15 éves a Thunderbird!

Címkék

Ma ünnepli 15. születésnapját a Thunderbird levelezőkliens. Boldog születésnapot!

Hozzászólások

Minden nap használom, jelenleg kb. 100 ezer levelet kezelek benne lokálisan. Köszönet!

trey @ gépház

Munkahelyi levelezésre használom. 100-nál több folderben több mint 1 millió 180 ezer üzenetet kezelek vele. A leveleket egy a laptop-on futó Dovecot szerver őrzi, melyhez a Thunderbird gépen belüli IMAP kapcsolatot létesít. A $HOME/Maildir mérete 17GB (--apparent-size használatával 14GB).

A távoli ("igazi") IMAP szerver (ami nem GMail) és a helyi Maildir között az offlineimap szinkronizál (kollégáim közül többen már váltottak mbsync-re). A Maildir-emet a recoll programmal indexelem teljesszöveges ill. metaadat-alapú keresésre (a recoll a Xapian adatbáziskezelőt használja belül), több folder-struktúrára (tehát több indexre) szétbontva. Az indexek összmérete 27GB.

A $HOME/.thunderbird mérete 732MB. Ebből kb. 650MB megy a *.msf file-okra, a maradék a naptárakhoz (Google Calendar + Lightning plugin) meg egyéb Thunderbird belsőségekhez kapcsolódik.

A munkám mondhatni teljes mértékben az email köré szerveződik, így megéri az egyik SSD-n ennyi helyet rászánni a levelezésre. (A megadott számok 9 év termése, és azt is tartalmazzák, hogy folyamatosan fel vagyok iratkozva levelezőlistáknak egy jókora (lassan változó) halmazára.) A fenti megoldással offline is tudok levelekkel dolgozni, és gyors a levelek megnyitása. A keresés recoll-lal villámgyors.

Még csak 15? 10 éve használom kb. de pont a napokban frissítés után döntöttem úgy, hogy akkor itt a vége. UserChrome és UserContent beállításaimat újra kellett írnom részben, ez még oké, de a frissítés lelőtte a billentyűzet kezelő kiegészítőt, ha jól olvastam a következő verzió még tovább megy ezen a vonalon, nincs vele bajom, értem őket, csak én itt akkor kijelentkeznék. Már rég óta gondolkoztam, hogy írok egy sajátot helyette, viszonylag kevés funkcióját használom, de azokat nagyon sokszor, neki is álltam, gmail imap levél letöltés egyszerű, smtp levél küldés szintén, kettő között azért nincs olyan sok dolog :) . A következő a firefox lesz, ha így folytatják, csak az jóóóóval nagyobb falat. Lehet chromium alapokra váltok.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Hmm, en is mostansag szabadultam meg tole (kb egy hete?). Most epp interlink van helyette, egy kicsit meg kellett szeretgetni a buildscriptjet hogy mukodjon az egy szem jetpackes kiegeszitom, de egyelore jonak latszik.

>improved dark mode

Kivaloan mukodott regen a megfelelo temakkal, csak aztan ezek kb kihaltak (meg IIRC ujabban mar nem is nagyon tamogatja a thunderbird a temakat, mert mostanaban mozillanal csak a featurek elvete divatos).

I hate myself, because I'm not open-source.

Témák helyett volt nekem a UserChrome + rendszer szintű téma használata, de a UserChrome folyamatos változása is zavart, és voltak róla zavaros hírek, hogy hát azért ezt kivezetik inkább majd. Már most is about:config-ban kell kézileg engedélyezni, hogy használni akarod, mert "lassítja a működést a sok script", ezért kiveszik. Közben tényleg az a gondolatom volt, hogy ha írok egy imap letöltést, ami SQL-be berakja a leveleket, majd írok egy levél küldő parancsot, akkor igazából minden meglesz ami mail specifikus.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Köszi, rögtön az után, hogy úgy döntöttem, hogy saját fejlesztés lesz a megoldás volt kb. 30 funkció ötlet, amik nem email, hanem inkább project management, és a meglévő project management eszközökkel való összekötés is nagy előny lenne (van kontakt adatbázis, amihez már van egy rakás adat kapcsolva), ... emiatt lesz valószínűleg saját eszköz, és nem is igazán publikus. Őszintén csodálom, hogy nem futottam bele több email + project management eszközbe.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

HTML emailt kapni se szeretek, kuldeni meg vegkepp nem, az nem gond. Valamikor par eve neztem, de akkor kidobtam. Tippre az se kezelte rendesen az imap-ot. Vagy a push-t nem tudta, vagy a cache volt egy nem letezo fogalom benne es mindig amikor masik mappara valtottam kellett varni egy jo fel percet mire a szerverrol letoltotte a mappat, nem tudom mar. Mostanaban jol mukodik mar?

