét és a csatlakozóját illeti. Pedig nem mai darab. Ahogy fentebb írtam, nekem mechanikailag erősebbnek tűnik az Apple csatlakozó.

Szerk.: az meg nem idevágó téma, hogy ma már csak digitális képkeretnek lehet használni. :-)

Jó Apple ÜL! Nem, nem jön közel. Nem néz rám, nem érdekel. [Mint amikor a haver pofátlan kutyájára próbálsz hatni.]

:) 

-  Még jobb, amikor a gyermekednél vendégeskedve reggelizni próbálsz, és jobbról, balról 4 hűséget sugárzó kutyaszempár, - a tányérodtól 20 centiméterre tartott orral, - figyeli a szendvicsed minden, a szádban eltűnő falatkáját...

(Tudom, ez csak a kutyafóbiásokat frusztrálja. - Én inkább a macskákat díjazom, azok pedánsak és soha nem tesznek ilyet.)

:)

Ennyit a témához.

:)

A világ legarrogánsabb multicégei találóbb elnevezés lenne erre a listára.

Mert ha valaki felszólal egy multi ellen, attól elvárják, hogy egyből legyen vérszemet kapott forradalmár, akinél alap, hogy bojkottál mindent, amihez a kritizált multinak bármi köze van. Ha azonban nem tud vagy nem akar ilyen forradalmár lenni, akkor kussoljon és ne kritizáljon.

Ez a kapitalista demokráciák PR-kommunikációjának egyik jól bevett kliséje, amivel megpróbálja kivenni az élét a kritikáknak.

 • Ha nem tetszik, hogy a másik párt nyert, menj el Észak-Koreába, ott csak egy párt van.
 • Ha nem tetszik a Windows, használj Linuxot. Véletlenül se szólalj fel ellene vagy próbáld megjavítani. Ne használd. Amúgy is, csinálj jobbat.
 • Ha nem tetszik, hogy a Youtube-on nincs Letöltés gomb, ne használj yt-dlp-t, inkább egyáltalán ne használd a szolgáltatást. Amúgy is, csinálj jobbat.

Végtelen ilyen klisét lehet gyártani ugyanezen logika alapján. Értelme semmi, mert az érdemi beszélgetés szempontjából szimpla terelés és offolás. Nagyrészt a te is, kisebb részt a lényegtelen konklúzió érvelési hibák kategóriájába tartoznak az ilyen megnyilvánulások. Érvelési hibákkal érdemi, neadjisten konstruktív vita nem folytatható, a kettő kizárja egymást.

Itt: Nem számít, hogy pl. Windows XP és az Office 2010 óta nem voltam hajlandó megvenni más Microsoft terméket, mert rohadtul nem értek egyet azzal a termék"fejlesztési" iránnyal, amit azóta képviselnek. Ez a Windows Vista megjelenése óta így van, de a Windows 10 megjelenése óta hatványozottan.

A kritikák élének ilyesfajta kicsorbítása valójában a szólásszabadság és a demokrácia intézményei elleni burkolt támadások. Ha van egy rosszul működő, de megkerülhetetlen entitás (legyen az multi, politikai párt stb.), a kritika általában létfontosságú elem annak érdekében, hogy megjavuljon.

hogyan próbalod javitani? mik az elmúlt évek eredményei ennek kapcsán? sikerült elérni valamit?

Részben sikerült, több száz support ticket felvételével (céges Windows-ok kapcsán), de ezeket nem fogom felsorolni. Másfelől pedig sikerült, a Windows XP-m testreszabásával és alternatív szoftverek használatával.

ha nem felel meg az igényeidnek akkor tényleg ne. 

A kérdés nem így vetődik fel, hanem úgy, hogy a kritizált elem nélkül megfelelne-e és erre a válasz általában igen. Ilyen esetekben a magadfajták azt várják a kritikát megfogalmazótól, hogy a másik 100 szempontját, ami miatt muszáj (vagy legalább érdemes) a kritizált szoftvert (vagy multi szoftverét) használni, is dobja ki a sutba. Ami egy életidegen elvárás, 0 konstruktivitással.

Példa: Nem tetszik a ribbon Office 2010-ben. Viszont van más 100 dolog, ami tetszik, közülük a legfontosabb, amiért nem LibreOffice-t vagy Office 2003-at használok: Hibátlanul kezeli az Office 2013/2016/2019/2021 vagy akár Office 365 által elmentett .docx-et, .xlsx-et is. Ez nem mondható el sem a szarul-húgyul implementált FileFormatConverters modullal ellátott Office 2003-ról sem, de a LibreOffice-ról sem. Tehát, a magadfajták narratívája szerint, ha nem tetszik a ribbon, akkor szopassam magam 10 másik hátránnyal egy másik szoftverrel. Én nem ezt tettem, hanem összekötöttem a kellemetlent a hasznossal, és Office 2003-ból importált normal.dot-tal kivezettem az összes általam bármikor is használt funkciót kis, felirat nélküli ikonokként egy ribbon-ra, hogy ne kelljen váltogatni, a többi ribbont pedig elrejtettem. Lett egy hatalmas "szupereszköztár" belőle. Rengeteg munka volt ezt összerakni úgy, hogy 2010-ben nem is lehet megszerkeszteni, de azóta adtam +1 értelmet a ribbonnak, ha már úgyis ott van.

