TrueOS névre váltott a PC-BSD

Címkék

TrueOS

A PC-BSD projekt már eddig is TrueOS néven futtatta szerverekre szánt termékét. Most azonban úgy döntöttek, hogy az új brand alá helyezik a desktop és embedded gépekre szánt változatokat is:

Many are very familiar with the name PC-BSD® and may be wondering why we changed the name. Although it's a household name for so many, the developers realized this was a time for a new name that would better convey our message. Lead developer Kris Moore had this to say: "We've already been using TrueOS® for the server side of PC-BSD®, and it made sense to unify the names. PC-BSD® doesn't reflect server or embedded well. TrueOS® Desktop/Server/Embedded can be real products, avoids some of the alphabet soup, and gives us a more catchy name."

Részletek itt.

Hozzászólások

igaz oprendszer... aki ezzel akar OS vallásháborút indítani, menő lesz: egy igaz oprendszer létezik... és tényleg :D
--
Syrakuza Team
http://www.syrakuza.hu

https://www.trueos.org/more-on-trueos/

Az itt leírtakon kívül milyen érv szól ez mellett a Linuxokkal szemben? Azon kívül, hogy jól hangzó "túrós" neve van? :)
Használ valaki ilyet desktopra? Én akkor sem használnék ilyet, ha más BSD-t használnék szervernek, mert például CentOS-t használok desktopnak is. Nekem megfelelő. A Fedorával szívtam eleget, amikor az új kernellel nem ment a vga driver és nem indult el a grafikus felület... :)

Sakk-matt,
KaTT :)

Pl. azok, akik nem szeretnek futóvadra lőni (hasonlat a folyamatosan *inkompatibilisen* változó Linuxra); érdekli őket a Linuxon túli élet; láttak még hagyományos UNIX rendszereket, és jobb szeretnek valami ahhoz hasonlót használni; stb. Blődséget lehet írni, de minek? Aki akarja, kipróbálja. Lehet Linux után, lehet Windows után, lehet első OS-ként kipróbálni - oszt vagy megtetszik, vagy nem. De olyanok is vannak, akik valami miatt FreeBSD-szervereket abajgatnak, és az ismerős rendszer felvértezve egy kevesebb vacakolást igénylő desktoppal, jobban bejön, mint az, hogy maguknak reszelnek a FreeBSD-re desktopot. (Én magamnak reszelgetem az FBSD alapú desktopot, én sikítva elszaladtam ettől pár évvel ezelőtt. Más meg fodítva.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Úgy tudtam, hogy a Linux is valami UNIX-hoz hasonló dolog. A *BSD-vel az a bajom, hogy nem tudnék mit mondani a Vevő Úrnak, ha rá akarnám beszélni egy BSD-s alkalmazásszerverre. Kéne valami killer feature, talán a ZFS-lehetne az. A Linuxnak jó a neve, emlékeztet a UNIX-ra, a betűiből ki is rakható. Sajnos a BSD-ről a vevőim többsége egyáltalán nem is hallott.
--
ulysses.co.hu

Megnéztem ezt az írást. Nagyon szép, hogy a FreeBSD ilyen nagy hálózati forgalmat képes kiszolgálni. De nem ilyesmi kéne. Ha azt modhatnám, hogy a FreeBSD-n jobb Oracle támogatás van, mint bármi más rendszeren, az számítana. Vagy, ha valamelyik adatbázisszerverrel sokkal jobb teljesítményt adna, mint a Linux. Ilyesmire nincs remény. Maradna a ZFS. De hogy ajánljon az ember ZFS-t egy banknak? Egy megszűnt cég termékét, amit (a bank szemében) megfoghatatlan közösség visz tovább.
--
ulysses.co.hu

Lehet, felreertelek, de eleg sok Solaris rendszert lattam a penzugyi szektorban. Nem gazdatlanok: ott az Oracle. Ne keverjuk ide az OpenZFS-t! Amit a SUN 2005-ben kiadott az 5.10-zel, vidaman el tovabb egy zart forraskodu termekben a mai napig aktiv tamogatassal, folyamatosan fejlesztve - sajnos ebbol gyakorlatilag mindent megtart maganak a gyarto, de ez mas lapra tartozik.
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Sokféle ember van. Van olyan is akikről te beszéltél, de van sok másmilyen is, ha nem is olyan hangosak.
Én például szent tehénként tisztelem a BSD-t. Ha szembejönne velem megfejném, hogy könnyítsek rajta, no meg szeretem a tejet. :)
De eddig még nem jött szembe, igaz én sem kerestem olyan nagyon azt az utat ahol szembe találkozhatnék vele.
De a BSD-t nagyra tartom. Az eredete, a vallása, a tisztasága miatt.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; [url=https://db.tt/tsB4MCFd]DropBox regis

Nah, ez a "vallás" egy kicsit erős volt. A "tisztaság"-a miatt meg páran összerezdülnének, ha tudnának magyarul: Értsd: nem véletlenül van Open-, Free-, DragonFly stb. BSD. Nincs kialakult összhang, ami a tisztaságra visszautalhatna. Minden fejlesztői csoport a saját csapását érzi tisztának. Az "eredet" tisztelete egyértelmű, de ez elmondható más projektekre, kezdeményezésekre is. Még mielőtt nekem támadnál: magam is kedveltem a FreeBSD-t.

