Új spin-off érkezett a TrueOS-től: Project Trident

 ( trey | 2018. június 7., csütörtök - 10:03 )

A PC-BSD TrueOS most új projektet és nevet jelentett be. A TrueOS irány marad az, ami volt. Mellette indul egy oldalág Project Trident néven, ami a grafikus felületet kedvelők igényeit elégíti ki. Vagy ilyesmi...

Akad azért, aki nem tudja követni a változásokat:

Pedig világos, mint a vakablak. Nem?

Részletek bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az elmúlt hetekben jelentős időt öltem bele abba, hogy vitualbox-ban különböző FreeBSD származékokat próbálgattam (freebsd, ghostbsd, midnightbsd, trueos) desktop user élmény szempontjából.
Végig olyan érzésem volt, mintha visszamentem volna linuxon kb. 10-12 évet.
Nem írtam részletes listát, de általánosságban elmondható, hogy vagy nem működnek rendesen, vagy by default nagyon rondák vagy taknyolni kell (pl. chrome install után még kézzel kell sysctl-t hekkelni, stb.).
Egyedül a GhostBSD volt nagyjából elfogadható.

(Mint OS a *BSD nyilván nagyon jó, de most nem ez volt a lényeg.)

> jelentős időt öltem bele abba

Pedig tök fölösleges volt - FreeBSD telepítés, aztán egyszer rá kell szánni azt a kb. 4 órát ezekre a sysctl-es huncutságokra, és onnantól lehet használni éveken keresztül frissen tartva. Egyébként ezeknek a leszármazottaknak kb anyi értelme van, hogy eldöntötték helyetted hogy milyen WM-et / Desktopot konfigurálnak be neked félig a FreeBSD-den. Nyilván mivel a FreeBSD nem desktop OS-nek van szánva, cserébe szeretik ha érted, hogy miből (és hogyan) áll össze egy rendszer. Ezzel nem kell egyetérteni, de attól még jó közelítéssel ez van a háttérben.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Meg is hoztad a kedvem, azt hiszem leporolom a FreeBSD-s emlékeimet kicsit. Nem tudom honnan, egyszer a kezembe akadt egy FreeSBIE CD, azzal kezdtem a FreeBSD-vel való ismerkedést, utána egy darabig mindenre FreeBSD-t akartam telepíteni. És valóban így van, egyszer kell rászánni azt a pár órát, de szerintem ez minden rendszerre igaz.

Nem volt feleslegesen töltött idő.

Viszont a leszármazottaknak pont az lett volna az értelmük, hogy adnak kész UI-t.
Ezt nem érzem akkora bűnnek.
Hagy ne hozzam példának mondjuk az Ubit és a Debiant.

OK, tanulasnak jo. De e folott elsiklottal:

> milyen WM-et / Desktopot konfigurálnak be neked félig a FreeBSD-den

Ez volt a lenyeg - en meg egyetlen olyan FreeBSD forkot nem talaltam, amelyik akar csak kozelitoleg jol lotte volna be a desktop elmenyt.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Kollega egesz jol elvan vele egy i3wm-el. Tokeletesen megy neki. Bar ketseges, hogy ezt mennyire hivhatjuk "dekstop elmeny"-nek. :D

Mindjárt jön hajbazer "kolléga" aztán jól elmagyarázza nektek, hogy mi a deszktopélmény.

Uncsi is hogy ennyire kussban van. Semmi szorakozasa az embernek. :(

Desktop élmény az, amikor a XP GDI gyorsan rajzolja ki a vízbűl a Zogszigényt. Más megfogalmazásban a desktop élmény az, amit a fejlődésmániás profitmultik bloatosítással, meg tervezett elavulással és támogatásmegvonással tönkretesznek.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A lakájmédia kimaradt...

Az is tetszik, de azt mindig elfelejtem, ahogy fősodratút is :D Meg van valami csillióbloat vagy micsoda szövege is.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Csilligany!!!
Klasszikusoktol csak pontosan! :)

Jó, hát nálam a "desktop élmény" egy openbox + tint2 + 3 darab hotkey.

Ettől függetlenül mindig szívesen megnézek egy-egy szépen összerakott desktop-ot.
Ez itt most nem jött össze.

Én ahogy értelmezni tudtam a következő a helyzet:

Az iXsystems nem akar több időt és pénzt abba ölni, hogy a TrueOS-t a FreeBSD szintjén tartsa, ezért csinálnak egy fork-ot és a TrueOS ennek a fork-nak a tovább fejlesztése lesz a saját eszközeikkel, ZFS, OpenRC, stb..

