Proxmox Virtual Environment 7.0

Címkék

Megjelent a Proxmox Virtual Environment 7.0-s kiadása. A fenti videó az újdonságokat foglalja össze az alábbiak szerint:

  • 0:00 New features in Proxmox VE 7.0: 
  • 0:25 Debian 11 "Bullseye" and a Linux kernel 5.11 
  • LXC 4, Ceph 16.2, QEMU 6.0, and OpenZFS 2.0 
  • 0:49 Installer with Btrfs 
  • 1:30 New panel for managing 'Repositories' via GUI 
  • 2:58 Download ISO images from URL 
  • 3:48 Single Sign-On (SSO) with OpenID Connect 
  • 4:15 Markdown in "Notes" 
  • 4:57 Ceph 16.2 Pacific 
  • ...

Hozzászólások

Akkor hamarosan lehet upgradelni.

Pont két napot késett... tegnapelőtt kezdtem az új szervert telepíteni. :(

És mégis mozi a föld!
Rejtő Jenő

Ha nincs előfizetésem van mód frissíteni? 6.3 és 6.4 van. Eddig fogtam és újratlepítettem. Egy szerver általában szabad így tudom mozgatni a virtuális gépeket.

Van, a Proxmox előfizetés csak a support-ra vonatkozik (meg más a repo) kivétel nélkül minden funkció használható az ingyenesben is, az upgrade is.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Érdekes a Btrfs támogatás megjelenése. Eddig a ZFS volt a fő csapásirány, kíváncsi leszek közép távon mi lesz, mindenesetre a Btrfs fanoknak ez jó hír, mert már a telepítő támogatja. Viszont a Btrfs raid5-ben még ők sem bíznak, mert nem választható. Aki használni akarja figyeljen mert egyenlőre csak technical preview!

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Kicsit furcsa, hogy a Debian 11-re épül, ami jelenleg is testing állapotban van. 

Valahol a Proxmox site-ján is ugyanezt kérdezte valaki, s a válasz az volt erre, hogy a Debian kiadás valamilyen installer bug miatt volt későbbre halasztva, de ez őket nem érinti mivel saját installer-ük van.

szerk:

Q: Why is Proxmox VE 7.0 released ahead of the stable Debian 11 release?
A: The Debian project team postponed their plans for the May release mainly due to an unresolved issue in the Debian installer. Since we maintain our own Proxmox installer, we are not affected by this particular issue, therefore we have decided to release earlier. The core packages of Proxmox VE are either maintained by the Proxmox team or are already subject to the very strict Debian freeze policy for essential packages.
 

Szerkesztve: 2021. 07. 09., p – 19:11

Frissítettem 6.4-ről (amire még 5.2-ről frissítettem), szinte gond nélkül lement. A collectd-n elakadt valamiért, azt leszedtem, utána végigment.

Igaz nincs cluster meg komplex egyéni konfiguráció, csak hobbiszerver zfs diszkekkel.

Szerk. Abba belefutottam viszont az Openvpn konténeremmel hogy nem húzta fel többé a tun device-t. Mint kiderült a 7-es már cgroup2-t használ és változott a konténer conf file-okban a szintaxis.

Pl. lxc.cgroup2.devices.allow lett a lxc.cgroup.devices.allow helyett.

"Everything fails, all the time."

HP-sok vigyázzatok, vannak gondok az 5.11-es kernellel.