Senki nem veszi el az élét. Általában a te kritikáid üres siránkozások. Azért is nincs érvelési hibád, mert érveid sincsenek normálisak, csak ilyen hülye, innen-onnan odarángatott önkényes szempontok.

Amiket írtál példát, azokra sorra veszem. Mindegy melyik politikai párt nyer, mindig lesz egy csoport, aki elégedetlen lesz vele, hogy nem az ő pártjuk nyert, hőbörgő mindig is lesz, az ilyeneket mindenhol ignorálják.

Windows az meg olyan, hogy nem tudod megjavítani. Lehet valami 3rd party hekket legyártasz vagy beszerzel hozzá, de az is örökké bizonytalan lesz, hogy meddig működik, ezt leszámítva javítani nem tudsz rajta, mert a kódja zárt. A MS-ot amúgy sem érdekli, hogy meg vagy-e elégedve az épp aktuális Windowszal, sőt, tudják, hogy nem vagy, eszük ágában sem lenne javítani rajta semmit, eleve úgy van megírva, hogy az az ő érdekeiket szolgálja, ne a te megelégedésedet. Ezt tényleg csak úgy tudod elkerülni, ha nem használod.

Letöltés gomb nem csak a YT-on nincs, de szinte egyik ilyen videómegosztós oldalon sem. Ez van, ezek az oldalak mind azt akarják, hogy a webről fogyaszd a videókat, mert akkor a reklámokat is megnézed. Ezért cserében ingyenes a videó, és mint ajándék lónak az esetében nem tudsz reklamálni, hogy neked ingyen is kéne, meg kényelmi extrákkal. Ennek ellenére nem kell jobbat csinálnod, mert vannak reklámmentesek (pl. Odysee) vagy 3rd party letöltők, ilyen volt a yt-dl és yt-dlp előtt is, meg s yt-dlp után is lesznek, script kiddiek mindig megtalálják a módját, hogy le lehessen tölteni, nem kell hozzá atomfizikusnak lenni.

Ha ez vigasztal, én MS Office-ot soha nem vettem meg, WinXP esetén is meg csak úgy, hogy ha egy új gépet szereztem be (ez nem mindig volt zsír új, volt, hogy használtan úgy jött), hogy volt rajta véletlenségből OEM Windows matrica. Win10 esetében meg szintén vagy OEM matricával jött gépen vagy valami refurb, resell licencet vettem, így a MS tőlem kb. soha nem látott egy fillért sem. Ezután sem fog, mert most már jó évtizede elengedtem a szutykaikat, és gondmentesebb is lett az életem, nagyobb lett az informatikai szabadságom. Szerintem még pár év, a játékokból is kiöregedek végleg (meg a Steam, Proton is felfejlődik arra a szintre, hogy 100%-ban kiváltja), akkor meg aztán még ilyen OEM szórakozás és refurb licencezés sem lesz, főleg, ahogy a Win11-et elnézem, és a Win12-re ahogy számítani lehet, hogy milyen használhatatlan lesz. Már így is effektíve ez van, van még másodlagos háttértárakon két Windows telepítésem, de 6-12 hónapja nem bootoltam be őket, nem is értem, hogy mire tartom őket, egyszer hátha időm lesz játszani, meg hátha kell valamihez.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én most teljesen komolyan, többször elgondolkodtam rajta, hogy a kommentedet egy ember vagy a ChatGPT írta.

Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy vagy képes ennyire ignorálni az általad megválaszolt komment lényegi mondanivalóját.

Nem állítottam, hogy a felsorolt példák ne lennének megoldható problémák. Én magam is megoldottam őket az okoskodásod nélkül is.

Kiemelem számodra, még egyszer a lényeget. Ott van az első sorban. [1]

Mert ha valaki felszólal egy multi ellen, attól elvárják, hogy egyből legyen vérszemet kapott forradalmár, akinél alap, hogy bojkottál mindent, amihez a kritizált multinak bármi köze van. Ha azonban nem tud vagy nem akar ilyen forradalmár lenni, akkor kussoljon és ne kritizáljon.

Értsd: Egyes fősodratú elemek nem képesek feldolgozni azt, hogy valaki muszájból vagy saját akaratából együtt él azzal, amit kritizál ahelyett, hogy mindent bojkottálna, amivel valami baja van. Ettől viszont még a kritika pontosan ugyanannyit ér és ugyanúgy jogos.

Tanulság: aki nem vonul ki Kínából jól jár! 

“Az ellenség keze betette a lábát”