Lecseréli az alapját képező FreeBSD-t a Project Trident

Címkék

A Project Trident egy desktop-orientált, TrueOS (FreeBSD) alapokra építkező operációs rendszer. Lumia desktopot használ és számos saját berkein belül fejlesztett segédprogramot vonultat fel annak érdekében, hogy könnyen használható, komfortos rendszert biztosítson mind a kezdő, mind a tapasztalat BSD felhasználók számára.

Így volt ez eddig. A projekt fejlesztői most bejelentetették, hogy dobják a FreeBSD-CURRENT alapot és másik (eddig még meg nem nevezett), alternatív operációs rendszerre váltanak:

To prepare for upcoming changes, Project Trident is deprecating the package repository based upon FreeBSD CURRENT (Trident-release). The 19.10 packages available in the Trident-release repository will remain available in the short term, but no further updates are planned for this repository. The Trident-release repository is scheduled for deletion at the end of December 2019. [...] For long-term stability, Project Trident is hard at work migrating to an alternate operating system as the basis for the project. The migration is planned to be complete in late 2019. A new version of Project Trident based on the different operating system is planned for release in early 2020.

Részletek itt.

Hozzászólások

Csodálatos. Ha nem jön szembe ez a hír, nem is tudnám hogy létezik ilyen "Projekt" ...

fluimucil... de miééért ?

Mire megírtam cikkturkálóba, addigra megelőztél. :D

Amúgy már megvan az új alap is. Tegnap jelentették be. Void Linux-ra váltanak: https://project-trident.org/post/os_migration/

De már a múltheti bejelentés után várható volt, mert a git history-ban is megjelent több Void Linux-ra utaló commit is.

Akkor most már marad a GhostBSD, ha desktop BSD-t akar használni az ember.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Nem akarok flamelni, meg széttrollkodn ezt a szálat, de kiváncsi lennék néhány számra, csak úgy. BSD kernel fejlesztők kontra linux kernel fejlesztők kontra Ms Windows fejlesztők.

---------
powered by ©gentoo

Belinkelek egy hasznos blogsorozatot, hátha valaki nem olvasta. Azóta lehet aktualizálásra szorul.

---------
powered by ©gentoo

Igazából én csak arra akarok kilyukadni, hogy mennyire használható akármelyik BSD egy viszonylag modern (max 2 éves modell) pc-n neadjisten, hogy igényeim legyenek notebookon is Desktop OS célra. Mert tudtommal akármilyen felhasználó barát variánsai vannak alapvetően szerver OS.

Azért érdekel, mert állandóan a linuxot a desktop évével fikázzák, de bsd-ről nagyokat kussolnak. Érdekel van-e valaki, aki laptopon tudja normálisan használni.

Normális használaton azt értem, hogy minden hardver kifogástalanul működik. Wifi, bluetooth audio támogatással, hibrid grafika, nyomtatás, szkennelés, energiakezelés: hibernálás, alvás. Ja és elfogadhatóan igényes asztali környezettel. Azért az XFCE szinvonalát grafikában és tudásban üsse meg.

Nálam gentoon ez működik, igaz elég melós volt mindent maradéktalanul összehozni, de megérte. Ubuntun nem lehet ennyire jól összehozni.

---------
powered by ©gentoo

Kézfeltartás

FreeBSD (most még) 12.0, hamarosan 12.1-re frissítve egy i7-es Dell Latitude E6440-en. Nincs benne hibrid grafika. Nyomtatni a toner kicserélés után megint fogok tudni a HP CLJ2500n-re - természetesen hálózaton keresztül (és ha visszakapom az USB-parallel kábelemet, lokálisan is); a Canon Pixma-ra nem (azt az asszony használja). Szkennelni tudok a Pixma-val (hálózaton keresztül) és egy Lide25-tel (USB-n át). Hálózat megy, BT megy, XFCE megy, UEFI boot megy mind a két SSD-ről. Tudtam kommunikálni 3-féle mikrokontrollerrel (speciel az ESP-vel könnyebben, mint Linux alól.) Suspendet nem használok, amikor vettem a gépet (még FreeBSD 10.x / 11.x korában), akkor röpke teszt erejéig ment. Ebben ujjlenyomatolavasó nincs, egy korábbi Compaq/HP-ban az is működött. Ami tudtommal nem megy, az a beépített 3G, ahhoz nincs FreeBSD-driver. De mivel asszem tényleg csak 3G (és nem 4 pláne 5), nem izgat de olyan szinten se, hogy utánajárjak. Ha kell, csiholok a telefonommal netet.