A Project Trident az eddigi PC-BSD/TrueOS ágat követve megmarad a FreeBSD ágon csak adnak hozzá felületet és az alap eszközöket. Illetve a közösségre bízza a karbantartását.

Legalábbis én így értelmeztem. Ha valamit nem jól tudok, akkor javítsatok!

Továbbá, hogy ne maradjunk teljesen a sötétben, megvilágították, hogy a TrueOS egyre inkább Core Operating System (jelentsen az bármit is).

A legszebb pedig az egészben az, hogy ez az egész hóbelevanc nem más, mint a itt-ott tákolt FreeBSD.

--
trey @ gépház

Egyetértek. Felesleges ennyi forkkal szétforgácsolni azt a kevés usert és erőforrást, ami a BSD mögött van. Már a Linuxnak sem tette a legjobbat a túl sok disztró, de BSD-n még károsabb lesz. Ha BSD-zésre adnám a fejem, akkor tuti FreeBSD-t tennék fel, nem érdekelne mennyit kell hekkelni, hogy működjön.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Pedig sokak szerint tök jó, hogy mindenki azt csinál amit akar, openszósz forevő és társai... hát izé... szerintem is inkább hátrány, mint előny a fragmentáció.

--
robyboy

Te valami troll vagy, ugye? :)
Az előny, hogy mindenki azt csinál, amit akar, mert a lehetőség mindenkinek adott, hogy bizonyíthasson. A fragmentáció úgyis rövidtávú hatás, mert az életképtelen egyedek úgyis kihullanak. Plusz ugye továbbra is az emberek szabadidejéről van szó, ami felett tényleg nem célszerű rendelkezni.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Nem vagyok troll. Pont erről beszéltem. Az egyéneknek bizonyosan javára válik, hogy tanulnak, stb... a FOSS világnak meg nem, hogy csomó elhalt projekt, app, stb... van, amit előre nem lehet látni, nem lehet tervezni.
Építs linux alapon egy hosszú távú stabil rendszert, amikor pl. a Canonical is évente változtat a stratégiáján, pedig ők nagyok. A kicsikről meg ne is beszéljünk.

Én azt látom, hogy a 90-es években alapozta meg a linux a létjogosultságát a világban, ami azóta történt azon kívül, hogy eléggé elfogadott lett, inkább bloat-osodásnak nevezném, mint fejlődésnek. Lehet kritizálni az M$-t is jogosan, hogy bloat-osodik, de a linux-tól nem ezt várja a világ.
Vicc, hogy egy pötterix határozza meg az irányt, és majd mindenki gondolkodás nélkül mögé áll... csak egy példa.

--
robyboy

Nem az a baj, hogy van miből választani, de úgy kéne megoldani, hogy lenne 4 nagyobb base disztró, fele rolling, fele release modell (a release-eseknél lenne egy opcionálisan felvehető LTS-tároló is), és mindenki azokat a csomagokat, DE-t, stb. húzná fel rá, amit akar. Nem kéne ide 100 disztróból 200-féle külön spin, az is LTS-re meg nem tudom mire bontva. Attól, hogy nem töredeznének szét ennyire az erőforrások, attól még továbbra is mindenki azt csinálna, amit akar, az ópönszórsz továbbra is ugyanaz maradna. Az egész a legrosszabb a kezdőknek. Mindenféle nevet hallanak, azt sem tudják hová kapják a fejüket, egyáltalán melyiket próbálják ki live-ban, mindenki a grafikus felülettel akarja megnyerni őket, de abban sincs nagy különbség. A haladóknak mindegy milyen disztró, ők bármivel elboldogulnak.

A BSD elterjedtéségben meg még ott van csak, hogy elég lenne belőle 2 disztró, NetBSD, ha mindenféle egzotikus architektúrára kell, ha meg modern x86/x64-es gépre, akkor meg FreeBSD. Aztán ahhoz pakolná fel mindenki csomagokból, ami kell, ha más nem, a kezdőknek telepítőscripteket csinálnának.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

MDillon es TheoPapa nem orul a felvetesednek, ezt latatlanban merem allitani :-)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Hát azért BSD téren nincs olyan nagy káosz. És ha megnézzük, mindnek megvan a saját célja, nem csak abban különböznek, hogy milyen DE-t csomagolnak mellé.

Pont ez az, hogy még nincs káosz BSD-k terén. De ha boldog-boldogtalan elkezd magának forkolni, akkor lesz itt is.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Es a Trident videokartyat tamogatni fogja? ;)

Dehogy, csak IE van alatta. :)

Csupa sikertortenet kapcsolodik ehhez a nevhez, kivalo valasztas :P

Gondolom vesa driverrel igen :D


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP