FreeBSD

A TrueNAS CORE 13 jelenti a FreeBSD-alapú TrueNAS végét

Címkék

A The Register cikke szerint a TrueNAS CORE 13 lesz (a jelenlegi tervek szerint) az utolsó FreeBSD-alapú TrueNAS verzió. A 13.1-gyel a 13-as sorozatot még karbantartják, de abba már új funkciókat nem terveznek. FreeBSD 14 alapon pedig egyáltalán nem terveznek TrueNAS verziót kihozni. A jövő az iXsystems-nél a Debian Linux-alapú TrueNAS SCALE:

Figured I'd try to help clarify some things here.

Right now the plan for CORE is to release a 13.1 update in Q1 of 2024. This will be a maintenance-only type update which includes an update to the FreeBSD base, OpenZFS and Samba. No new features expected. We have no plans for a FreeBSD 14-based TrueNAS at this time, and the 13.1 release will be a longer-lived maintenance train for those who want to continue running on the BSD product before migrating to SCALE later at some later date. [...]

Részletek itt.

Megjelent a FreeBSD 13.3-RELEASE

Címkék

Colin Percival percekkel ezelőtt jelentette be a Twitter-en, hogy elérhető a FreeBSD 13.3-RELEASE. Főbb újdonságok:

  • LLVM and the clang compiler have been updated to version 17.0.6.
  • OpenSSH has been updated to version 9.6p1.
  • Sendmail has been updated to version 8.18.1.
  • ZFS has been updated to OpenZFS 2.1.14.
  • There have been many stability fixes to native and LinuxKPI-based WiFi drivers.
  • The NFS server can now run in an appropriately configured vnet jail.
  • And much more…​

Bejelentés itt.

Megjelent a FreeBSD 13.3 harmadik bétája, jó úton halad a végleges kiadás felé

Címkék

Ha minden olyan jól megy a kiadási folyamatban mint eddig, akkor február 23-án érkezhet az első RC kiadás, március elsején pedig a -RELEASE:

FreeBSD 13.3-BETA1

Címkék

Colin Percival az X-en bejelentette, hogy elérhető és tesztelgető a FreeBSD 13.3 első bétája. Lemezképfájlok elérhetők az alábbi architektúrákhoz:

A FreeBSD projekt fontolgatja a Rust beengedését az alaprendszerbe

Címkék

A FreeBSD projekt a Rust beengedését fontolgatja az alaprendszerbe egy, a freebsd-hackers levelezési listára beküldött levél szerint:

In a recent thread on src-committers, we discussed the costs and benefits of including Rust code in the FreeBSD base system. To summarize, the cost is that it would double our build times. imp suggested adding an additional step after buildworld for stuff that requires an external toolchain. That would ease the build time pain. The benefit is that some tools would become easier to write, or even become possible.

Részletek itt.