Nem olyan seggkinyalós, mint egy Gobolinux, de tudom használni a terminált ha valami baja lenne. (Sok régi linuxos ismerősöm mondja, olyan érzése van, mint Linuxszal 10 - máskor 15 - éve. De nincs igazuk, csak azok az emberek megöregedtek az elmúlt időben.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Egyszerű: az SLS-nél, a korai Slackware-nél és a korai Suse-nál fényévekkel jobb volt a korai FreeBSD, jobb volt a dokumentációja és a közösség. Ráadásul linuxos körökben mindig az volt a válasz, hogy nem értek hozzá, FreeBSD-nél meg elmondták, hogy mi a megoldás :-) Aztán egyszerűen megszoktam.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

"Sok régi linuxos ismerősöm mondja, olyan érzése van, mint Linuxszal 10 - máskor 15 - éve."

Első ránézésre nekem is úgy tünik. Csak néhány példa.

Xorg. Kell neki a konfigurációs fájl a működéshez. Linuxon nem kötelező, illetve nem egy xorg.conf állomány van, hanem az xorg.conf.d könyvtárban eszközökre szétbontott.

A másik a blokk eszközök elnevezése. Ez a /dev/ada0s1a olyan, mint linuxon a dev/sda1 stb. Ezek tényleg így voltak 10-15 éve.

"De nincs igazuk, "

Miért nincs?

"csak azok az emberek megöregedtek az elmúlt időben."

Köszi. :P

---------
powered by ©gentoo

Xorg:

nem, nem kell konfig fájl, nekem sincs.

xorg.conf.d:

itt is van (/usr/local/etc/X11/xorg.conf.d néven), nekem egyedül az van benne, hogy váltson magyar kiosztásra
$ cat keyboard_hu.conf
# /usr/local/etc/X11/xorg.conf.d
Section "InputClass"
Identifier "KeyboardDefaults"
MatchIsKeyboard "on"
Option "XkbLayout" "hu"
EndSection

blokk eszközök elnevezése:

a /dev/sda1 most is létezik Linuxon. Mint ahogy freebsd-n van /dev/diskid/ , meg /dev/gptid/ , sőt FS-tipustól függően cimke alapú elérés is, pl /dev/ufs/home vagy /dev/msdos/Pendrive . (Bootold be a telepítőt újra, és ahol lehet, lépj ki shellbe, majd add ki a mount parancsot. Ott már látszani fog, hogy pl. a telepítő hogy van megcsinálva.) Folytatáshoz Handbook, mint olvasnivaló: https://www.freebsd.org/doc/handbook/geom-glabel.html , de főleg ez: https://forums.freebsd.org/threads/labeling-partitions-done-right-on-mo…

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

suspend/resume:

mivel gyárilag van /etc/rc.suspend és /etc/rc.resume (kitalálhatóan ide teszed azokat, amiket ezen két eseménykor szeretnél ha megtörténne), erősen kétlem, hogy ne lenne támogatott. Amiről tudok, hogy vannak hardverek amik nem szeretik, ezért pl. elképzelhető, hogy az rc.suspend-ben kldunload-dal kidobják a modulos driverét, és rc.resume-ban kldload-olják újra.
Mintha a Handbook-ban olvastam volna róla, hogy ha nem OK (pl. az X behal), akkor mit érdemes próbálni. Nekem emlékeim szerint ezzel nem nagyon volt dolgom.

h265-4K/mpv:

mivel nincs 4K-s megjelenítőm, ez csak torz eredmény az asztali gépemen CPU: Intel(R) Core(TM) i3-2120 CPU @ 3.30GHz (3292.62-MHz K8-class CPU) , a grafikus "kártya" pedig: '2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller'.

Letöltöttem ezt: https://4ksamples.com/elysium-2013-2160p-1-minute-sample-footage/ , és elindítottam a lejátszást:


$ mpv sample-Elysium.2013.2160p.mkv 
Playing: sample-Elysium.2013.2160p.mkv
 (+) Video --vid=1 (*) 'Elysium (2013) - Release for ULTRAHDCLUB' (hevc 3840x1608 23.976fps)
 (+) Audio --aid=1 --alang=eng (*) 'DTS-HD MA 7.1 - Blu-ray CEE' (dts 8ch 48000Hz)
File tags:
 Title: Elysium (2013)
[ffmpeg/video] hevc: Invalid default display window
VO: [gpu] 3840x1606 yuv420p10
AO: [oss] 48000Hz 7.1(alsa) (7.1) 8ch s16
AV: 00:00:03 / 00:01:02 (6%) A-V:  0.482 Dropped: 44

Audio/Video desynchronisation detected! Possible reasons include too slow
hardware, temporary CPU spikes, broken drivers, and broken files. Audio
position will not match to the video (see A-V status field).

