Hivatalos: elindul a Mozilla VPN szolgáltatása

Címkék

Egyelőre az Egyesült Államokban érhető el, várólistán keresztül, béta állapotban. Az USA-n kívüli felhasználókat akkor értesíti a Mozilla, ha az adott régióban elindítja a szolgáltatást:

Thanks! You’re on the list.

Once Firefox Private Network becomes available for your platform and region, we’ll email you. The VPN is currently available for Windows 10, Android and iOS devices in the United States.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Lehet, en nem ertem, de $4.99/month az nem tunik piackepesnek.

Ha nem tévedek, ez az a VPN, amit a Mullvad szolgáltat a Firefoxnak Mozillának. A Mullvad havi 5 euróért adja a szolgáltatását, és a jelek szerint még megélnek belőle. (Mondjuk az "rendes" VPN, Wireguard is választható, szóval az még mindig jobb ajánlat, mint a böngészőbe épített.)

No és hova lehet kapcsolódni azzal a Mozilla VPN-nel?

Nem értem miért akarna akárki VPN-t? Az Internet teljesen szabad, nincs rajta cenzúra, és senki nem hallgat le senkit. Na meg úgysem csinál senki olyan dolgokat rajta, amit nem akarna világgá kürtölni.

Valaki magyarázza már meg nekem, mi értelme van annak, hogy bevpnezünk VALAHOVÁ?

Vannak olyan helyek, főleg egy vidéki üzemnél, telephelynél, stb. ahol szükség van arra, hogy az ottani renszerre rá lehessen tekinteni (közvetlen pulbikus IP + port forward, ssh, rdp), ha másért nem, hogy a kamera rendszer távolról is nézhető legyen.

Szóval leginkább vidéken, ahol az a kevéske gyöszös net is ami van, NAT mögött leledzik, a szolgáltató beint amikor annak feloldására felkérést kap. Ilyenkor jön jól a VPN. (Nem egyszer az AnyDesk VPN-je volt hatalmas segítség.)

A Mozilla és társai VPN-eknek az a lényege hogy az Internetre való kilépési pontod nem az otthoni IP címed lesz hanem a VPN szolgáltatóé, és a ketőtök közötti adatátvitel titkosítva is lesz, bármilyen protokollt használsz felette. Vagyis, ha parázol a szolgáltatód vagy az országod árgus szemeitől, bizonyos privacy védelmet élvezel majd (de azért nem kell azt gondolni hogy köddé válsz).

Ezt nem nevezném VPN-nek. VPN esetén az ember tudni szokta hol a tunnel vége és jellemzően egyik végéről a másik végén dolgozik. Itt pedig arról van szó, hogy a két vége közötti adatforgalmat rejtsük el, de ami a cső után van, adott esetben ugyanúgy titkosítatlan. Engem csak az a része érdekelne, ha a mozilla VPN szerverének címéről bűncselekményt követnek el, akkor ki lesz a felelős?

Inkább hívjuk ezt a dolgot Tor Light-nak talán mert ez így tényleg félrevezető.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...