Slackware-current újdonságok

Címkék

Mi történt december óta a Slackware-current ágában:

  • bekerült a KDE Plasma az eddig alapértelmezett KDE4 helyére, január 5-én már 5.20.5-ös verzióval
  • bekerült az XFCE 4.14 az eddigi XFCE 4.12 helyére
  • A kernel az LTS-nek megfelelően 5.10.x-re váltott (jelen pillanatban 5.10.5)
  • Az XFCE 4.14 frissült 4.16-ra
  • Feleslegessé vált csomagok lettek törölve
  • A csomagok nagy része át lett újra nézve és konfigurációs állományok mozgatásra kerültek a /etc alá
  • A Pure-Alsa-System eltávolításra került, már csak a Pulseaudio és újdonságként a pipewire támogatott
  • Systemd továbbra sincs kivéve az elogind

Teljes changelog megtekinthető itt: http://www.slackware.com/changelog/current.php?cpu=x86_64

Hozzászólások

Hmmm. Már a slackware sem a régi.

A végén gentoora vagy LFS-re fanyalodsz.

Szerkesztve: 2021. 01. 12., k – 18:13

LOL, a KDE4-et már 6+ éve nem fejlesztik, de a Salak még csak most vezeti ki, cserébe az Xfce-nél hamar bevetik a legújabbat. Igaz nálam a prímet a CentOS alatt futó 10+ éves 2.6-os kernelág viszi. Ezekhez képest egy Devuan, Debian is frissesség a köbön.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igaz nálam a prímet a CentOS alatt futó 10+ éves 2.6-os kernelág viszi.

Amit 2020. novemberéig fejlesztettek, tekintve, hogy nem csak javítások, de azért kompatíbilitási patchek és backportok is kerültek bele. De legalább megpróbáltál verzió- és évszámbuziskodva ferdíteni.

a KDE4-et már 6+ éve nem fejlesztik

Mégis használhatóbb, mint a csiligány, animációbuzi, tablet-idealista, Windows 10-klón Plasma.

Windows Vista volt akkoriban még, és be lehetett és most is be lehet úgy állítani, hogy hasonlítson rá, vagy akár win7-re, win10-re, xp-re, de akár macOS-re, unity-re is(vagy mi volt az ubuntu default-ja?). Viszont egyiknek sem volt klónja, most sem az. 

Nem sok észérvet tudok felsorolni amellett, hogy miért is érdemes slackware-t használni.

En Slackware-t hasznalok desktopon es nehany szerveren is. Egy gaz dolgot tudok felhozni, hogy meg nem jott ki uj stable verzion 14.2 ota.

Azonban slackware-current atomstabil  friss szoftverekkel es nem hiszem hogy van olyan erv ami miatt tok gaznak lehetne nevezni. (Persze a slackware-current nem a kezdo felhasznaloknak keszul.)

Parhuzamosan van szerencsem mind SLES 15SP2 es egy RHEL8 rendszert is menedzselnem, nem tudok olyat mondani a commercial support-n kivul ami miatt jobbak lennenenk ezek mint egy slackware.
Azonban a zypper-el es a yast-al voltak mar problemaim. (Meg a f*szert nem telepul alapbol az mc?)

Support Slackware: https://paypal.me/volkerdi

Salck + motif forever (-::

> Sol omnibus lucet.

Mondjuk ez még illik is a Salakhoz, konzervatív régi disztró, régi klasszik WM. A motif nekem is tetszik, de biztonságilag kockázatosnak van ítélve, már évek óta nem nyúltak a kódjához, a legtöbb disztró tárolójából hiányzik, kódból kell forgatni, szóval nyűgös. De ilyen Xfce 4.16-os meg KDE 5.20-as felhasználásnál elveszik az a kevés előnye is, ami volt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

De rég volt még ezzel kezdtem a 9.2-vel az eltartott a LEET-ig (13.37) Azóta gentoo.

Szerkesztve: 2021. 01. 15., p – 13:22

bekerült a KDE Plasma az eddig alapértelmezett KDE4 helyére, január 5-én már 5.20.5-ös verzióval

A Pure-Alsa-System eltávolításra került, már csak a Pulseaudio és újdonságként a pipewire támogatott

Azt hiszem itt az ideje váltani, akik eddig a fősodratú desktop Linux alternatívájaként tekintettek a Slackware-re.

Az nem cseng a fülnek. Expíesztí64 vagy xpéter64. Vagy mondjuk expertvegyszert.

Még versbe is foglalhatnád.

Expert vegyszert kérek,

Egyben hatvannégyet.

A túladagolástól nem félek.

Nincs rá okom

Ne vedd zokon,

De multitaszkban nyomom.

Ne igyál annyit Gyurex!

Menj haza azt Rilex. 

Hajba repült a zerge

Bele hajbazerbe.

Asztalán xp ikon.

Berepült a zerge a likon.

Szegény hajba, hajba,

Most vagy igazán bajba'!

Három év hupu lét után szóba állsz velem.

Ezt is megértük. Köszönöm :)

Igaz rávenni nem tudtalak, hogy méltasd válaszra haroldkinget. Ezt betudtam annak, hogy nem bírod. Vagy csak nem mersz reagálni, mert vélsz a választengertől. :P

Egyszer megihatnánk egy sört, ha csak nem vagy Te is anti IRL és/vagy antialkoholista, mint locsemege, HK, meg kisbetu.

Kedves hajbi!

Kicsit off. Mivel nem akarom az anomáliás topikomat szétoffolni, mert az egy komoly az a szál, ezért úgy gondoltam ez jó lesz. Poleszt nem vesszük komolyan a slackware meg már egy ideje szar.

A régigépkidobással kapcsolatban jutott eszembe valami. Nosztalgiázzunk?

Ismered Gömör Gézát? Nem személyesen, hanem tudod-e ki ő? Egy nyugdíjazott telefonműszerész, meg mechanikai műszerész. Ő csinálja többek között a szétszedtem.hu-t

Régebben javítási céllal szedett szét cuccokat, de újabban csak szétszedi, esetleg felhasználja az alkatrészeket máshova. Sajnos, ahogy öregszik egyre kevésbé jófej.

Nekem küldi a hírleveleket, mert feliratkoztam. Egyszer kapok egy olyan hírlevelet, amiben kibelez egy egész jó videomagnót, de az hagyján. Azt a videót egy sony négyfejes régebbí típusú és egy szintén régebbi hifi stereo panasonic video mellől vette ki. Azonnal írtam neki, bármit tervez a másik két videóval ne tegye! adja Nekem, adok érte valamit. Közölte, hogy fáziskésé van, mert amiket blogol, azokat már általában évekkel ezelőtt szétbontotta. Meg amúgy is hibás cuccok voltak és irigy. Nem ad semmit pénzért se, mert neki az macera a posta meg cipelni. Mondtam Neki elmegyek érte, azt mondta az is macera, nem szerei, ha látogatják, mert már minden apróság zavarja. Tuti akkor mennek, hozzá, amikor ül a budin, meg ilyenek.

Olyan mérges lettem! Én, aki fut az ilyen videómagnók után, mert digitalizálok. Legyártatom kemény pénzekért a fogaskereket meg a görgőt és van aki meggyilkolja ezeket a cuccokat.

Annyira ideges lettem, hogy életembe először megfenyegettem egy nyugdíjast. Na jó, azért nem olyan durván, mint itt nyomom, de óvatosan jeleztem Neki, hogy rosszfej és egyszer valaki megveri az utcán, mert tuti másokat is zavar.

Képzeld ez az állat kinyírt egy már múzeálisnak számító hibátlanul működő fakávás videoton televíziót és ezt leírta, lefotózta és le is videózta. Itt a gaztett: https://www.youtube.com/watch?v=0PfdSwaGeM0&feature=emb_logo

Itt meg a komplett cikk: http://www.szetszedtem.hu/740infracolor2000/ts5327sp.htm

Képzeld ez az állat kinyírt egy már muzeálisnak számító hibátlanul működő fakávás Videoton televíziót és ezt leírta, lefotózta és le is videózta.

Ezt külön fáj néznem, mert ilyen TV volt nagyszüleimnél, amíg el nem romlott. Gyerekkoromban még sokat nyomkodtam náluk, mert az otthoni TV-n nem volt teletext, engem pedig az nagyon érdekelt 6-7 éves koromban. Az M1 csatorna teletextjén volt egy titkos oldal, (talán 873) amit csak 1-2 Videoton és Orion TV modell tudott megnyitni, és ez pont ilyen volt. Annak az volt a lényege, hogy ott meg lehetett adni az órát, meg a percet, majd visszatérni a TV műsorra, és amikor eljött a beállított időpont, egy hatalmas IDŐ Felirat kezdett villogni a kép közepén. Illetve a 892.- oldalon lévő rejtett szöveget is meg lehetett vele nézni. Már nem sok lehet működőképes belőle, nagy kár érte.

Nagy Péter