I hate myself, because I'm not open-source.

Engem is meglepett, hogy csak 15 éves. A Firefox sokkal régebbi, azt hittem, hogy azzal egy idős, ezek szerint nem. Én pár hónapja váltottan NeoMutt-ra, bár a Tündérbüdit se irtottam le, nagy ritkán elindítom még, de már nem az a fő mailkliensem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2019. 12. 08., v – 09:27

Éljen. Pont most nézem, hogy lehet-e esetleg váltani valamire. Az új 68-assal egy csomó régi addon nem megy már. Van amit megoldottam másképp vagy mással, de van ami rettentően hiányzik... KMail lesz az első próba, mivel KDE, de ennek párszor nekifutottam, és mindig feladtam, mert vagy full bugos volt, vagy nem állt kézre.

"Sose a gép a hülye."

Majd erdekel hogy mi lesz az eredmenye. En anno amikor neztem akkor epp a full bugos allapotban volt, es vegtelen ciklusba kerult attol hogy valamelyik levlistan valamilyen levelben az In-Reply-To headerek valahogy furan voltak kitoltve. Meg baromi lassu is, de ez a thunderbirdbe se volt sokkal jobb.

Van meg a trojita ami igeretes lehetne, ha vegre tamogatna mar egynel tobb postafiokot...

I hate myself, because I'm not open-source.

Sok évvel ezelőtt nagy Thunderbird-ös voltam. Akkoriban messze a legjobb POP/IMAP kliens volt. BSZ!

Egyszerűen nem engedem frissíteni. - Már több év óta ugyanaz a verzió kezeli a levelezést. Van ahol rendszeresen tömörítve 110 GB a profil "súlya" alatta. Nincsenek nagy igények = levél ne vesszen el belőle. - Működik, nem kell javítani. (Azért persze örülök, hogy dolgoznak rajta. Rajta tartom a szemem, egyszer talán még egy jó verzió is kijöhet belőle.)

v52.2.1 - Ez sok gépen futott évekig és nem volt vele problémánk. Kezeltünk vele kliensenként 8-10 email-címet, POP és IMAP protokoll mellett vegyesen. Folyamatosan rendszereztem könyvtár struktúrákban (cégenként) a leveleket, átmozgattam, időnként profilt költöztettem máshova. Használtunk kiegészítőket, stb. Importáltunk címlistát, - ha kellett, - egy gépen a legnagyobb mail-mennyiség 110 GB amit zokszó nélkül kezel. (Nálam 46 ezer levélből éppen mostanában csináltam rendszerezéssel megmaradó 26 ezret. Bírta. Én BSD-n jelenleg is ezt használom.) - Win-eken mostanában tértem át a szigorúan 32 bit-es utolsó, 6.8.0-ás verzióra. és itt maradok pár évig amíg a 64 bit-es kiforrja magát. Nekem ezzel a verzióval sem volt eddig problémám.

A címlistához az "Import" funkció a "Címjegyzék" lapon az "Eszközök" menűpontban van. - Nekem ha kellett, eddig mindig működött.

(Egyébként a ".vcf"-export a jó megoldás, erre kiegészítő is volt a TB-hez.)

A héten kaptam egy abook.mab file-t, hogy egy összeomlott gépből kb. ezt sikerült kimenteni, vissza kéne húzni egy újra telepített TB-be de nincs import funkció.

Csak ezért raktam TB-t, hogy lássam wtf.

Én sem találtam mab importot.

Tudom, tegyék be az új profile alá, aztán majd lesz vmi.

Végül különböző okokból kitoltam vcf-be valami githubról töltött közepesen gyanús tool-lal és beimportálták onnan (2-300 cím volt benne).

Szerintem az nem normális, hogy saját rohadt address book file-jára nincs egy egyszerű import funkció.

Ha mégis van, úgy én tévedtem és sorry.

Sok olyan programot ismerek, aminek van export-import funkciója, és konkrétan egy-egy fájljának átmásolása nem elég, mert pl. indexet egy másik fájlban tárolja, vagy valami hasonló, a probléma nekem ilyenkor mindig az, hogy akkor így az egész profilt kell backup-olni, vagy manuálisan kattintgatni, ami persze nyomorultság.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Egy stationery addont nem akar valaki csinálni thunderbirdhez? Vagy a meglévőt frissíteni? :(

"Sose a gép a hülye."

Szerkesztve: 2019. 12. 09., h – 20:06

Van már benne oob exchange integráció? Levelek és naptár kéne. Evolutiont használok, végülis működik, de azért nem a szívem csücske.

Ui.: le a html levelekkel! 

Céges gépen kb. fél éve váltottam Evolution-ra, mert az OAuth2+Office365 csak Davmail-en keresztül működött, és egy idő után macerássá vált.