AV: 00:00:57 / 00:01:02 (91%) A-V:  0.000 Dropped: 924


Exiting... (Quit)
$ 

7.1-es hangkimenetem sincs, tehát a kép átméretezésen kívül a hang downmix is bekavart.
Kicsit akadozott a kép, és picit a hang is, de jóval kevésbé.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

> mennyire használható akármelyik BSD egy viszonylag modern (max 2 éves modell) pc-n neadjisten, hogy igényeim legyenek notebookon is Desktop OS célra

Ha vannak drivereid a gépedhez, akkor ugyanannyira, mint bármelyik Linux, hiszen ugyanazok a desktop környezetek futnak rajta. Legalábbis a többségük eddig futott, ld. gnómhárom. :P

> Mert tudtommal akármilyen felhasználó barát variánsai vannak alapvetően szerver OS.

Nem egészen. Adva van egy generikus kernel, mint Linuxon és azt építesz köré, amit akarsz. Vagy amit tudsz.

> Azért érdekel, mert állandóan a linuxot a desktop évével fikázzák, de bsd-ről nagyokat kussolnak.

Miért, mit mondjanak róla?

> Normális használaton azt értem, hogy minden hardver kifogástalanul működik. Wifi, bluetooth audio támogatással, hibrid grafika, nyomtatás, szkennelés, energiakezelés: hibernálás, alvás.

Ld. egyes pont.

> Ja és elfogadhatóan igényes asztali környezettel. Azért az XFCE szinvonalát grafikában és tudásban üsse meg.

Szintén ld. egyes pont.

> Ubuntun nem lehet ennyire jól összehozni.

A fenét nem. Mi gátol meg benne, hogy leforgad magadnak ugyanazokat a cuccokat? Nyugodtan kicserélheted az egész rendszert is, csak max. az már nem buguntu lesz a végén.

Régebben aktívan használtam FreeBSD-t notebook-omon.

Egy-két apróság volt ami driver szinten nem ment egy Linux-hoz képest, de azokat megszoktam és nem volt kedvem javítani őket, pedig lettek volna megoldások.

Ahogy már más is írta a BSD közösségek hozzáállása fényévekkel jobb, mint a különböző Linux disztribúcióké. Sokkal jobban befogadják a kezdőket. Arra is van példa, hogy egyik BSD fórumán valaki a másik rendszerről kérdez, akkor is segítenek neki. Ellenben egy Linux fórumon kiátkoznak, hogy ha nem az adott disztribúciót használod. Vagy itt a HUP-on vagy máshol olvastam nemrég, hogy valaki Arch fórumon tett fel egy kérdést, egy olyan hibáról ami egy Arch-ra épülő disztribúción jött elő és konkrétan kiátkozták onnan...

Volt már rengeteg eset, mikor akár Linux-ra kerestem egy hiba megoldását és normális leírást egy BSD fórumon találtam. A többi helyen csak ment a szokásos hülye vagy és társai vagy csak képedbe nyomják, hogy ezt csináld, de leírás mellé semmi, hogy mit is csinál adott parancs(ok), vagy mit csináltál esetleg rosszul.

BSD rendszerek között jóval könnyebb a váltás. Például egy BSD rendszeren írt szkript 99%, hogy megy a többin, de akár Linux-on is. Ha ezt Linux-on csinálod, akkor már disztribúció váltás után nem biztos, hogy menni fog. Az, hogy BSD-n is menjen az már kb 25%.

A programok amiket Linux-on használsz 85%, hogy menni fog BSD-n is. Ha Linux bináris van csak, akkor nagy valószínűséggel a kompatibilitási rétegnek köszönhetően menni fog. Ami nem megy, arra meg biztos van alternatíva.

DE-k is legnagyobb részt mennek. Még a Gnome3-at is sikerült megoldaniuk. FreeBSD ports jelenleg a 3.28_2 -t ajánlja. Tudom kicsit régebbi, mivel jelenleg a Gnome3 3.32-n áll, de ha ez kell, akkor is használhatod. Most az más kérdés, hogy az egyre nagyobb systemd függés miatt mennyire lesz lehetséges továbbra is megtartani a támogatását.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Zahy, pch, pehsa.

Jelentem feltettem egy tesztgépre FreeBSD-t.

Hogy minél gyorsabban tudjak tanulni kéne egy gentooról bsdre áttérőknek segédlet az alapvető külnbségekről. Biztos van ilyen. Nyilván van pár dolog, ami bsd-n egyszerűbb is, mint gentoon, de úgy szar, ha tök fogalmatlan az ember.

---------
powered by ©gentoo

Jelentem megfertőzött a FreeBSD!