Voltaképp gyülekező "linuxerek hada" itt sincs. Egy (1) ember kérdezte meg az elején azt, ami pl. engem is érdekel, hogy mire és miért jobb ez, mint más. És ami azt illeti, kapott is rá értelmes válaszokat.
És akkor most olvasd el, hogy neked mit sikerült reagálni...

A CentOS mellett mlyen érv is szól az egyéb Linuxokkal szemben? Várom a felsorolást :)

Másik kérdésedre válaszolva: bő három éve FreeBSD-t használok laptopon, VPS-n, RPI-n. Miért? Egyszerű használni, nagyon jó a dokumentáció, nincsenek bonyolult, összetett megoldások (azaz kb. minden faék-egyszerűségű, ebből kifolyólag stabil, könnyen oldhatóak meg "különleges" igények).

Mondjuk szerintem nem feltétlen attól lesz valami stabil, hogy faék egyszerűségű, hanem, hogy a feladathoz szükséges bonyolultságban a létező legegyszerűbb. Ld. rakéták. Alapvetően elég bonyolult szerkezetek, mégis ez a legegyszerűbb módja az űrbe jutásnak.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

és pontosan ez az, ami a linux ökoszisztéma feljődésével mostanában egyre inkább kezd eltűnni. Mindenhol plusz réteg absztrakciók, valamihez hozzá akar nyúlni az ember, régen odament, aztán foo=bar elé tett egy commentet, beleírta, hogy foo=baz, és lőn világosság baz. Most meg keresgéled, hogy mi a picsa autogenerálja a filet (súlyosabb esetekben először kigeneráltatod valamivel, hogy hogy nézne ki, ha még ott lenne a helyén, aztán kitalálod, hogy hol kéne átállítani :) )

Nem feltétlen csak a systemd-hiányra gondolok (ha arra céloztál), illetve bra-ket hozzászólásában is látok igazságot.

Igen, tudom, vannak olyan feladatok, ahol a jó (vagy legegyszerűbb vagy egyetlen) megoldás két faéknél is bonyolultabb, sőt, megkockáztatom, a három faéket is átlépi. Viszont nem gondolom azt, hogy egy alapvetően egyszerűen megoldható feladatot érdemes elbonyolítani.
Ami hirtelen eszembe jut, az a Grub2 ([url=http://hup.hu/cikkek/20160830/trueos_nevre_valtott_a_pc-bsd?comments_pe… hozzászólása[/url). A grub1 idején volt egy egyszerű, (szerintem) könnyen áttekinthető és beállítható menu.lst, most pedig több fájlból egy szkript(?) szedi össze a dolgokat, hogy egy fájlt generáljon. Ha kézzel beleírsz valamit, a legközelebbi frissülésor felülíródhat. Persze a custom-ba kellene (úgy rémlik), utána futtatni a grub-mkconfig-ot vagy hogy is. Nem tudom, hogy ez a szkriptelős-beolvasós-generálós módszer old-e meg olyan problémát, amely egy egyszerű menu.lst-szerkesztéssel ne lehetett volna megoldani (most a kényelmes, lusta, tudatlan userek kiszolgálását nem gondolnám megoldandó problémának).

Elismerem, hogy az igények eltérnek, és valakinek jobban bejön a grub-mkconfig hívogatása, mint egy menu.lst szerkesztése - pont úgy, mint ahogy pl. az ablakkezelő beállításánál jobb' szeretem az indító szkriptet módosítani, mint egy GUI-n a harmadik menüpont negyedik opcióját beikszelni. Van olyan, aki meg inkább egerészik.

Szia, ezt írtam:

" mert például CentOS-t használok desktopnak is "

Tehát azért CentOS, mert szervereknek is azt használom, így minden pontosan ugyanott van, ugyanaz a verzió (ha frissítem, és frissítem). Nekem ez így jó. Nem gond, hogy lemaradok olyan funkciókról, amire nincs szükségem. Nincs olyan, ami kellene, de nem tudja, így megfelelő. Így sok időt takarítok meg azzal, hogy nem kell +1 Linux-ot megtanulni, hogy mi hol van... Mindenki azzal tölti az idejét, amivel szeretné... :)

Sakk-matt,
KaTT :)

Mert arra a célra, amire nekem kell, tökéletes, stabil, ismerem. Gyorsan be tudom állítani, amit kell. Nem jött még olyan frissítés hozzá, amitől elhasalt volna valami. Más operációs rendszer esetén ezt nem mondhatom el.
Más linux is lehet ilyen, vagy jobb.

Sakk-matt,
KaTT :)

Hát ha csak ennyit írtál volna, akkor kézenfekvő lenne a válasz. Ez pont ugyanígy lenne FreeBSD alatt is. Nincs desktop és szerver FreeBSD. Mondjuk a következő hozzászólásoddal - "mert ezt ismerem ..." sajnos kihúztad a lehetőséget a FreeBSD-re váltás alól :-D

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

"The True(os) is out there."

--
robyboy