Még nagyon keveset tudok a rendszerről, de már két laptopon és a Desktop gépemen működik gentoo mellett. Szinte minden működik rajta, ami nekem kell, a nyomtatót meg a scannert még nem próbáltam.

A nagyon fontos windowsszos programjaim is mennek éljen a playonbsd és a wine.

Egypár apró nyavalyám van még, amire nem bírtam rájönni.

1. Grafikus bluetooth manager-t nem találtam hozzá.

2. Másik hiányosság, ami nekem nem égető, de kellene, hogy esetleg mások gépére is fel merjem tenni Windows és Debian helyett, az a magyar nyelv maradéktalan támogatása. Látom kdehez van magyar nyelvi csomag. Ugyan még forgatni nem forgattam FreeBSD-re semmit, de gentooból kiindulva feltételezem le lehet az összes asztali környezetet magyarosítva fordítani (Gnome3, Xfce, Mate) Csakhát megéri-e? Úgy értem jelentős sebességnövekedés elérhető-e vele, vagy csak annyi mint gentoon.

3. A kikapcsoló/újraindítás gomb valamiért nem jelenik meg egyik asztali környezetnél sem. Gnomenál meg bejelentkezés után megvan, de ha matatok konzolon utána már nincs. Feltételezem valamiket fel kell venni hozzá az rc.conf-ba és a loader.conf-ba, esetleg a falhasználót valamelyik csoportba fel kell venni.

Debiannak sajnos mennie kell a pride miatt.

1. Nem tudom BT-t mennyire kezel, de elvileg kellene neki: https://www.freshports.org/net-mgmt/networkmgr/

 

2. Mikor még BSD-t nyúztam nekem nem volt problémám a magyar nyelvvel. 90%-ban mindent bebírtam állítani magyarra. A fordítással akkor célszerű játszadozni, hogy ha tényleg módosítani akarod az alapértelmezett paramétereket, mert a bináris csomagok az alapot amit megtalálsz a ports-ban, azt használják.

 

3. Alapértelmezetten mivel a felhasználónak nincs joga leállítani/újraindítani a számítógépet, így a DE hozzá viszonyulva kiveszi a lehetőséget. Ezt külön kell beállítani. Engem még nem zavart ez, úgyhogy ebben nem tudok segíteni.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Gőzöm nincs kell-e fordítani, és lesz-e tőle jobb teljesítményű, de mondjuk a magyar nyelvű XFCE csomagból való telepítés után elérhető: csak épp tudnia kell a szoftvernek, hogy a júzernek az kell. Ehhez be kell állítani pár környezeti változót. Olyan gépen, ahol sok felhasználónak akarjuk ezt megcsinálni, ott egyszerűbb a következő 3 lépés:

a)  a /etc/login.conf fájlban felvesszük a "magyar" felhasználóhoz tartozó információt, azaz valahova (én például a gyárilag benne levő orosz bejegyzés közelébe teszem a magyart) írjuk be a következő sorokat:

/etc/login.conf:

hungarian|Hungarian Users Accounts:\
    :charset=UTF-8:\
    :lang=hu_HU.UTF-8:\
    :tc=default:

b) ezt követően root joggal le kell futtatni a cap_mkdb /etc/login.conf parancsot;

c) és utolsó lépésként minden magyar felhasználót fel kell venni ebbe a frissen megcsinált login osztályba, oly módon, hogy a vipw parancsot (vigyázat vi!) elindítva, a kedves magyar felhasználókat reprezentáló sorokban az 5. mezőbe beírjuk a hungarian szócskát (ami a fenti bejegyzés neve)

 

Ha csak egy-két felhasználónak kell magyarítás, akkor egyszerűbb a felhasználó HOME-jában a ~/.login_conf fájlba betenni azt, hogy:

me:\
    :charset=UTF-8:\
    :lang=hu_HU.UTF-8:\
 

Következő bejelentkezéstől mind a két beállítás esetén magyar lesz a környezet. (Ellentétben sok Linux terjesztéssel, FreeBSD alatt az alaprendszer - azaz kb. a parancssori eszközök - egy-két kivételtől eltekintve nincsenek magyarítva, így ez elsősorban a különböző X-es alkalmazásokra jó. De fenti bállítás után pl. az ls, vagy a date magyar formátumban és többé-kevésbé magyarul írja ki pl. a dátumokat.)

(Részletesebben a Handbookban:

https://www.freebsd.org/doc/handbook/using-localization.html és a https://www.freebsd.org/doc/handbook/lang-setup.html oldalakon. Ha akarod, magyarul is olvasható: https://www.freebsd.org/doc/hu/books/handbook/l10n.html ;-) )